Teszt portál

/ Információk / Hírek, közlemények
ápr.

Az építőiparban fontosak-e a tervezőmérnökök? – a Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása az építőipari KKV-kat célzó támogatásról

Az építőipar hatékonysága növelése érdekében tett kormányzati erőfeszítéseket támogatja a Kamara, de a megjelent fejlesztési, működési pályázatok elsősorban a gyártói, kivitelezői vállalkozásokat támogatják, megfeledkezve a fejlett technológiák alkalmazhatóságában meghatározó szerepet játszó tervező-szakértő mérnökirodák fejlődési lehetőségének biztosításáról.

terv2

E vonatkozásban kulcskérdés, hogy a tervezőirodákat a pályázat önálló kategóriának tekintse. A tervezőirodák szervezeti nagyságrendje nem kezelhető egy kategóriában az építési-kivitelezési cégekkel.

A nagy állami tervezőirodák a rendszerváltás folyamatában zajló gazdasági szerkezetátalakulás során néhány fős, szakterületekre specializálódott szervezetekké váltak. A kamara nyilvántartásában szereplő mintegy 6508 mérnökiroda alig 2%-a rendelkezik legalább 10 tervező mérnökkel. Tehát alapvetően a mikro-vállalkozások a jellemzők. A versenyképesség megerősítését szolgáló támogatásnak ezen adottsághoz kell igazodnia, ezért kezdeményeztük , hogy a pályázat benyújtásának alsó határa az 5 fő tervezőmérnök legyen, a digitalizációt segítő eszközök beszerzésére megpályázható összeg pedig 10 millió forint. Az e körbe tartozó tervező irodák száma is az összes nyilvántartott 10%-a alatt marad! A ma megjelent pályázati kiírás nem változott a korábban kiírthoz képest, így a vállalkozások közel 98%-a, ez 6000 vállalkozást jelent, ki van zárva a pályázási lehetőségből.
Bízunk abban, hogy ez az építésgazdasági stratégiának nem célja. Elvárjuk, hogy a pályázati kiírás általunk kezdeményezett módosítására mielőbb sor kerüljön.