Ez történt márciusban a Kamarában

 

Ez történt- naptár

 


A kamarai tagok jobb, pontosabb, naprakészebb tájékoztatása érdekében a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula úgy döntött, hogy mostantól kezdve minden hónap elején elküld minden tagnak egy összefoglalót, amely tartalmazza az elmúlt hónap legfontosabb eseményeit: „Mi történik a Kamarában?”.

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül készül, és nincsenek benne a napi működéshez szükséges találkozók, munkaértekezletek. Amennyiben a hírhez részletes háttérinformáció is tartozik, azt a címre kattintva olvashatja el. Az összefoglalóval kapcsolatban szívesen várjuk megjegyzéseiket, javaslataikat a kommunikacio@mmk.hu címre. 

Ez történt a Kamarában: 2020 március

A Magyar Mérnöki Kamra eseményösszefoglalója – a legfontosabb események a teljesség igénye nélkül


2020.03.03
Első alkalommal kaptak a Kamara tagjai tájékoztatót az MMK februári eseményeiről

Az MMK vezetésének döntése alapján havonta minden tag az MMK honlapján összefoglalót olvashat a Kamara és vezetése előző havi munkájáról. Az első összefoglalót március 2-ától olvasható a honlapon.
https://mmk.hu/eztortent

2020.03.03
BEST mérnökverseny az MMK-ban

A Magyar Mérnöki Kamara adja a helyszínt Európa egyik legnagyobb mérnökversenye magyar fordulójához. A BEST mérnökversenyen minden évben több mint 3000 hallgató vesz részt. Március 5-én az MMK székházában 9, egyenként négyfős csapat indult a Case Study kategóriába
http://mernokverseny.hu/#bevezeto
https://mmk.hu/informaciok/best-mernokvererseny-20200306

2020.03.04
Ülést tartott a miniszterelnöki megbízott által vezetett munkacsoport

Az egyeztetésbe bevont szervezetek a javaslataikat elkészítették és megküldték a miniszterelnöki megbízott részére. A Magyar Mérnöki Kamara által benyújtott anyagot ítélték a legcélratörőbbnek, és többen előnyösnek tartják, hogy a Magyar Építész Kamara is szorgalmazza a kötelező tervellenőrzés újbóli bevezetését.

2020.03.04
Ülésezett a kamara alelnöki tanácsa

Az Alelnöki Tanács megtárgyalta az elnökségi ülés elé kerülő előterjesztéseket. Nagy Gyula elnök beszámolt a járvány helyzet miatt bevezetett intézkedésekről, az ITM felé történő rendszeres tájékoztatásról, valamint a küldöttgyűlés megtartását akadályozó aktuális rendelkezés módosítására tett javaslatról.

2020.03.04
Orbán Tibor az Energetikai tagozat elnöke nyilatkozott az Infó Rádióban a klímaválságra adandó mérnöki válaszokkal kapcsolatban

Részletes interjúban ismertette Orbán Tibor a tagozati elnök az Infó Rádióban elmondta: szakmailag megalapozott, összehangolt terv készítésébe kezdett a Magyar Mérnöki Kamara a klímaváltozás hatásainak csökkentésére. Egy előkészítő csoport vizsgálja egy fórum megalakításának, amely valamennyi érintett mérnök bevonásával keresi és dolgozza ki a klímaválságra adható válaszokat.

2020.03.05
Beruházási Mesteriskola a C19-hez igazított zárással

Az MMK teljesen elektronikus záródolgozat beadási és értékelési rendszert dolgozott ki, hogy a jelen körülmények között is akadályok nélkül lebonyolítható legyen a záródolgozat elkészítése és elbírálása.
http://mernokvagyok.hu/bl-mesteriskola/

2020.03.09
Nagy Gyula elnök részt vett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évértékelő rendezvényén

Az évértékelőn dr, Bérczi László dandártábornok számolt be a szervezet elmúlt évi tevékenységéről, kiemelve a kamarával való együttműködés hatékonyságát.

2020.03.09
Ülésezett a Mérnöki Innovációt Támogató Alapítvány kuratóriuma

Nagy Gyula kuratóriumi elnök beszámolt az alapítvány előző évi tevékenységéről, és ismertette a pályázati forrás felhasználásának tervezett formáját.

2020.03.09
A Magyar Mérnöki Kamara március 9-én adta át kitüntetéseit a kiemelkedő mérnöki teljesítmények elismerésére

A Duna Palota március 9-én már másodszor fogadta a hazai mérnök-közélet egyik fontos eseményét. A Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula előbb a Zielinski Szilárd Díjakat, majd a Kamarai Aranygyűrűket adta át, ezután került sor a tiszteletbeli taggá fogadó emléklapok átadásra. Végül a Tartószerkezeti Tagozat által odaítélt dr. Menyhárd István díjat vehették át az arra érdemesek. A díjazottakat a Mérnök Újság és az MMK honlapja bemutatja
https://mmk.hu/informaciok/hirek/kamarai-d%C3%ADjatrado-20200309

2020.03.09
Megjelent a Mérnök Újság márciusi száma

A tartalomból: Kitüntetettjeink bemutatása - Épületgépészeti érdekességek - História: A paksi atomerőmű építési tapasztalatai - Fókuszban: a hangzás világa
http://mernokvagyok.hu/digitalis-mernok-ujsag/

2020.03.10.
Inforádió nyilatkozat

Nagy Gyula elnök nyilatkozott az Info Rádióban, bemutatva az előző napi ünnepségek díjazottjainak tevékenységét.

2020.03.11
Világgazdaság: Térképes online mérnökkereső szolgáltatás laikusoknak is

A Világgazdaság című lap részletes cikkben mutatja az MMK honlapján keresztül elérhető mérnökkereső alkalmazást
https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/terkepes-online-mernokkereso-szolgaltatas-laikusoknak-is-2-2103003/

2020.03.11
Elnökségi ülést tartott a Magyar Mérnöki Kamara

• A Magyar Mérnöki Kamara március 11-i elnökségi ülésén Nagy Gyula elnök javasolta, hogy az MMK vizsgálja meg a Nemzeti Mérnökszervezetek Nemzetközi Szövetségébe való ismételt belépés szükségességét (FEANI - https://www.feani.org/feani/what-feani), mert ez lehetővé tenné, hogy európai diplomát adjanak ki az egyetemek, és így a külföldi hallgatók számára vonzóbbak legyenek a hazai egyetemek.
• Az Alapszabály Előkészítő Bizottság a februári elnökségi ülés óta is folytatta munkáját: a teljes szöveg áttekintését március 25-ig tervezik. Az alapelveket a Választmányra elkészítik, majd beszámoló készítenek a május 22-i Küldöttgyűlésre.
• A Tarlós István miniszterelnöki biztos által vezetett munkacsoport tevékenységéről Nagy Gyula elnök elmondta, hogy az egyeztetésbe bevont szervezetek a javaslataikat elkészítették. A következő ülés 2020.03.16-án lesz, amikor az addigra összeállított munkaanyagot fogják áttekinteni (Megjegyzés: Ez az egyeztetés a koronavírus járvány miatt időközben későbbre lett halasztva).
• Molnár Tamás ismertette a tagozatok 2020-as terveit, hozzátéve, hogy több olyan tevékenység is megjelent a tagozati munkatervekben (adminisztráció, szervezés, kommunikáció), amit eddig más forrásból nem finanszíroztak. Az idén jelentősen megemelt tagozati többletforrások nagyobb részét szakmai feladatok elvégzésre tervezeték be a tagozatok.
• A várakozásoknak és az ügy súlyának megfelelően élénk, ugyanakkor konstruktív és eredményét tekintve előremutató vita alakult ki a klímaválsággal kapcsolatos kezdeményezésről.
• Dr. Virág Rudolf főtitkár ismertette a szakmagyakorlás szempontjából nagyon fontos Kormányrendelet tervezett módosításához benyújtott eddigi javaslatokat és egyben kérte, hogy aki még teheti, adjon be javaslatot. A javaslatokat egységes szerkezetben az Elnök hamarosan ismét megküldi a Kormányzatnak.
https://mmk.hu/tudastar/dokumentumtar/kamarai-hatarozatok

2020.03.12
Az MMK bevonásával készül az Építésgazdasági stratégia

Az MMK képviseletében Nagy Gyula elnök és Szántó László a Tartószerkezeti tagozat elnöke vett részt azon a dr. Boros Anita ITM államtitkár által összehívott egyeztetésen, amely a következő évek építőipari stratégiáját határozza meg.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/epitesgazdasagi-strategia-20200317

2020.03.12
Folytatódik az Alapszabály Előkésztő Bizottság munkája

Márciusban újabb két ülést tartott az Alapszabály Előkésztő Bizottság (03.12 és 03.26), amelyen az AEB tagok tovább folytatták a munkájukat.

2020.03.13
Munkajogi tájékoztató a koronavírus járvány kapcsán

Az MMK munkajogi tájékoztatást adott közre a járvány idején legfontosabb munkajogi tudnivalókkal kapcsolatban
https://mmk.hu/informaciok/hirek/koronavirus-munkajog

2020.03.15
Az MMK intézkedései a veszélyhelyzetben

Az MMK a kormányzat veszélyhelyzetet bejelentő döntése óta folyamatosan teszi közé a járvány következtében hozott legfrissebb információkat, rendelkezéseket, mérnököket érintő változásokat.
https://mmk.hu/koronavirus-dosszie

2020.03.15
Az MMK a veszélyhelyzetben rendkívüli munkáltatói utasítást adott ki

A veszélyhelyzet idejére alkalmazandó munkáltatói utasítást adott ki az MMK
https://mmk.hu/informaciok/hirek/veszelyhelyzet-munkavegzes

2020.03.16
Képzések és vizsgák felfüggesztése

A Magyar Mérnöki Kamara a koronavírus okozta nehéz helyzetben azonnal információkkal és tanácsokkal látta el a mérnöktársadalmat. Március 12-én körlevélben és a honlapon keresztül kérte a megyei kamarákat, hogy függesszék fel a képzéseket, az országos kamara által szervezett vizsgákat március 16-tól kezdődően átmenetileg felfüggesztette.
https://mmk.hu/informaciok/hirek

2020.03.19
Otthoni munkavégzéshez informatikai tanácsok a mérnökök segítségére

A Magyar Mérnöki Kamara a teljesség igény nélkül összeállított néhány olyan programról szóló információt, amely segítheti a távoli munkavégzést. Az oldal folyamatosan frissülő információkkal segíti a kollégákat.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/on-lne-eszkozok_20200319

2020.03.20
MMK kezdeményezés

A jogalkotó alkosson átmeneti szabályokat a közeljövőben esedékes taggyűlések, küldöttgyűlések megtartására
A Magyar Mérnöki Kamara és a területi mérnöki kamarák közeljövőben esedékes küldöttgyűlései, taggyűlései – amennyiben a veszélyhelyzet az ülések tervezet időpontjáig fennmarad – az eredeti időpontban nem tarthatók meg. A Magyar Mérnöki Kamara ezért javasolta, hogy szülessen a probléma feloldását segítő szabályozás.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/taggyulesek-szabalyai

2020.03.23
Magyar Mérnöki Kamara: A tervezés nem állhat le…

Nagy Gyula, az MMK elnöke nyilatkozatot adott ki, amelyben arról írt: a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen fontos, hogy a már megkezdett előkészítési, tervezési munkák ne álljanak le. Az építőiparnak a vírusjárvány vége utáni gyorsabb újraindulását segítheti, ha most is folytatódnak a válság előtt megkezdett tervezési folyamatok.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/tervezesleallas-20200323


2020.03.24
Inforadio nyilatkozat

Nagy Gyula elnök nyilatkozott az Info Rádióban a tervezési vállalkozásokat érintő intézkedésekről, a kamara által kiadott nyilatkozat tartalmáról.


2020.03.24
Az MMK az ITM kérésére megküldte jelöltjeinek névsorát az újonnan létrejövő Ágazati Készségtanácsokba

A szakképzésről szóló törvény értelmében az Ágazati Készségtanácsok (ÁKT) megújulnak, és az MMK új tagokat jelölt a testületbe az ITM kérésére. A kamara a szakmai tagozatok jelöltjeit támogatta.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/agazati-keszsegtanacs-20200324#

2020.03.27
Átfogó MMK javaslatcsomag a mérnökök érdekében a Miniszterelnökség és az ITM számára

A Magyar Mérnöki Kamara a C19 vírusjárvány hatásainak csökkentésére a legfontosabbnak azt tartja, hogy a mérnöki munkák ne álljanak le, vagy ne lassuljanak le a veszélyhelyzet idején sem. Ennek érdekében a Kamara a tagoktól érkező információk alapján a mérnökség számára fontos lépéseket javasolt Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszternek. Az MMK folyamatosan tájékoztatja az illetékeseket, és teszi majd meg javaslatait.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/mmk-javaslatcsomag-20200327

2020.03.27
Reprezentatív felmérés a mérnökök körében

Magyar Mérnöki Kamara március 30-án több mint 18 ezer emailt küldött ki, hogy tagjaitól megtudja: a koronavírus járvány hogyan érintette eddig a hazai mérnökséget, és milyen szubjektív várakozással tekintenek a közeli jövőbe? A válaszadók arányosan képviselték a MMK tagjainak országos, megyénkénti eloszlását és a szakmai tagozatokhoz való tartozás is reprezentatív. A válaszadók többségének legfontosabb tevékenysége a tervezés, de a kivitelezésben dolgozóktól is jól értékelhető számú válasz érkezett. Az eredményeket hamarosan értékeli és közzéteszi az MMK.

2020.03.30
Az MMK kéri a kórháztervezések felfüggesztésének újragondolását a szakminisztertől

Az Emberi Erőforrások Miniszterének Dr. Kásler Miklósnak küldött levelében az MMK elnöke azt kéri, vonja vissza azt a döntést, amely felfüggeszti a Budapesti Egészségügyi Program keretében indított kórházberuházások tervezési munkáit. Természetesen az egészségügyi biztonsági intézkedések lehetetlenné teszik a helyszíni munkát, de a tervezések előkészítő szakaszában a vázlattervek, koncepciótervek munkái folytathatók lennének.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/mmk-javaslatcsomag-20200327

2020.03.30
Az MMK sajtóközleményben ismertette a Miniszterelnökség az ITM és az EMMI számára írt javaslatait

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) véleménye szerint akkor tud majd a járványhelyzet elmúltával az építésgazdasági szektor a leggyorsabban újraindulni, ha a folyamatban lévő tervezéseket a megrendelők most nem mondják vissza, és így a tervezési munkák rövid időre sem állnak le. Nagy Gyula az MMK elnöke a kormányzat több tagjának írt levelében felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt veszélyben vannak, vagy veszélybe kerülhetnek a mérnökirodák. Elsősorban a mikrovállalkozásban dolgozó mérnökök munkájának folytatásához van szükség gyors, központi intézkedésekre.

2020.03.31
Építésgazdasági Stratégia tervezet összegzése az ITM számára

A Kamara Főtitkársága a területi kamarák, és a szakmai tagozatok bevonásával elkészítette és benyújtotta véleményét az Információs és Technológiai minisztériumban készülő „FENNTARTHATÓ ÉPÍTŐIPAR 2020-2025” című építésgazdasági stratégiához. A korábban megküldött javaslatokat kiegészítve felajánlotta az ITM-nek, hogy a stratégiával kapcsolatos további egyeztetésben a kamara mindenképpen részt kíván venni.