Ez történt júniusban a kamarában

Ez történt- naptár

 


A  jobb, pontosabb, naprakészebb tájékoztatás érdekében, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula úgy döntött, hogy minden hónap elején az elmúlt hónap legfontosabb eseményeiről, a kamara tevékenységéről összefoglalót küld a kamara tagjainak „Ez történt a kamarában?” címmel.

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül készül, és nincsenek benne a napi működéshez szükséges találkozók, munkaértekezletek. Amennyiben a hírhez részletes háttérinformáció is tartozik, azt a címre kattintva olvashatja el. Az összefoglalóval kapcsolatban szívesen várjuk megjegyzéseiket, javaslataikat a kommunikacio@mmk.hu címre. 

Ez történt a kamarában: 2020 július

A Magyar Mérnöki Kamara eseményösszefoglalója – a hónap legfontosabb eseményei a teljesség igénye nélkül


 

2020.07.01
Új, elektronikus számlázási és fizetési szolgáltatások a kamaránál
Az MMK 2020. július 1-jével megújította a számlázással és a pénzügyi elszámolással kapcsolatos szolgáltatásait. A jogszabályi kötelezettségek teljesítésén túl a tagok számára egyszerűbbé válik a kamarai ügyintézés: lehetőség lesz az automatikus elektronikus számlakiküldésre és az online bankkártyás fizetésre. A fejlesztések a kamarai informatikai rendszer részeként úgy valósultak meg, hogy azokat az országos kamarán túl valamennyi területi mérnöki kamara is igénybe tudja venni.

2020.07.02
Az MMK közreműködött a területi kamarák ÁSZ vizsgálatra adandó válaszok kialakításában
Az Állami Számvevőszék ellenőrzést végzett a Magyar Mérnöki Kamaránál és a területi mérnöki kamaráknál is. Az MMK közreműködött a területi kamarák ÁSZ 2015 és 2018 közötti időszakra vonatkozó gazdálkodási ellenőrzésre vizsgálatra adandó válaszok kialakításában azoknál a területi kamaráknál, amelyek ezt igényeltek.

2020.07.03
A mérnökök igényeire szabott online szabvány ismertetők készülnek

A Magyar Szabványügyi Testület vezetésével találkozott az MMK elnöke, Nagy Gyula és a tudásközpont vezetője Seidl Tibor. A megbeszélésen a mérnökök számára fontos szabványügyi kérdésekről egyeztetettek. A megbeszélés eredményeként az MSZT még ebben az évben szabványokat ismertető online tájékoztató anyagokat dolgoz ki a kamara számára.
https://ugyintezes.mszt.hu/Ics
http://prod.mszt.hu/hu-hu/mszt-akademia/interaktiv-konzultacio

2020.07.06
MMK- MÉK egyeztetés a szakmagyakorlást szabályozó 266-os rendelet módosításárólA szakmagyakorlás szabályait meghatározó 266-os számú kormányrendelet módosításához szükséges közös szakmai álláspont kialakításáról egyeztettek a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész kamara elnökei. Az egyeztetés célja a két kamara közös javaslatának kidolgozása volt. Az egyeztetett javaslat mind a két kamara jogosultsággal kapcsolatos javaslatait teljeskörűen tartalmazza.

2020.07.07
A középtávú építésgazdasági stratégia bemutatója és szakmai vitája az ITM-ben
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért felelős államtitkársága bemutatta a szakma meghatározó szervezeteinek az építésgazdaság általános fejlesztését célzó középtávú stratégiát. A prezentáción részt vett Nagy Gyula, az MMK elnöke és Virág Rudolf főtitkár is. A bemutatót szakmai vita követte. Az építésgazdaságért felelős államtitkárság augusztus 25-én nyilvános iparági szakmai konzultációt szervez a középtávú stratégiáról, amelyre felkért hozzászólóként meghívást kapott a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula is.
https://www.kormany.hu/

2020.07.07
Ismét tag lehet az MMK a Nemzeti Mérnökszervezetek Európai Szövetségében
Hat egyetem bevonásával tárgyal az MMK a Nemzeti Mérnökszervezetek Európai Szövetségében (FEANI) korábban fennállt tagság felújításáról. A FEANI tagság fő célja, hogy az együttműködő felsőoktatási intézmények hallgatói tanulmányaik végeztével euromérnöki cím viseléséhez szükséges jogosultságot szerezzenek.
https://www.feani.org/

2020.07.09
MMK-KIVING Kft. Egyeztetés
Együttműködési megállapodást készít elő az állami tulajdonú ingatlanok kezelését ellátó Kiving Kft-vel a Magyar Mérnöki Kamara.

2020.07.09
A választmány előtt az MMK alapszabályának módosítás-tervezete
Elkészült az MMK alapszabályának módosítás-tervezete, amelyet a Választmány tagjai szeptember 14-ig véleményezhetnek.
Az MMK Küldöttgyűlése 2019-ben létrehozta az Alapszabály Előkészítő Bizottságot, amelynek feladata a jelenlegi kamarai törvény keretei között egy új szabályozási javaslat kidolgozása. A 2019. szeptemberig beérkezett észrevételek figyelembevételével készült változatot a bizottság széleskörű konzultációra bocsátja.

2020.07.10
KATA szabályozás módosítása: közös MMK-MÉK levél a köztársasági elnöknek
Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara és dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke a köztársasági elnöknek írt közös levélben – több ezer egyéni vállalkozóként dolgozó mérnök, építész és műszaki ellenőr érdekében – arra kérte Áder Jánost, fontolja meg a KATA-szabályokat módosító törvény aláírását, és tegye lehetővé, hogy a Parlament azt ismételten megtárgyalhassa. A két elnök azzal érvelt: sok kisvállalkozó mérnök esetében munkájuk jellege miatt fel sem merülhet a munkaviszony keretében történő foglalkoztatás, így a KATA-szabályok változása negatív hatással járna mind a megrendelők, mint a szolgáltató építészek, mérnökök érdekeire. Levelükben ugyanakkor kiállnak a gazdaság fehérítését és az igazságosabb közteherviselést szolgáló törvényhozói és kormányzati döntések mellett.
A közös álláspontról sajtóközleményt is kiadott a két kamara.
A kezdeményezés következtében külön egyeztetésre is sor kerül a két kamara képviselői és a Köztársasági Elnök Hivatala között. A köztársasági elnök azonban végül aláírta a törvény módosítását.
mmk.hu/informaciok/hirek/KATA-kozos-kozlemeny
mmk.hu/informaciok/hirek/KATA

2020.07.16
Ősszel indul a harmadik beruházáslebonyolító mesteriskola
Az MMK várhatóan szeptemberben dönt a harmadik beruházáslebonyolító mesteriskola indításának pontos időpontjáról. Az első két mesteriskola sikeres lebonyolítása után a folyamatosan érkező újabb jelentkezések is indokolják a BLMI folytatását. Az eddigi tapasztalatok figyelembevételével, a legjobb előadók bevonásával már megkezdődött a szervezés.

2020.07.20
FAP testület - időarányosan készülnek a szakmai anyagok
A feladat alapú pályázatokért felelős testület áttekintette a pályázati folyamat előrehaladását: az összesen csaknem 15 millió Ft értékű támogatás felhasználásról szóló időszaki jelentéseket előbb a FAP testület, majd július 27-én az Alelnöki Tanács is elfogadta. Az MMK 2020. évi Feladat Alapú Pályázatára 17 pályázat érkezett be 15 tagozattól. A jóváhagyott pályázatok szeptember végére készülnek el.

2020.07.22
Szakmai állásfoglalás a Lánchíd ügyében
A Magyar Mérnöki Kamara elnöke a tartószerkezeti tagozat szakmai álláspontját támogatva szakmai véleményt juttatott el a Lánchíd ügyében az illetékes állami és önkormányzati vezetőknek. A dokumentum a műszaki szempontokat elemezve hangsúlyozza, hogy helyes döntést hozni csak a híddal már foglalkozó, elmélyült ismeretekkel rendelkező, elkötelezett tervező, szakértő mérnökök és cégek bevonásával, azok véleményének meghallgatásával lehet.
mernokvagyok.hu/

2020.07.23
V4 államok mérnöktalálkozója: 2020. október 8-11- Pécs
Idén a Magyar Mérnöki Kamara lesz a Visegrádi Négyek mérnökkamarái és szövetségei hagyományos találkozójának  házigazdája. A cseh, lengyel, szlovák és magyar mérnökszervezetek mintegy 40 képviselője megvitatja a C19 járvány hatásait az építésgazdaságra, a bolognai oktatási rendszer aktuális kérdéseit, valamint a kamarák és a kormányok, önkormányzatok együttműködését. A szakmai látogatás keretében meglátogatják a paksi atomerőművet és tájékoztatót hallgatnak meg a Paks 2 erőmű előkészítéséről is. A 27. találkozóra október 8. és 11. között kerül sor Pécsett.

2020.07.27
A hűtő-fűtő rendszerek műszaki auditjának jogszabályi előkészítését támogatja az MMK
A légkondicionáló és fűtőberendezések időszakos felülvizsgálatának szabályait új jogszabállyal tervezi szabályozni az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az új szabályozás igazodni fog a megváltozott EU szabályozáshoz és figyelembe veszi a szakmagyakorlásra vonatkozó szabályozást is. a vizsgáltara jogosultak kiválasztásánál.

2020.07.28
ITM egyeztetés a Nemzeti Energetikusi Hálózat működtetéséről
A Nemzeti Energetikusi Hálózat kialakításával és működtetésével kapcsolatos részletszabályozások és feladatok pontosításáról, valamint a szükséges feltételekről egyeztetett az Innovációs és Technológiai minisztérium illetékes államtitkárával és szakmai vezetőivel Nagy Gyula, az MMK elnöke.

2020.07.28
266-os rendelet a szakmagyakorlás szabályairól: elkészült a közös MMK-MÉK álláspont
A szakmagyakorlás szabályait meghatározó 266-os számú kormányrendelet módosításához közös szakmai álláspontot alakított ki a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész kamara. Az MMK és a MÉK elnöke júliusban többszöri személyes találkozón egyeztette a Miniszterelnökség számára benyújtandó javaslat legfontosabb pontjait. A Nagy Gyula és dr. Hajnóczi Péter által jegyzett javaslat augusztus elején jutott el a jogszabályalkotókhoz sürgetve a módosítása mielőbbi napirendre tűzését.

2020.07.29
Az MMK Alelnöki tanácsának ülésAz alelnöki tanács ülésének főbb témái:
- A 2020. szeptember 11-i MMK Küldöttgyűlés előkészítése
- Tájékoztató az Alapszabály Előkészítő Bizottság munkájáról
- Tájékoztató a 266-os szakmagyakorlási kormányrendelet tervezett módosításáról
- Szakmai nyilvántartás eljárási díjának szabályozása
- Tájékoztató a jogi továbbképzési anyagok megújításáról
- Tájékoztató a Tierney Clark díj javaslatok bekéréséről
- V4 konferencia előkészítése