Hírek, közlemények

Tovább az archívumba >>>

Aktuális híreink:

 • Iparági konzultáció - 2020-2025 - Online konferencia - július 27.

  A magyar kormány az építőipart kiemelt ágazatként kezeli, ennek nyomán öt stratégiai beavatkozási terület került meghatározásra, Ezt ismertetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága szakmai konzultációt szervez: Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégia 2020-2025.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara elnökeinek tájékoztatója

  Az Országgyűlés 2020. július 3-án elfogadta a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/10856. számú – közel félszáz törvényt módosító - törvényjavaslatot. A törvény módosítja az un. KATA szerinti adózás legfontosabb szabályait is. A Köztársasági elnök 2020. július 13-án aláírta a törvényt.

   

  Tovább
 • KATA szabályozás: MMK-MÉK levél a köztársasági elnöknek

  A kisvállalkozó mérnökök és építészek érdekében két kamara elnöke közösen kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a KATA szabályok módosítását is tartalmazó törvényt.

  Tovább
 • Interaktív tűzvédelmi tesztek a lakosság tűzvédelmi tudatosságának fejlesztéséhez

  A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Országos Tűzmegelőzési Bizottsága (OTB) online felületen kitölthető interaktív tűzvédelmi teszteket készített és tett elérhetővé.

  Tovább
 • Újabb három Építésügyi Műszaki Irányelvtervezet véleményezhető

  Az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság (ÉMSZB) titkárságaként az ÉMI három új irányelvet készített elő, amelyek június 22. és július 21. között véleményezhetők.

  Tovább
 • Gázszerelői nyilvántartás - elnöki közlemény

  A Magyar Mérnöki Kamara elnökének közleménye a gázszerelői nyilvántartással összefüggően fizetendő eljárási díjról
   

  Tovább
 • A magyar ivóvíz megfelel az EU előírásoknak

  Az Épületgépészeti Tagozat és a Vízgazdálkodási- és Vízépítési Tagozat kezdeményezésére közzétesszük a Magyar Víziközmű Szövetség nyilatkozatát, amely egyértelműen leszögezi, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak, minőségét tekintve pedig kiemelendő, hogy hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

  Tovább
 • Megjelentek az OMÉN(Országos Magyar Épületgépészeti Napok) pályázati kiírásai

  Megjelentek az épületgépész társadalom legnagyobb rendezvényéhez, az Országos Magyar Épületgépész Napok 2020 rendezvényeihez kapcsolódó pályázati felhívások: az Év embere díjakra való felhívás és a Tervezői pályázat kiírása.

  Tovább
 • Megjelentek a gazdaságvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos rendeletek

  A Magyar Közlöny 151. számában megjelent a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs felállításáról és feladatairól szóló 297/2020. (VI. 24.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Cél a minőség alapú kiválasztás a tervezői közbeszerzésekben

  A Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára megkereste a Magyar Mérnöki Kamarát, hogy közösen találjanak megoldást arra, hogy hatékonyan lehessen használni a közbeszerzésekben a minőség alapú kiválasztást.

  Tovább
 • Megszűnik a veszélyhelyzet

  A Magyar Közlöny 144. és 145. számában megjelentek a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló, valamint a veszélyhelyzet megszűnéséhez kapcsolódó jogszabályok.

  Tovább
 • Megjelent a hazai vízipar külpiaci tevékenységét előmozdító pályázati program 2020. évi felhívása

  A Külgazdasági és Külügyminisztérium bejelentette, hogy megjelent a hazai vízipar külpiaci tevékenységét előmozdító pályázati program 2020. évi módosított felhívása.
  A 2020. február 7-én meghirdetett, majd a járványügyi helyzetre való tekintettel felfüggesztett Vízipari Pályázati Program június 15-én újraindul.

  Tovább
 • Megújult a Magyar Mérnöki Kamara TELEKOM mobilflotta szerződése

  2020 június 15-ével frissült a Magyar Mérnöki Kamara és a Telekom között megújult keretszerződés alapján elérhező előfizetések rendszere .Új tarifastruktura, kedvezőbb feltételek és érhetőek el a Telekommal között új megállapodás alapján.

  Tovább
 • Adózási tárgyú törvények változása

  A Magyar Közlöny 137. számában megjelent az egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításáról szóló 2020. évi XLVI. törvény.

  Tovább
 • Az elnökség 2020. június 12-i ülésén jóváhagyta a ciklus végéig tartó időszak munkarendjét

  A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége 2020. június 10-i ülésén meghatározta a következő időszak legfontosabb eseményeit: döntött az ősszel esedékes küldöttgyűlések időpontjáról, áttekintette a Visegrádi Négyek mérnöki kamarái, szervezetei októberre tervezett találkozójának előkészítését, és döntött a jubileumi, 25. Mérnökbál időpontjáról is.

  Tovább
 • Új tanúsítvány a Kamarában

  Hamarosan elérhető a klímavédelmi szakértői tanúsítás amelyet a Környezetvédelmi Tagozat dolgozott ki

  Tovább
 • MMK Tartószerkezeti tisztségviselőválasztás - jelölési időszak

  A Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozata a 2020. április 26-án elindított elektronikus szavazás alapján, és a 2020. április 10-én megjelent „a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet.” figyelembevételével a 2020. májusban esedékes tisztújító küldöttgyűlés őszi időszakra történő elhalasztásáról döntött azzal a feltétellel, hogy az Elnökség jelen döntést augusztusban – az akkori járványügyi helyzet figyelembevételével – felülvizsgálja.

   

  Tovább
 • MMK gazdálkodásának elemzése 2015-2018

  A Küldöttgyűlés döntése értelmében a választmány 2019. novemberi ülésére elkészült gazdálkodási összefoglaló elsősorban a Magyar Mérnöki Kamara 2015–2018 közötti gazdálkodását vizsgálja. Ennek az időszaknak a vizsgálata kellően hosszú ahhoz, hogy a legfontosabb trendek, változások megfigyelhetők legyenek. Az elemzés kiindulópontja a Magyar Mérnöki Kamara mindenkori költségvetése, valamint az ez alapján összeállított számviteli beszámoló (melynek része a mérleg, az eredménykimutatás és a közhasznúsági jelentés), amelyeket minden évben a Magyar Mérnöki Kamara küldöttgyűlése nagy többséggel elfogadott.

  Tovább
 • Hogyan gazdálkodik az országos kamara? - a 2019. évi gazdálkodási beszámoló összefoglalója

  Az elmúlt év gazdálkodási adatai alapján megállapítható, hogy az MMK továbbra is mértéktartó gazdálkodást folytat. 2019-ben a kamarai alapfeladatokon felül sikerült olyan bevételnövelő tevékenységeket és feladatokat elvégezni, amelyek révén a korábbiakhoz képest valamivel nagyobb eredménnyel tudtuk zárni az évet. Ez az eredmény lehetőséget ad arra, hogy a 2020. évi költségvetési tervben a kamara kiegészíthesse a szakmai tagozatok finanszírozását.

  Tovább
 • Új kihívásokkal kell szembenéznünk – az elnökségi beszámoló összefoglalója

  Az MMK elnöksége az eddigieknél lényegesen részletesebb beszámolót terjeszt a küldöttgyűlés elé. Ezzel folytatni kívánjuk a 2019. őszi egri választmányi ülés példáját is, ahol áttekintettük a kamara tevékenységét és gazdálkodását a kezdetektől napjainkig. Összefüggéseiben is bemutattuk, mit teljesített az országos kamara a tagdíjak mintegy egyharmadából és az általa teremtett közel ugyanekkora forrásból. A tagdíjak mintegy kétharmadából gazdálkodó területi kamarák is bizonyára követik majd a példát, és beszámolnak tagjaiknak az alapításuk óta eltelt időszak gazdálkodásáról.

  Tovább
 • „A technikuskar minden tagjára kétszeres kötelesség hárul”

  Az első világháború és a proletárdiktatúra által katasztrofális helyzetbe sodort Magyarországnak 1920. június 4-én kellett aláírnia Trianonban a békeszerződést.

  Tovább
 • Az elnökség e-ülésen tárgyalta és hagyta jóvá a beszámolókat

  A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége – a veszélyhelyzetben érvényes jogszabályok alapján a küldöttgyűlés jogkörében eljárva – 2020. május 27-i ülésén egyhangúlag jóváhagyta a kamara 2019-es tevékenységéről szóló beszámolókat. A küldöttgyűlés várhatóan az ősz elején, a költségvetés tervezetével együtt tárgyalja meg a dokumentumokat.

  Tovább
 • Közlekedési infrastruktúra-fejlesztéssel összefüggő módosítások

  A Magyar Közlöny 122. számában megjelent a közlekedési infrastruktúra-fejlesztéssel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 236/2020. (V. 26.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Megjelent az iskolák 2020. júniusi működéséről szóló 220/2020. (V. 22.) Korm. rendelet.

  A rendelet alapján a szakképzést folytató iskolák kivételével – amelyek az iskola vezetőjének döntése szerinti munkarendben működhetnek- az iskolák 2020. június 2. és 2020. június 15. között továbbra is tantermen kívüli, digitális munkarend szerint működnek, azonban egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás a tanulók felzárkóztatása céljából szervezhető.

  Tovább
 • A veszélyhelyzet idején sokan keresik a kamarai jogsegélyszolgálatot

  A Magyar Mérnöki Kamara több éve sikeresen működő jogsegélyszolgálata iránti érdeklődés jelentősen megnőtt az elmúlt negyedévben. A veszélyhelyzet idején a jogsegélyszolgálatot a korábbi szóbeli, személyes konzultáció helyett a telefonon és e-mail-en történő tanácsadás keretében végezzük.

  Tovább
 • MMK: A kis mérnökirodák is pályázhassanak a technológiai megújulást támogató pályázatokon!

  A Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula, május elején levélben javasolta a pályázatért felelős Pénzügyminisztériumnak, hogy a gazdaságélénkítő pályázatok feltételei között ne legyen alsó létszámhatár.

  Tovább
 • Sikeres e-küldöttgyűlés Fejér megyében

  Sok szervezet életében fontos esemény az évenkénti taggyűlés, vagy az azt helyettesítő küldöttgyűlés, amikor a vezetőség számot ad elmúlt évi munkájáról, céljainak teljesüléséről és gazdálkodásáról. Ez az esemény nyújt lehetőséget arra is, hogy a szakmai önkormányzat tagjai véleményt formáljanak a kamara munkájáról, illetve kijelöljék a következő év működésének főbb irányait.

  Tovább
 • Változnak egyes építésügyi, építésfelügyeleti és örökségvédelmi eljárásokkal kapcsolatos rendelkezések

  A Magyar Közlöny 111. számában megjelent a veszélyhelyzet során alkalmazandó egyes építésügyi, építésfelügyeleti és örökségvédelmi eljárásokkal kapcsolatos eltérő rendelkezésekről szóló 208/2020. (V. 15.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Az elnökre, a vezérigazgatóra, az emberre emlékezem – elhunyt Medgyesi Pál (1946-2020)

  Megdöbbenve, mély fájdalommal vettük tudomásul a 2020. május 12-én bekövetkezett megváltoztathatatlant. Friss és fiatalos voltál az utolsó pillanatig, teljesen érthetetlen számunkra, ami Veled történt.

  Tovább
 • Dr. Kozák Miklóstól búcsúzunk (1924 –2020)

  Okleveles mérnök (BME 1951), kandidátus (1958) a műszaki tudomány doktora (MTA 1968), a BME vasdiplomás mérnöke. Nyugodjék békében, emlékét a mérnöktársadalom nagy tisztelettel őrzi meg.

  Tovább
 • Gazdaságélénkítő program, pályázat indul

  50 milliárd forintra pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások
  Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai megújulásához kapcsolódó fejlesztéseket támogató két pályázati felhívás jelent meg több mint 50 milliárd forint keretösszeggel.

  Tovább
 • Életbiztosítási lehetőségek – járvány kockázatára is

  A koronavírus járvány ismét felszínre hozta az egészség fontosságát! Szeretteinkről történő gondoskodás minden helyzetben fontos, ám ez most még nagyobb hangsúlyt kapott, a biztosítók ügyfélszolgálatain jelentősen nőtt a személybiztosítások iránti érdeklődés.

  Tovább
 • Egyszerűsödő hatósági eljárások a veszélyhelyzetben

  A Magyar Közlöny 104. számában megjelent a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésrőlszóló 191/2020 (V.8.) Korm. rendelet, amely sok tekintetben egyszerűsíti a hatósági eljárásokat, ide értve a mérnökök által igénybe vett építésügyi hatósági eljárásokat is a veszélyhelyzet ideje alatt.

  Tovább
 • Ez történt a Kamarában: 2020. április

  A Magyar Mérnöki Kamra eseményösszefoglalója – a legfontosabb események a teljesség igénye nélkül.

   

  Tovább
 • MMK Elnökségi ülés: Elindultak az online képzések és felkészülés a 2019-es beszámolóra

  Tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara Elnökségének május 6-i üléséről

  Tovább
 • Szakmai segédletek készülnek az idén is sikeres Feladat Alapú Pályázat (FAP) támogatásával

  Az MMK 2020. évi Feladat Alapú Pályázatára 17 pályázat érkezett be 15 tagozattól. 13 pályázat összesen több, mint 11 millió forintnyi támogatása április 20-án és 29-én már zöld utat kapott az Alelnöki Tanácstól.

  Tovább
 • A veszélyhelyzet idejére módosuló kormányrendeletek- Magyar Közlöny 98. szám

  A 2020. május 4-én megjelent Magyar Közlöny több, a veszélyhelyzettel összefüggő kormányrendeletet tartalmaz.

   

  Tovább
 • Második szakaszába lépett az új koronavírus elleni védekezés

  A Magyar Közlöny 2020. április 30-i 96. számában több, a veszélyhelyzettel és az új koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos jogszabály is megjelent.

   

  Tovább
 • A Kamarai Továbbképzési Testület 2/2020 (IV.27.) KTT /számú állásfoglalása

  A koronavírusjárvány miatti kijárási korlátozások egyik következményeként  megindultak a távoktatás keretében szervezett továbbképzések a kamarában. A KTT állásfoglalást adott ki, amelyben ajánlásokat fogalmaz meg a területi kamarák és szakmai tagozatok távoktatással kapcsolatos gyakorlati teendőire.

  Tovább
 • Jubileumi diplomaátadó ünnepség – HALASZTÁS

  A koronavírus járvány miatt kialakult helyzet a Jubileumi diplomaátadó ünnepség halasztását teszi szükségessé.

  Tovább
 • XXIV. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia

  Az ÉPKO csíksomlyói, hagyományos módon történő megszervezésének meghiúsulása miatt, alternatív megoldást keresett a rendezvény szervezője.

  Tovább
 • Közbeszerzési Tanács új elnököt választott

  A Köztársasági elnök Rigó Csaba Balázst, a Közbeszerzési Hatóság és a Tanács eddigi elnökét a Gazdasági Versenyhivatal elnökévé nevezte ki, a Közbeszerzési Tanács 2020. 04. 17-én új elnököt választott.

  Tovább
 • Az MMK Elnökének közleménye a veszélyhelyzet idején a testületek működésére vonatkozó szabályokról

  A 102/2020. (IV.10.) Korm. rendelet 17. § (1) alapján a Magyar Mérnöki Kamara (a továbbiakban: MMK) elnöke az alábbi, mind az MMK szerveire, mind pedig a területi kamarákra vonatkozó szabályokat hozza:

   

  Tovább
 • Hogyan látják a mérnökök a C19 járvány hatásait?

  A Magyar Mérnöki Kamara március 30-án több mint 18 ezer mérnöknek küldött kérdőívet, hogy a járvány következtében kialakuló gazdasági visszaesés idején jobban megismerje helyzetüket és ennek megfelelően folytassa a további érdekérvényesítési munkát. Az egy hét alatt visszaérkezett, több mint 6300 (!) válasz megerősíti, hogy a hazai mérnökség jelentős részénél komoly gondokat okozhat a C19 járvány okozta válság.

   

  Tovább
 • C19: több kedvezményt biztosít a Gazdaságvédelmi Akcióterv

  A Kormány április 21-én megjelent rendeletei további adózási könnyítéseket vezettek be és erősítették a munkaügyi kedvezményeket. Ezen túlmenően bevezetésre kerül a vállalkozások által igénybe vehető hitelkeret és kapcsolódó garancia program.

  Tovább
 • Április 16-ától igényelhető a rövidített munkaidőhöz kapcsolódó támogatás

  A Kormány a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelettel bevezette a csökkentett munkaidőben dolgozók támogatását.

  Tovább
 • Nagy Gyula interjú – Magyar Hírlap

  A Magyar Hírlap április 14-i nyomtatott, és online kiadásában megjelent az MMK jelen helyzetben legfontosabb céljait, feladatait összefoglaló írás, amely a Nagy Gyula elnök úrral folytatott interjú alapján készült.

  Tovább
 • A köztestületek testületeinek működése a veszélyhelyzet idején

  A Kormány 2020. 04. 11-én hatályba lépett 102/2020. (IV.10.) Korm. rendeletben (Magyar Közlöny 71. szám) szabályozta a köztestületek küldöttgyűlései (taggyűlései) megtartásának módját és az ügyvezető szervük, azaz elnökségük jogkörét, különös tekintettel a beszámolók és a költségvetés elfogadására. (Az alábbiakban a köztestületekre vonatkozó szabályokat ismertetjük.)

   

  Tovább
 • MMK Elnökségi ülés: Fókuszban a munkák, munkahelyek megtartása

  Rövid, nem hivatalos tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara Elnökségének április 8-i üléséről.

  Tovább
 • Állami és önkormányzati megrendeléseket sürget az MMK, a MÉK és az ÉVOSZ

  Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége állami és önkormányzati megrendeléseket javasolnak a koronavírus járvány okozta építésgazdasági rendelésállomány drasztikus csökkenésének elkerülése érdekében.

  Tovább
 • ITM TÁJÉKOZTATÓ – A veszélyhelyzet miatt bekövetkező hátrányos következmények enyhítésére

  A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megnehezíti a projektek végrehajtását, sok esetben a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesíthetőek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a projektek megvalósításának segítése érdekében komplex intézkedéscsomagot dolgozott ki, amely átmeneti könnyített szabályozást vezet be a határidők, az indikátorok és a pénzügyi elszámolások teljesítésében, ezzel összhangban kezeli a támogatási szerződések módosításának és az ügyintézés menetét.

  Tovább
 • A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény

  Az Országgyűlés a járvány megelőzése és következményeinek elhárítása érdekében széleskörű felhatalmazást adott a kormánynak rendeleti szabályozásra és a szükségesintézledések meghozatalára. Módosult a Bünentő Törvénykönyv is: büntethető a járványügyi védekezés akadályozása.

   

  Tovább
 • Biztosítási tanácsok a koronavírus járvány kapcsán

  A Magyar Mérnöki Kamarának a biztosítási ügyekben segítő alkuszcég összefoglalót készített, amelyben a több olyan biztosítással kapcsolatban ad információkat, amelyek a mérnökök számára fontosak lehetnek. A tájékoztatót változtatás nélkül közöljük.

  Tovább
 • Kijárási korlátozások április 11-ig

  A Kormány szombattól – március 28-tól – kijárási korlátozást vezetett be. A korlátozás nem kijárási tilalom. A tilalom a lakhely elhagyását meghatározott -a napi élethez nélkülözhetetlen - esetkörre teszi lehetővé. Ebbe a körbe tartozik elsősorban a munka, az élelmiszerbevásárlás és a gyógyszervásárlás, de több más tevékenység is. A tilalom megszegői szabálysértést követnek el. A 65. évüket betöltöttek fokozott védelemben részesülnek.

  Tovább
 • Átfogó MMK javaslatcsomag a mérnökök érdekében a Miniszterelnökség az ITM és az EMMI számára

  A Magyar Mérnöki Kamara a C19 vírusjárvány hatásainak csökkentésére a legfontosabbnak azt tartja, hogy a mérnöki munkák ne álljanak le, vagy ne lassuljanak le a veszélyhelyzet idején sem. Ennek érdekében a Kamara a tagoktól érkező információk alapján a mérnökség számára fontos lépéseket javasolt Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszternek. Az MMK folyamatosan tájékoztatja az illetékeseket, és teszi majd meg javaslatait.

   

  Tovább
 • A Kormány gazdaságvédelmi intézkedései a veszélyhelyzetben

  A végrehajtói intézkedések zöme nem végezhető el, a bíróság felfüggesztheti a végrehajtási eljárást a megnehezült élethelyzet alapján. A veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodnak a gyermekek után járó támogatások. Könnyítés történt egyes adófajták és járulékok teljesítésén, kiegészültek a fizetési moratórium részletszabályai is

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kérésére megküldte jelöltjeinek névsorát az újonnan létrejövő Ágazati Készségtanácsokba

  A szakképzésről szóló törvény értelmében az Ágazati Készségtanácsok (ÁKT) megújulnak, és keretében új tagok kerülnek megbízásra. Az ITM megkereste az MMK-t is, hogy küldjön jelölteket az ÁKT-kba. A kamara alapvetően szakmai tagozati érintettségére támaszkodva jelölte meg delegáltjait.

  Tovább
 • Az Autodesk megoldásai a távoli munkavégzésre
  Tovább
 • A Graphisoft online támogatási lehetőségei
  Tovább
 • Az Allplan on-line megoldásai
  Tovább
 • A TEKLA on-line megoldásai
  Tovább
 • Magyar Mérnöki Kamara: A tervezés nem állhat le

  Az építőiparnak a vírusjárvány vége utáni gyorsabb újraindulását segítheti, ha most is folytatódnak a válság előtt megkezdett tervezési folyamatok. A digitális eszközök erre minden lehetőséget megadnak, ezért a Magyar Mérnöki Kamara kiemelten fontosnak tartja, hogy a korábban megkezdett tervezési folyamatok ne álljanak le. A tervezési munkák folyamatossága segítheti, hogy a válság végén az építőipar gyorsabban térjen magához– írja nyilatkozatában Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

  Tovább
 • Megjelentek az első energetikai innovációs pályázati kiírások

  Az Energiastratégia innovációs fejezetének kidolgozása és az első pályázatok megjelenése bizonyítja, hogy EIT sikeres fórumát jelenti az energetikai innovációhoz kapcsolódó iparági egyeztetéseknek.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara kezdeményezte, hogy a jogalkotó alkosson átmeneti szabályokat a közeljövőben esedékes taggyűlések, küldöttgyűlések megtartására

  A Magyar Mérnöki Kamara és a területi mérnöki kamarák közeljövőben esedékes küldöttgyűlései, taggyűlései – amennyiben a veszélyhelyzet az ülések tervezet időpontjáig fennmarad – az eredeti időpontban nem tarthatók meg.  A Magyar Mérnöki Kamara ezért javasolta, hogy szülessen a probléma feloldását segítő szabályozás.

  Tovább
 • Újabb kormányzati intézkedések az ellátás segítésére, a védekezéshez szükséges beszerzések könnyítésére

   

  Az intézkedések megkönnyítik az üzleten kívüli – alapvetően a napi fogyasztási cikkekre vonatkozó – kereskedelem végzését. Egyszerűbbé válik a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos állami kötelezettségvállalás, beszerzés és finanszírozás.

   

  Tovább
 • On-Line eszközök a mérnökök segítségére

  A Magyar Mérnöki Kamara a teljesség igény nélkül összeállított néhány olyan programról szóló információt, amely segítheti a távoli munkavégzést.

  Tovább
 • Az ÉVOSZ értékelése a vírus hatásairól

  ÉVOSZ értékelés: a koronavírus járvány hatása az építőiparra, a mérnöki munkára
  Komoly likviditási és foglalkoztatási nehézségekre számít a járvány miatt az építőiparban az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége, és az új projektek előkészítésében ennek már látszanak is a jelei.

  Tovább
 • Új intézkedések a koronavírus gazdasági-pénzügyi következményei ellen

  Az intézkedések a 2020 március 18-án 24 órakor fennálló hitel-és kölcsönszerződések törlesztését függesztik fel meghatározott időre, továbbá – ugyancsak meghatározott időre - könnyítik a járvány következményei által leginkább érintett gazdasági ágazatokban működő társaságok terheit.

  Tovább
 • TELEKOM támogatás az MMK flotta számára

  A Telekom támogatást ad a távmunkához azoknak is, akik kedvezményes kamarai előfizetéssel rendelkeznek.
  A TELEKOM MMK flotta előfizetői számára is rendelkezésre áll az a 10Gb többlet mobilinternet kapacitás, amelyet a szolgáltató ajánlott fel.

  Tovább
 • Újabb intézkedések a koronavírus ellen

  A Kormány 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) újabb korlátozásokat vezetett be.

  Tovább
 • Az MMK támogatja és véleményezi az Építésgazdasági stratégiát

  A Magyar Mérnöki Kamarában már készül, és március végére a kormányzat asztalán lesz az a mérnökség érdekeit és véleményét összefoglaló anyag, amelyet a Kormány Építésgazdasági Stratégiájához kért dr. Boros Anita államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium).

  Tovább
 • A veszélyhelyzet idején történő munkavégzésről szóló 1/2020 (III.15.) Munkáltatói utasítás

  A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11. 15 órától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki.

  Tovább
 • ÚJ KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK A KORONAVÍRUS MEGFÉKEZÉSÉRE

  A 2020. március 14-én megjelent intézkedéscsomag legfontosabb eleme, hogy 2020. március 16. napjától az iskolákban a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre. Az intézkedések ezen felül érintik a ki-és beutazást, az egészségügyi ellátás személyi állományának és eszközrendszerének megerősítését. Az utóbbi intézkedések költségvetési hátterét kétmilliárd forintos átcsoportosítás biztosítja. Az intézkedések a kihirdetés napján hatályba léptek. Hamarosan további jogszabályok jelennek meg a kormányhatározatok végrehajtására.

  Tovább
 • Koronavírus- munkajogi szemszögből

  Magyarország Kormánya 2020. március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely több fontos korlátozást vezetett be az ország területén. Az intézkedések a munkavégzéssel kapcsolatos szabályokat ugyan egyelőre nem értintették lényegesebben, azonban a lehetőség mind a munkavállalók, mind a munkáltatók részéről érdeklődésre tarthat számot.

   

  Tovább
 • Az MMK intézkedései a veszélyhelyzetben

  A Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatója alapján a veszélyhelyzeti intézkedések keretében a Kormány a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltja.

  Tovább
 • Duna Palota: Hangulatos ünnepségen vehették át a díjakat az MMK kitüntetettjei

  A Duna Palota március 9-én már másodszor fogadta a hazai mérnök-közélet egyik fontos eseményét, a Kamarai Aranygyűrű, a Zielinski-díj és más kitüntetések átadását.

  Tovább
 • Elhunyt Dr. Tóth László (1944–2020)

  Mezőörsön született 1944. január 25-én. Az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen tanult 1962-től 1967-ig. Szakmai életútjának első 27 éve az akkor szokásos állami tervező intézethez, a Mélyéptervhez kötődött, szellemi és műszaki alkotásainak nagy részét ott készítette.

  Tovább
 • KORMÁNYZATI TÁMOGATÁS AZ ONLINE SZABVÁNYKÖNYVTÁR ELŐFIZETÉSÉHEZ

  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a 2019. decemberi program folytatásaként, ebben az évben is támogatja az Online Szabványkönyvtár előfizetését.

  Tovább
 • Mi történik a Kamarában? - 2020. február

  A kamarai tagok jobb, pontosabb, naprakészebb tájékoztatása érdekében a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula úgy döntött, hogy mostantól kezdve minden hónap elején elküld minden tagnak egy összefoglalót, amely tartalmazza az elmúlt hónap legfontosabb eseményeit: „Mi történik a Kamarában?”.

  Tovább
 • ELHALASZTVA - A hazai vízipar külpiaci tevékenységét előmozdító pályázati program 2020. évi felhívása

  A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Vízipari Pályázati Program keretében immár negyedik éve biztosít vissza nem térítendő támogatást a hazai vízipari vállalatok külpiaci megjelenésének, tevékenységeinek támogatására. Figyelem, a pályázati program határozatlan időre felfüggesztésre került!

  Tovább
 • A mérnöktársadalom összehangolt, szakmailag megalapozott tervvel készül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére

  Ökológia és Gazdaság Fórum néven új interdiszciplináris munkacsoport alakul a Magyar Mérnöki Kamarában, amelynek célja, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása és a klímaváltozás miatti kihívásokra mérnökileg megalapozott és szakmailag koordinált válaszokat és javaslatokat adjon.

  Tovább
 • Erdőmérnökök elnökségi ülése: javaslatok az új erdősítési programhoz

  Pomázon tartotta ülését február 20-án az Erdőmérnöki, Faipari-és Agrárműszaki Szakmai Tagozat elnöksége, Dobó István elnök vezetésével. Az Elnökség véglegesítette az új ügyrend tervezetét, meghatározta a tagozat 2020. évi legfontosabb teendőit és azokat a javaslatokat, amelyeket február végéig benyújt a 266/2013. kormányrendelet módosításához. Az Elnökség ülését szakmai konferencia követte, amelynek részvevői megtöltötték a tanácstermet.

  Tovább
 • Mesterséges Intelligencia üzleti fórum: Helsinki április 26-28.

  A Mesterséges Intelligencia Koalíció delegációval vesz részt Finnországban április 26-28. között egy MI fókuszú, közös finn-magyar üzleti fórumon. Az eseményre a szervezők az agrártechnológia, az egészségügy vagy a gyártás területéről várnak jelentkezőket a fennmaradó 3 helyre.

  Tovább
 • ITM – Nyugat-Balkáni klímavédelmi pályázat

  Pályázat a nyugat-balkáni régió klímavédelmi projekt-előkészítő és kapacitásfejlesztő tevékenységeinek finanszírozására

  Tovább
 • Lendületben az Akusztikai Tagozat – újraválasztották Borsiné Arató Éva tagozati elnököt

  A tisztújítás is napirenden volt az Akusztikai Tagozat február 18-i ülésén. A négy éve létrejött és azóta is rendkívül aktív tagozatot a „régi-új” elnök Borsiné Arató Éva vezeti tovább, akit egyhangúlag választottak meg ismét Tagozati elnöknek.

  Tovább
 • A Szakmai Kamarák szorosabb együttműködésre törekszenek egymással és a gazdasági kamarákkal

  A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége erősíteni szeretné kapcsolatait valamennyi kamarával, így a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával is – hangzott el a szervezet február 17-i Közgyűlésén

  Tovább
 • 2020. évi FAP kiírás

  Újraindult 2020-ban is a FAP, vagyis a Magyar Mérnöki Kamara tudásanyag terjesztő pályázata. Az elnyerhető pályázati támogatás segítségével az MMK minden szakmai tagozata új, a mérnököket segítő kiadványokat készíttethet. A pályázati anyagok elkészítésére - az évek óta megszokott rendben - kicsit több mint egy hónap áll rendelkezésre.

  Tovább
 • MMK Elnökségi ülés: egyhangú támogatás a mérnök-informatikusok tagságára

  A Magyar Mérnöki Kamara mai elnökségi ülésén az elnökségi tagok egyhangúlag támogatták a Hírközlési és Informatikai Tagozat javaslatát, hogy az Informatikai Tervezők is kamarai tagok lehessenek, és hogy az Informatikai Tervező (IT Architect) szakma minősítő rendszerét a Kamara alakítsa ki.

  Tovább
 • Az MMK támogatja a klímatudatos fűtés-hűtés további terjedését

  „A Magyar Mérnöki Kamara támogatja az új, környezettudatos, a rendkívül energiatakarékos hőszivattyú elvére alapuló technológiák bevezetését és segíti a Kamara tagjait, hogy a legmagasabb szintű tudást szerezzék meg.” - mondta Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a Magyar Hőszivattyú Szövetség konferenciáján.

  Tovább
 • Épületek energetikai jellemzői: sürgős jogszabálymódosításra van szükség

  Több kamarai tag jelezte: súlyos következményekhez vezethet, hogy hiányzik az átmeneti rendelkezés az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet módosításánál. A kamara javaslatot tett a megoldásra az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.

   

  Tovább
 • Hallgatói orientációs tájékoztató

  Az őszi félévhez hasonlóan a tavaszi félév kezdetén is közös, interaktív előadáson tájékoztatta az alapképzésben részt vevő hallgatókat a BME Építőmérnöki Kara és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) a később megszerezhető jogosultságokról és az azokhoz szükséges képzési, valamint gyakorlati feltételekről.

  Tovább
 • Klímaválság – nő a mérnökök felelőssége

  „A klímaváltozás kapcsán egyre nő a mérnökök felelőssége. Tudásunk segít műszaki megoldásokat adni a klímaváltozást befolyásoló tényezők egy részére; másrészt segíthet abban, hogy a terjedő valódi és félinformációk között könnyebben el lehessen igazodni” - mondta Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a Magyar Energetikus Hallgatók V. Találkozóján

  Tovább
 • Jelentősen nő idén a tagozatok által elkölthető pénz

  Az MMK elnöksége arról döntött, hogy idén jóval több pénz jut a szakmai tagozatoknak: összességében csaknem négyszeresére nő a szakmai-működési célokra elkölthető központi keret. A tagozatok vezetői már meg is kapták az értesítést a konkrét összegekről.

   

  Tovább
 • Ülésezett az MMK Etikai-fegyelmi Bizottsága

  Az Etikai-fegyelmi Bizottság 2020. február 4-i ülése értékelte az első és másodfok tapasztalatait, a bizottság cselekvési programjának megvalósítását és kiállt az egyetemi mérnöketikai képzés mellett.

  Tovább
 • A miniszterelnök kérésére elemzés készül a kamarák és a mérnökök helyzetéről

  Orbán Viktor miniszterelnök kérésre március végéig egy tájékoztató elemzés készül, amely áttekinti a kamarák helyzetét, továbbá a magyarországi mérnökök jelenlétét a közéletben.

  Tovább
 • Környezetvédelmi Tagozat: díjátadó

  A tagozat díjátadó ünnepségére január 29-én került sor a Magyar Mérnöki Kamara székhelyén. Nagy Gyula, az MMK elnöke és Parragh Dénes, a tagozat elnöke megnyitó szavai után Kőrösi Csaba igazgató, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Botos Andrea klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a klímapolitika kihívásairól.

  Tovább
 • Változnak az építési ügyekben eljáró szervek

  Megszűnik a jegyzők hatásköre, csak a kormányhivatalok járnak el. Jogorvoslattal csak a bírósághoz lehet fordulni.

  Tovább
 • Többletforrások a szakmai tagozatoknak, volt jogosultak tanúsításhoz jutásának rendezése, és más fontos döntések

  Ülésezett az MMK Elnöksége. A 2020. január 22-én tartott ülésen részt vett Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészetért és építésügyért felelős helyettes államtitkára. Az Elnökség – többek között - meghatározta a szakmai tagozatok 2020. évi többlettámogatásának keretét és felhasználásának alapvető szabályait, rendezte a korábban beruházáslebonyolítói jogosultsággal rendelkezők tanúsításhoz jutásának feltételeit.

  Tovább
 • BME jubileumi diplomaátadó ünnepség

  Tájékoztatjuk a BME Építőmérnöki Karán 50, 60, 65, 70, 75 évvel ezelőtt végzett mérnököket, hogy 2020. május 20-án jubileumi diplomaátadó ünnepség lesz.

   

  Tovább
 • Fővárosi mérnökbál

  24. alkalommal rendezte meg a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Magyar Mérnöki Kamara a mérnöktársadalom legünnepélyesebb találkozóját, a fővárosi mérnökbált.

  Tovább
 • Klimavédelmi stratégia 2030

  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) január 16-án tette közzé a közelmúltban elfogadott energia- és klímapolitikai stratégiai dokumentumokat

  Tovább
 • GÁZSZERELŐI NYILVÁNTARTÁS ÚJ BEJELENTÉS
  Tovább
 • GÁZSZERELŐI NYILVÁNTARTÁS MÓDOSÍTÁSA
  Tovább
 • Gázszerelők nyilvántartása

  Tisztelt Érdeklődő!

  Tájékoztatjuk, hogy a Kormány által elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel a gázszerelői nyilvántartással összefüggő személyes ügyfélfogadás lehetőségét
  2020. március 16.-tól
  a veszélyhelyzet elhárultáig
  a Magyar Mérnöki Kamara felfüggeszti.

   

  Kérjük, hogy amennyiben mindenképpen szeretné a gázszerelői igazolvány kiváltását, vagy az érvényességi idő meghosszabbítását, azt elektronikus úton E-PAPIRON ( https://epapir.gov.hu ) keresztül kezdeményezze. További részleteket a weben lévő tájékoztatónkban olvashat.

   

  Megértését köszönjük!

  MMK Főtitkárság

  Tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara által a gázszerelési tevékenység bejelentése, valamint a gázszerelői igazolvány kiállítása kapcsán végzett nyilvántartási tevékenységéről.

  Tovább
 • Gázszerelők nyilvántartása január elsejétől

  A gázszerelők nyíilvántartását 2020. január elsejétől a Magyar Mérnöki Kamara vezeti

  Tovább
 • Elismerés a segítségnyújtásért

  A Magyar Mérnöki Kamara és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a mai napon elismeréseket nyújtott át annak a 12 mérnöknek, akik a földrengés sújtotta Albániában szakértői munkát végeztek, segítve ezzel a helyi mérnökök és hatóságok eredményességét.

  Tovább
 • Karácsonyi üdvözlet!
  Tovább
 • Fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése

  A Magyar Közlöny 2019 december 17-i, 206. számában megjelent a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi CX. törvény.

  Tovább
 • Közigazgatási döntéseket vehetnek át a szakmai kamarák az államtól

  Közigazgatási jellegű döntési jogköröket kaphatnak a szakmai kamarák, így maguk is hozzájárulhatnak a döntéshozatalt megalapozó állami adatvagyon bővítéséhez - jelentette ki a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára december 17-én Budapesten, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének (MSZKSZ) ünnepségén.

  Tovább
 • Újabb eredményes előzetes vitarendezési kérelem

  Jól működik a közbeszerzésben az előzetes vitarendezés. A Magyar Mérnöki Kamara már több alkalommal érvényesítette tagjainak jogait a szakmagyakorlási szabályokat figyelmen kívül hagyó kiírókkal szemben. A legfrissebb jogérvényesítésre december elején került sor.

  Tovább
 • MÉRNÖKBÁL 2020

  A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara valamint a Magyar Mérnöki Kamara immár 24. alkalommal rendezi meg a mérnöktársadalom legünnepélyesebb találkozóját, a Mérnökbált.

  Tovább
 • Többletmunka, pótmunka – kormányrendelet módosítások

  A Magyar Közlöny 2019 december 10-i 198. számában megjelent az egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 295/2019. (XII. 10.) Korm. rendelet. A rendelet több, korábban a Magyar Mérnöki Kamara által tett javaslatot tartalmaz.

  Tovább
 • Többletmunka, pótmunka – kormányrendeletek módosítása

  A Magyar Közlöny 2019 december 10-i 198. számában megjelent az egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 295/2019. (XII. 10.) Korm. rendelet. A rendelet több, korábban a Magyar Mérnöki Kamara által tett javaslatot tartalmaz.

  Tovább
 • Kis mértékben módosult a 266-os kormányrendelet

  A Magyar Közlöny 2019 december 5-i 196. számában megjelent az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet módosításáról szóló 290/2019. (XII. 5.) Korm. rendelet.
  A módosítás kizárólag a szabályozott szakmák EU-s nyilvántartásával való összhang megerősítését célozza.

  Tovább
 • KORMÁNYZATI TÁMOGATÁS AZ ONLINE SZABVÁNYKÖNYVTÁR ELŐFIZETÉSÉHEZ

  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. december 30-ig minden új Online Szabványkönyvtár előfizetést 51.000 Ft-tal támogat, azaz felhasználóhelyenként ennyivel kevesebbet kell fizetni az eredeti előfizetési díjnál. A támogatást 2019. december 30-ig, illetve/vagy a rendelkezésre álló támogatási összeg határáig lehet igénybe venni az előfizetési szándékok bejelentésének sorrendjében, illetve időrendjében.

  Tovább
 • Etikai konferencia – a tavalyihoz hasonló sikerrel

  A Magyar Mérnöki Kamara Etikai-fegyelmi Bizottsága a mérnök-etikai szabályrendszer alapvetéseinek, valamint jövőbeni fejlődési céljainak áttekintése érdekében rendezett konferenciát 2019. november 29-én.

  Tovább
 • Albánia SOS

  Széles együttműködés első eredményeként december 3-án kora reggel statikusokból és egy geotechnikusból álló, hat fős csapat indult a Liszt Ferenc repülőtérről Albániába, hogy nemzetközi csapat tagjaként részt vegyen a károk felmérésében és a műszaki megoldások mielőbbi kidolgozásában.

  Tovább
 • Nagy érdeklődés és kamarai jelenlét az első közbeszerzési napon

  2019. november 21-én és 22-én Egerben került sor az első Közbeszerzési Nap megrendezésére. A háromszáz fő feletti részvétel mellett sor került – többek között – a kamara közbeszerzéssel kapcsolatos tapasztalatainak bemutatására is.

  Tovább
 • Ülésezett az MMK Választmánya

  A 2019. november 22-23-án ülésező Választmány a kamara életében kiemelkedő jelentőségű témákat tárgyalt meg.

  Tovább
 • Önkormányzatokkal együttműködő kamarák

  A megyék fejlődésének alapdokumentuma a területrendezési terv, amely meghatározza a műszaki létesítmények rendszerszerű elhelyezését a megye területén. Ezért érthető és szükségszerű, hogy a tervek legfontosabb véleményezője a területi mérnöki kamara.

  Tovább
 • Magyar Tűzvédelmi Szövetség Tematikus szakmai nap

  Tisztelettel meghívjuk Önt a TSZVSZ tematikus szakmai napjára – Robbanás elleni védelem tervezési, üzemeltetési kérdései a változó jogi környezetben címmel kerül megrendezésre a decemberi konferencia, melyre várnak minden tisztelt érdeklődőt!

  Tovább
 • Építőipari Hazahívó Börze - Amszterdam

  Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezésében Építőipari Hazahívó Börze megrendezésére kerül sor Amszterdamban.

  Tovább
 • GINOP-4.1.4-19 Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása
  Tovább
 • Megjelent a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája

  A Magyar Közlöny 2019. november 8-i számában megjelent a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019–2030 elfogadásáról 1627/2019. (XI. 8.) Korm. határozat. A határozat meghatározza az érintett miniszterek stratégiával kapcsolatos feladatait és a hozzá kapcsolódó határidőket.

  Tovább
 • Ülésezett az AEB

  Az Alapszabály Előkészítő Bizottság november 5-én tartott ülésén a területi kamaráktól, a tagozatoktól és a küldöttgyűlés tagjaitól beérkezett vélemények áttekintésével az Alapszabály szövegének módosítására vonatkozó javaslat összeállítását végezte.

  Tovább
 • Módszertani háttér az egyszerű bejelentés szabályozásának módosításához

  Az alábbiakban közzétesszük a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának a lakóépületek egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016 (VI.13.) Korm. rendeletének módosításával kapcsolatos háttéranyagát.

  Tovább
 • Változás a kivitelezői - és tervezői felelősségbiztosításban

  A 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet  módosította A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet által előírt, kötelező tervezői – és kivitelezői felelősségbiztosításra vonatkozó kötelezettséget.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatáról

  A Magyar Mérnöki Kamara kifogásolja, hogy a tervező mérnökök tevékenységi körét közvetlenül érintő szabályozás egyeztetésére nem került sor, így a kamarának nem nyílt lehetősége véleményének kinyilvánítására. A Magyar Közlöny 2019. október 22-i számában megjelent az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatával összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Módosultak az egyszerű bejelentéssel történő kivitelezés egyes szabályai

  A Magyar Közlöny 2019. október 22-i 171. számában megjelent az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatával összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Baross Károly az NKE c. egyetemi docense lett

  A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusa október 16-i ülésén címzetes egyetemi docensi címet adományozott dr. Baross Károlynak.

  Tovább
 • Magyar Multi Program II. - új GINOP program jelent meg

  GINOP 1.1.8.-19 Magyar Multi Program II.
  "A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítése, értékhozzáadó tevékenysége és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztése" címmel került meghirdetésre október 15-én. A beadásra

  Tovább
 • Új ciklus: jöjjön a főmérnök

  A város komplex műszaki egység, ezért működését, fejlődését az segíti leginkább, ha ennek az összetett és bonyolult egységnek hozzáértő szakmai gazdája is van. A mai város – és még inkább a jövő városa – nem nélkülözheti a felkészült és a feladattal arányos szervezeti súllyal rendelkező főmérnököt.

   

  Tovább
 • ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA

  2020. január 22-től változik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, valamint módosulnak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek is.

  Tovább
 • Stuttgarti Mérnöknap – 2019

  A Parlamentarischer Abend rendezvényen megjelent legmagasabb rangú politikus a tartományi kulturális, oktatási és sport miniszter asszony volt, akinek üdvözlő beszéde előtt a kamara alelnöke tartott szakmai előadást az EU Bíróság HOAI-ítéletéről és arról, hogy ki kell alakítani a következő időszakra vonatkozó alapállást ebben az ügyben. (Az ING-BW oktatási repertoárjában témaként szerepel az ítélet következményeinek ismertetése.)

   

  Tovább
 • V4 találkozó - Łódź, Lengyelország

  Október 4-5 között került sor a lengyelországi  Łódź városában a V4 országok mérnökkamaráinak és szakmai szervezeteinek találkozójára, ahol ünnepélyes keretek között került aláírása a tagországok közötti széles körű együttműködési megállapodás.

  Tovább
 • „Mindenki másképp csinálja”. Vagy mégsem?

  Gárdonyban ülésezett a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége, azaz a kamarákat képviselő elnökök fóruma. Az orvosi, az egészégügyi szakdolgozói, a gyógyszerész, a mérnöki, az építész, a könyvvizsgáló, az állatorvosi, az ügyvédi, a vagyonvédelmi kamarák elnökei időnként áttekintik, értékelik működésük tapasztalatait.

  Tovább
 • Geodéták taggyűlése a Műegyetemen

  A Geodéziai és Geoinformatikai Szakmai Tagozat 2019. szeptember 21-én tartotta éves taggyűlését a Műegyetemen. A Taggyűlés a napirendjének keretében elfogadta az Elnökség beszámolóját.

   

  Tovább
 • Építésgazdasági stratégia – stúdióbeszélgetés

  Az építésgazdaság nem azonosítható csupán a kivitelezői kapacitásokkal: tervező mérnök nélkül ugyanis nincs építésgazdaság – hívta fel a figyelmet a Rádió Orient stúdióbeszélgetésén Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, aki Kun Gáborral és Szántó Lászlóval, a kamara Elektrotechnikai és Épületvillamossági, illetve Tartószerkezeti tagozatának elnökeivel tekintette át az építésgazdasági stratégia legfontosabb területeit.

   

  Tovább
 • Az épületgépészet korunk egyik legmeghatározóbb mérnöki tevékenysége

  Több mint háromszáz szakmai érdeklődő és mintegy 64 kiállító részvételével kezdődött meg a IV. Épületgépész Tervezői Konferencia és szakkiállítás pénteken Budapesten. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) társszervezésében zajló rendezvény központi témája a „Biztonság és kényelem” volt.

  Tovább
 • Országos Titkári Értekezlet a kamarában

  A 2019. szeptember 23-án tartott országos titkári értekezleten az MMK Főtitkársága és a területi mérnöki kamarák titkárai áttekintették a beszámoló vizsgával kapcsolatos tapasztalatokat, az elektronikus ügyintézéssel és az informatikai rendszerrel kapcsolatos aktualitások, valamint a továbbképzések szervezésével kapcsolatos tapasztalatokat és feladatokat.

  Tovább
 • Új építőipari pályázati lehetőség mérnökvállalkozásoknak is!

  A mai napon megjelent az Innovációs és Technológiai minisztérium legújabb pályázati kiírása az építőipari cégek, köztük a mérnöki tervezőirodák részére. A pályázati kiírás figyelembe veszi a kamara több, korábbi javaslatát, így a mérnök irodák pályázati lehetőségét a korábbihoz képest kibővítették.
   

  Tovább
 • Első Országos Közbeszerzési Találkozó

  Magyarországon először kerül megrendezésre 2019. november 21-22-én az Országos Közbeszerzési Találkozó, amely az év legnagyobb szabású közbeszerzési konferenciája.

  Tovább
 • Seveso III szakmai napok, Balatonföldvár

  A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a SEVESO III. Irányelv hazai jogrendbe ültetése kapcsán megváltozott üzemeltetői kötelezettségek ismertetése érdekében szakmai napokat szervez „SEVESO III. 2019” címmel több alkalommal is 2019 november, illetve december folyamán Balatonföldváron.

  Tovább
 • HÍRLEVÉL – Magyar Szabványügyi Testület

  Mint korábban írtuk a Magyar Szabványügyi Testület jelenleg dolgozza ki a szabványhoz jutás általánosan és jelentősen kedvezményes online hozzáférését. Tájékoztatásul és a testület munkájának megismerés végett közzétesszük a testület hírlevelét, ahol hasznos információkat talál.

  Tovább
 • MMK Elnökségi ülés - szeptember

  Bővülhet a tagozatok támogatása, ismét pályázhatnak a legkisebb kamarák

  Tovább
 • Szeptember végével zárul a Solar Decathlon kiállítás Szentendrén

  A Magyar Mérnöki Kamara és az ÉMI együttműködésében a nagy érdeklődésre való tekintettel a rendezvény zárása előtt szakmai bemutatót szervez az ÉMI.
  2019. szeptember 29-ig tekinthetők meg az ÉMI Tudományos és Technológiai Parkjában azok az energiahatékony mintaházak, melyeket hazai és külföldi egyetemista csapatok építettek fel a Solar Decathlon Europe 2019 verseny keretében.

  Tovább
 • Szeptember végével zárul a Solar Decathlon kiállítás Szentendrén

  A Magyar Mérnöki Kamara és az ÉMI együttműködésében a nagy érdeklődésre való tekintettel a rendezvény zárása előtt szakmai bemutatót szervez az ÉMI.
  2019. szeptember 29-ig tekinthetők meg az ÉMI Tudományos és Technológiai Parkjában azok az energiahatékony mintaházak, melyeket hazai és külföldi egyetemista csapatok építettek fel a Solar Decathlon Europe 2019 verseny keretében.

   

  Tovább
 • Szeptember végével zárul a Solar Decathlon kiállítás Szentendrén

  A Magyar Mérnöki Kamara és az ÉMI együttműködésében a nagy érdeklődésre való tekintettel a rendezvény zárása előtt szakmai bemutatót szervez az ÉMI.
  2019. szeptember 29-ig tekinthetők meg az ÉMI Tudományos és Technológiai Parkjában azok az energiahatékony mintaházak, melyeket hazai és külföldi egyetemista csapatok építettek fel a Solar Decathlon Europe 2019 verseny keretében.

   

  Tovább
 • Mérnökszalon - szeptemberi vendégünk: Hardi Richárd

  dr Hardi Richárd Kongóban, Kabinda városában él és dolgozik. Szemorvosként egy európai szemlélő számára elképzelhetetlen szegénységben, nyomorban élő világban segíti azokat, akik a látásukat vesztve keresik fel őt.
  Az este a misszió felépítéséről, a műszaki kihívásokról, megoldásukról beszélgetünk, színes, képekkel gazdagon kísért alkalommal.

   

  Tovább
 • Módosultak az ELMŰ-ÉMÁSZ üzletszabályzatai

  Az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. egyetemes szolgáltatói üzletszabályzata, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal FVFO_2019/1023-7 jóváhagyó határozata szerint 2019. szeptember 1-jétől módosult.
  Az üzletszabályzat főbb változásait röviden az továbbiakban olvashatják...

  Tovább
 • Ülést tartott az MMK Elnöksége

  A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége augusztus 28-án munkaterven kívüli ülést tartott annak érdekében, hogy eleget tehessen két határidős kötelezettségének.

  Tovább
 • Megjelent a felhívás a 2019-es Gábor Dénes díjra való jelölésre

  Megjelent a Novofer Alapítvány kezelésében lévő Gábor Dénes díj 2019-es jelölésére való felhívás.

  Tovább
 • Díjmentes vállalkozásfejlesztési képzés az InnoEnergy szervezésében

  Megnyílt a jelentkezés az InnoEnergy  PRIMER, 5 napos díjmentes, angol nyelvű, vállalkozói képzésére!
  Az InnoEnergy Highway nemzetközi akcelerátor programra felkészítő képzésünk 2019. szeptember 13-án indul Budapesten.

   

  Tovább
 • Megjelentek a 2019 évi minimális rezsióradíjak

  Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (2a) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány felhatalmazása alapján az ITM nyilvánosságra hozta a 2019 év során alkalmazandó minimális rezsióradíjakat.

  Tovább
 • KItüntetések augusztus 20 alkalmából

  Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állami kitüntetéseket adott át Áder János köztársasági elnök megbízásából

  Tovább
 • KItüntetések augusztus 20 alkalmából

  Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter állami kitüntetéseket adott át Áder János köztársasági elnök megbízásából.

  Tovább
 • Elhunyt Dr. Kerekes Imre Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Mérnöki Kamara alapító elnöke

  Megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Kerekes Imre a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Mérnöki Kamara alapító elnöke életének 82. évében elhunyt.

  Tovább
 • BIM használat felmérés

  A Magyar Mérnöki Kamara kezdeményezésében BIM mesteriskola indul 2019 utolsó negyedévében. A képzés a BIM szemléletmód egyre fontosabb szerepére hívja fel a figyelmet, elméleti ismeretek mellett áttekintő, gyakorlati ismeretek megosztását tűzte ki célul.

  Tovább
 • "Atomenergia – A biztos jövő" címmel hirdet ösztöndíjprogramot a Paks II. Zrt.

  Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt. Az „Atomenergia – A biztos jövő” elnevezésű program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az energetika, az atomenergia iránt, egyúttal tehetséges, jól képzett szakemberekkel erősítse a Paks II. projekt megvalósításán dolgozó szakembergárdát. A 2019/2020-as tanévben induló programban középiskolások és egyetemisták is pályázhatnak.

  Tovább
 • Módosult több, a közigazgatási eljáráshoz kapcsolódó jogszabály

  A Magyar Közlöny 2019. augusztus 1-jei számában megjelent az egyes kormányrendeleteknek az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 8. § (3) bekezdésének hatálybalépésével összefüggő, valamint iparszabályozási szempontból történő módosításáról szóló 198/2019. (VIII. 1.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Módosult az OTSZ

  A Magyar Közlöny 2019. július 26-i számában megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításáról szóló 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet.

  Tovább
 • Frissültek a Telekom feltételek

  2019. augusztus 1-el frissültek a lakossági Net opciók, így az MMK Mérnök (magánszemély) csomagok esetén is ezen megújult opciók vehetők igénybe az MMK Mérnök díjcsomagok mellett.

  Tovább
 • Megszületett az EU ítélet a német HOAI szabályozásról

  Az Európai Unió Bírósága 2019. július 4-én meghozta ítéletét az építészek és mérnökök hivatalos díjszabásával kapcsolatban. Az ítélet a legalacsonyabb és a legmagasabb ár jogszabályban történő meghatározását nem tartja elfogadhatónak.

  Tovább
 • Az MMK Környezetvédelmi tagozatának javaslattételi felhívása

   Az MMK Környezetvédelmi Tagozatának Elnöksége javaslattételi felhívás tett közzé több díj odaítésére:

  • A „Környezet Védelméért” 
  • A „Környezetvédelmi Műszaki Felsőoktatásért”
  • A „Környezetmérnöki Diplomadíj”
  Tovább
 • Együttműködési megállapodás az ITM, az MMK és további mérnökszakmai szervezetek között

  Átfogó együttműködési megállapodás született az ITM és a Magyar Mérnöki Kamara között .
  A hétfői napon, július 22-én került sor az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM) vezetője, Palkovics László miniszter úr, és a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula, illetve két további mérnökszakmai szervezet, a Magyar Mérnökakadémia és a  Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete között együttműködési megállapodás aláírására.

  Tovább
 • Tűzvédelmi rendeletek módosítása

  A Magyar Közlöny 2019. július 18-i számában megjelent az egyes ügyintézési folyamatok egyszerűsítéséről szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról szóló 176/2019. (VII. 18.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • A hazai szabályozott szakmák rendszerének felülvizsgálatáról és a szabályozott szakmák számának csökkentéséről – Magyar Közlöny 2019. 120.

  A Magyar Közlöny 2019. 120. számában 2019. július 9-én kihirdetésre került a gazdaság versenyképességének növelése érdekében végrehajtandó, a hazai szabályozott szakmák rendszerének felülvizsgálatáról és a szabályozott szakmák számának csökkentéséről szóló 1410/2019. (VII. 9.) Korm. határozat.

  Tovább
 • Pályázati felhívás – Gábor Dénes díj 2019

  A Novofer Alapítvány - szakmai-erkölcsi támogatói között tudva az innovációért felelős szervezetek vezetőit - idén is meghirdeti a Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását.

  Tovább
 • Vízügyi közigazgatási szakokleveles tanácsadók képzése indul

  A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar 2019 szeptemberében három féléves, levelező rendszerű Vízügyi közigazgatási szakokleveles tanácsadó szakirányú továbbképzési szak indítását tervezi.

  Tovább
 • Megjelent az építésgazdasági stratégia: növekszik az építőipari vállalkozások támogatásának forrása

  A Kormány 1398/2019. (VII. 4.) Korm. határozata az építésgazdaság általános fejlesztését, az építőanyagok hazai gyártását és a hazai építőipari alapanyag-kitermelés támogatását célzó stratégiáról és a hazai építőipari vállalkozások hatékonyságnövelésére irányuló forrás biztosításáról szóló 1031/2018. (II. 8.) Korm. határozat módosításáról

  Tovább
 • Módosul az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény

  A Magyar Közlöny 2019. 119. számában 2019. július 8-án kihirdetésre került az egyes törvényeknek az épített és a természeti környezet védelmével, valamint a kulturális örökségvédelemmel összefüggő módosításáról szóló 2019. évi LXIV. törvény, amely több törvény módosítása mellett módosítja az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt.

   

  Tovább
 • Beruházáslebonyolítói Mesteriskola záró rendezvénye – videós összefoglalás

  Oklevelek átadásával zárult a Beruházáslebonyolítási Mesteriskola

  Hetvenen vehették át ünnepélyes keretek között az első Beruházáslebonyolítási Mesteriskola elismerő oklevelét, tanúsítványát. A példaértékű összefogással megvalósuló képzésben résztvevő szervezetek vezetői, szervezői június 27-én, a Magyar Mérnöki Kamara székházában köszöntötték a tanfolyamot sikeresen végzett hallgatókat.

  Tovább
 • Az oklevelek átadásával zárult a Beruházáslebonyolítói Mesteriskola

  A mai napon, június 27-én zárult az első Beruházáslebonylítói Mesteriskola. A Magyar Mérnöki Kamara együttműködő partnereivel, a Magyar Építész Kamarával, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft - vel, a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetségével, valamint a Magyar Projektmenedzsment Szövetséggel beruházáslebonyolítói mesteriskolát indított 2019. február 7-én.

  Tovább
 • Villámvédelem - megoldás a berendezések áramtalanítása?

  Csupán az elektronikai berendezések áramtalanítása nem véd a villámcsapásoktól – mondta Dely Kornél villámvédelmi szakértő az M1-en szombaton.

  Villámcsapás
  Tovább
 • Nemzeti szabványállomány változások

  Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a nemzeti szabványállományban jelentős változások történtek!

  Tovább
 • Elhunyt Dr. M. Csizmadia Béla

  Mély fájdalommal értesítem Önöket, hogy életének 77. évében hosszantartó betegségben elhunyt Dr. M. Csizmadia Béla, a BPMK elnökségi tagja, a MMK Gépészeti Tagozat elnöke.

  Tovább
 • Design Management Díj 2019

  A Magyar Formatervezési Tanács tíz éve, 2009-ben alapította a Design Management Díjat, a designmenedzsment szemléletű vállalatirányítás elismerésére.
  A Díj célja, hogy bemutassa, a designmenedzsment szemlélet, annak vállalatmenedzsmentbe történő integrációja hogyan járul hozzá egy-egy szervezet küldetésének megvalósításához, illetve, hogy elismerje ennek kiváló hazai példáit.

   

  Tovább
 • XII. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSÜGYI KONFERENCIA

  Tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Csongrád Megyei Építész Kamara, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara, a Csongrád Megyei Építéstudományi Egyesület, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a szegedi Enterprise Europe Network iroda közös szervezésében a XII. Nemzetközi Építésügyi Konferencia. A május 24-i(péntek) esemény ezúttal a szegedi nagyárvíz 140. évfordulója kapcsán dolgozza fel a helyi és környékbeli építési-újjáépítési feladatokat és folyamatokat.

  Tovább
 • MEGHÍVÓ – Etika Tréning bemutató

  A Magyar Mérnöki Kamara Etikai-fegyelmi Bizottsága első etika konferenciáján elhangzott, hogy a jó erkölcs jobb munkahelyi légkört, hasznosabb munkát tud eredményezni. Az egyéni és a munkahelyi morál alakítható, fejleszthető. A jobb erkölcs nemcsak a dolgozó magánéletére, hanem a munkavégzésére is gyümölcsöző hatású lehet, ami végső soron a vállalkozás profitjában is megmutatkozik.

  Tovább
 • MMK Küldöttgyűlés 2019

  Szakmai önkormányzatunk május 17-én, a fővárosi Lurdy Ház konferenciaközpontjában tartotta éves beszámoló küldöttgyűlését.

  Tovább
 • Etikai-fegyelmi bizottságok elnökeinek találkozója

  Kövesi Tibor, az MMK Etikai-Fegyelmi Bizottság elnökének vezetésével május 2-án találkoztak a megyei bizottságok elnökei.

  Tovább
 • Fiatal Statikus Szakosztály (FIST) újraalakulása

  2019. április 26-án tartotta újraalakuló taggyűlését a Szerémi úti székházában a Kamara fiatal mérnököket tömörítő egyik legrégibb szakosztálya. A taggyűlés Szántó László MMK TT elnök és Pohl Ákos korábbi FiSt elnök támogató jelenlétében valósult meg.

  Tovább
 • Fontosak-e a tervezőmérnökök? – Nagy Gyula MMK-elnök Inforádióban adott interjúja

  Az építőipar hatékonysága növelése érdekében tett kormányzati erőfeszítéseket támogatja a Magyar Mérnöki Kamara, de a megjelent fejlesztési, működési pályázatok elsősorban a gyártói, kivitelezői vállalkozásokat segítik, megfeledkezve a fejlett technológiák alkalmazhatóságában meghatározó szerepet játszó tervező-szakértő mérnökirodák fejlődési lehetőségének biztosításáról.

  Tovább
 • 2019. ÉVI TISZTÚJÍTÁS AZ ÉPÍTÉSI TAGOZATBAN

  2019. április 24-én tartotta soros tisztújító küldöttgyűlését az MMK új székhelyén a Kamara egyik legnagyobb létszámú tagozata. A küldöttgyűlést jelenlétével megtisztelte Nagy Gyula az MMK elnöke, Kassai Ferenc, a BPKM elnöke, az MMK alelnöke, és több szakmai tagozat, ill. területi kamara elnöke is.

  Tovább
 • ÉPÍTŐIPAR 2019 – Az építőipar legnagyobb kihívásai és lehetőségei

  A Portfolio Építőipar 2019 konferencián átfogóan tekintünk a szektort érintő legfontosabb kérdésekre és célzottan járjuk körbe a hazai építőipar számára égető kérdéseket. A legfontosabb szakmai szereplők, kivitelezők, tervezők, döntéshozók, érdekvédők, szabályozók, finanszírozók, fejlesztők, jogászok vitatják meg, az FM & Office konferenciával párhuzamosan, a szektor jelenét és jövőjét. A szakmai program végén díjátadóval egybekötött  közös állófogadásra várjuk az Építőipar és FM & Office konferencia résztvevőit!

  Tovább
 • Quo vadis Notre-Dame? – A Magyar Mérnöki Kamara statikus szakértőinek véleménye a felújítás lehetőségéről

  850 évvel ezelőtt, 1163-ban fektette le a párizsi Notre-Dame székesegyház alapkövét III. Sándor pápa, mely másfél évszázadig, 1320-ig épült.

  Tovább
 • Tisztújítás az Energetikai Tagozatnál

  Április 16-án, az MMK új, Szerémi úti székhelyén tartotta tisztújító küldöttgyűlését a kamara Energetikai Tagozata. Napirend előtt Nagy Gyula MMK-elnök mondott rövid köszöntöt.

  Tovább
 • Az építőiparban fontosak-e a tervezőmérnökök? – a Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása az építőipari KKV-kat célzó támogatásról

  Az építőipar hatékonysága növelése érdekében tett kormányzati erőfeszítéseket támogatja a Kamara, de a megjelent fejlesztési, működési pályázatok elsősorban a gyártói, kivitelezői vállalkozásokat támogatják, megfeledkezve a fejlett technológiák alkalmazhatóságában meghatározó szerepet játszó tervező-szakértő mérnökirodák fejlődési lehetőségének biztosításáról.

  Tovább
 • MEGHÍVÓ – 5. Kézdi Árpád Konferencia

  A jubileumi konferencia Kézdi Árpád születésének 100. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre. A Konferencia témája: talaj- és szerkezet kölcsönhatása. Hazai és nemzetközi kutatók, valamint gyakorló tervező mérnökök előadásait hallgathatják meg az érdeklődők.

  Tovább
 • A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései

  Tisztelettel meghívjuk A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései című konferenciára, amely 2019. április 25-én, csütörtökön a The Aquincum Hotel Budapestben kerül megrendezésre (1036 Budapest, Árpád Fejedelem útja 94.).

  Tovább
 • Ülésezett a választmány

  Április 8-án Budapesten ülésezett a Magyar Mérnöki Kamara Választmánya. A megyei kamarák és a szakmai tagozat vezetőiből, illetve az országos köztestület tisztviselőiből álló testület elsőként Nagy Gyula MMK-elnök rövid tájékoztatását hallgatta meg a hivatásrendi önkormányzat új, Szerémi úti székhelyéről.

   

  Tovább
 • Fejér László docensi kinevezést kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán

  Fejér László okl. vízépítőmérnök, a MMK Történeti Bizottságának az elnöke, a  BPMK tagja,  a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának címzetes egyetemi docense lett.

  Tovább
 • Szerződéskötési útmutató

  A Magyar Mérnöki Kamara a tervező mérnökök szerződéskötési gyakorlatának támogatása céljából kidolgozta a tervezési szerződésekre vonatkozó útmutatóját.
  Az útmutató magyarázatokat és hasznos tanácsokat tartalmazva ismerteti a tervezési szerződés rendelkezéseit. Az útmutató az egyes szerződések rendelkezésére vonatkozóan szövegjavaslatokat is kínál a szerződéskötés előtt állók számára.

  Tovább
 • Megjelent az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról, valamint a Műszaki Szabályozási Bizottságról szóló ITM rendelet

  A Magyar Közlöny 2019. április 4-i számában megjelent az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról szóló 6/2019. (IV. 4.) ITM rendelet, valamint a Műszaki Szabályozási Bizottságról szóló 7/2019. (IV. 4.) ITM rendelet.

  Tovább
 • Alakulóban az építésgazdasági stratégia

  Átfogó stratégiai kereteket tervez a kormányzat az építésgazdaság számára. Kiemelt helyet kaphat ebben a hazai építőipar termelékenységének növelése és az építőanyagipari adottságok jobb kihasználása. Az előkészítés olyan javaslatokat is felvetett, amelyek – különösen a tervezés szempontjából – még további egyeztetéseket igényelnek. Ezek az egyeztetések már megkezdődtek.

  Tovább
 • XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia

  A Magyar Mérnöki Kamara szakmai és anyagi támogatásával rendezték meg március 21-23. között a Műegyetemen a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát.

  Tovább
 • ODTK – Környezetvédelmi különdíj

  A XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián az MMK Környezetvédelmi Tagozatának különdíját – a tagozati zsűri javaslatára és egyetértésével – Nagy Attila, az Újvidéki Egyetem Szabadkai Karának hallgatója, és Vajdovich Ádám, az Óbudai Egyetem hallgatója kapták.

  Tovább
 • Ülésezett az Épületgépészeti Tagozat elnöksége

  Március 14-én tartotta kibővített ülését az újjáalakult tagozati elnökség. A testület beszámolót hallgatott meg a szervezet február 8-i tisztújításának tanulságairól, a társtagozatokkal történő együttműködés kereteiről, a szakcsoporti munka fellendítéséről és az év hátralévő részében tervezett szakmai találkozókról, kiemelten a 2019. szeptember 27-ére tervezett negyedik épületgépész tervezői konferenciáról, amely a „biztonság és kényelem” szlogen szerint kerül majd megszervezésre.

  Tovább
 • Mérnökhallgatók az 1848-as eseményekben

  Legtöbbször Petőfi, Jókai, Vasvári neve merül fel az 1848-cal kapcsolatban, ritkán esik szó a mérnökhallgatók, mérnöktanáraik forradalmi tevékenységéről, illetve a mérnökképző intézetekben történt eseményekről.

  Tovább
 • Ülésezett az elnökség

  A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége március 13-án tartotta soros ülését. Elsőként Nagy Gyula elnök tájékoztatta az elnökség tagjait a március 8-ai jubileumi rendezvényről, a tagozati elnökök február 27-i értekezletének tapasztalatairól, valamint az MMK Alapszabály módosításának előkészítéséről. Az ülésen a szakmai tagozatok ügyrendjének helyzetéről dr. Virág Rudolfadott tájékoztatást, majd az elnökség tagjai tájékoztatást hallhattak a köztestület új székházba költözésének előkészítéséről, az április 8-i választmányi ülés napirendjéről, illetve a májustól induló éves elnökségi munkaterv és cselekvési program előkészítéséről.

  Tovább
 • Volt egyszer egy székház

  A mérnöki kamara mindössze hat évig használhatta a tagjai adományaiból a főváros szívében nyolcvan évvel ezelőtt felépített hétemeletes székházát. A tisztán Bauhaus középületnek ma már jórészt csak a homlokzata emlékeztet eredeti funkciójára.
  1935-ben a kamara a Budafoki út és a Bertalan utca sarkán 315 négyszögöl nagyságú telket kapott a fővárostól, így módja nyílt önálló székház felépítésére. Két évvel később azonban csere útján a V. kerületi Szalay utca 4. szám alatti telek jutott a szervezet birtokába.

  Tovább
 • Interjú Nagy Gyula elnök úrral a Kossuth Rádióban

  A mérnökök helyzetéről és képzéséről, a jogszabályi környezet, az informatikai rendszerek használatáról, valamint az újabb székházváltás kényszeréről beszél.

  Tovább
 • Elköltözött a Kamara

  A Magyar Mérnöki Kamara – az Angyal utcai irodaház alapvető átalakítása és funkcióváltása miatt – elköltözik egy évtized alatt megszokott székhelyéről.

  Tovább
 • Külföldön sem vallunk szégyent!

  Beruházási törvényt sürget a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Nagy Gyula szerint fontos, ha valaki nem jó munkát végez, azt megfelelő szankció érje. A Magyar Nemzettől Pintér Balázs beszélgetett a kamara elnökével. Fontos, hogy megfelelő minőségben, az előírt határidőre és költséghatékonyan készüljenek el a következő évek nagy léptékű beruházásai. Ez közös szándék a szakma és a kormányzat részéről — mondta lapunknak adott interjújában Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Szerinte a mérnökök és tervezők körében hasonló a helyzet, mint az építőipar más szakterületein, hiszen ugrássze­rűen érkezett számos feladat, amelynek meg kell tudni felelni. Nagy Gyula arról is beszélt, örvendetes, hogy a külföldön dolgozó mérnökök jó hírét viszik Magyarországnak, viszont az elmúlt időszakban jó néhány szakember tért haza, és sokan tervezik ezt a közeljövőben.

  Tovább
 • Jubileumi díjátadó – 95, 80, 30

  95 éve, 1924. március 8-án alakult meg az országos hatáskörű Budapesti Mérnöki Kamara, 80 éve, 1939 tavaszán kezdődött meg a kamara Szalay utca 4. szám alatti székházának építése, és 30 éve, 1989. március 9-én alakult meg az egyesületi jogállású Mérnöki Kamara. Az évfordulók alkalmából a Magyar Mérnöki Kamara március 8-án jubileumi ünnepséget rendezett a fővárosi Duna Palota színháztermében.

  Tovább
 • Országos titkári értekezlet a kamarában

  A 2019. február 25-én tartott országos titkári értekezleten több új területi kamarai titkár is bemutatkozott.

  Az új titkárok közül ketten már ellátják munkakörüket, míg a Baranya Megyei Mérnöki Kamara új titkára a második félévre veszi át feladatát. Az értekezleten sor került a hatósági ügyek tapasztalatainak áttekintésére az egységesebb gyakorlat elősegítése érdekében. Általános tapasztalat, hogy egyértelmű tájékoztatásra van szükség a beszámoló vizsgákkal kapcsolatos mentesüléssel és felmentéssel, valamint ezek feltételeivel kapcsolatban. Megismerkedtek a területi titkárok az utóbbi időben született új tanúsítványokkal, a kialakuló, kedvezményes szabványhoz jutás rendszerével, és tájékoztatást kaptak arról, hogy március végén a Magyar Mérnöki Kamara és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara új székhelyre költözik.

  Tovább
 • BERUHÁZÁSLEBONYOLÍTÓI MESTERISKOLA – 2019
  Tovább
 • Villamosmérnöki állás

  A több mint 25 éve a szakma élvonalába tartozó ELINOR Mérnökiroda Kft. gyakorlattal rendelkező tervező kollégát keres, kiemelkedő bérezéssel.

  Tovább
 • Megtartotta első elnökségi ülését az Épületgépészeti Tagozat

   A megújult és jelentősen megfiatalított elnökség tagjai mellet jelen voltak a szakértő testület megválasztott tisztségviselői, valamint a korábbi elnökség azon tagjai, akik vállalták, hogy tanácsadóként továbbra is segítik az új tagok munkáját. A szakértői testület elnökének a testület tagjai Tuczai Attilát választották meg.

  Tovább
 • Építésügyi kormányrendeletek módosítása – Magyar Közlöny 2019. február 11.

  A Magyar Közlöny 2019. február 11-i számában megjelent az építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 13/2019. (II. 11.) Korm. rendelet, mely több - a Magyar Mérnöki Kamarát, illetve annak tagságát – érintő jogszabályt is módosít.

  Tovább
 • Beruházáslebonyolítói Mesteriskola a mérnöki kamarában

  Február 7-én megkezdődött a Magyar Mérnöki Kamarában a Beruházáslebonyolítói Mesteriskola, amelyet a szakmai szervezetek széles együttműködésével a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara (MÉK) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), az ÉMI Nonprofit Kft, a Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ)és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége (TMSZ) együttesen készített elő.

  Tovább
 • Díjátadó ünnepség

  A Környezetvédelmi Tagozat díjátadó ünnepségére február 6-án került sor a Magyar Mérnöki Kamara Székházában.

  Nagy Gyula, az MMK elnöke és Parragh Dénes a Környezetvédelmi Tagozat elnöke megnyitó szavai után Bencsik János országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke köszöntötte a megjelenteket.
  Az üdvözlő szavak után került sor a díjak átadására. A kitüntetettek laudációját dr. Fekete Jenő György, a Kuratórium elnöke ismertette.
  A „Környezet Védelméért” kitüntetést az MMK Környezetvédelmi Tagozatának Elnöksége 2003-ban alapította.
  A díjakat azok a kamarai tagok kapták meg, akik a környezetvédelem egy, vagy több szakterületén hosszú időn keresztül kiváló és eredményes teljesítményt nyújtottak.

  Tovább
 • Épületgépészeti Tagozat – Tisztújítás 2019

  A tagozat február 8-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését. A helyszínen további jelöltek listára vételére nem érkezett javaslat, így a jelölőbizottság által összeállított jelöltlista nem bővült, visszalépés miatt a tagságra jelöltek száma eggyel csökkent.

  Tovább
 • Búcsú Prof. Emerita Dr. Dulovicsné Dombi Mária dr. professzor asszonytól

  Sajnos a kiszámíthatatlan sors 82. születésnapja előtt néhány nappal elragadta közülünk, s pótolhatatlan űrt hagyott hátra barátai, kollégái számára. Mint mindig segítőkész kolléga, mint kedves, jóindulatú barát, mint oktató, mint szaktekintély köztiszteletnek, szeretetnek és különösen nagy személyes megbecsülésnek kijáró tiszteletet érdemelt ki. Példakép volt, és példakép lesz a jövő közműves nemzedékei előtt!

  Tovább
 • Módosult a Feladat Alapú Pályázatok (FAP) ügyrendje

  A Magyar Mérnöki Kamara Alelnöki Tanácsa 2019. 02. 06-i ülésén elfogadta a 2019.évi Feladat Alapú Pályázat (FAP) kiírását.

  Tovább
 • Pályázati felhívás – FAP 2019

  A Magyar Mérnöki Kamara a Tagozatok számára az elmúlt évekhez hasonlóan meghatározott tématerületeken a FELADAT ALAPÚ PÁLYÁZAT (FAP) rendszerében támogatást nyújt szakmai feladataik végzéséhez. A pályázat célja, hogy a MMK tagozatai és tagjai szakmai munkájukhoz olyan új ismereteket és módszertani segítségeket kapjanak, amelyek elősegítik a legkorszerűbb technológiák megismerését, előmozdítják alkalmazásukat, és egyben a továbbképzéseken is hasznosítható, valamint a gyakorlati alkalmazást is segítő dokumentumok készüljenek.

  Tovább
 • Katódvédelmi kompetencia képzés indul

  A Magyar Mérnöki Kamara meghirdeti a katódos korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberek képzésére az MSZ EN 15257 szabvány szerint 1. kompetencia szintű tanúsítás kiadása előtti gyakorlati oktatást. Az oktatás 2015. évtől folyik, igény szerint indítjuk, az elkövetkezendő években is több alkalommal hirdetjük.

  Tovább
 • Mérnökszalon - vendégünk: Érdi Mári

  A Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja új rendezvénysorozatot indít Mérnökszalon néven. A célkitűzés, hogy olyan vendégeket hívjunk meg, akik kapcsolódnak a mérnöki tudományokhoz, de alapvetően nem közvetlen mérnöki tevékenységükről ismertek - mögöttük komoly teljesítmény áll, aminek mérnöki alapjai vannak és közismert személyiségek.

  Tovább
 • Mérnök Bál – 2019

  Csaknem ötszázan vettek részt január 26-án a 23. mérnökbálon, amelyet ezúttal is – a Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rendezésében – a Műegyetem központi épületében tartottak.

  A bál fővédnöke dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Tarlós István főpolgármester volt, az államigazgatás, a gazdaság, a felsőoktatás vezető képviselői mellett a külföldi és hazai társkamarák, szakmai szervezetek, valamint a mérnökcégek irányítói tölthettek el együtt egy kellemes estét. A bál házigazdái Nagy Gyula (MMK), Kassai Ferenc (BPMK) és Józsa János (BME) voltak. A megnyitó után Műegyetemi Szimfonikus Zenekar játszott, majd a Baross Imre Artistaképző Intézet fiatal növendékeinek produkciói szórakoztatták a vendégeket.

  Tovább
 • MEGHÍVÓ – az 2019. évi adójogszabály változásokról, aktualitásokról szóló előadásokra
  érd-pest megye logo

  A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja az érdeklődő vállalkozókat a 2019. évi adójogszabály változásokról, aktualitásokról szóló előadással és konzultációval egybekötött, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös rendezvényeire.

  Tovább
 • Első Magyar Döntéshozói Think Tank (KIHÍVÁS) szakmai-módszertani konferencia

  A konferencia fővédnöke Dr. Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Elnöke. A nemzetközileg elismert módszer, az ún. think tank, azaz agytröszt módszertan, amely a hazai döntéshozói és döntés-előkészítési munkához itthon is jelentős és érdemi támogatást adhat.

  Tovább
 • Fotópályázatot hirdet a Közlekedéstudományi Egyesület

  A pályázat célja ápolni azt a hagyományt, amelyben a közlekedési szakma képekben is láthatóvá válik, továbbá a fotóarchívum bővítése, a készülő szakmai kiadványok megfelelő minőségű és mennyiségű képanyaggal való ellátása.

  Tovább
 • Elérhetők az energetikai auditori és szakreferensi 2019. évi továbbképzésének új témái

  A Magyar Mérnöki Kamara az elmúlt évekhez hasonlóan, 2019-ben is megújult témákkal készül az energetikai auditorok, illetve szakreferensek éves kötelező szakmai továbbképzési alkalmaira.

  Tovább
 • Mérnökbál 2019

  A mérnöktársadalom legrangosabb eseményére a BME 'K' épületében kerül megrendezésre január 26-án.

  Tovább
 • XXV. Széchy Károly Emlékkonferencia

  A Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata, a Magyar Geotechnikai Egyesület, az ISSMGE Magyar Nemzeti Bizottsága, és a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya közös szervezésében 2019. február 08-án 14 órai kezdettel rendezi meg a XXV. Széchy Károly Emlékkonferenciát.

  Széchy Károly Emlék
  Tovább
 • Útügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról szóló 2/2019. (I. 9.) ITM rendelet

  A rendelet 1.§ (2) bekezdése meghatározza a Bizottság feladat- és hatáskörét. Az Útügyi Műszaki Szabályozási Bizottság kidolgozza és felülvizsgálja az útügyi műszaki előírásokat tartalmazó szakmai szabályokat, valamint javaslatot tehet az útügyi műszaki szabályozás jogszabályi környezetének kialakítására, módosítására.

  Tovább
 • Gépész tervező pozíció a Főtáv-Komfort Kft.-nél
  Tovább
 • BM OKF tájékoztatók

  A BM OKF hasznos tájékoztató anyagokat állított össze a Magyar Mérnöki Kamara tagjainak számára.

  Tovább
 • Előirányzatok kezelése és felhasználása

   

  A Magyar Közlöny 2018. december 28-i számában megjelent a fejezeti és az egyes központi kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló 37/2018 (XII.28.) ITM rendelet.

   

  Tovább
 • Megjelent a Beruházási Ügynökségről szóló törvény

  A szabályozás tervezetével már a honlapon és a Mérnök Újságban is foglalkoztunk korábban, most megjelent a törvény és a részletes szabályozás.

  Tovább
 • Kazáncsere - kibővített biztosítási fedezettel

  A 19/2009. (I.30.) Kormányrendelet 1-es számú mellékletének 6.9. pontja, biztosítás kötési kötelezettséget ír elő, a készülékcsere gázszerelésének műszaki-biztonsági szempontú ellenőrzése kapcsán, az ellenőrzést végző tervező mérnöknek.

  Tovább
 • Elhunyt dr. Kováts Gábor, a Magyar Mérnöki Kamara korábbi elnöke

  A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége tudatja a szomorú hírt, hogy dr. Kováts Gábor, az MMK korábbi elnöke 2018.12. 26-án hosszú, türelemmel viselt betegség után elhunyt.
  dr. Kováts Gábort a Kamara saját halottjának tekinti.

  Emlékét megőrizzük, nyugodjék békében!

  Tovább
 • Lévai András mérnök, a „nemzeti energetika atyja”

   

  Éppen száztíz éve, 1908. december 22-én Oraviczabányán született Lévai András energetikai mérnök, gépészmérnök, egyetemi tanár, akadémikus, a II. világháború utáni villamosenergia-rendszer műszaki és környezet-védelmi korszerűsítésének, tervezésének és létesítésének, valamint a műegyetemi energetikai oktatás megteremtésének egyik vezéralakja.

   

  Tovább
 • Ünnepi üzenet

  Áldott, békés Karácsonyt és sikeres új évet kívánunk a Magyar Mérnöki Kamara tagjainak, családjaiknak, barátainknak és támogatóinknak a kamara Elnöksége és Főtitkársága nevében!

  Tovább
 • Átadták a 2018 évi Gábor Dénes díjakat

  A kimagasló szellemi alkotásokat létrehozó és az új ismereteket a gyakorlatba átültető szakemberek erkölcsi megbecsülése érdekében alapított NOVOFER Alapítvány által létesített idei Gábor Dénes-díjakat december 13.-án Budapesten, az Országház épületének Felsőházi termében adták át.

  Tovább
 • 2018 évi MITA Diplomadíjak ünnepélyes átadása

   A Magyar Mérnöki Kamara Elnökségének 2018. december 12-i ülésén került sor a „Diplomadíj 2018.” pályázat eredményének kihirdetésére és a díjak átadására.

  Tovább
 • MMK állásfoglalás

  A földmérők kötelező továbbképzésének eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatról
  A Kormány által 2018. november 20-án benyújtott, „Egyes agrárszabályozási törvények módosításáról” szóló T/3630. számú törvényjavaslat kiegészítésével kapcsolatban az alábbi állásfoglalást jelentette meg a mai napon a Magyar Mérnöki Kamara.

  Tovább
 • Nyilvántartásba kerülnek az energetikai szakreferensek

  A Parlament a közeljövőben tárgyalja az energetikai tárgyú törvények, valamint egyes klímapolitikai és adózási tárgyú törvények módosításáról szóló T/3624. számú előterjesztést, mely több, a szakmagyakorlókat érintő változást tartalmaz.

  Tovább
 • Elérhetőbbek lesznek a szabványok

  Hosszú ideje képviselt kamarai igény a megvalósulás útján: jelentősen csökkenhet a hozzáférés díja a leggyakrabban használt szabványok esetében.

  A Parlament elfogadta a hazai kis-és középvállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/2938. számú törvényjavaslatot. A Magyar Mérnöki Kamara hosszabb ideje sürgette több egyeztetés során is a területért felelős államtitkárral, György Lászlóval való tárgyalások alkalmával, hogy a mérnökök a jelenleginél lényegesen kedvezőbb módon juthassanak hozzá a szükséges szabványokhoz, hiszen a szabványok használata egyaránt nélkülözhetetlen a szakmai színvonal, a szerződéses kötelezettségek, a biztonsági követelmények teljesítése és a versenyképesség biztosítása szempontjából.

  Tovább
 • Nyugdíjváltozások 2019-ben

   A Magyar Közlöny 117. számában megjelent az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény, mely jelentős – a nyugdíj melletti munkavégzésre vonatkozó – módosításokat tartalmaz.

  Tovább
 • A kamara sikeres fellépése megváltoztatta a közbeszerzési kiírást

   A Kamara -  érdekképviseleti tevékenysége körében - sikerrel lépett fel egy közbeszerzési eljárás szakmai tartalmával összefüggő hiányosság orvoslásában és elérte, hogy a módosított ajánlatkérés már megkövetelje a szükséges szakmagyakorlási jogosultságot.

  Tovább
 • Mérnöketikai konferencia

  A Magyar Mérnöki Kamara Etikai-fegyelmi Bizottsága november 20-án először rendezett mérnöketikai konferenciát. A rendezvénnyel a Kamara célkitűzése, hogy a a kamarai törvényben előírt feladatokon túl – megelőző jelleggel – az etikus, tisztességes mérnöki tevékenység előmozdítása, erősítése érdekében is tegyenek lépéseket.

  Tovább
 • Hogyan tovább településenergetika?

  Hogyan tovább településenergetika? címmel rendez szakmai fórumot a Magyar Mérnöki Kamara.

  Napjainkban egyre többen, divatosan használják a városenergetika vagy a település energetika fogalmát. A szakszerűtlennek tekinthető meghatározás nagyon gyakran nem csak a laikusok, hanem a szakemberek között is megjelenik.
  A hibás fogalomhasználat az energiahatékonysági célkitűzések végrehajtását is nagymértékben korlátozza. Az energetikai perspektívákat formáló tervezők, auditorok, valamint a NEH munkatársainak megfelelő szemlélete és felelőssége ezen a téren is meg kell, hogy jelenjen.

  Regisztráció: Jelentkezés a szakmai programra.

  Tovább
 • Közlemény

  A Kormány 2018. november 6-án benyújtotta az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló, T/3367 törvényjavaslatot. Sajnálattal állapítottuk meg, hogy törvénytervezet előzetes egyeztetésére nem került sor. Ugyanakkor a törvényjavaslat széles körben hasonlóságot mutat az általunk a kormányzathoz eljuttatott, az Építési Beruházási Folyamatok Rendszeréről szóló koncepcióval.

  Tovább
 • Kedvezményes utasbiztosítás

  A kamarai tagok számára a MAPFRE Biztosító egyedi, kamarai utasbiztosítási kedvezményt nyújt. A Kamara tagjai a Kamara honlapján megtalálható linken keresztüli biztosításkötéseknél 15% extra, egyedi kedvezményre jogosultak.

  Tovább
 • Kötelező jogi képzés

  A Magyar Mérnöki Kamara kontaktórás jogi képzést szervez 2018. november 26-án, hétfői napon.
  A képzést azok számára tartjuk fent első sorban, akik az on-line képzésben való megoldásban különös akadályokba ütköztek és nem volt módjuk a képzési modulokat ilyen technikai akadályok miatt ezidáig elvégezni.

  A nagy érdeklődésre való tekintettel a képzést megismétli a Kamara!
   

   

   

  Tovább
 • A Mérnökszalon vendége: Bojár Gábor

  A Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja új rendezvénysorozatot indít Mérnökszalon néven. A célkitűzés, hogy olyan vendégeket hívjunk meg, akik kapcsolódnak a mérnöki tudományokhoz, de alapvetően nem közvetlen mérnöki tevékenységükről ismertek - mögöttük komoly teljesítmény áll, aminek mérnöki alapjai vannak és közismert személyiségek.

  Tovább
 • Év végéig lehet bejelenteni a korábban létesített kutakat

  A jelenleg hatályos jogszabályok alapján azon engedély nélküli kutak, amelyekre az engedélyt 2018. december 31-ig megkérik, mentesülnek a vízgazdálkodási bírság, valamint az igazgatási és szolgáltatási díjak alól.

  Tovább
 • A tervezők eszközrendszerének pályázati támogatása

  A Kormány a 2018. január 22-én megjelent 1031/2018. (II. 8.) Korm. határozatával úgy döntött, hogy 2018. évre 8 milliárd forint – pályázati úton elérhető – támogatást biztosít az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére. A pályázat tehát – elvileg – a tervezőirodák eszközellátottságának támogatására is alkalmas volt. A kedvezményezettekre – a potenciális pályázókra – előírt feltételek miatt azonban a pályázat a hazai tervező irodák számára még sem jelentett reális lehetőséget.

  Tovább
 • Esszépályázat 14-18 éves korosztály számára

  A Magyar Mérnöki Kamara esszéíró pályázatot hirdet pályaválasztás előtt álló diákok számára az építőmérnöki szakma népszerűsítésének céljából. A pályázaton első sorban azoknak a diákoknak - és iskoláknak - részvételét javasoljuk, akik most tervezik jelentkezésüket az egyetemi képzések választásával a 2019 évi felvételi időszakra.

   

  Tovább
 • Októberi Mérnökszalon

  A Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja új rendezvénysorozatot indít Mérnökszalon néven. A célkitűzés, hogy olyan vendégeket hívjunk meg, akik kapcsolódnak a mérnöki tudományokhoz, de alapvetően nem közvetlen mérnöki tevékenységükről ismertek - mögöttük komoly teljesítmény áll, aminek mérnöki alapjai vannak és közismert személyiségek. Októberi vendégünk október 9-én 17:00-19:00 között Kassai Lajos, lovasíjász, íjkészítő lesz.

  Tovább
 • VARINEX InfrastrukturaBIM – roadshow indult

  A Varinex új szemléletmód bevezetéséről, a kapcsolódó eszközökről tart bemutató körutat, amely a BIM technologia saját értelmezésével kínál új lehetőségeket a szakma versenyképességének növeléséhez.

  Tovább
 • Botka Imre Díj átadás és Botka előadás

  Meghívjuk Önt a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozatakibővített elnökségi ülésének keretében és a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara társrendezésében tartandó Botka Imre Díj átadásra és Botka előadásra.

  Tovább
 • 111 új szabvány, valamint 12 nemzeti szabvány helyesbítés

  A Magyar Szabványügyi Testület 2018. szeptemberi hírlevelében megjelent információk alapján a hónapban 111 új szabvány, valamint 12 nemzeti szabvány helyesbítése jelent meg.

  Tovább
 • Megjelent a 16/2018 (IX.11.) ITM rendelet

  A Magyar Közlöny 2018. szeptember 11-i számában megjelent a műszaki-biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról, valamint az ilyen munkakörben foglalkoztatottak időszakos továbbképzésével kapcsolatos szabályokról szóló 16/2018 (IX.11.) ITM rendelet.

  Tovább
 • IX. Építészek és zene világnapja október 1-jén

  A Zene Világnapját október 1-jén, 1975 óta ünnepeljük, Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására.

  Tovább
 • magyarorszag.hu karbantartás szeptember 15-én
  Tovább
 • Építőmérnök konferencia - Palkovics: modern civilizáció nem létezik innovatív és felelősen gondolkodó mérnökök nélkül

  Modern civilizáció nem létezik innovatív és felelősen gondolkodó építőmérnökök nélkül, munkájukban ötvöződnie kell a korszerű technológiának, a modernitásnak és a fejlődésnek éppúgy, mint a hagyományoknak és a kultúrának - mondta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn az Építőmérnök 200 elnevezésű nemzetközi konferencián, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

  Tovább
 • Építőmérnök 200

  Köztéri plakátkiállítás Budapest belvárosában szeptember 10-től!

  Az Institution of Civil Engineers idén ünnepelte 200 éves fennállását, ezért az Európai Építőmérnökök Tanácsa (ECEC) a 2018-as évet az építőmérnökök évének kiáltotta ki. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és az angol építőmérnökök szervezete, az Institution of Civil Engineers ICE közös rendezvénye, az „Építőmérnök 200” egyik kiemelten fontos állomása a köztéri plakátkiállítás, amelynek célja az építőmérnöki tevékenység értékeinek és eredményeinek bemutatása a társadalom számára.

  A rendezvény helyszínén vegyesen jelennek meg az építőmérnöki tevékenység angol és magyar szereplői, projektjei, kiemelve az angol-magyar együttműködést.

  Tovább
 • Átadták a Tierney Clark-díjat

  Áder János köztársasági elnök és Ő Királyi Fensége, András, York Hercege adta át ma Budapesten az év legjobb magyar építőmérnöki alkotását elismerő  Tierney Clark-díjat

  Tovább
 • Versenyképes mérnök, versenyképes gazdaság - Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Mérnöki Kamara

  Szeptember 5-én az épülő Puskás Ferenc Stadion infotermében tarotta nagyszabású sajtótájékoztatóját a Magyar Mérnöki Kamara, amelyen többek között szó volt az Építőrménök 200 rendezvényről, az új beruházási kódexről is.

  Tovább
 • Elkészült a beruházási folyamatok és a tervezői szolgáltatások rendszerének koncepciója

  A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének közreműködésével elkészítette a közpénzből finanszírozott beruházások előkészítésére, tervezésére és megvalósítására vonatkozó koncepcióját, a Beruházási Folyamatok Rendszerét (BFR) és a Tervezői Szolgáltatások Rendszerét (TSZR).

  Tovább
 • Építőmérnök 200 - Nagyszabású konferencia a Mérnöki Kamara szervezésében

  2018. szeptember 10-11-én kerül megrendezésre az év legrangosabb építőmérnöki rendezvénye, az Építőmérnök 200, amelynek fővédnöke Dr. Áder János, Köztársasági Elnök. Tekintse meg a rendezvény honlapját és regisztráljon a rendezvényre!

  Tovább
 • "Víz és biztonság Magyarországon" - Konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében

  A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM „VÍZ ÉS BIZTONSÁG MAGYARORSZÁGON” címmel konferenciát szerve 2018. szeptember 27-én. Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Központ (1083 Budapest, Üllői út 82.).

  Tovább
 • Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

  Az atomerőmű mai munkavállalói fórumán Bártfai-Mager Andrea és Süli János miniszterek hangsúlyozták az együttműködés és az atomenergia hazai alkalmazásának fontosságát. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a fórumon megköszönte Hamvas István vezérigazgatóként végzett munkáját, és bemutatta a Paksi Atomerőmű új vezetőjét, Pekárik Gézát.

  Tovább
 • Tiszteletbeli tag kitüntetést kapott dr. Jancsó Árpád

  A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége dr. Jancsó Árpád műszaki doktor, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja részére a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet adományozta.

  Tovább
 • Az MMK támogatja a vízgazdálkodási törvény alkotmányossági vizsgálatát

  Az Országgyűlés 2018. július 20-i ülésnapján elfogadta a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvénynek a vízkivételekkel összefüggő módosításáról szóló T/ 384. számú törvényjavaslatot. A Köztársasági Elnök - a Köztársasági Elnöki Hivatal 2018. július 30-án kelt sajtóközleménye szerint -a részére megküldött törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára megküldte az Alkotmánybíróságnak.

  Tovább
 • Életünk elképzelhetetlen jól képzett mérnökök nélkül

  Kiállítás nyílt Szegeden „Mérnöki alkotások Csongrád megyében és Csongrád megyei mérnökök alkotásai” címmel 2018. július 7-én szombaton, a Szent István téri víztoronyban.

  Tovább
 • 12. Üzletember találkozó Győrben

  Az Ausztriai Kereskedelmi Ügynökök Kamarai Szakszövetsége a Bécsi Magyar Nagykövetség Külgazdasági Osztályával és a Győr- Moson- Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve üzletember találkozó alkalmával kívánja bemutatni az osztrák kereskedelmi ügynökök értékesítési gyakorlatát.

  Tovább
 • Etikai munkacsoport cselekvési program
  Tovább
 • Környezetvédelmi tagozati kitüntetések

  A Környezetvédelmi Tagozat három különböző kategóriában várja a javaslokat az alábbi díjakra: Környezet Védelméért kitüntetés, Környezetvédelmi Műszaki Felsőoktatásért kitüntetés, Környezetmérnöki Diplomadíj.

  Tovább
 • Eurázsiai Vízügyi Konferencia - 2018. szeptember 13-14.

  Az Ázsiai-Európai Vízügyi Együttműködés (ASEM Water) több mint 50 tagországát képviselő magas rangú állami, kormányzati vezetőknek, az eurázsiai vízipari, tudományos és technológiai intézetek, szakmai szövetségek, ipari kamarák, nemzetközi pénzügyi intézmények legfelsőbb vezetőinek és szakértőinek részvételével Eurázsiai Vízügyi Konferencia kerül megrendezésre Budapesten 2018. szeptember 13-14-én.

  Tovább
 • Mérnök-közgazdász szakirányú másoddiplomás képzést hirdet a Budapesti Covinus Egyetem

  Egyetemi diplomával rendelkezők számára állították össze a Magyar Akkreditációs Bizottság által akkreditált posztgraduális képzési programokat, amelyek közül évek óta élénk érdeklődés van a Mérnök-közgazdász képzésünk iránt. A cél az, hogy a program minden egyetemi végzettséggel rendelkező számára elérhető legyen, aki alapképzettsége mellé gazdasági ismereteket akar szerezni.

  Tovább
 • Megjelent az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 8/2018. (VI.29) AM rendelet

  A Magyar Közlöny 2018. június 29-i számában megjelent az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 8/2018. (VI.29) AM rendelet.

  Tovább
 • MMK egészségbiztosítási felmérés
  Tovább
 • TIERNEY CLARK-DÍJ

  Az Institution of Civil Engineers (Nagy-Britannia) a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége ebben az évben ismét meghirdeti a – Tierney Clark Díj – pályázatot. A pályázat díját a bíráló bizottság a tervezés, előkészítés, lebonyolítás és megvalósítás során legjobbnak bizo- nyuló építőmérnöki alkotásnak ítéli oda.

  Tovább
 • Módosul az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló korm. rendelet

  A Magyar Közlöny 2018. évi 103. számában hosszú várakozást követően megjelent az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet módosítása.

  Tovább
 • Elérhető az első magyar BIM kézikönyv

  Június 22-től letölthető az első magyar BIM-kézikönyv. A négyrészes sorozat első kötete nem csupán az épületinformációs modellezéshez kapcsolódó legfontosabb fogalmakat ismerteti, hanem a technológia széleskörű felhasználási lehetőségeit is részletesen bemutatja.

  Tovább
 • Indiai üzleti delegáció a Magyar Mérnöki Kamaránál

  Az Európai Unió indiai képviselete mellett, az Indiai Kereskedelmi Kamara, különböző indiai kereskedelmi szövetségek és a kétoldalú kapcsolatokban érdekelt indiai – európai szervezetek közreműködésével 1992-ben alapították az EU – India Kereskedelmi Kamarát. A kamara tagjai elsősorban a kis- és közepes vállalkozások és magánszemélyek, akik számára a szervezet jelentős segítséget nyújt külföldi kapcsolatok felkutatásában, tárgyalások megszervezésében és export tevékenységük fejlesztésében.

  Tovább
 • A GDPR rendelet által érintett adatvédelmi terület

  2018. május 25. napján hatályba lépett az Európai Unió GDPR adatvédelmi rendelete mely szigorú követelmények elé állítja a hazai vállalkozásokat is, komoly szankciók mellett!

  Tovább
 • Tárgyalás alatt a Beruházási kódex

  2018. június 4-én a közepes és nagy léptékű beruházások rendszerének szabályozása ügyében tanácskozott a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége vezetése.

  Tovább
 • Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szabványügyi Testület és a Magyar Mérnöki Kamara

  A Magyar Mérnöki Kamara Szabványügyi Testülete konferenciát szervezett 2018. június 5-én 14 órától az MMK Angyal utcai székházában. A konferencia célja többek között a kamarán belüli aktív kapcsolatrendszer kiépítése volt, a szabványokkal kapcsolatos valamennyi kérdéssel, fordításokkal, a szabványokhoz való hozzáféréssel, szabványalkotási javaslatokkal kapcsolatban.

  Tovább
 • Alelnöki ülés az országos Kamaránál

  Az MMK Alelnöki Tanácsa június 6-án tartott ülésén áttekintette a május 12-i Küldöttgyűlésen hozott határozatokat, valamint az azt követően elektronikus szavazással hozott döntéseket, illetve az ezekből adódó feladatokat.

  Tovább
 • Budapest Főváros XV. ker. Polgármesteri Hivatal pályázatot hirdet

  Budapest Főváros XV. ker. Polgármesteri Hivatal pályázatot hirdet az ÉPÍTÉSÜGYI osztályon OSZTÁLYVEZETŐI és ÉPÍTÉSÜGYI, HATÓSÁGI ÜGYINTÉZŐI munkakörök betöltésére.

  Tovább
 • Naperőmű Tervezők Fóruma

  Az Energetikai Tagozat május 30-án nagysikerű rendezvény keretében adott áttekintést a naperőművek tervezésének kérdéseiről, a szabályozástól az üzemeltetésig, különös hangsúlyt fektetve a speciális mérnöki feladatok magas színvonalú megvalósítására.

  Tovább
 • Ismét van Széchenyinek emléktáblája a Kazán szorosban

  A magyarországi folyók szabályozása létkérdés volt a hajózásnak és a mezőgazdaságnak. Gróf Széchenyi István sürgetésére a 19. század második negyedében kezdtek hozzá az Al-Duna zuhatagjainak tudományos felméréséhez. Ezért Széchenyi - személyes tapasztalok szerzésére - 1830 nyarán a ”Desdemona” evezős bárka fedélzetén maga is végighajozott a Dunán Pesttől egészen a torkolatig.

  Tovább
 • Jogszabálymódosítás - GDPR

  A Kormány 2018. május 29-én benyújtotta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény jogharmonizációs célú módosításáról szóló előterjesztést.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara Szabványügyi Testülete konferenciát szervez 2018. június 5-én 14 órától az MMK Angyal utcai székházában

  A konferencia célja, hogy a kamarán belül aktív kapcsolatrendszer kiépítését tegyük lehetővé, a szabványokkal kapcsolatos valamennyi kérdéssel, fordításokkal, a szabványokhoz való hozzáféréssel, szabványalkotási javaslatokkal kapcsolatban.

  Tovább
 • Nagy Gyula, A Magyar Mérnöki Kamara elnöke beszéde és koszorúzása a Széchenyi Emléktábla avatásán

  2018. 05. 26-án a Kazán-szorosban újra felállított Széchenyi Emléktábla avatásán beszédet mondott Nagy Gyula az MMK elnöke és koszorút dobott a Dunába a munkában résztvevő mérnökök emlékére. Az avatáson a meghívott egyházi és állami tisztségviselők mellett beszédet mondott Dr. Pogány András a Temesvári Egyetem professzora, aki 50 évvel ezelőtt részt vett a folyamszabályozás befejezését jelentő erőmű építési munkáiban.

  Tovább
 • Tisztújító taggyűlést tartott a Környezetvédelmi Tagozat

  2018. május 24-én tartotta tisztújító taggyűlést tartott a Környezetvédelmi Tagozat.

  Tovább
 • Gryllus Dániel, a Kaláka zenekar alapítója volt a harmadik Mérnökszalon vendége

  Harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Mérnöki Kamara új, népszerű rendezvénye, a Mérnökszalon. A Mérnökszalon vendége Gryllus Dániel, a Kaláka zenekar alapítója volt.

  Tovább
 • GDPR témában szervezett konferenciát a Mérnöki Kamara

  2018. május 25-én lép életbe az Európai únió új adatvédelmi rendelkezése, közismert nevén a GDPR rendelet. A rendeletre való felkészülés úgy a magánszemélyek, mint a vállalkozások számára többletfeladatokat jelent.

  Tovább
 • Csatlakozzon a Magyar Mérnöki Kamara megújult mobilflottájához

  2020 június 15-ével frissült a Magyar Mérnöki Kamara és a Telekom között megújult keretszerződés alapján elérhező előfizetések rendszere .Új tarifastruktura, kedvezőbb feltételek és érhetőek el a Telekommal között új megállapodás alapján.

  Tovább
 • Gyászhír: elhunyt Dr. Korda János

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Korda János életének 89. évében.

  Tovább
 • Épületgépészeti Szakmai nap Deberencenben

  A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszéke május 10-én tartotta szakmai napját. A látogatók a szakmai napon egy szakkiálítást is megnézhettek, ahol 25 kiállító ipari partner részvételével nagyon magas színvonalú szakmai előadásokra került sor. A szakmai napon tartotta kihelyezett elnökségi ülését az Épületgépészeti Tagozat. A rendezvényen Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke is részt vett.

  Tovább
 • Mérnökszalon: Gryllus Dániel, a Kaláka zenekar alapítója

  A Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja új rendezvénysorozatot indít Mérnökszalon néven. A célkitűzés, hogy olyan vendégeket hívjunk meg, akik kapcsolódnak a mérnöki tudományokhoz, de alapvetően nem közvetlen mérnöki tevékenységükről ismertek - mögöttük komoly teljesítmény áll, aminek mérnöki alapjai vannak és közismert személyiségek.

  Tovább
 • GDPR konferencia a Mérnöki Kamara szervezésében

  2018. május 25-én lép életbe az Európai únió új adatvédelmi rendelkezése, közismert nevén a GDPR rendelet. A rendeletre való felkészülés úgy a magánszemélyek, mint a vállalkozások számára többletfeladatokat jelent. A feladatokról, a lehetőségekről, a szabályok rövid ismertetéséről szól a tájékoztató, amelyre minden érdeklődőt vár a Kamara.

  Tovább
 • Gyászhír: Kecskeméthy Géza

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Kecskeméthy Géza életének 87. évében.

  Tovább
 • Bogárdi Szilvia, kamarai tagunk nyerte a hétvégén megrendezett XII. Ultrabalton női egyéni versenyét

  Bogárdi Szilvia 26:13:17-es eredménnyel futott be a célba. Ezzel nem csak a női egyéni versenyt nyerte meg, de összetettben a 9. legjobb időt érte el az egyéni versenyzők között. Gratulálunk a nagyszerű teljesítményhez!

  Tovább
 • "A kamara vezetése nagy súlyt helyez a szolgáltató jelleg erősítésére." - mondta Nagy Gyula az MMK 2018-as Küldöttgyűlésén

  A Magyar Mérnöki Kamara május 12-én tartotta éves küldöttgyűlését a legnagyobb hazai mérnökképző intézmény, a BME dísztermében. A szakmai tagozatok és megyei kamarák küldöttei meglehetősen alacsony, mindössze hatvan százalékos részvételi arányban képviselték szervezeteiket a hivatásrendi önkormányzat legmagasabb döntéshozó fórumán.

  Tovább
 • Küldöttgyűlés május 12-én

  Most szombaton, május 12-én tartja éves Küldöttgyűlését a Magyar Mérnöki Kamara. A Küldöttgyűlés a Magyar Mérnöki Kamara legfőbb döntéshozó szerve.

  Tovább
 • Harc a szmog ellen

  Múlt év novemberben még igazán hideg sem volt, amikor már jelentkeztek az első hazai szmog-riasztások. A téli szmog kialakulásában felerészt a szilárdtüzelés, felerészt a közlekedés kipufogógázaival okozott porszennyezése a vétkes.

  Tovább
 • Gyászhír: Dr. Németh István

  Rendkívüli szomorúsággal értesültünk a tragikus hírről, 2018 április 30-án váratlanul elhunyt Dr. Németh István okl. építőmérnök, aki több cikluson keresztül elnöke és alelnöke volt a Vas Megyei Mérnöki Kamarának, majd munkája elismeréséül "Tiszteletbeli elnöke".

  Tovább
 • Veszprémi Hangvillában tartotta kihelyezett ülését a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat elnöksége

  „Naprakész tudással kell rendelkezniük a magyar mérnököknek, csak így lehetnek versenyképesek!”  - erre hívta fel a figyelmet a Magyar Mérnöki Kamara elnöke Veszprémben. Nagy Gyula az Épületgépészeti Tagozat Elnökségi ülésén vett részt a Hangvillában. A multifunkcionális rendezvényközpont építéséről és a kivitelezés során felhasznált épületgépészeti megoldásokról előadás hangzott el az ülésen.

  Tovább
 • Kollaboratív robotok

  A kollaboratív robotokat (KR) azért fejlesztették ki, hogy képesek legyenek az emberrel közös munkatérben, ugyanazon időben meghatározott feladatot végezni. Az ember irányítja és felügyeli a termelési folyamatokat, miközben a robot átveszi a megterhelő munkát. Az érzékeny, könnyűépítésű KR képes védőkerítés nélkül, innovatív biztonságtechnikai megoldások segítségével, közös munkát végezni az emberrel, kéz a kézben. 

  Tovább
 • KONFERENCIA: Naperőmű Tervezők Fóruma

  A Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozata tisztelettel meghívja Önt a tagozat által hagyományteremtő céllal megrendezett NAPERŐMŰ TERVEZŐK FÓRUMA című rendezvényre.

  Tovább
 • Tervezzenek fenntarthatót! - Beszélgetés prof. dr. Klaus Bollingerrel

  A szakági mérnököknek és az építészeknek úgy kell együttműködniük, hogy egy most épülő házat az unokáink valami teljesen másra is használhassanak. Ehhez nagy, alátámasztás nélküli belső terek, relatíve kevés tartófal, és olyan szerelőjáratok és helyiségek kellenek, amelyek kellően rugalmasan alakíthatók azokhoz a jövőbeli technológiáknak a beépítéséhez, amelyeket még fel sem találtak – nyilatkozta interjúnkban Klaus Bollinger.

  Tovább
 • Gyalogos ívhíd a Dunán - A Dráva utca és a Margitsziget közötti átkelő tervezése

  A kerékpározás felértékelődése és a szabadidő tartalmas eltöltése valós igényt teremtett a Dunán gyalogos-kerékpáros híd építésére több ponton is – a Rákóczi hídtól északra, a Kopaszi-gátnál, a Csepel-szigetre –, de a legnyilvánvalóbb hely a Margitsziget mindkét oldalról való megközelítése. Ezt az igényt korábban a hétvégékre az autós forgalom elől lezárt és a gyalogosoknak átadott Lánchíd és a közelmúltban ideiglenesen sétálóvá alakított Szabadság híd példája is mutatja.

  Tovább
 • Módosult a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról szóló 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet

  A Magyar Közlöny 2018. április 20-i számában megjelent az egyes iparszabályozási tárgyú kormányrendeletek bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 80/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék rendezvénye a Műszaki Egyetemen

  2018. április 19-én került megrendezésre a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének VIII. Épületgépészeti Szakmai Napja.

  Tovább
 • Nagy Gyula, az MMK elnöke tartott előadást a Dunagáz Konferencia és Kiállítás című rendezvényen

  2018. április 18-19-én került megrendezésre Visegrádon a 26. Dunagáz Konferencia és Kiállítás, ahogy Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke „A hazai gazdaság fejlődésének szolgálatában” címmel tartotta meg előadását.

  Tovább
 • Választmányi ülés Budapesten

  2018. április 20-án Budapesten tartotta Választmányi ülését a Magyar Mérnöki Kamara. A Választmányi ülésen a területi kamarák és a szakmai tagozatok képviselő vettek részt.

  Tovább
 • Elnökségi ülés április 17-én

  2017. április 17-én ülésezett a Magyar Mérnöki Kamara elnöksége. Az Elnökségi ülésen számos olyan napirendi pontot tárgyaltak, ami a májusi küldöttgyűlésen is szerepelni fog.

  Tovább
 • Ismét Korrózióvédelmi mesteriskola

  Az épített környezet használati és esztétikai állapotát és értékét folyamatosan rongálja a korrózió. A szerkezetek környezettel való kölcsönhatása az esetek döntő többségében a szerkezet felületének és/vagy szerkezetének a használat szempontjából előnytelen, káros megváltozását eredményezi; ez a korrózió.

  Tovább
 • Véleményezhető irányelvek

  A megfelelő műszaki szabályozással az építési beruházások – legyen az állami nagyberuházás, vagy lakossági építkezés – műszaki tartalma egyértelműbb, ellenőrzése hatékonyabb lehet, ami a minőségi kivitelezést támogatja. Az ÉMI ezért meghatározó szerepet vállal a műszaki szabályozásban, kiemelten az építési műszaki irányelvek alkotás terén.

  Tovább
 • Második alkalommal került megrendezésre a Mérnökszalon

  Második alkalommal került megrendezésre a Magyar Mérnöki Kamara új, népszerű rendezvénye, a Mérnökszalon. A Mérnökszalon vendége Dr. Csókay András, agysebész volt.

  Tovább
 • 60 új Informatikai Projekt Ellenőr végzett a Kamarában

  2018. április 6-án és 7-én vizsgáztak azok, akik részt vettek az elmúlt egy évben a Magyar Mérnöki Kamara által szervezett Informatikai Projekt Ellenőr Mesteriskolán. A Mérnöki Kamara a Mesteriskolát már második alkalommal szervezte meg, így a most végzett 60 fővel együtt már 100 főre növekedett az Informatikai Projekt Ellenőrök száma.

  Tovább
 • Minden csepp víz érték

  Az ENSZ vízgazdálkodással kapcsolatos céljai megvalósítására 12 fős, állam- és kormányfőkből álló vízügyi elnöki testületet (VET) hozott létre, melynek tagja Áder János magyar államfő is. A VET Minden csepp víz érték című jelentésben foglalta össze a tevékenységét, mely honlapunkról is letölthető, és amelyet a 8. Vízvilágfórum nyitó plenáris ülésén Áder János köztársasági elnök mutatott be a résztvevőknek.

  Tovább
 • A Mérnöki Kamara folyamatos munkában

  A Mérnöki Kamara napi működését bemutatni nehéz feladat, hiszen a kamara 19 területi kamarából épül fel és mindehhez 21 szakmai tagozat kapcsolódik, a Mérnöki Kamara központi szervezete pedig a Magyar Mérnöki Kamara. Az így létrejövő szervezetben körülbelül 300 fő vesz részt a kamara aktív, napi szintű működtetésében.

  Tovább
 • MÉRNÖKI INNOVÁCIÓT TÁMOGATÓ ALAPÍTVÁNY

  Az alapítvány célkitűzése EU-s szabványok lefordítása és nemzeti mellékletek kidolgozása, hazai és regionális alkotások és teljesítmények bemutatása, fiatal mérnökök támogatási rendszerének elindítása. Ajánlja fel adójának 1 százalékát alapítványunk javára, melyet elektronikusan vagy postai úton is megtehet.

  Tovább
 • Titkári értekezlet március 26-án

  Főtitkári értkezletet tartott a Magyar Mérnöki Kamara. Az ülést a Kamara Főtitkára, Virág Rudolf vezette.

  Tovább
 • Life program kisokos

  A LIFE program égisze alatt 2014-ben - az Európai Uniónak az éghajlatváltozással szembeni nemzetközi összefogásban betöltött vezető szerepéhez alkalmazkodva - létrejött a LIFE Éghajlat-politika alprogram, amelynek célja az éghajlatváltozás mérséklését, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, valamint az éghajlat-politikai irányítást és tájékoztatást megvalósító kísérleti, demonstrációs, bevált gyakorlati, valamint tájékoztató-tudatosságnövelő projektek támogatása.

  Tovább
 • Ülést tartott az Épületgépészeti tagozat

  2018. március 21-én tartotta ülését az Épületgépészeti tagozat. Az ülést Gyurkovics Zoltán, a tagozat elnöke vezette.

  Tovább
 • Magyar Formatervezési Díj pályázatot és a Design Management Díj felhívás

  A Magyar Formatervezési Tanács érdek- és véleményegyeztetésre szolgáló tanácsadó testület, célja a magyar nemzetgazdaság versenyképességének a formatervezés eszközeivel történő erősítése, a hazai formatervezési kultúra fejlesztése.

  Tovább
 • Erdőmérnöki tagozat tisztújítás

  2018. március 20-án tartotta tisztújító ülését a Magyar Mérnöki Kamara Erdőmérnöki, Faipari és Agrárműszaki Tagozata. A tagozat elnökének Dobó Istvánt választották.

  Tovább
 • Van-e még visszaút vagy elmentünk a falig? Milyen megoldások lehetségesek, hogy mindenkinek jusson az élethez elegendő vízmennyiség?

  Napjainkban egyre nagyobb globális problémát okoz a vízhiány jelensége. Ezt a kérdést járta körbe a Kossuth Rádió Időt kérek c. műsorának március 17-i adása.

  Tovább
 • Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést kapott Dr. Hajtó Ödön

  Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta Dr. Hajtó Ödön okleveles mérnöknek, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnökének kiemelkedő színvonalú mérnöki munkája, valamint a Magyar Mérnöki Kamara megalakulása és működtetése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

  Tovább
 • Tervezői pályázat

  Az Európai Unió Digitális Menetrendjének és Magyarország Nemzeti Infokommunikációs Stratégiájáról szóló 1069/2014. (II. 19.) Korm. határozat Digitális Infrastruktúra pillérének kitűzött célja, hogy 2020-ra minden háztartás számára biztosított legyen legalább 30 Mbps sebességű interneteléréshez való hozzáférés lehetősége, továbbá hogy a háztartások legalább 50%-ában 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon rendelkezésre.

  Tovább
 • Feladat alapú pályázat 2018

  A Magyar Mérnöki Kamara a Tagozatok számára az elmúlt évekhez hasonlóan meghatározott tématerületeken a FELADATALAPÚ PÁLYÁZAT (FAP) rendszerében támogatást nyújt szakmai feladataik végzéséhez. A pályázat célja, hogy a MMK tagozatai és tagjai szakmai munkájukhoz olyan új ismereteket és módszertani segítséget kapjanak, amelyek elősegítik a legkorszerűbb technológiák megismerését, előmozdítják alkalmazásukat, egyben továbbképzéseken is hasznosítható, a gyakorlati alkalmazást segítő dokumentumok.

  Tovább
 • Március 2-án örök nyugalomra helyezték Barsiné Pataky Etelkát, a Magyar Mérnöki Kamara volt elnökét

  Barsiné Pataky Etelka élete minden területén mérnök maradt, hazája és annak társadalma javát szolgálta, a szó nemes értelmében a polgári kultúra értékteremtő képviselőjeként - mondta Nagy Gyula, az MMK elnöke pénteken, a február 4-én elhunyt korábbi kamarai elnök temetésén a Farkasréti temetőben.

  Tovább
 • Az atomenergetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról

  A Magyar Közlöny 2018. február 28-i számában megjelent az egyes atomenergetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 27/2018. (II. 28.) Korm. rendelet, mely több jogszabály módosítását tartalmazza.

  Tovább
 • KATA-s adozó? Erre figyeljen!

  A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) hatálya alá tartozó jövedelme esetén az adózás rendjéről szóló törvény szerint az 17SZJA a bevallását is ezen időpontig kell benyújtania, azaz 2018. február 26. napjáig.

  Tovább
 • CO Workshop a Magyar Mérnöki Kamara szervezésében

  "A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!" címmel elérhető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján egy tájékoztató, amely a szén-monoxid mérgezések megelőzéséről szól. A workshop ennek az anyagnak a részletes, az érintett tervezők, mérnökök és műszaki ellenőrök, valamint felelős műszaki vezetők körében való ismertetésére szolgál és ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  Tovább
 • Közös nyilatkozat a felszín alatti vizek védelmében

  A 2017. évben immáron harmadszor is az Országgyűlés elé került az a törvénymódosítási javaslat (T/18816), amely 80 méteres mélységig lehetővé tenné a háztartási vízkivételeket szolgáló lakossági kutak mindenféle engedély és bejelentési kötelezettség nélküli építését. A Parlament a javaslatban megfogalmazottakkal már találkozott a 2017. október hó 12-én beterjesztett T/17458 számú törvényjavaslatban.

  Tovább
 • Nemzetközi szinten is díjazták a paksi C15 bevezetését

  A Paksi Atomerőműben gondosan megtervezett, majd bevezetett 15 hónapos üzemeltetési ciklus (C15) érdekében munkálkodó kiváló fizikusok, mérnökök, ellenőrzést és vezetést végző dolgozók műszaki fejlesztési eredményeinek köszönhetően az eddigi két nemzeti díj után a C15 projektünk immáron egy nemzetközi díjat is kapott. Czibula Mihályt, a C15 kiemelt-projekt vezetőjét az eddigi eredményekről, a résztvevő kollégákról és a jövő feladatairól kérdeztük.

  Tovább
 • Továbbképzésre kell mennie? Erre figyeljen!

  Több mint 20 ezer tervező, szakértő, műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető képzését szervezi a Magyar Mérnöki Kamara és a területi (megyei) kamarák. Több mint 200 képzés, konferenciák, mesteriskolák, online kurzusok, 150 egyetemi és vállalati előadó és az ipari világ legnagyobb szereplői hozzák létre a kamarai tagok és nyilvántartottak részére az ország legjobb mérnökképzéseit.

  Tovább
 • Kerekasztalbeszélgetés a mérnökinformatikusokról

  Dubniczky Miklós, a Mérnök Újság főszerkesztőjének koordinálásával kerekasztal beszélgetést tartott a kamara székházában Rácz József, a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozatának elnöke, Dr. Beinschróth József docens, az Óbudai Egyetem Híradástechnikai Intézetének igazgatója, dr. Gábori László, a Kutatás-fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője és Ott Károly, a Mol Group szakértője.

   

  Tovább
 • MTV 1 interjú Nagy Gyulával, a Magyar Mérnöki Kamara elnökével

  Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és Dr. Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinálásáért felelős helyettes államtitkára február 16-án közös sajtótájékoztatót tartott a gázkazánok cseréjének egyszerűsített eljárásáról. Az MMK elnöke a közös sajtótájékoztatót követően a témáról külön interjúban is nyilatkozott az MTV 1 híradójának.

  Tovább
 • Egyeztetés a Magyar Szabványügyi Testület székházában

  Nagy Gyula, az MMK elnöke és Kovács Oszkár, az MMK Szabványügyi Testületének elnöke február 15-én a Magyar Szabványügyi Testület székházában megbeszélést tartott Pónyai György ügyvezető igazgatóval és Szabó Józseffel, az MSZT Szabványosítási Titkárságát irányító főosztályvezetővel.

  Tovább
 • Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Mérnöki Kamara találkozója

  2018. február 14-én Koji Lászlóval, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével tartott megbeszélést Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

  Tovább
 • Eredményes volt a kamarai kezdeményezés: támogatások az építészmérnöki és mérnöki tevékenységet végző vállalkozások technológiai korszerűsítésére

  A Magyar Mérnöki Kamara sokrétű kezdeményezésének eredményeképpen a Kormány a 2018. február 8-án kelt 2018. évi 15. számú Magyar Közlönyben megjelent, a hazai építőipari vállalkozások hatékonyságnövelésére irányuló forrás biztosításáról szóló 1031/2018. (II. 8.) Korm. határozatában felhívta a  nemzetgazdasági minisztert, hogy az  építőipari ágazat, valamint az  építőipari kivitelezéshez szorosan kapcsolódó építészmérnöki és mérnöki tevékenységet végző vállalkozások technológiai korszerűsítésének, hatékonyságnövelésének támogatása érdekében azonnal határidővel gondoskodjon 8 mrd forint, a 2019. és a 2020. évben a központi költségvetés tervezése során évi 6 mrd forint biztosításáról.

  Tovább
 • Az Etikai Bizottság ülése a Magyar Mérnöki Kamarában

  Február 13-án tartotta ülését az Etikai Bizottság. Az ülésen az alábbi napirendi pontokat tárgyalta a testület.

  Tovább
 • Képzések a Magyar Mérnöki Kamarában

  A Mérnöki Kamara nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kötelező továbbképzések mellett egyéb képzéseket, mesteriskolákat is szervezzen a kamarai tagok számára. A feburár 12-én hétfőn a Korrózióvédelmi Mesteriskola utolsó, negyedik féléve kezdődött meg, de ugyanezen a napon került megrendezésre a rendkívül népszerű Energetikai auditori felkészítő tanfolyam is.

  Tovább
 • Médiatalálkozó a Mérnöki Kamarában

  Február 9-én a Mérnöktársadalam népszerű magazinjainak képviselőivel egyeztetett a Magyar Mérnöki Kamara vezetősége. A találkozó célja az információáramlás elősegítése, illetve a szorosabb együttműködés megalapozása volt.

  Tovább
 • IDEA Conference 2018
  Tovább
 • Leendő energetikai auditoroknak és szakreferenseknek

  A Magyar Mérnöki Kamara – jogszabály és az illetékes hatóság döntése alapján – vizsgára felkészítő tanfolyamokat, vizsgákat, kötelező éves továbbképzéseket és öt évenkénti megújító vizsgákat szervez az energetikai auditorok és szakreferensek számára.
   

  Tovább
 • Vasi Mérnökbál beszámoló

  Az idei bált az elegancia mottójával szervezte meg a Vas Megyei Mérnöki Kamara. A jeles eseménynek immáron harmadik alkalommal is a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubja adott otthont.

  Tovább
 • MMK Katódvédelmi kompetencia képzés meghirdetése

  A Magyar Mérnöki Kamara meghirdeti a katódos korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberek képzésére az MSZ EN 15257 szabvány szerinti  1. kompetencia szintű tanúsítás kiadása előtti gyakorlati oktatást. Az oktatást az elkövetkezendő években több alkalommal hirdetjük meg az igények figyelembe vételével.

  Tovább
 • Főtitkári értekezlet február 5-én

  Főtitkári értekzletet tartottak a Magyar Mérnöki Kamarában február 5-én Budapesten. Az ülésen minden területi kamara képviselője jelen volt.

  Tovább
 • Életének 77. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara volt elnöke

  Életének 77. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara volt elnöke. Barsiné Pataky Etelka két cikluson keresztül, 2009-től 2017-ig volt Kamaránk meghatározó vezetője. Barsiné Pataky Etelkát a Magyar Mérnöki Kamara saját halottjának tekinti.

  Tovább
 • Gyászhír: Volkai János

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Volkai János életének 71. évében. A Magyar Mérnöki Kamara saját halottjának tekinti.

  Tovább
 • Idén januárban elindult a kamarai kedvezményes felelősségbiztosítás!

  Már több százan töltötték ki a Magyar Mérnöki Kamara által létrehozott, kedvezményes felelősségbiztosítási konstrukció adatlapjait a https://mmk.hu/biztositas címen

  Tovább
 • FIGYELEM: honlapunkon január 27-én és 28-án karbantartást végzünk

  A karbantartás ideje alatt honlapunk rövid ideig nem lesz elérhető, illetve előfordulhat, hogy egyes funkciók (névjegyzék, továbbképzési naptárak, stb.) átmenetileg nem lesznek használhatók. Szíves türelmüket és megértésüket kérjük!

  Tovább
 • Konzultáció: az épület-, illetve infrastruktúra-építéshez használt termékekre vonatkozó uniós szabályokról

  Az EU nyilvános konzultációt hirdetett meg az épületek illetve az infrastruktúra  építéséhez használt termékekre vonatkozó uniós szabályokról (CPR rendelet), annak érdekében, hogy a felülvizsgálat és továbbfejlesztés érdekében javaslatok, háttéranyagok álljanak a rendelkezésre. A kérdőívet on-line, január 22 és április 16 között lehet kitölteni.

  Tovább
 • Környezetvédelmi díjátadó 2018

  Díjátadó ünnepséget tartott 2018. január 18-án az MMK Környezetvédelmi Tagozata, ahol többek között a „Környezetmérnöki Diploma Díj"-ak átadása is sor került.

  Tovább
 • Új rendeletek a Magyar Közlöny 2017. december 28-i számában

  A Magyar Közlöny 2017. december 28-i számában megjelent az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet és a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló 477/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Elnöki évértékelő

  2017 májusában új vezetés lépett a Mérnöki Kamara élére. Az új elnök, Nagy Gyula és az elnökség sok megoldandó feladattal indította el az év második felét. Ezek a 2017. évi tisztújítást követő események – eredmények – nem csupán a kamara tagjaira vannak, lehetnek hatással, hanem országos szinten is közvetlen kihatással bírnak alapvető fejlesztési, beruházási folyamatokra.

  Tovább
 • Nyelvi képzés a Kamara és a BME Idegen Nyelvi Intézet együttműködésében

  Hosszabb előkészítési idő után elindul a nyelvi képzések programja, amelynek részleteit január folyamán egyezteti a Kamara a Nyelvi Intézet vezetésével.

  Tovább
 • Ügyeleti rend az ünnepek alatt

  2017. december 25. és 2018. január 2. között a Magyar Mérnöki Kamara Főtitkársága csak ügyeleti rendben működik, ezért a telefonos ügyfélszolgálat szünetel, illetve a berékező emailekre csak január első hetében tudunk válaszolni.

  Tovább
 • Új kiadvány: Épületenergetika

  Megjelent a Magyar Mérnöki Kamara gondozásában az Épületenergetika kiadvány. A december 1-én megrendezett Épületgépészet napjára került a polcokra a segédlet átdolgozott, új kiadása.

  Tovább
 • Fiatal mérnököket díjazott a Magyar Mérnöki Kamara alapítványa

  A Magyar Mérnöki Kamara Mérnöki Innovációt Támogató Alapítványa (MITA) tervezési pályázatot írt ki 35 évnél fiatalabb kamarai tagsággal és tervezői jogosultsággal rendelkező mérnökök számára a közlekedés területén.

  Tovább
 • Kötelező felelősségbiztosítás

  A Magyar Mérnöki Kamara 2018. január 1-től mind díjában mind szolgáltatásában egyedien kedvező felelősségbiztosítási rendszert vezet be. A felelősségbiztosítás szükségessége megkérdőjelezhetetlen, sőt, számos esetben most már kötelező is. A Magyar Mérnöki Kamara által bevezetett, és kizárólag a Magyar Mérnöki Kamarán keresztül, a Magyar Mérnöki Kamara tagjainak és nyilvántartottainak elérhető felelősségbiztosítási rendszer két alapvető pilléren nyugszik.

  Tovább
 • Utolsó energetikai auditor/szakreferens továbbképzés december 4-én

  Jelentkezzen a 2017-es év utolsó energetikai auditor/szakreferens továbbképzésre. Az előadás témája: Középületek energetikai auditálása. Előadó: Szilágyi Sándor és Cservenyák Gábor

  Tovább
 • Mérnökbál 2018

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Mérnöki Kamara és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezésében 22. alkalommal kerül megrendezésre a mérnöktársadalom ismétlődő, legünnepélyesebb találkozója, a Mérnökbál.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása a beruházások előkészítéséről és költségkereteik tartásáról

  Az építőiparban az utóbbi időben tapasztalható erőteljes fellendülés igényli, hogy a kormányzat és a beruházási rendszer szereplői áttekintsék a folyamat keltette igények kielégítésének lehetőségeit és az esetleges nem kívánatos tendenciák keletkezésének megelőzését. A Magyar Mérnöki Kamara ezen, a mérnöki tervezői szolgáltatások szempontjából is alapvető folyamathoz kapcsolódóan az alábbi állásfoglalást alakította ki.

  Tovább
 • e-közmű workshop december 5-én Debrecenben

  A Magyar Mérnöki Kamara és a Lechner Tudásközpont együttműködésének keretein belül – országos rendezvénysorozat újabb állomásaként -  a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara e-közmű szimpoziumot tart december 5-én Debrecenben.

  Tovább
 • Ülésezett az Etikai Fegyelmi Bizottság

  A Magyar Mérnöki Kamara Etikai Fegyelmi Bizottsága elnökének, Kövesi Tibornak a meghívására 2017. nov. 13-án találkoztak a megyei kamarák etikai fegyelmi bizottságainak elnökei.

  Tovább
 • Pályázat: eszköz- és szoftverbeszerzés

  Magyarország Kormányának Felhívása a vállalkozások számára, a vállalati K+F+I tevékenységek intenzitásának növelése érdekében. A Magyar Mérnöki Kamara már jelezte a Kormányzatnak, hogy ebben a témában szükséges lenne pályázati forrás biztosítása.

  Tovább
 • Gyászhír - elhunyt Dr. Visontai József

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Dr. Visontai József, gyémántdiplomás okl. mérnök, egyetemi magántanár. A Magyar Mérnöki Kamara saját halottjának tekinti.

  Tovább
 • BIM Képzés indul a Graphisoft szervezésében

  A Graphisoft kétnapos BIM manager képzést indít november végén. AZ idén második alkalommal meghirdetett képzés azok számára jelent lehetőséges a BIM ismeretek elmélyítésére, akik ArchiCAD használat területén több éves gyakorlattal rendelkeznek már.

  Tovább