szept.
12

Elektronikus vizsgáztatás és vizsgaterem átadó az MMK-ban

Szeptember 12-én ünnepélyes keretek között adtuk át a Magyar Mérnöki Kamara új vizsgatermét a szakmai önkormányzat Angyal utcai székházában. Ez alkalomból mutattuk be a köztestület új e-vizsga rendszerét is.

Az új vizsgaterem és az elektronikus vizsgáztatás lehetőséget kínál a kamarai tagok és nyilvántartottak számára, hogy a kötelező beszámoló vizsga teljesítése egy sokkal modernebb, gyorsabb és egyszerűbb folyamat legyen. A rendszer legnagyobb előnye, hogy a vizsgázók már rögtön a vizsga után kézhez kaphatják a bizonyítványukat. A szakmagyakorlók számára a jogosultságuk folytatásának egyik legfontosabb feltétele a beszámoló vizsga teljesítése. A Magyar Mérnöki Kamaránál évente mintegy háromezer új szakmagyakorlási jogosultságot kérelmeznek, az ezekhez tartozó vizsgák megszervezése a köztestület egyik legfontosabb feladata. A modern, szolgáltató kamara megteremtésének egyik alappillére a korábbi vizsgarendszer jelenlegi átalakítása, és egy sokkal gyorsabb és egyszerűbb elektronikus vizsgáztatási rendszer elindítása.

vizsgaterem3

„A Magyar Mérnöki Kamara mindenkor a szakmát és a hozzá kapcsolódó minőséget tűzte zászlajára. Köztestületünk, mint szakmai önkormányzat vállalja azt a feladatot, hogy mérnökeit jogosítja az önálló szakmagyakorlásra, s garantálja a társadalom felé, hogy ez a fajta minősítés valóban a lehető legjobb, amit Magyarországon nyújtani lehet" – fogalmazott Barsiné Pataky Etelka MMK-elnök. „Ennek ma három komponense létezik. Az első a diploma. Ma már a jogosítási rendszerünkben nem az oklevelek típusát vizsgáljuk, hanem a diplomák mögött rejlő tartalmat, azaz nem a végzettséget, hanem a képzettséget. A második ilyen követelmény a gyakorlati időre vonatkozó, a szakmai tapasztalatot dokumentáló munkaanyag, amelyből kiderül, hogy a mérnök – egy önálló munkavégzésre jogosított kolléga mellett – milyen bedolgozói feladatokat látott el. A kamara mindehhez – az érvényben lévő kormányrendelet alapján – egy harmadik követelményt is hozzátesz: a jogosítandó mérnöknek egy úgynevezett beszámoló vizsgán is bizonyítani kell tudását. Kiépítettünk ehhez egy tartalmában és formájában is korszerű, modern eszközökkel felszerelt vizsgalaboratóriumot. Arra buzdítom a Magyar Mérnöki Kamara tagjait, hogy – aki még nem tette – minél előbb tegye le vizsgalaboratóriumunkban a beszámoló vizsgát – szögezte le az MMK elnöke"

vizsgaterem2

Dr. Szepesházi Róbert, az MMK Beszámoló Vizsga Szakértői Testület elnöke elmondta: a tervek szerint az első vizsganap szeptember 25-e lesz majd a kamarában. Az előkészületekről szólva Szepesházi hangsúlyozta, a szakértői testület első nagy feladata egy olyan kérdésbank összeállítása volt, amely kifejezi a jelöltek számára, hogy mit is kell tudniuk abból a jogi- és szabványanyagból, amit a 266-os kormányrendelet definiált. A kérdésbank elkészült, azt a kamara felügyeletét ellátó Miniszterelnökség jóvá is hagyta, s immár hozzáférhető a mérnöki köztestület honlapján. A vizsgák megszervezésén túl a kamara előkészítő tanfolyammal és konzultációval is segíti a vizsgára felkészülést. A résztvevők eredményes vizsgázását továbbá olyan, interneten letölthető felkészülési segédletek is támogatják, melyeket a szakma kiemelkedő, széleskörű gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberei, illetve legelismertebb egyetemi oktatói készítettek.

vizsgaterem4

A tartalmilag és módszertanilag is megújult vizsgáztatás és felkészítő segédanyagok célja, hogy a szakemberek a legjobb felkészítést kapják munkájukhoz. Ennek érdekében a vizsgakérdések és a felkészülési segédletek is az építésügyi jogszabályok aktuális, legfontosabb változásaira fókuszálnak. Így a következő éveknek az egyik kiemelten fontos témája az építési termékekkel kapcsolatos új rendelkezések megismerése, amely révén a piacot jelenleg elárasztó rengeteg termék közül a mérnök képessé válik, hogy minden esetben az adott feladathoz legmegfelelőbb terméket válassza ki és használja fel. Emellett nagy hangsúlyt kap a szabálytalan tevékenységek, bemutatása, illetve az ezek elkerülésére vonatkozó ismeretek elmélyítése.

További információk és részletek a beszámolóvizsgáról az alábbi linken érhető el.