Most történik a kamarában
Kamarai hírek

Elérhetőbbek lesznek a szabványok

2018. november 30.

Hosszú ideje képviselt kamarai igény a megvalósulás útján: jelentősen csökkenhet a hozzáférés díja a leggyakrabban használt szabványok esetében.

A Parlament elfogadta a hazai kis-és középvállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/2938. számú törvényjavaslatot. A Magyar Mérnöki Kamara hosszabb ideje sürgette több egyeztetés során is a területért felelős államtitkárral, György Lászlóval való tárgyalások alkalmával, hogy a mérnökök a jelenleginél lényegesen kedvezőbb módon juthassanak hozzá a szükséges szabványokhoz, hiszen a szabványok használata egyaránt nélkülözhetetlen a szakmai színvonal, a szerződéses kötelezettségek, a biztonsági követelmények teljesítése és a versenyképesség biztosítása szempontjából.

Építőmérnök 200

2018. szeptember 12.

Köztéri plakátkiállítás Budapest belvárosában szeptember 10-től!

Az Institution of Civil Engineers idén ünnepelte 200 éves fennállását, ezért az Európai Építőmérnökök Tanácsa (ECEC) a 2018-as évet az építőmérnökök évének kiáltotta ki. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és az angol építőmérnökök szervezete, az Institution of Civil Engineers ICE közös rendezvénye, az „Építőmérnök 200” egyik kiemelten fontos állomása a köztéri plakátkiállítás, amelynek célja az építőmérnöki tevékenység értékeinek és eredményeinek bemutatása a társadalom számára.

A rendezvény helyszínén vegyesen jelennek meg az építőmérnöki tevékenység angol és magyar szereplői, projektjei, kiemelve az angol-magyar együttműködést.

Cikk ajánlók

Mérnökbál 2019

2019. január 11.

A mérnöktársadalom legrangosabb eseményére a BME 'K' épületében kerül megrendezésre január 26-án.

XXV. Széchy Károly Emlékkonferencia

2019. január 10.

A Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata, a Magyar Geotechnikai Egyesület, az ISSMGE Magyar Nemzeti Bizottsága, és a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya közös szervezésében 2019. február 08-án 14 órai kezdettel rendezi meg a XXV. Széchy Károly Emlékkonferenciát.

Széchy Károly Emlék

Útügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról szóló 2/2019. (I. 9.) ITM rendelet

2019. január 10.

A rendelet 1.§ (2) bekezdése meghatározza a Bizottság feladat- és hatáskörét. Az Útügyi Műszaki Szabályozási Bizottság kidolgozza és felülvizsgálja az útügyi műszaki előírásokat tartalmazó szakmai szabályokat, valamint javaslatot tehet az útügyi műszaki szabályozás jogszabályi környezetének kialakítására, módosítására.

A 2015. évi CXLIII. törvény módosítása

2019. január 4.

A módosítások elsősorban az ajánlatkérőket érintik és az elektronikus közbeszerzési rendszert szabályozzák, azonban ezek ismerete az ajánlattevők számára is elkerülhetetlen. A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény számos rendelkezése módosult. A törvény módosítása a Magyar Közlöny 2018. évi 187. számában jelent meg.