Hírek

 • BIM Képzés indul a Graphisoft szervezésében
  2017. október 27.

  A Graphisoft kétnapos BIM manager képzést indít november végén. AZ idén második alkalommal meghirdetett képzés azok számára jelent lehetőséges a BIM ismeretek elmélyítésére, akik ArchiCAD használat területén több éves gyakorlattal rendelkeznek már.

  Tovább
 • Fókuszban a BIM: a Leica Systems nagyszabású konferenciája
  2017. október 11.

  A Leica Systems október 16-án, hétfőn rendezi „Helyünk a BIM galaxisban” nagyszabású rendezvényét. Átfogó – az alapvetésektől az esettanulmányokig széles ív mentén szervezett konferencia során a szakmai előadások mellett konkrét BIM megoldások is bemutatásra kerülnek. Színes, interaktív megoldásokkal tarkított program várja az érdeklődőket a rendhagyó helyszínen, az Aquaworld Resort konferenciaközpontjában.

  Tovább
 • Lázár János nyitotta meg a kamara Épületgépész konferenciáját
  2017. október 3.

  Az épületgépészek tisztújításához kapcsolódóan a Lurdy Házban került sor az Épületgépész Tervezők Konferenciájára 2017. szeptember 29-én.

  Tovább
 • Tisztújítás a Magyar Mérnöki Kamara tagozatainál
  2017. október 3.

  Néhány nap alatt három szakmai tagozat is sikeres tisztújítást bonyolított le. Mindegyik tagozat megújította testületeit és elnököt választott.

  Tovább
 • Idegen nyelvi képzések az MMK szervezésében
  2017. október 3.

  A BME Idegen Nyelvi Központ és a Magyar Mérnöki Kamara közös szervezésében nyelvi képzés elindítását tervezi a Mérnöki Kamara. A képzés előkészítéséhez szükséges, hogy fel tudjuk mérni, milyen nyelvek területén, milyen szintű képzés indítása érdekli leginkább a Kamara tagjait.

  Tovább
 • Új kamarai tudástár segíti a mérnökök munkáját
  2017. szeptember 29.

  A Magyar Mérnöki Kamara szakmai tagozatai évek óta dolgoznak ki olyan segédleteket, korszerű, innovatív ismeretanyagokat bemutató kamarai kiadványokat, amik a gyakorló mérnökök munkáját segíti. Ezeket a szakmai anyagokat a kamara most összegyűjtötte, rendszerezte és a tagjai számára letölthető formában közzé tette az MMK honlapon.

  Tovább
 • Megkezdődött az energetikai auditorok és szakreferensek kötelező szakmai továbbképzése
  2017. szeptember 28.

  A Magyar Mérnöki Kamara szervezi és bonyolítja le az energetikai auditorok és szakreferensek kötelező éves szakmai továbbképzését.
  A továbbképzéssel kapcsolatos tájékoztató – a továbbképzések témáit, időpontjait és a teljesítésükkel kapcsolatos szabályokat beleértve - megtalálható a honalpunkon.

  Tovább
 • Globális tudás, lokális kihívások – építési projektmenedzsment konferencia
  2017. szeptember 19.

  Projektmenedzsment Fórum 2017 az Óbuda Group és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség szervezésében, neves külföldi és hazai előadókkal. Magyarországi építési nagyprojektek nemzetközi perspektívából, nemzetközi építési nagyprojektek magyar perspektívából. Mik a magyarországi projektmegvalósítás különleges kihívásai a régiós, európai és globális keretekhez képest? Magyar építészként, mérnökként mik a siker kulcsai külföldön?

  Tovább
 • Energetikai auditori és szakreferensi továbbképzés
  2017. szeptember 12.

  Több energetikai auditor és szakreferens érdeklődött, hogy milyen időpontok irányadók a kötelező továbbképzésükre. Egyeztetve az illetékes kormányzati szervvel, az alábbiak figyelembe vételét javasoljuk.

  Tovább
 • Építési termékről szóló kormányrendelet
  2017. szeptember 12.

  A Magyar Közlöny 2017. szeptember 11-i számában megjelent az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet módosításáról szóló Korm. rendelet.

  Tovább
 • Kötelező felelősségbiztosítás - KÉRDŐÍV
  2017. szeptember 6.

  Az utóbbi időben megnövekedett a szakmai felelősségbiztosítás jelentősége. A Magyar Mérnöki Kamara feladatának érzni, hogy tagjai és nyilvántartottjai részére a piacon elérhetőnél kedvezőbb lehetőségeket kínálja fel.

  Tovább
 • Sikeres volt a mérnökmozi a karneválon
  2017. augusztus 29.

  A Vas Megyei Mérnöki Kamara első alkalommal csatlakozott a Savaria Történelmi Karnevál programsorozatához. Nap, mint nap közlekedünk, élünk Szombathelyen, Vas megyében, de sejtésünk sincs, hogy egy-egy létesítmény, berendezés, épített tárgy, emlék mérnöki alkotás. Ezt igyekszik a Mérnökök Savariától Szombathelyig című kisfilm szellemesen, mégis ismeretterjesztő módon megmutatni. Így talán a pályaválasztás előtt álló középiskolások is kedvet kapnak a mérnöki hivatáshoz.

  Tovább
 • Részvételi felhívás - Keretmegállapodás forgalomtechnikai tervek készítésére
  2017. augusztus 24.

  A Fővárosi Vízműket vízi közmű fejlesztéseihez kapcsolódóan forgalomtechnikai tervek készítésére keres partnereket. Jelen eljárás eredményeképpen Ajánlatkérő 24 hónapos határozott időtartamra keretmegállapodást köt forgalomtechnikai tervek készítésére. Az elkészítendő tervek száma kb. 40 db/év.

  Tovább
 • Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetést kapott Barsiné Pataky Etelka
  2017. augusztus 21.

  Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban. A tárca vezetője nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Középkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket, valamint Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjakat adott át.

  Tovább
 • Állás - BKV Zrt.
  2017. augusztus 11.

  A BKV Zrt. Tranzakciós Főosztálya helyiséggazdálkodó-nyilvántartó munkakörbe keres építészmérnöki, vagy építőmérnöki diplomával egy szakembert.

  Tovább
 • Búcsúzunk Éhn Józseftől
  2017. augusztus 9.

  Életének 75. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Éhn József okleveles építőmérnök. Családja és szerettei mellett mély fájdalommal búcsúznak tőle barátai, pályatársai és mérnök kollégái. Éhn Józsefet szakmai tevékenysége és közéleti, társadalmi szerepvállalása egyaránt legnagyobb hazai mérnökök sorába emeli, egy példás életet élő nagyszerű magyar ember volt. Éhn Józsefet a Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetésére 2017. augusztus 29-én, kedden, 14 óra 30 perckor a budapesti Farkasréti Temető Makovecz Termében kerül sor.

  Tovább
 • Budapesti Atlétikai Stadion tervpályázat
  2017. augusztus 7.

  A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. pályázatot hirdetett a Budapesti Atlétikai Stadion terveinek elkészítésére. A Kormány a tavalyi évben – az 1839/2016 (XII.23.) Korm. határozatával – döntött a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programról (Kemény Ferenc Program), amellyel számos sportág infrastrukturális adottságainak fejlesztéséhez biztosít keretet.

  Tovább
 • Katódos korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberek képzése
  2017. július 27.

  A Magyar Mérnöki Kamara meghirdeti a katódos korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberek képzésére az MSZ EN 15257 szabvány szerinti  1. kompetencia szintű tanúsítás kiadása előtti gyakorlati oktatást. Az oktatást az elkövetkezendő években több alkalommal hirdetjük meg az igények figyelembe vételével.

  Tovább
 • BIM felmérés
  2017. július 19.

  A Lechner Tudásközpont dolgozik a BIM rendszerekkel összefüggő kérdésekkel és erre vonatkozó átfogó felmérést tett közzé a napokban.
   

  Tovább
 • Zayed Future Energy Prize pályázat
  2017. július 9.

  A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) keretein belül működő Zayed Future Energy Prize pályázat a 2018. évben, immár 10. alkalommal kerül megrendezésre. A tiszta energia terjedését segítő és fenntartható fejlődést támogató Zayed Future Energy Prize díjat az Egyesült Arab Emírségek Kormánya alapította 2008-ban, mely mára az egész világon ismertté vált.

  Tovább
 • Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló rendelet
  2017. július 6.

  A Magyar Közlöny 107. számában megjelent az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló 176/2017 (VII.4.) Korm.rendelet.

  Tovább
 • Operatív Programokról szóló kormányrendeletek
  2017. július 3.

  A Magyar Közlöny 2017. június 29-i számában megjelentek az egyes Operatív Programokról szóló kormányrendeletek. A következő időszakban megkötésre kerül több, az IKOP, EFOP, KEHOP, TOP és VEKOP program körébe tartozó támogatási szerződés. Így a Kormány és Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata között megkötésre kerül az egymilliárd forintot meghaladó támogatási összegű támogatási szerződés, mely Komplex Szociális és Gyermekjóléti Intézmény építését tűzi ki célul.

  Tovább
 • Új Duna-híd tervpályázat
  2017. június 29.

  Tervpályázat: Budapest XI. kerület, Galvani utca vonalában egy új, kötöttpályás közlekedéssel együtt 2x3 forgalmi sáv szélességben megépítendő Duna-híd tervezésére vonatkozóan

  Tovább
 • Változások a korábbi vezető tervezői cím odaítélésének eljárásrendjében
  2017. június 28.

  A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége, tekintettel a vezető tervezői címnek a megváltozott piaci körülmények következtében történő felértékelődösére, úgy döntött, hogy az MMK Szakmai Címek Ügyrend 4. § (2) bekezdésében foglalt szabály alkalmazásával a korábban még a településtervezési és az építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság szabályairól szóló 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet alapján megszerzett vezető tervezői címmel rendelkezők számára lehetőséget biztosít a vezető tervezői szakmai cím könnyített eljárás keretében történő visszaállítására.

  Tovább
 • VIDEÓ: e-közmű WORKSHOP
  2017. június 28.

  Július 1-től indul az e-közmű felület, ahol a kérelmezők online indíthatják el a közműegyeztetési folyamatot. Az új rendszer bevezetése miatt a Magyar Mérnöki Kamara a Miniszterelnökséggel és a rendszert bevezető Lechner Tudásközponttal közösen szervezett tájékoztató WORKSHOP-ot, amelyen több száz szakági tervező vett részt.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • Építőipari Nívódíj pályázat 2017.
  2017. június 23.

  Az alábbi cikkben megtekintheti a 2017-es Nívódíj pályázati felhívását és a jelentkezéshez szükséges dokumentumokt.

  Tovább
 • Ismét Informatikai Projekt Ellenőr képzés
  2017. június 26.

  2017 szeptemberétől második alkalommal indul az Informatikai Projekt Ellenőr képzés. A képzésre a legutóbbi alkalommal háromszoros túljelentkezés volt, ezért a Magyar Mérnöki Kamara ismét megszervezi a képzést.

  Tovább
 • Elérhetőek az energetikai szakreferensek a Mérnökkeresőben
  2017. június 16.

  Felhívjuk figyelmét, hogy az energetikai szakreferensek a Magyar Mérnöki Kamara mérnökkeresőjében közvetlenül elérhetőek.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • Szükséges a kivitelezési dokumentáció - új kormányhatározat
  2017. június 15.

  A Magyar Közlöny 2017. június 13-i számában megjelent a 2014–2020 közötti programozási időszakban uniós forrásból megvalósítani tervezett nagyprojektekkel kapcsolatos feladatokról szóló 1374/2017 (VI.13.) Korm. határozat.

  Tovább
 • Fontos változás a közműegyeztetésben
  2017. június 14.

  Július 1-től a kérelmezők már csak online indíthatják el a közműegyeztetési folyamatot. A tervezők az e-közmű rendszerből tölthetik le a közművezeték-üzemeltetőktől származó térképi adatokat, valamint az egyesített közműnyilatkozatot.

  Tovább
 • Napi Közbeszerzés – mobil alkalmazás
  2017. június 14.

  Ne maradjon le a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról, töltse le a Közbeszerzési Hatóság személyre szabható ingyenes hírcsatornáját! Naponta frissülő tartalmakkal tájékoztatja a közbeszerzések iránt érdeklődőket. Mind az ajánlattevői, mind pedig az ajánlatkérői oldal számára tartalmaz hasznos tudnivalókat.

  Tovább
 • Minimális építőipari rezsióradíj
  2017. június 14.

  Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság közreműködésével a Miniszterelnökséget vezető miniszter rendeletben rögzítette a minimális építőipari rezsióradíj 2017. évi mértékét, mely 2 870 Ft/óra. A rendelet 2017. június 12-én lépett hatályba.

  Tovább
 • Beruházások költségbecslése
  2017. június 1.

  A Magyar Mérnöki Kamara szakmai javaslataiban jelezte, hogy a beruházások költségbecslése, költségeinek kiszámítása a jelenlegi gyakorlatnál lényegesen pontosabb lehet, ha a beruházások megkezdése kivitelezési terveken alapul.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozat SZAKMAI ÁLLÁSFOGLALÁSA
  2017. május 31.

  az „Egyes törvények a vízkivételekkel összefüggő módosításáról” szóló T/15373. számú című törvényjavaslat tárgyában.

  Tovább
 • "A BME díszpolgára" kitüntetést kapott Barsiné Pataky Etelka
  2017. május 30.

  2017. május 27-én tartotta ünnepi Szenátusi ülését a Budapesti Műszaki Egyetem Szenátusa. Az ünnepségen kitüntetést vett át Barsiné Pataky Etelka, az MMK leköszönő elnöke.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • Megújult a kamarai Szabványügyi Testület
  2017. május 29.

  A Magyar Mérnöki Kamara Elnökségének május 24-i ülésén hozott határozata alapján megújult a kamarai Szabványügyi Testület.
  Az Elnökség 12/2017 (V.24.) Elnökségi határozatában a Testület elnökévé Kovács Oszkárt nevezte ki, aki egyúttal a Kamara Magyar Szabványügyi Testülethez delegált képviselője is.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • World Accreditation Day - konferencia
  2017. május 26.

  Az International Accreditation Forum (IAF) és az International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) szervezetek által 2008-ban alapított World Accreditation Day másodszor kerül megrendezésre itthon is a Nemzeti Akkreditáló Hatóság révén 2017. június 8-án (csütörtökön) 10 órától.

  Tovább
 • Megalakult az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság
  2017. május 26.

  Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szentendrei Tudásközpontjában tartotta alakuló ülését az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság. A testületet az építésügyért felelős, Miniszterelnökséget vezető miniszter hozta létre, feladata az épített környezet létrehozásához és fenntartásához kapcsolódó építésügyi műszaki irányelvek kidolgozása.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • BIM Workshop - 2017. június 28.
  2017. május 26.

  A tervezői együttműködés kulcsa az adatvesztés nélküli adatkapcsolatok ismerete.
  Ebben van a szakemberek segítségére a BIM - Épületinformációs modell.

  Tovább
 • WORKSHOP: e-közmű - Regisztráljon most! (MEGTELT)
  2017. május 25.

  2017 július elsejét követően a közműegyeztetések csak elektronikus úton bonyolíthatók. A Magyar Mérnöki Kamara a jogalkotóval, a Miniszterelnökséggel és a rendszert bevezető Lechner Tudásközponttal közösen szervez tájékoztató WORKSHOP-ot. A regisztráció elindult!

  Tovább
 • Tervezői díjszabás
  2017. május 23.

  Az ajánlott díjszámítás tortaszeletek összerakásából fog állni, ebből tevődik össze a beruházás teljes tervezői tortája. Az egyes mérnöki feladatoknak ajánlott és tételesen rögzített díjtételei vannak, így az építtető érti, hogy mire ajánlkozunk, és a tervezők is tudják, mit kell megcsinálniuk, s ezért miféle díjazás illeti meg őket – mondta el interjúnkban Kovács István. Az MMK korábbi alelnökét a készülő új díjszámítási rendszerről faggattuk.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • Módosult a Kbt. végrehajtási rendelete
  2017. május 22.

  A Magyar Közlöny 73. számában megjelent az egyes közbeszerzési tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 115/2017 (V.19.) Korm. rendelet, mely módosította az építési beruházások, valamint az építési beruházásokhoz kapcsolódó tervezői és mérnöki szolgáltatások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló 322/2015. (X. 30.) Korm. rendeletet is.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • Tisztújító taggyűlés az Egészségügyi – Műszaki Tagozatnál
  2017. május 19.

  Május 18-án tisztújító taggyűlést tartott az Egészségügyi – Műszaki Tagozat.

  TOÁBB >>>

  Tovább
 • ÁLLÁS - Előkészítő mérnök
  2017. május 17.

  Irodai- és mobil válaszfalrendszerek forgalmazásával és beépítésével foglalkozó cég keres előkészítő mérnök munkakörbe kollégát.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • InfoRádióban Barsiné Pataky Etelka és Nagy Gyula
  2017. május 15.

  Nézze meg az InfoRádióban készült interjút Barsiné Pataky Etelkával, az MMK korábbi elnökével, és Nagy Gyulával, az  MMK új elnökével.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • "Igen, befejezem." - Vastapssal köszönték meg Barsiné Pataky Etelka munkáját
  2017. május 12.

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott május 6-án a BME Dísztermében a Magyar Mérnöki Kamara, amelyen álló vastapssal köszönték meg Barsiné Pataky Etelka és az MMK Elnökségének munkáját. Olvassa el Barsiné Pataky Etelkával, az MMK leköszönő elnökével készült interjút.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • Új elnököt választott a Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése
  2017. május 8.

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott május 6-án a BME Dísztermében a Magyar Mérnöki Kamara. A köztestület legfőbb döntéshozó fóruma a szokásos testületi beszámolók és a tervtartalmi követelményekről alkotott szabályzat megtárgyalása után döntött új tisztségviselőiről, és négy évre az országos szakmai önkormányzat elnökké választotta Nagy Gyulát.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • „Örökség és Örökségvédelem” Konferencia
  2017. április 26.

  A konferencia célja, hogy olyan fórumot biztosítson a szakmai közreműködők részére, mely akár a most induló „Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram” szakmai, és jogi specifikumokat igénylő kompetenciák -  okán létrejöhet egy, a műemlékek felújításával - védelmével, restaurálásával – foglalkozó szakemberek bevonásával működő magyar restaurátor-központ.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia
  2017. április 21.

  A Duna Régió Stratégia hazai koordinációját ellátó Külgazdasági és Külügyminisztérium ismét lehetőséget kíván teremteni a potenciális pályázók számára, hogy gyakorlati információhoz jussanak a Stratégia három magyar irányítású területéhez – energetika, vízminőség és környezeti kockázatkezelés – kapcsolódó nemzetközi finanszírozási lehetőségekről.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • VIDEÓ: Nagy sikerrel zárult az első Informatikai Projekt Ellenőr képzés
  2017. április 20.

  A 2016 szeptemberében indult képzés április 7-én zárult. A két féléves képzésen 40 fő vett részt, akik közül 32-en sikeresen teljesítették az írásbeli és szóbeli vizságákat.

  TOVÁBB >>>

  Tovább
 • Pályázat Budapest XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal
  2017. április 20.

  A XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal pályázatot ír ki "Építész műszaki ellenőr" és "Épületgépész műszaki ellenőr" munkakör betöltésére. A felhívások letölthetőek honlapunkról.

  Tovább
 • Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozat: tisztújító taggyűlés
  2017. április 12.

  A MMK Angyal utcai székhelyének első emeleti, zsúfolásig megtelt tanácsteremében március 24-én tartotta meg négy évenként esedékes beszámoló és tisztújító taggyűlését a Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozat. Nem volt véletlen az időzítés, hiszen a taggyűlés szinte napra egybeesett március 22-ével, a Víz Világnapjával, ami nem „csak” a víz, hanem nyilvánvalóan a vízmérnökök ünnepe is. Volt még egy közeli egybeesés, nevezetesen, hogy a Kormány március első napjaiban fogadta el a Nemzeti Vízstratégiát. Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár is erre fűzte fel a köszöntőjét, hogy mostantól van a vízügynek 2030-ig terjedően kitűzött, a gazdaság és a társadalom minden szereplője számára iránymutató célkitűzés-rendszere, és annak elérését szolgáló 2020-ig szóló intézkedési programja.

  Tovább
 • Pályázati felhívás fiatal mérnökök számára
  2017. április 11.

  A Magyar Mérnöki Kamara Mérnöki Innovációt Támogató Alapítványa tervezési pályázatot ír ki 35 évnél fiatalabb kamarai tagsággal és tervezői jogosultsággal rendelkező mérnökök számára a közlekedés területén. Amennyiben a pályázó öt évnél nem régebben végzett, akkor sem a kamarai tagság, sem a tervezői jogosultság nem követelmény. A pályázaton önálló személyek és csapatok is indulhatnak, amennyiben mindannyian megfelelnek a fenti követelménynek.

  Tovább
 • Innovációs Díjat kapott a Paksi Atomerőmű
  2017. március 31.

  A paksi fizikusok és mérnökök műszaki fejlesztési eredményinek köszönhetően bevezetett 15 hónapos üzemeltetési ciklusért az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kapta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Fejlesztési Innovációs Díját. Pakson az elmúlt évben termelési rekordot értek el, a 3. blokk pedig a VVER blokk-típusok közül a világon elsőként 100 %-os kihasználtsággal üzemelt. A díjátadó ünnepségen kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világszínvonalú teljesítmények részesültek elismerésben.

  Tovább
 • Az Országgyűlés elfogadta a törvényjavaslatot
  2017. március 29.

  Mint azt korábban jeleztük, az Országgyűlés 2017. március 21-én elfogadta az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvénynek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot.

  Tovább
 • Elfogadták a 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot
  2017. március 23.

  Az Országgyűlés 2017. március 21-én elfogadta az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvénynek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot.

  Tovább
 • Ünnepi rendezvény az MHT megalakulásának 100 éves jubileuma alkalmából
  2017. március 16.

  Meghívjük Önt április 11-én az MHT megalakulásának 100 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepségre.

  Tovább
 • 20 éves a Magyar Mérnöki Kamara - Kiadvány
  2017. március 6.

  A „20 éves a Magyar Mérnöki Kamara” kötet jubileumi kiadvány. A könyv visszatekint a kamarát megalapozó hőskorra, a legmagasabb állami akarattal kinyilvánított alapításra, a sokszínű, tapasztalatokban gazdag kezdeti időszakra, a stabil működési keretek kialakulására, a megérett és megvalósított reformokra, a tagozatok szakmai támaszt adó szerepére, a dolgos hétköznapokra.

  Tovább
 • Kérjük támogassa a Mérnöki Kamara alapítványát!
  2017. március 6.

  Az alapítvány célkitűzése EU-s szabványok lefordítása és nemzeti mellékletek kidolgozása, hazai és regionális alkotások és teljesítmények bemutatása, fiatal mérnökök támogatási rendszerének elindítása. Ajánlja fel adójának 1 százalékát alapítványunk javára, melyet elektronikusan vagy postai úton is megtehet.

  Tovább
 • Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia
  2017. március 6.

  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján megjelent  a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló tervezet.

  Tovább
 • 2017. évi TMMK tisztújító taggyűlés és szakmai fórum
  2017. február 24.

  A Tolna Megyei Mérnöki Kamara (TMMK) tagsága az elmúlt évet lezáró, így előírt beszámoló-, valamint a következő négy évet meghatározó tisztújító taggyűlését 2017. február 17.-én tartotta.

  Tovább
 • FAP 2017 - Pályázati kiírás
  2017. február 8.
  Tovább
 • Parlament előtt az egyszerű bejelentés kiterjesztése
  2017. február 10.

  Benyújtásra került az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvénynek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat. A T/13849. számú törvényjavaslat megtalálható Parlament honlapján.

  Tovább
 • Konzultáció: kérjük az Ön véleményét is!
  2017. február 9.

  A Magyar Mérnöki Kamara kéri az Önök véleményeit és tapasztalatait a lakóépületek építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016-os számú kormányrendelettel kapcsolatban.

  Tovább
 • Mérnökbálunkon került átadásra a Bohli Antal Ifjúsági Díj
  2017. február 7.

  A XXI. Tolna megyei Mérnökbálunkat – a hagyományoknak megfelelően – Szekszárdon, a felsőfokú intézet aulájában tartottuk. 2017. február 4-én első alkalommal került átadásra a 2016-ban alapított Bohli Antal Ifjúsági díj.

  Tovább
 • A bánáti Semmering völgyhídjai (vetített képes előadás) és a "Műtárgyak a Jaszenova-Oravica-Anina vasútvonalon" könyvbemutató
  2017. február 1.
  Tovább
 • Korunk problémáinak megoldásához szükség van a mérnökök tudására
  2017. január 27.

  Január 27-én tartotta a Magyar Mérnöki Kamara húszéves fennállása alkalmából rendezett ünnepségét, melyen részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

  Tovább
 • Mérnökbál - Vas megye
  2017. január 26.
  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara részvétnyílvánítása
  2017. január 23.

  A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége és minden tagja mély megrendüléssel gondol az olaszországi autóbusz-tragédia áldozataira. Az áldozatok családtagjaival együttérzünk, az életveszélyes sérültekért együtt aggódunk. Az itthon lévő sérülteknek mielőbbi felépülést, a nehéz óráikban sok erőt kívánunk.

  Tovább
 • "Módosult a Közbeszerzési törvény!" című szakmai konferencia
  2017. január 16.

  Tudjon meg mindent a legbiztosabb forrásból "A Közbeszerzés joga, kommentár a gyakorlat számára" című könyv íróitól

  Tovább
 • Fontos jogszabályi változások 2017-ben
  2017. január 3.

  Az év utolsó napjaiban több, 2017 elején hatályba lépő olyan jogszabály jelent meg, amely érinti azokat a szakmagyakorlókat, akik érdekeltek a közbeszerzésben, vagy az egyszerű bejelentéssel építhető lakóépületek tervezésében. Az alábbi cikkekben részletes tájékoztatót olvashat az egyes jogszabályi változásokról.

  Tovább
 • A közbeszerzési értékhatár alatti beszerzések szabályozása
  2017. január 3.

  A szabályozás az 1 millió forint feletti és a nemzeti közbeszerzési értékhatár alatti beszerzésekre vonatkozik, előírja a helybeni mikro,-kis- és középvállalatok lehetőség szerinti meghívását és meghatározza a kivételek körét is.

  Tovább
 • Bővül az egyszerű bejelentés körébe tartozó építkezések köre
  2017. január 3.

  A Magyar Közlöny 218. számában megjelent az egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításokról szóló 482/2016. (XII.28.) Korm. rendelet.

  Tovább
 • Módosulnak a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás szabályai
  2017. január 3.

  A december 28-án megjelent Magyar Közlönyben megjelent, „egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról” szóló 482/2016 (XII.28.) Korm.rendelet módosítja a november 18-án kihirdetett, „az egyes kormányrendeleteknek a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás bevezetésével összefüggő módosításáról” szóló 353/2016 (XI.18.) Korm. rendeletet.

   

  Tovább
 • Módosultak a közbeszerzési szabályok
  2017. január 3.

  A Magyar Közlöny 2016. évi 218. számában megjelent az egyes közbeszerzési tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 487/2016. (XII.28.) Korm. rendelet, melynek több rendelkezése érinti a tervezőkre vonatkozó eddigi rendelkezéseket. A rendelet által módosított szabályok közül külön felhívjuk a figyelmet az építési beruházások, valamint az építési beruházásokhoz kapcsolódó tervezői és mérnöki szolgáltatások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló 322/2015. (X.30.) Korm. rendelet egyes rendelkezéseinek módosítására. A változások 2017. január 1. napján hatályba léptek.

  Tovább
 • Tierney Clark díj - pályázat
  2016. december 31.

  A brit Institution of Civil Engineers a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége ebben az évben ismét meghirdeti a „Tierney Clark Díj” pályázatot. A díjat a bíráló bizottság a tervezés, előkészítés, lebonyolítás és megvalósítás során legjobbnak bizonyuló építőmérnöki alkotásnak ítéli oda.

  Tovább
 • Gyászhír - elhunyt Gaál György
  2016. december 14.
  Tovább
 • Kövesse ONLINE!
  2016. december 31.

  Hiánypótló fórum várja a hazai építőipar szereplőit március 8-án: a Magasépítés 2017 konferencia és kerekasztal-beszélgetés a magasépítési iparág jelenlegi helyzetéről és a jövőjét érintő kihívásokról nyújt átfogó képet.

  Tovább
 • Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítása
  2016. december 31.

  A december 19-i Magyar Közlönyben megjelent az egyszerű bejelentés körének bővítésére és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentésre vonatkozóan az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosításáról szóló 2016. évi CLXXIII. törvény.

  Tovább
 • Tervezői fórum - előadáok letöltése
  2016. december 31.
  Tovább
 • 2016. évi Gábor Dénes-díjas mérnökök
  2016. december 31.

  A kimagasló szellemi alkotásokat létrehozó és az új ismereteket a gyakorlatba átültető szakemberek erkölcsi megbecsülése érdekében alapított NOVOFER Alapítvány által létesített idei Gábor Dénes-díjakat 2016. december 22.-én Budapesten, az Országház épületének Felsőházi termében adták át.

  Tovább
 • Rendelet a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek beszerzéséhez és működtetéséhez nyújtott támogatások igénybevételének műszaki követelményeiről
  2016. december 31.

  A nemzeti fejlesztési miniszter 55/2016. (XII. 21.) NFM rendelete a megújuló energiát termelő berendezések és rendszerek beszerzéséhez és működtetéséhez nyújtott támogatások  igénybevételének  műszaki követelményeiről.

  Tovább
 • Év végi ügyfélfogadás
  2016. december 19.

  Kérjük, olvassa el a Magyar Mérnöki Kamara Főtitkárságának 2016. év végi ügyfélfogadási rendjét!

  Tovább
 • Mérnökbál 2017 - Jegyek már kaphatóak!
  2016. december 12.

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Mérnöki Kamara és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezésében 21. alkalommal kerül megrendezésre a mérnöktársadalom ismétlődő, legünnepélyesebb találkozója, a Mérnökbál.

  Tovább
 • tajkoztato-12-21.pdf 521 kB
 • Tájékoztató az energetikai auditálással kapcsolatos változásokról
  2016. december 7.

  Az Országgyűlés 2016. november 22-én elfogadta az egyes klímapolitikai és zöld gazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXXVIII. törvényt, amely többek között az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt (Ehat.) is jelentős mértékben módosította.

  Tovább
 • Baranya megyei Mérnök Nap - videó
  2016. december 5.
  Tovább
 • Kormányrendeletek - november 29-i Magyar Közlöny
  2016. december 2.

  A november 29-i Magyar Közlönyben megjelent több, a Magyar Mérnöki Kamara tagjait érintő kormányrendelet.

  Tovább
 • Megjelent a nyomástartó berendezések és rendszerek biztonsági követelményeiről és megfelelőség tanúsításáról szóló 44/2016 (XI.18.) NGM rendelet.
  2016. november 30.

  A november 28-i Magyar Közlönyben megjelent a nyomástartó berendezések és rendszerek biztonsági követelményeiről és megfelelőség tanúsításáról szóló 44/2016 (XI.18.) NGM rendelet.

  Tovább
 • 2016. október – novemberi elnökségi ülések
  2016. november 26.
  Tovább
 • Elfogadták az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítását
  2016. november 21.

  Az Országgyűlés elfogadta az  épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítását, mely a november 21-én megjelent a Magyar Közlönyben is. Ugyancsak a már említett Magyar Közlöny tartalmazza az egyes kormányrendeleteknek a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás bevezetésével összefüggő módosításáról szóló 353/2016 (XI.18.) számú Korm. rendeletet is, mely több, az építésüggyel kapcsolatos Korm. rendeletet is módosít.

  Tovább
 • Az országban elsőként Tolnában alakult meg a Mérnöki Kamara
  2016. november 21.

  Jubilál a Tolna Megyei Mérnöki Kamara. A megalakulásra ugyanazon a napon és ugyanazon a helyszínen emlékeztek meg ünnepélyes keretek között tegnap.

  Tovább
 • Választmányi ülést tartott a Magyar Mérnöki Kamara 2016. november 11-én
  2016. november 14.

  A Magyar Mérnöki Kamara Választmánya az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg ülésén.

  Tovább
 • MEGHÍVÓ: Tudományos Diákköri Konferencia Geodézia és térinformatikai szekció ülés
  2016. november 8.
  Tovább
 • Beszélgetés az ECEC-díjjal kitüntetett Mirko Orešković-csal, az ECEC korábbi elnökével
  2016. november 3.

  Olvassa el Mirko Orešković-csal, az ECEC korábbi elnökével készített interjút. További érdekességek a Mérnök Újságban.

  Tovább
 • Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége bemutatja: Regionális Szakmai Napok
  2016. november 3.

  AZ ÉMSZ ( Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége ) sok éve szervez a szakma számára olyan konferenciát, amely úgy a tervezők, mint a kivitelezéshez közelebb állók, akár mesteremberek számára is fontos és szakmai szempontból épülésükre szolgáló rendezvény.

  Tovább
 • Gyászhír - elhunyt Pálfi István
  2016. október 31.

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhuny Pálfi István, a kamara Munkabiztonsági Tagozatának volt elnöke. A Magyar Mérnöki Kamara saját halottjának tekinti.

  Tovább
 • Budapesti Víz Világtalálkozó 2016. November 29-30.
  2016. október 28.

  Örömmel tájékoztatjuk, hogy 2016. november 28 - 30 között ismét Budapest ad otthont az idei Víz Világtalálkozónak (Budapest Water Summit 2016), melynek keretében egy magas szintű konferencia, valamint a Fenntartható Vízipari Megoldások témájú Szakkiállítás kerül megrendezésre. A BWS 2016 alapvető célja, hogy hozzájáruljon az ENSZ által elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok, továbbá a Párizsi Klíma Megállapodás vizes aspektusainak megvalósításához és az ezt kiszolgálni képes vízipari technológia nemzetközi szintű terjesztéséhez.

  Tovább
 • Elnökségi ülés a Mérnöki Kamarában
  2016. október 26.

  2016. október 26-án tartotta Elnökségi ülését a Magyar Mérnöki Kamara. Az ülés napirendi pontjaként szerepelt a Via Carpathia konferencia és az ECEC közgyűlés értékelése is. Az ülés napirendi pontjai az alábbiak voltak.

  Tovább
 • 2000 lakos alatti települések szennyvíztisztítása és -elhelyezése - Szakmai Nap
  2016. október 21.

  A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) a 2000 lakos alatti települések szennyvíztisztítása és –elhelyezése címmel szakmai napot szervez, azzal a céllal, hogy a kistelepülések szennyvíztisztítási és -elhelyezési beruházásainak előkészítéséhez, a rendelkezésre álló megoldások megismeréséhez, a Települési Szennyvízkezelési Program (TSZP) elkészítéséhez, annak elfogadtatásához, a megoldás kiválasztásához, a pályázati úton elnyert lehetőségekhez, a gazdasági kérdések rendezéshez és a lebonyolításhoz nyújtson segítséget.

  Tovább
 • TERRA PRETA Kutatás-fejlesztési projekt - Zárókonferencia
  2016. október 21.
  Tovább
 • Beszámoló: Mérnöki Kamarák Európai Tanácsának (ECEC) közgyűlése
  2016. október 19.

  Budapesten tartotta 2016. október 15-én 13. éves közgyűlését a Mérnöki Kamarák Európai Tanácsa (ECEC). A közgyűlésen meghívottként a „Mediterrán térség Mérnöki Kamaráinak Szövetsége” is képviseltette magát.

  Tovább
 • Felhívás: jelentkezzen szakértőnek!
  2016. október 17.

  A Nemzeti Akkreditáló Hatóság várja minősítők, szakértők jelentkezését az alábbi szakterületekre.

  Tovább
 • Megjelent az új Mérnök Újság (október)
  2016. október 11.
  Tovább
 • Többszörös túljelentkezés a „Via Carpathia” Konferenciára
  2016. október 11.

  A Magyar Mérnöki Kamara szervezésében október 7-én és 8-án Budapesten került sor a V4-es országok mérnök kamaráinak találkozójára, aminek egyik fő eseménye a korábban meghirdetett „Via Carpathia” konferencia volt.
   

  Tovább
 • XI. Faanyagvédelmi konferencia
  2016. október 5.

  A BUDAPESTI ÉS PEST MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA megrendezi a XI. FAANYAGVÉDELMI KONFERENCIÁT október 14-én.

  Tovább
 • Pályázati felhívás a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv tagjainak nyilvántartásba vételére
  2016. szeptember 28.

  A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) pályázatot hirdet a szerv tagjainak nyilvántartásba vételére igazságügyi szakértők és műszaki ellenőrök részére.

  Tovább
 • Tagozati ülések szeptember végén
  2016. szeptember 26.

  Szeptember 23. és 27. között a Hírközlési és Informatikai Tagozat, a Geodézia és Geoinformatikai Tagozat és az Energetikai Tagozat tart ülést.

  Tovább
 • Szélerőművekre vonatkozó szabályok változása
  2016. szeptember 21.

  A Magyar Közlöny 138. számában megjelent a Kormány 277/2016. (IX. 15.) Korm. rendelete a szélerőművekre vonatkozó szabályok módosításáról. A módosítás az OTÉK előírásait és a szélerőművekre vonatkozó engedélyezési eljárásokat egyaránt érinti

  Tovább
 • Közlemény az egyszerű bejelentéssel építhető lakóépületek tervezéséhez kapcsolódó kötelező felelősségbiztosításról
  2016. szeptember 20.

  A Magyar Mérnöki Kamara véleményezte az egyszerű bejelentéssel építhető – azaz az un. 300 négyzetméter alatti - lakóépületekhez kapcsolódó kötelező felelősségbiztosításról szóló kormányrendelet tervezetét.

  Tovább
 • Energiahatékonyság az iparban – Tendenciák és gyakorlati megoldások
  2016. szeptember 12.

  A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2016. szeptember 27-én konferenciát szervez Budapesten „Energiahatékonyság az iparban – Tendenciák és gyakorlati megoldások” címmel, amelyre ezúton szeretnénk meghívni Önt.
   

  Tovább
 • FONTOS: változások a kamarai jogi továbbképzés rendszerében
  2016. október 4.

  2016. október 4-től megváltozott a jogi továbbképzés felépítése. Érdekes és új témákkal bővítettük az elérhető kurzusokat, amelynek célja, hogy a szakmagyakorlók azokat a kurzusokat végezhessék el, amikről valóban úgy gondolják, hogy hasznos tudást nyújthatnak számukra.

  Tovább
 • Mérnökigazolvány - jelentős kedvezményekkel
  2016. szeptember 1.

   Vegy át minél hamarabb Mérnökigazolványát, és részesüljön a kedvezvményekből.

  Tovább
 • VIA CARPATHIA KONFERENCIA
  2016. szeptember 1.

  A konferenciára sajnos már csak várólistás jelentkezésre van lehetőség.  A várólistás jelentkezőket szeptember 30-ig tájékoztatjuk a részvételi lehetőségről.

  ================================

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter fővédnökségével, valamint Wáberer György, a magyar logisztikai ágazat fejlesztésének elősegítése tekintetében nyújtandó személyes szaktanácsadásra megbízott Miniszterelnöki megbízott védnökségével VIA CARPATHIA KONFERENCIA a Magyar Mérnöki Kamara szervezésében.

  Tovább
 • BAU 2017 kiállítás sajtótájékoztató
  2016. augusztus 25.
  Tovább
 • Danube Region Business Support Actors Workshop 1-2 September 2016 Baden/Wien
  2016. augusztus 25.
  Tovább
 • Állami kitüntetésben részesült dr. Katona Tamás János
  2016. augusztus 25.

  Több évtizedes eredményes kutatói, oktatói munkája elismeréséül a Magyar Érdemrend tiszti-keresztje kitüntetést vehetett át kollégánk, a Tolna Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja, dr. Katona Tamás János, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Mérnöki és Smart Technológiák Intézet Gépészmérnöki Tanszékének egyetemi tanára.

  Tovább
 • Gyászhír - elhunyt Dr. Szabó Gyula
  2016. augusztus 15.

  Dr. Szabó Gyula Alsóvadászon született 1935-ban. Erdőmérnöki oklevelét 1960-ban szerezte. A mérnöki pályát erdőrendezőségnél kezdte, majd erdészetnél folytatta. 1963 szeptemberétől 1975 januárjáig az Erdészeti és Faipari Egyetem[1] (EFE) Földméréstani Tanszékén tanársegédként, majd adjunktusként tanított. Európában is jól ismert professzorok mellett szerezhetett felsőoktatási gyakorlatot, kutatott, publikált, sikeres nyelvvizsgák után ösztöndíjas lehetett Helsinkiben a Műszaki Egyetemen, egyetemi doktori címet szerzett és több jelentősebb munkában vett részt.

  Tovább
 • A Kamara továbbra is kiáll a tervellenőrzés szükségessége mellett
  2016. augusztus 5.

  A Magyar Mérnöki Kamarának hosszú idő óta fontos törekvése, hogy a tervek minőségét garantálja, ezért – bármi is volt időközben a közszektor szándéka – a kamara mindig kiállt a tervellenőrzés szükségessége mellett.

  Tovább
 • Utolsó energetikai audit vizsgafelkészítő december 5-én
  2016. augusztus 4.

  Az elmúlt háromnegyed évben több százan szerezték meg az energia auditori engedélyt. Az új tevékenységi kör rendkívül népszerű, hiszen törvény szabályozza, hogy a vállalatoknak és intézményeknek energetikai auditot kell készíttetni.

  Tovább
 • Gyászhír - elhunyt Dr. Benedek Pál
  2016. július 27.

  Megrendülve tudatjuk, hogy Dr. Benedek Pál a VITUKI Vízminőségvédelmi Intézetének nyugalmazott igazgatója, a VTK Innosystem Kft. alapító tagja, szép és tartalmas életének 92. évében, 2016. július 23-án elhunyt.

  Tovább
 • A II. Minőségügyi Szimpóziumról – EU-ban elismert szakképesítés
  2016. július 17.

  Korábbi nevén a Bánki Donát Műszaki Főiskolán, jelenlegi nevén az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon az Anyag- és Gyártástudományi Intézet gondozásában működő Minőségbiztosítási Szakmérnök/Szakemberképzés 20. évfordulója alkalmából 2016. június 23-án került megrendezésre a II. Minőségügyi Szimpózium. E rangos szakmai rendezvényen előadást tarthatott Sipos László József MMK Elnökségi tag is.

  Tovább
 • Megjelent a júliusi Mérnök Újság
  2016. július 14.

  Kíváncsi a legújabb stadionépítési trendekre? Érdekli, hogy hogyan hasznosul a mérnök tudás a vizen? Már postázásra került a Mérnök Újság legújabb száma.

  Tovább
 • Gyászhír - elhunyt Dunai Árpád
  2016. július 13.

  Megrendüléssel tudatjuk, hogy elhunyt Dunai Árpád okleveles építőmérnök a Magyar Mérnöki Kamara, és a Tartószerkezeti Tagozat alapító tagja, Zielinski Szilárd díjas. Részletes megemlékezést néhány napon belül jelentetünk meg a kamarai honlapon.

  Tovább
 • Tájékoztató a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről
  2016. július 13.

  Az alábbi oldalon letölthető a "Lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről" szóló tájékoztatót.

  Tovább
 • Szoboravató Zalaegerszegen
  2016. július 7.

  Ritka élmények részesei lehettek azok, akik a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum kiállítási területén 2016. június 21.-n összegyűltek Tóth János múzeumigazgató meghívására. A Múzeum legújabb szerzeményének, Szent Borbála szobrának avatására és az ehhez kapcsolt időszakos kisplasztikai és szobor kiállításra jöttek.

  Tovább
 • Meghalt Kálmán Rudolf, világhírű magyar mérnök
  2016. július 6.

  Meghalt Kálmán Rudolf villamosmérnök, matematikus, a modern rendszerelmélet tudományának kiemelkedő alakja. A Kálmán-szűrő atyját 86 éves korában, szombaton érte a halál – közölte a Magyar Tudományos Akadémia kedden az MTI-vel.

  Tovább
 • Letölthető a Kvassay terv végrehajtása című tanulmány
  2016. június 29.
  Tovább
 • Meghívó - Dr. Balázs György tiszteletére állított emléktábla avatása
  2016. június 27.

  Az emléktáblát állító intézmények és Dr. Balázs György családja nevében szeretettel meghívjuk Dr. Balázs György tiszteletére állított emléktábla avatására, melyet születésének 90. évfordulója alkalmából 2016. június 28-án 14 órai kezdettel tartunk.

  Tovább
 • Megjelent a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló új rendelet
  2016. június 14.

  Az Építési törvény 2016. május 13-tól hatályos módosításai óta már számítani lehetett arra, hogy az egyszerű bejelentés szabályaiban jelentős változás következik be. A várva várt kormányrendelet a Magyar Közlöny június 13-i 84. számában jelent meg.

  Tovább
 • Polónyi István kiállítás Debrecenben
  2016. június 16.

  „Vonalak és felületek” címmel rendkívüli kiállítás nyílt június 16-án a debreceni MODEM-ben, Polónyi István munkásságát, különböző építészeti formákra és problémákra adott konstrukciós megoldásait bemutatva a nagyközönség számára.

  Tovább
 • Új képzés - Informatikai Projekt Ellenőr
  2016. június 10.

  A program célja olyan informatikai projektellenőrök képzése és minősítése, akik képesek lesznek a minősítés megszerzése után képviselni a megrendelőket, illetve a szállítókat azon projektekben, ahol informatikai rendszer megvalósítása (is) tárgya egy fejlesztési projektnek. Továbbá biztosítja a megrendelőt, illetve a szállítót, hogy a rendszer az elfogadott és aktuális hazai és nemzetközi szabványoknak és technológiai elírásoknak is megfelel.

  Tovább
 • Dr. Germán Endre okl. fizikus több évtizedes munkáját ismertük el
  2016. június 8.

  Család, derű és egészség – ezek a kulcsfontosságú tényezők dr. Germán Endre okl. fizikus kollégánk életében. A Paksi Atomerőmű ma már nyugdíjas munkatársa január 20-án Budapesten vette át a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozat, majd május 20-án Szekszárdon, a Tolna Megyei Mérnöki Kamara szakmai elismerését a több évtizedes munkájáért.

  Tovább
 • Nagy újításra készül a Mérnöki Kamara
  2016. június 7.

  2016. júliustól lehet regisztrálni a Mérnöki Kamara új, tagjai számára ingyenes szolgáltatásra, a Mérnöki Portfólió Oldalra.

  Tovább
 • Rendezvényajánló: "SOKA-BAU Németországi szabadságpénztári eljárás" rendezvény
  2016. június 7.

  A németországi szabadságpénztári (ULAK) eljárás számos nehézséget jelent a magyar építőipari vállalkozások számára. Felkért szakértőink tájékoztatást nyújtanak Önnek a fontosabb tudnivalókról, buktatókról és azok elkerüléséről

  Tovább
 • Elkészült a világ leghosszabb alagútja
  2016. június 2.

  20 évnyi munka után végre elkészült a világ leghosszabb és legmélyebben futó alagútja. Az 57 kilométer hosszan, 2,3 kilométerrel a felszín alá fúrt svájci Gotthard-alagúton át teherszállító szuperexpresszek fognak suhanni Rotterdam óriáskikötőjéből Genova óriáskikötőjéig. A projekt jelentőségét jelzi, hogy a szerdai megnyitón ott lesz Angela Merkel, Francois Hollande és Matteo Renzi is.

  Tovább
 • MFB-pontok összefoglaló
  2016. június 1.

  Az európai uniós, visszatérítendő források kialakításával, illetve az új értékesítési hálózat megszervezésével a Kormány a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-t bízta meg. A bank közbeszerzést írt ki a hálózatban szerepet vállaló hitelintézeti partnerek kiválasztására. Az MFB Pontok hálózata ugyanakkor nem csak az uniós visszatérítendő források közvetítésére jött létre. Lehetőséget ad arra, hogy az EU-s hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeken kívül az MFB a saját, kedvező feltételekkel elérhető pénzügyi termékeit is minél több kedvezményezetthez jutassa el országosan.

  Tovább
 • Zielinski Szilárd díjasok - 2016
  2016. május 30.

  A 2016. évi Küldöttgyűlésen átadták a Zielinski Szilárd díjakat.

  Tovább
 • TMMK taggyűlés, Bohli Antal Ifjúsági-díj alapítás és szakmai fórum
  2016. május 25.

  A Tolna Megyei Mérnöki Kamara (TMMK) tagsága az éves beszámoló taggyűlését, a 2016. évi kitüntetések ünnepi hangulatú átadását, és szakmai fórumát május 20.-án Szekszárdon tartotta. A jól sikerült szakmai program mellett a TMMK Alapszabály is megújult, valamint egy pályázati úton megszerezhető Bohli Antal Ifjúsági-díj alapításról is döntött a tagság.

  Tovább
 • Küldöttgyűlés 2016. - KÉPGALÉRIA
  2016. május 23.

   Küldöttgyűlést tartott a Mérnöki Kamara 2016. május 21-én a Budapesti Műszaki Egyetem dísztermében. Az ülésről készült képeket a címre kattintva megtekintheti. Az ülésen készült további képeket megtalálja Facebook oldalunkon.

   

  Tovább
 • Dagály úszóaréna tartószerkezetének bemutatása
  2016. május 24.

  A 2017-es úszó-világbajnokságot Budapesten és Balatonfüreden rendezik. Magyarország az eredetileg elnyert 2021-es világbajnokság rendezése helyett vállalta át a mexikói Guadalajara városától a 2017-es rendezést, mely a nemzetközi példákhoz képest lényegesen gyorsabb beruházás lefutást jelent.

  Tovább
 • Gyászhír
  2016. június 2.

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy v. Hábel György 2016. május 4én, életének 94. évében elhunyt. Nyugodjék békében!

  Tovább
 • Műszaki jogfigyelő 25% kedvezménnyel kamarai tagoknak
  2016. április 14.

  Wolters Kluwer Kft. és a Magyar Mérnöki Kamara közötti együttműködés keretében a szolgáltatás a kamara tagjai számára 19 990 Ft + 27% áfa (25 387 Ft) áron rendelhető meg.

  Tovább
 • Tájékoztató megjelent jogszabályokról
  2016. május 23.
  Tovább
 • Stratégiai partnerségi megállapodás a Földművelésügyi Minisztériummal
  2016. május 19.

  Május 19-én statégiai megállapodást kötött a Magyar Mérnöki Kamara a Földművelődésügyi Minisztériummal.

  Tovább
 • "Zayed Future Energy Prize" pályázat 2017
  2016. május 19.

  A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) keretein belül működő Zayed Future Energy Prize pályázat a 2017. évben is megrendezésre kerül. A tiszta energiát promotáló és fenntartható fejlődést támogató Zayed Future Energy Prize díjat az Egyesült Arab Emírségek Kormánya alapította 2008-ban, mely mára az egész világon ismertté vált.

  Tovább
 • Küldöttgyűlés 2016. május 21-én
  2016. május 19.

  Május 21-én tartja éves Küldöttgyűlését a Mérnöki Kamara. Az ülés helyszíne a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem díszterme lesz.

  Tovább
 • BIM konferencia május 26.
  2016. május 18.

  A BIM a jelen és a jövő tervezési technológiája. Világszerte terjed használata, mely sok kérdést vet fel. Mik az alapelvek, hogyan dolgozzunk BIM-ben, kié a BIM modell, hol lehet megismerkedni a BIM-mel, hol lehet elsajátítani kezdőknek haladóknak? Kiknek hasznos a BIM? Ismerik-e az Építtetők, a Tevezők, a kivitelezők és mit tudnak minderről az épületüzemeltetésben közreműködők? A szoftvergyártók hogyan készültek fel a BIM használatára.

  Tovább
 • Külgazdasági értekezlet a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében
  2016. május 18.

  A Külgazdasági és Külügyminisztérium idén júniusban rendezi meg a Külgazdasági Értekezletet, amelynek keretében a vállalkozások ország specifikus, a külpiacra lépés lehetőségeiről szóló előadásokon vehetnek részt, valamint rövid találkozások keretében személyesen tehetik fel kérdéseiket az előadó külgazdasági attaséknak.

  Tovább
 • Tisztújítás a Tartószerkezeti Tagozatnál
  2016. május 12.

  A Tartószerkezeti Tagozat május 11-én tartotta tisztújító ülését. A tagozat új elnökének Szántó László Gábort választották.

  Tovább
 • "Akkreditáció, mint a közszolgálat globális eszköze" konferencia
  2016. május 12.

  Az akkreditációs világszervezet (EA) 2016. június 9-én tartja az Akkreditálási Világnapot, melynek alkalmából a A Nemzeti Akkreditáló Hatóság konferenciát szervez. A rendezvény fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A rendezvény kiemelt vendége és előadója Facklam Thomas, az EA elnöke.

  Tovább
 • Ajánlott képzés: REHAU SZAKMAI NAP 2016 Gyártás, raktározás, logisztika – ipari épületek létesítése
  2016. május 12.

  A REHAU Kft. meghívja Önt a 2016. május 31-én a budapesti Millenáris Park D épületében tartandó REHAU Szakmai Nap 2016, Gyártás, raktározás, logisztika – ipari épületek létesítése konferenciára!

  Tovább
 • Együttműködési megállapodása a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal
  2016. május 11.

  Együttműködési megállapodás született május 11-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Mérnöki Kamara között. A kontraktust a katasztrófavédelem központjában írta alá a két szervezet vezetője.

  Tovább
 • Módosult az Étv
  2016. május 11.

  Az Országgyűlés 2016. április 26-án elfogadta az  épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítását, mely a május 5-én megjelent a Magyar Közlönyben is.

  Tovább
 • Mérnöki Innovációt Támogató Alapítvány
  2016. május 10.

  Támogassa adója 1%-ával a Mérnöki Innovációt Támogató Alapítványt. EU-s szabványok lefordítása és nemzeti mellékletek kidolgozása, fiatal mérnökök támogatása, hazai és regionális alkotások és teljesítmények bemutatása.

  Tovább
 • Korrozióvédelmi Mesteriskola ősztől
  2016. május 10.

  A nagy érdeklődésre való tekintettel Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja 2016 szeptemberétől Korrózióvédelmi Mesteriskolát indít.

  Tovább
 • Megjelent az új Mérnök Újság
  2016. május 10.

  Megjelent a Mérnök Újság májusi száma. Beszámoló a Kamara váasztmányi üléséről, interjú Lepsényi Istvánnal az innovatív iparfejlesztés irányairól és az Irinyi-tervről, fókuszban az okos város.

  Tovább
 • „Talajjavítási módszerek alkalmazása” szakmai fórum
  2016. május 10.

  A Magyar Geotechnikai Egyesület (a Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozat támogatásával) 2016. május 19-én 14.00 órai kezdettel a budapesti Lurdy Házban szakmai fórumot szervez „Talajjavítási módszerek alkalmazása” témakörben.

  Tovább
 • Zserbó a mérnökökkel
  2016. május 10.

  „Legyen a mérnökök vendége egy zserbóra!” – címmel kávéházi programra várta az érdeklődőket május 4-én a Vas Megyei Mérnöki Kamara. A magyar műszaki értelmiség napja alkalmából először szervezett Szombathelyen programot a társulás azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a műszaki értelmiség szerepére a magyar gazdaságban.

  Tovább
 • Elnökségi ülés május 4-én
  2016. május 4.

  Az elnökség tagjai megtárgyalták azokat a dokumentumokat és előterjesztéseket, amelyeket az április 22-i választmányi ülés elfogadott, illetve a májusi küldöttgyűlés elé kerülnek a közeljövőben.

  Tovább
 • Ülésezik a Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozat
  2016. április 29.

  Április 29-én tartja kibővített elnökségi ülését a kamara Vízgazdálkodási Tagozata, melynek kiemelt témája a novemberi II. Budapesti Víz Világtalálkozó, ami a hazai vízgazdálkodás kiemelkedő eseménye lesz.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság együttműködése
  2016. április 21.

  A Magyar Mérnöki Kamara képviselői és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság egy jövőbeni együttműködési megállapodás megkötéséről a mai napon tárgyaltak, amely interaktív kapcsolatot jelentene a hatóság és a kamara között.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság együttműködése
  2016. április 21.

  A Magyar Mérnöki Kamara képviselői és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság egy jövőbeni együttműködési megállapodás megkötéséről a mai napon tárgyaltak, amely interaktív kapcsolatot jelentene a hatóság és a kamara között.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság együttműködése
  2016. április 22.

  Magyar Mérnöki Kamara képviselői és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság egy jövőbeni együttműködési megállapodás megkötéséről a mai napon tárgyaltak, amely interaktív kapcsolatot jelentene a hatóság és a kamara között.

  Tovább
 • Folytatódik az együttműködés az OTP Bankkal
  2016. április 19.

  A Mérnök Igazolvány bevezetésével tagjaink számos kamarai partnernél kedvezményekben részesülhetnek.

  Tovább
 • Gyászhír
  2016. április 19.

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy hosszú betegség után elhunyt Kaliszky Sándor, a magyar mérnöktársadalom kiemelkedő alakja.

  Tovább
 • Inforádió: interjú Barsiné Pataky Etelkával a Mérnökkeresőről
  2016. április 11.

  Hallgassa meg a Magyar Mérnöki Kamara elnökével készült rádiós interjút. 

  Tovább
 • Tárgyalások a Nemzeti Energiagazdálkodási Zrt. Vezérigazgatójával
  2016. április 7.

  Dr. Vikman László, a NEG Zrt. vezérigazgatója - az energiahatékony felújításokkal kapcsolatban - már több alkalommal is kapcsolatba lépett a Magyar Mérnöki Kamarával.

  Tovább
 • Egyeztetések a kötelező felelősségbiztosításról
  2016. április 7.

  Tekintettel arra, hogy a Parlament előtt az építési törvénnyel kapcsolatosan szerepelni fog a kötelező felelősségbiztosítás, a Magyar Mérnöki Kamara elkezdte a felkészülést erre a feladatra. Bár még nem ismert, hogy a rendelkezés hogy fog szólni, a kamara fontosnak tartja, hogy a már működő és bevált modelleket megismerje.

  Tovább
 • dr. Makai Martina helyettes államtitkárral tárgyalt a Mérnöki Kamara elnöke
  2016. április 7.

  A Construma 35. Nemzetközi építőipari szakkiállításon a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Barsiné Pataky Etelka tárgyalt dr. Makai Martinával, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárral.

  Tovább
 • Próbálja ki a Mérnökkeresőt!
  2016. április 6.

  A 2016. április 6 – 10. között rendezendő Construma 2016. 35. Nemzetközi Építőipari Szakkiállításon kerül sor az Elektronikus Mérnökkereső Rendszer bemutatására, amely lehetővé teszi, hogy az építkező polgár szűkebb-tágabb földrajzi körzetében működő szaktervező mérnököket gyorsan, online is elérje. Mindezt annak érdekében, hogy a mérnök szakmai tanácsokkal és szakmai segítséggel tudja támogatni az építtetőt.

  Tovább
 • Kiállítás ajánló: Számolj utána! Mechanikus számológépek A-tól C-ig
  2016. április 5.

  Számolj utána! Mechanikus számológépek A-tól C-ig címmel új időszaki kiállítást nyitott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2016. március 9-én, a Társaság által létrehozott és gondozott Informatika Történeti Kiállítás (Szent-Györgyi Albert Agora, 6722 Szeged Kálvária sugárút 23.) területén.

  Tovább
 • Felhívás Menyhárd István-és Tartószerkezeti Életmű-díjra
  2016. április 1.

  Az MMK Tartószerkezeti Tagozata az alkotó módon működő tartószerkezet-tervezők, a tartószerkezet-tervezők képzésével és továbbképzésével, ill. tudományos tevékenységükkel az alkotó mérnökök felkészítését segítő mérnökök részére Menyhárd István-díjat alapított.

  Tovább
 • Dr. Dulovics Dezső emlékét őrizzük
  2016. március 31.

  Nagy veszteség érte a Magyar Mérnöki Kamarát. Méltósággal viselt súlyos betegsége következtében 2016. március 24-én életének 81. évében váratlanul elhunyt Dr. Dulovics Dezső, a Vízépítési és Vízgazdálkodási Tagozat alapító, és mindvégig elnökségi tagja. Temetéséről később születik döntés. A Magyar Mérnök Kamara Dr. Dulovics Dezsőt saját halottjának tekinti.

  Tovább
 • "Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa" konferencia április 13-án
  2016. március 30.

  2016. április 13-án „Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa” címmel a Közlekedéstudományi Egyesület, a BME Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék és a Pro Urbe Kft. szervezésében, a Lechner Tudásközpont szakmai támogatásával konferenciát szervez.

  Tovább
 • Konferencia a tervezői felelősségbiztosításról április 7-én
  2016. március 30.
  Tovább
 • Gyászhír
  2016. március 25.
  Tovább
 • Construma - Megérkezett a „MÉRNÖKKERESŐ”
  2016. március 24.

  Építkezik? Használja a mérnökkeresőt!
  A Magyar Mérnöki Kamara az mmk.hu oldalon található névjegyzékben létrehozta a mérnökkereső funkciót, amelyet a Construma-n fog bemutatni. Az építtető egy könnyen kezelhető felületen gyorsabban kiválaszthatja, hogy milyen szakági tervezőmérnökre van szüksége, utána pedig egyszerűen meg is találja a lakóhelyéhez legközelebb eső mérnökök listáját és elérhetőségét.

  Tovább
 • Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Borsiné Arató Éva, a Magyar Mérnöki Kamara Akusztikai Tagozatának elnöke
  2016. március 22.

  Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át 2016. március 11-án a Pesti Vigadóban.

  Tovább
 • Pier Luigi Nervi munkásságát bemutató kiállítás a Műegyetemen
  2016. március 22.

  Forma és szerkezet szintézise

  Pier Luigi Nervit (1891-1979), a huszadik század egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb szerkezettervezőjét, a korszak egyik ikonikus alakját 45 éve avatta díszdoktorává a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

  Tovább
 • Szakmai tagozati ülések (március 8 - március 23.)
  2016. március 21.

  A március 7-i és a március 14-i héten számos kamarai szakmai tagozat ülést tartott. Tekintse meg az egyes ülések napirendi pontjait.

  Tovább
 • Új kihívások és feladatok mérnökeink előtt: Irány az energiahatékonyság!
  2016. március 21.

  Új időszámítás kezdődött az energiahatékonyság növelésével kapcsolatos feladatok teljesítésében. Törvényi támaszt kapott a nemzetgazdaság és a fogyasztó szempontjából egyaránt kiemelten fontos tevékenység, amelynek sajátossága, hogy teljesítésében nélkülözhetetlen a hozzáértő mérnök. Mint az alábbiakból kiderül, az új feladatok a mérnökök számára is új és hosszú távon is komoly kihívást és egyúttal nagy lehetőségeket jelentenek.

  Tovább
 • A kamara aranygyűrűs mérnöke
  2016. március 18.

  A Visontai

  A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége által a szakmai önkormányzat újjáalapításának 25. évfordulóján, 2014-ben alapított Év mérnöke kamarai aranygyűrű díjat idén dr. Visontai József vehette át a 20. fővárosi mérnökbálon.

  Tovább
 • 13 téma és 2 konferencia: új tartószerkezeti tagozati képzések
  2016. március 17.

  2016. március 16-án tartotta ülését a Kamarai Továbbképzési Testülete. A kamarai továbbképzések megfelelő működéséért felelős testület napirendi pontra tűzte a Tartószerkezeti Tagozat képzéseit. A tagozat március 1-jével kezdi új, kötelező szakmai továbbképzéseit.
   

  Tovább
 • Katódvédelmi kompetencia képzés április 25-én
  2016. március 16.

  A Magyar Mérnöki Kamara meghirdeti a katódos korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberek képzésére az MSZ EN 15257 szabvány szerinti  1. kompetencia szintű tanúsítás kiadása előtti gyakorlati oktatást. Az oktatást az elkövetkezendő években több alaklommal hirdetjük meg az igények figyelembe vételével.

  Tovább
 • Hogyan lett egy villamoshálózatot bővítő fejlesztésből „állatorvosi ló”?
  2016. március 16.

  Fonódó helyett torlódó

  Január közepén indult meg a közlekedés a budai fonódó villamoshálózaton, melyhez a beharangozások nyomán sokan nagy reményeket fűztek. Az első hét tapasztalatai azonban torlódásokról, nagymértékű egyenetlenségekről – két egymást követő szerelvény után negyedórát meghaladó szünet –, a menetrend széteséséről szólnak. A jelenség nem érte váratlanul a projekttel foglalkozókat, a problémák nagy részét borítékolni lehetett.

  Tovább
 • Az MMK Tudásközpont szervezésében: Korrozióvédemi Mesteriskola
  2015. október 16.

  Az épített környezet használati és esztétikai állapotát és értékét folyamatosan rongálja a korrózió. A szerkezetek környezettel való kölcsönhatása az esetek döntő többségében a szerkezet felületének és/vagy szerkezetének a használat szempontjából előnytelen, káros megváltozását eredményezi; ez a korrózió.

  Tovább
 • Elnökségi ülés a Magyar Mérnöki Kamarában - március 9.
  2016. március 10.

  A Magyar Mérnöki Kamar elnöksége számos aktuális és fontos témát tárgyalt  a március 9-i ülésén. Tekintse meg az ülés napirendi pontjait.

  Tovább
 • Kerekasztal-beszélgetés: miért rosszak a szerződéseink?
  2016. március 9.

  Beruházási kódex kell!

  A közpénzből megvalósuló beruházásoknál sok esetben hiányzik az az elengedhetetlenül szükséges tudás, beruházási kompetencia, amivel fel lehetne építeni, mikor melyik szereplőt léptetem be a folyamatba, és milyen konstrukcióban, milyen stratégiával akarom megcsinálni a projektet. A beruházások jelentős százaléka előkészítetlenül folyik, mert a szakma nincs ott a projektek indításánál – húzták alá beszélgetésünk cégvezető résztvevői.

  Tovább
 • XX. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia (ÉPKO 2016), június 1--5., Csíksomlyó
  2016. március 7.

  A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. június 1--5. között Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban szervezi meg a XX. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát (ÉPKO).

  Tovább
 • Öko-innovációs felmérés kérdőív
  2016. március 7.

  A Földművelésügyi Minisztérium a 2011–2020 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia végrehajtása keretében kérdőíves felmérést kíván végezni az ökoinnovációval rendelkező hazai vállalatok / vállalkozások támogatása céljából.

  Tovább
 • Szakmai tagozati ülések (február 22 - március 9.)
  2016. március 7.

  Olvassa el rövid, vázlatos összefoglalónkat a szakmai tagozatok üléseinek napirendi pontjairól.

  Tovább
 • I. VASI MÉRNÖKBÁL
  2016. február 16.

  Első alkalommal rendezett önálló bált a Vas Megyei Mérnöki Kamara. A jeles eseménynek a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubja adott otthont. A pezsgős vendégfogadás után Börleszk című latin műsorukkal a Savaria TSE táncosai nyitották az estet, majd a köszöntők és a kamarai kitüntetések átadása után Jordán Tamás, a színház igazgatója, - aki nem mellesleg földmérő mérnök diplomával is rendelkezik - lépett színpadra, Széllel szembe című, stand up-előadásával szórakoztatta a mintegy 120 fős közönséget. A folytatásban Szabó Tibor színművész énekelt zenekarával, végül a Galaxy Tánczenekar játszott az aulában báli muzsikát. A tombolasorsoláson az értékes nyeremények mellett szellemes ajándékok is gazdára leltek.

  Tovább
 • Feladat alapú pályázat felhívás
  2016. február 15.

  A Magyar Mérnöki Kamara a Tagozatok számára az elmúlt évekhez hasonlóan meghatározott tématerületeken a FELADATALAPÚ PÁLYÁZAT (FAP) rendszerében pályázati keretben támogatást nyújt szakmai feladataik végzéséhez. A 2016. évi kiírás annyiban sajátos, hogy egy, az építőipar számára nagy jelentőségű területre – a földrengés számításának hazai számítási módszerére – kiemelt témaként teszi lehetővé pályázat benyújtását.

  Tovább
 • Szakmai Tagozatok ülései (február 8-19)
  2016. február 16.
  Tovább
 • Huszadik Tolna megyei Mérnökbál
  2016. február 16.

  Jubileumi estélyünket, az immáron huszadik Tolna megyei Mérnökbálunkat 2016. február 13-án, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar szekszárdi aulájában tartottuk.

  Tovább
 • 99%-ot bevallot. Mit csinál a maradék 1%-kal? - Mérnöki Innovációt Támogató Alapítvány
  2016. február 15.
  Tovább
 • Felhívás a 2016. évi kamara kitüntetésekre történő javaslattételre
  2016. február 11.

  A Magyar Mérnöki Kamara által alapított elismeréseket egy részét minden évben a rendes Küldöttgyűlésen adjuk át. Az eljárási szabályok az MMK honlapján érhetők el, de a hozzáférés egyszerűsítése érdekében a felhívásba is beleillesztettük a legfontosabb jelölési elveket. A jelölés érvényessége miatt fontos az abban foglaltak betartása. További segítségként ebben az évben is mellékeltünk jelölő lapot, amely a javaslatok összehasonlítását is jobban lehetővé teszi a bírálat során.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara közleménye
  2016. február 4.

  A Magyar Mérnöki Kamara megdöbbenéssel vette tudomásul a mai kormánytájékoztatón elhangzottakat. Rögzítjük: a 300 négyzetméter alatti épületek esetében is elengedhetetlen, hogy érvényesüljön az energiahatékonyság, továbbá, hogy a jövőnek épülő házak elektronikus rendszerei megfeleljenek az „okos házak” támasztotta követelményeknek. Mindez csak szakági tervezéssel biztosítható.

  Tovább
 • Informatikai projektellenőr speciális kamarai képzés indul 2016. szeptemberében
  2016. február 2.

  A Hírközlési és Informatikai Tagozat elnökségéhez jelzés érkezett - programozó, rendszer fejlesztő szakemberektől - az informatikai szoftverek és adatbázisok rendszerszintű átvétele ellenőrzése a beruházások során nem az elvárt színvonalú. Ezen a területen hiányos a képzés és a projektmenedzsment olyan szakembereket állít az informatikai projektek élére, akik nem kellően felkészültek szakmai kérdésekben. Megállapítható, hogy a jelenlegi egyetemi képzés erre a területre nem fordít hangsúlyt és ennek következtében komoly problémák keletkezhetnek. Az informatikai rendszerek egyre jobban jelen vannak a közbeszerzési projektekben és szükségessé válik a megrendelői oldal megtámogatása jogszabályi és speciális szakmai irányból.

  Tovább
 • Geotechnikai Tagozat: XXII. Széchy Károly Emlékülés február 12-én
  2016. február 2.

  A Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata, az ISSMGE Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Geotechnikai Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya közös szervezésében 2016. február 12-én 14 órai kezdettel rendezi meg a XXII. Széchy Károly emlékülést, amelynek az Magyar Tudományos Akadémia Nagyterme ad helyet.

  Tovább
 • Rangos díjak a Mérnökbálon
  2016. február 2.

  Huszadik alkalommal tartották meg szombat este a Mérnökbált, ahol a mérnöktársadalom képviselői, a legnagyobb magyarországi építőipari vállalatok és mérnökcégek irányítói, az MMK szakmai tagozatainak és a Műegyetem tanszékeinek képviselői, valamint az államigazgatás vezető szakemberei vettek részt.

  Tovább
 • Szakmai iránymutatásokat kér a hazai Mérnöki Kamara
  2016. február 2.

  Üdvözli az építkezésekhez kapcsolódó bürokráciacsökkentést a mérnökkamara, de szerintük sokan nem tudják, mivel jár ez valójában. Barsiné Pataky Etelka kamarai elnök szerint a családoknak csak olyan házakat lenne szabad építtetni, amelyek hosszú távra megoldást jelentenek.

  Tovább
 • A lakóépületek építésének bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 456/2015. (XII.29.) Korm. rendelet
  2016. február 2.

  Mellékelten olvasható Dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető Miniszternek küldött az „Épületgépészet és épületvillamosság a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletben” tárgyban írt levél.

  Tovább
 • Mérnökbál 2016 - képgaléria
  2016. február 1.

  Január 30-án, szombaton megrendezésre került a 20. Mérnökbál, amelyen több mint 450 fő vett részt.

   

  Tovább
 • Jelentős kedvezmények! - Megérkezett a Mérnök Igazolvány
  2016. február 1.

  Vegye át Mérnök Igazolványát az illetékes területi kamaránál!

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozatának díjkiosztó ünnepsége
  2016. január 22.

  A Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozata 2016. január 20-án, már tizenharmadik alkalommal rendezte meg hagyományos díjkiosztó ünnepségét. A megjelenteket Parragh Dénes a Környezetvédelmi Tagozat elnöke köszöntötte. Részt vett a díjkiosztón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért  felelős államtitkár, Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Kassai Ferenc és Holló Csaba alelnökök is.

  Tovább
 • Elnökségi ülés a Magyar Mérnöki Kamarában
  2016. január 20.

  2016. január 20. szerdán 10 órakor ülést tartott a Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége.

  Tovább
 • Ülésezett a Kamarai Továbbképzési Testület
  2016. január 20.

  A Magyar Mérnöki Kamara Kamarai Továbbképzési Testülete 2016. január 13-án 13 órakor tartotta ülését az MMK (Budapest IX., Angyal u. 1-3. sz.) székházában.

  Tovább
 • MTA Környezettudományi Elnöki Bizottsága "A Szigetköz és a Csallóköz rehabilitációja: Lehetőségek és kockázatok" című konferenciája
  2016. január 19.

   MTA Környezettudományi Elnöki Bizottsága konferenciát szervez január 26-án. A részletekért kattintson a címre!

  Tovább
 • MMK Katódvédelmi kompetencia képzés
  2016. január 19.

  A Magyar Mérnöki Kamara meghirdeti a katódos korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberek képzésére az MSZ EN 15257 szabvány szerinti  1. kompetencia szintű tanúsítás kiadása előtti gyakorlati oktatást. Az oktatást az elkövetkezendő években több alaklommal hirdetjük meg az igények figyelembe vételével.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara Elnökségének állásfoglalása a lakóépületek építésének egyszerűsítéséről
  2016. január 11.

  Az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról szóló 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat kiemelt célként rögzítette a lakossági építkezések szabályainak és ügyintézésének egyszerűsítését.  A Magyar Mérnöki Kamara támogatja egy olyan építési kultúra kialakítását, amely a hatósági bürokráciát csökkenti oly módon, hogy a felelősséget első körben a hatóság helyett az építtetőre, a tervezőre és a kivitelezőre helyezi.

  Tovább
 • Hatalmas érdeklődés - újra Mérnökbál
  2016. január 11.

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Mérnöki Kamara,  a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, és a Makadám Mérnök Klub közreműködésével  2016. január 30-án, 20. alkalommal rendezi meg a mérnöktársadalom ismétlődő,  legünnepélyesebb találkozóját, a MÉRNÖKBÁLt.

  Tovább
 • Szakmai tagozataink aktuális eseményei
  2016. január 11.

  Az év első három hetében már számos tagozatuknál elkezdődtek a szakmai munkák. Tekintse meg az ülések időpontjait.

  Tovább
 • 2015. évi Gábor Dénes-díjas mérnökök
  2015. december 21.

  A kimagasló szellemi alkotásokat létrehozó és az új ismereteket a gyakorlatba átültető szakemberek erkölcsi megbecsülése érdekében alapított NOVOFER Alapítvány által létesített 2015. évi Gábor Dénes-díjakat december 17.-én Budapesten, az Országház épületének Felsőházi termében adták át.

  Tovább
 • Energetikai audit vizsga felkészítők 2016-ban is
  2015. december 14.

  A 2016 első félévi energetikai auditori vizsgafelkészítők időpontjai már felkerültek a honlapunkra.

   

  Tovább
 • Az új közbeszerzési törvény - beszámoló a konferenciáról
  2015. december 7.

  A Magyar Mérnöki Kamara december elsejére konferenciát szervezett az új Közbeszerzési törvényről. A résztvevők a törvény legfontosabb elemei mellett a mérnökök számára fontos végrehajtási rendeleteket is megismerhették. A konferencián bemutatásra került az építésügy megújítását célzó 1567/2015 (IX.4.) Kormányhatározat is.

  Tovább
 • A TMMK szakmai fóruma, rendkívüli tisztségviselő-választó taggyűlése
  2015. december 2.

  A Tolna Megyei Mérnöki Kamara (TMMK) szokásos őszi szakmai fórumára és sajnálatos módon rendkívüli tisztségviselő-választó taggyűlésére 2015. november 27-én Szekszárdon, a Mészáros Borházban került sor. 1996-ban az országban elsőként Szekszárdon alakult meg a mérnökök megyei kamarája, úgy most is a területi kamarák közül elsőként itt választottak - Palotásné Kővári Terézia okl. építőmérnök személyében - mérnöknőt megyei kamarai elnöknek.

  Tovább
 • Ismét konferencia az új közbeszerzési törvényről. Időpont: december 11.
  2015. november 26.

  A nagy érdeklődésre való tekintettel a Magyar Mérnöki Kamara december 11-én, pénteken ismét megszervezi szakmai konferenciáját  az új közbeszerzési törvénnyel kapcsolatosan.

  Tovább
 • Tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara Választmányának üléséről
  2015. november 24.

  Az MMK Választmánya 2015. november 20-21-én tartotta ülését Mátraházán. A Választmány áttekintette a Cselekvési Program teljesítését, valamint a Cselekvési Program feladatain túl teljesített feladatokat, továbbá megtárgyalta az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról szóló 1567/2015. (IX.4.) Kormányhatározatból adódó kamarai teendőket, áttekintette a továbbképzés rendszerének tapasztalatait és az igényeknek megfelelő fejlesztés lehetőségeit, valamint a Mérnök Igazolvány bevezetését és a hozzá kapcsolódó kedvezményeket.

  Tovább
 • Százmillió eurót ad az EU egy magyar ivóvízprojektre
  2015. november 24.

  Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadta a 129,8 millió euró értékű, „Békés megyei ivóvízminőség-javító program” elnevezésű nagyprojektet, amelyhez a kohéziós alap 98,2 millió euró hozzájárulást nyújt.

  Tovább
 • Felhívás a szakmai továbbképzésről
  2015. november 17.

  Felhívom figyelmét, hogy a 266/2013 (VII.11.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó tervezői illetve szakértői jogosultsággal rendelkező szakmagyakorlónak évente egy alkalommal kötelező a szakterületéhez kapcsolódó szakmai továbbképzést teljesíteni.

   

  Tovább
 • Jogsegélyszolgálat indul kamarai tagok számára a Magyar Mérnöki Kamarában
  2015. november 14.

  A Magyar Mérnöki Kamara tagsága részére fejleszteni szeretné szolgáltatásait, amelynek keretében a kamarai tagoknak ügyvédi irodák bevonásával ingyenes, rendszeres jogsegélyszolgálatot indít.

  Tovább
 • Web-lapajánló: Tolna megyei ipari és műszaki megoldások
  2015. november 14.

  A papír alapon ezerkétszáz példányban 2015. közepén megjelent, kereskedelmi forgalomba nem került KINCSES TOLNA MEGYE – Tolna megyei értéktár jegyzéke c. könyv bemutatása helyett, e kiadvány internetes honlapjára (http://www.kincsestolnamegye.hu/), a Tolna megyében nyilvántartott értékek interaktív adatbázisára szeretném irányítani a figyelmet.

  Tovább
 • Kalota Géza első díjat kapott
  2015. november 10.
  Tovább
 • Megalakult a Magyar Mérnöki Kamara Akusztikai Tagozata
  2015. november 9.

  2015. november 6-án tartotta alakuló ülését a Magyar Mérnöki Kamara Akusztikai tagozata. Az új Tagozat létrehozásával a kamara célja, hogy eredményesen képviselje az akusztikai területen dolgozó mérnökök érdekeit, illetve tagozati közreműködéssel számukra is releváns képzéseket, rendezvényeket szervezhessen.

  Tovább
 • Szakmai konferencia az új közbeszerzési törvényről december 1-jén
  2015. november 2.

  A Magyar Mérnöki Kamara szakmai konferenciát szervez a közbeszerzésekről szóló törvénnyel kapcsolatosan. A részletekért kattintson!

  Tovább
 • Európai alapok finanszírozási lehetőségei a vízügy területén
  2015. november 4.

  Az EU Duna Stratégia vízminőség (PA4) és környezeti kockázatok (PA5) prioritási területeken érdekeltek második konferenciája

  Tovább
 • Az Elektrotechnikai Tagozat célja a hatékonyabb kommunikáció
  2015. november 1.

  A MMK Elektrotechnikai Tagozatának Elnöksége szeretné szorosabbá és hatékonyabbá tenni a tagozaton belüli információáramlást. A kapcsolattartás egyik legfontosabb felülete az e-villamos.hu, amely online szaklapként az MMK Elektrotechnikai Tagozatának hivatalos lapjaként működik.

  Tovább
 • Korszerű igazolvány segíti a mérnököket
  2015. október 26.

  Bevezeti tagjainak novembertől a mérnökkártyát a Magyar Mérnöki Kamara. A szakemberek igazolására szolgáló, személyre szóló, aláírással ellátott plasztikkártyát 19 ezren kapják meg térítésmentesen a területi kamaráktól. A kártyának a közbeszerzéseknél is fontos szerepe lesz, valamint megkönnyítheti tulajdonosának az ügyintézést.

  Tovább
 • Tájékoztató a szakmai továbbképzésre kötelezett szakmagyakorlók számára
  2015. október 23.

  Tájékoztatjuk Önöket, hogy az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 35. § (1) bekezdése szerint a továbbképzést az országos kamara szervezi valamennyi továbbképzési típus és valamennyi szakmagyakorlási tevékenység esetén.

  Tovább
 • Energetikai auditori jogosultság: tájékoztató a szükséges szakirányú végzettségről
  2015. október 21.

  Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 28. § (1) bekezdése értelmében az energetikai auditálási tevékenység folytatásának, valamint az energetikai auditori névjegyzékbe kerülés egyik feltétele a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettség megléte.
   

  Tovább
 • Rekordszámú jelentkezés az energetikai audit vizsgára és felkészítő tanfolyamra
  2015. október 21.

  Október 15-től kezdetét vette az energetikai auditori vizsgáztatás és az ehhez kapcsolodó felkészítő tanfolyam. Regisztrált már?

  Tovább
 • Új tagozat alakul
  2015. október 20.

  2015. november 6-án tartja alakuló ülését a Magyar Mérnöki Kamara Akusztikai tagozata. Az ülésre várunk minden olyan kamarai tagot, aki az akusztikai szakterülettel foglalkozik, vagy eziránt érdeklődik. Bízunk benne, hogy az új Tagozat létrehozásával a kamara eredményesen fogja tudni képviselni az akusztikai területen dolgozó mérnökök érdekeit, illetve tagozati közreműködéssel számukra is releváns képzéseket, rendezvényeket tudunk szervezni.

  Tovább
 • Elkezdődtek az energetikai auditori vizsgák
  2015. október 19.

  2015. szeptember 18-án a Magyar Mérnöki Kamara megkapta a MEKH engedélyező határozatát a regisztrálási tevékenységgel kapcsolatos teendők ellátására, 2015. október 19-én kezdetét vette az energetikai auditori vizsgáztatás. A regisztráló szervezet fő feladata a kötelező szakmai vizsga megszervezése és lebonyolítása, valamint a nem kötelező felkészítő tanfolyam biztosítása, továbbá a regisztráció lefolytatása.

  Tovább
 • Elnökségi ülés
  2015. október 16.

   A Magyar Mérnöki Kamara október 14-én a budapesti székházban tartotta meg Elnökségi ülését. Az ülést Barsiné Pataky Etelka, az MMK elnöke vezette le. Az Elnökség az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg.

  Tovább
 • Főtitkári értekezlet
  2015. október 16.

  Október 8-án került sor a Mérnöki Kamara Főtitkári értekezletére, amelyen a területi kamarák titkárai vettek részt. Az ülésen részletesen napirendjét itt olvashatja. Az ülésen az alábbi napirendi pontokat tárgyalták meg.

  Tovább
 • Fejlesztési javaslatokról döntött a Kormány
  2015. október 16.
  Tovább
 • Települési hőellátás helyi energiával - konferencia
  2015. október 14.

  Nagy érdeklődés mellett került sor október 8-án a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében a "Települési hőellátás helyi energiával" című konferenciára. A konferencia szervezői között volt Kamaránk is.

  Tovább
 • Interjú: Grabner Péter nemzetközi trendekről és az auditról
  2015. október 13.

  Racionálisan gazdálkodni az energiával

  Az energiaaudit valódi eredménye az lehet, hogy a cégek szembesülnek energiafogyasztási szokásaikkal, technológiai lehetőségeikkel, s ez egyszersmind felhívás is számukra, hogy a szükséges és általában gyorsan megtérülő beruházásokat, fejlesztéseket hajtsák végre – vélekedett interjúnkban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese, Dr. Grabner Péter.

  Tovább
 • Felkészítő tanfolyam az energetikai auditorok számára
  2015. október 13.

  A Magyar Mérnöki Kamara, mint az energetikai auditorok és auditáló szervezetek regisztrálásával kapcsolatos feladatokat ellátó szervezet felkészítő tanfolyamot szervez mindazok számára, akik az auditori tevékenység bejelentésének feltételeként meghatározott szakmai vizsgára szeretnének szakemberek bevonásával megtartott oktatáson felkészülni.

  Tovább
 • Tájékoztatás az energetikai audit bevezetéséről és a regisztráló szervezet feladatairól
  2015. október 11.

  Fontos információk az auditori vizsgával és az auditori tevékenység szabályozásával kapcsolatban.

  Tovább
 • Tierney Clark-díj pályázat: határidő november 30.
  2015. október 10.

  Az institution of Civil engineers (iCe, nagy-Britannia), a Magyar Mérnöki kamara és a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége ebben az évben ismét meghirdeti a Tierney Clark-díj pályázatot. a pályázat díját a bírálóbizottság a tervezés, előkészítés, lebonyolítás és megvalósítás során legjobbnak bizonyuló építőmérnöki alkotásnak ítéli oda.

  Tovább
 • Módszertani útmutató hírközlési szakági tervezők számára
  2015. október 8.

  A szélessávú hálózatok fejlesztését elősegítő kormányzati intézkedésekről szóló 1338/2015. (V. 27.) Korm. határozatban a Kormány felkérte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét, hogy a Miniszterelnökség és az illetékes szakmai kamara bevonásával 2015. szeptember 30-ig dolgozzon ki a településrendezési eszközök hírközlési szakági munkarészével kapcsolatos szakmai elvárásokat és speciális követelményeket tartalmazó módszertant, és azt tegye hozzáférhetővé a hírközlési szakági tervezők számára.

  Tovább
 • Konferencia: Integrált Településfejlesztési Stratégiák készítésének tapasztalatai
  2015. szeptember 29.

  Rövidesen zárul a DAOP-6.2.1/13/K-2014-0002; DDOP-; ÉAOP-; ÉMOP-; KDOP-; KMOP-; NYDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 azonosítószámú, „Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban (fővárosi kerületekben) – Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása” című projekt. A Projekt jelentősen hozzájárul a magyar városhálózatban kiemelt szerepet játszó önkormányzatok fejlesztésének stratégiai alapra helyezéséhez és megerősítheti a tervezés pozícióit. A tervezésben jelentős számú mérnök működött közre.

  Tovább
 • Minőségalapú elbírálás jön a közbeszerzési eljárásokban
  2015. szeptember 28.

  Alapjaiban változtathat az eddigi magyarországi gyakorlaton az új közbeszerzési törvény, mely szerint a jövőben a mérnököknek nemcsak a ceruzájára, hanem az eszére is számítanak – mondta lapunknak Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. A jó elveket ugyanakkor át kell ültetni a részletszabályokat tartalmazó végrehajtási rendeletekbe, amihez intenzív szakmai munkára lenne szükség.

  Tovább
 • A parlament elfogadta az új közbeszerzési törvényt
  2015. szeptember 24.

  Az Országgyűlés 2015 szeptember 21-én elfogadta az új közbeszerzési törvényt, mely 2015. november 1-jén lép hatályba, ezzel megnyílik a lehetőség a mérnöki szolgáltatások sajátosságainak a korábbinál lényegesen jobb érvényesítésére. A Magyar Mérnöki Kamara munkacsoportja folyamatosan és aktívan közreműködött 2014 augusztus óta a törvény szövegének előkészítésében amely végső formájában számos javaslatunkat tartalmazza.

  Tovább
 • Tekintse meg az YBL Egyesület aktuális programjait
  2015. szeptember 21.
  Tovább
 • Reich Gyula, a Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozat elnöke az Inforádióban
  2015. szeptember 21.

  Hallgassa meg Reich Gyulával, Kvassay Terv szerkesztőbizottságának vezetőjével készült interjút, amelynek témája a nemzeti vízstratégia

  Tovább
 • Rövid beszámolók tagozati ülésekről
  2015. szeptember 14.

  Az elmúlt héten számos tagozatunk tartott üléseket, amelyeken az aktuális események, megoldandó szakmai feladatok kerültek napirendre.

  Tovább
 • Másfél évtizedre tervez a vízstratégia
  2015. szeptember 16.

  Lezárult a Kvassay Jenőről elnevezett nemzeti vízstratégia, ami összhangban az uniós költségvetési ciklussal 2020-ig szól, de a vízgazdálkodással kapcsolatos feladatokat 2030-ig tartalmazza.

  Tovább
 • Kevesebb az adós cég az építőiparban
  2015. szeptember 16.

  Tisztulni látszik az építőipar: bár továbbra is jelentős számban szűnnek meg cégek a szektorban, a jó hír az, hogy a megszűnések között fokozatosan csökken azoknak az aránya, amelyek felszámolási eljárás miatt következtek be.

  Tovább
 • Gyászhír - elhunyt dr. Büki Gergely
  2015. szeptember 15.

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 83. évében elhunyt dr. Büki Gergely, a magyar mérnöktársadalom kiemelkedő alakja, a mérnöki kamara egyik alapító tagja és tisztségviselője.

  Tovább
 • Gyászhír - elhunyt Bohli Antal
  2015. szeptember 14.

  Megrendülten vettük hírét, hogy Bohli Antal az MMK Választmányának tagja, a Tolna Megyei Mérnöki Kamara elnöke 2015. szeptember 12-én életének 73. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2015. szeptember 18-án, pénteken 10.00 órakor lesz Szekszárdon az Alsóvárosi temetőben. A Magyar Mérnöki Kamara autóbuszt indít, 18-án reggel 08.00 órakor az Angyal utcai székház elöl azok számára, akik Budapestről indulva a helyszínen kívánnak búcsút venni Bohli Antaltól.
   

  Tovább
 • Nagyobb hangsúlyt kap az építőipari előkészítés
  2015. szeptember 14.

  Fontos újdonság, hogy az előkészítés, az alapos tervezés nagyobb szerepet kap a jövőben – mondta lapunknak az építésügyi intézkedési tervről a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Barsiné Pataky Etelka szerint nagy kérdés, hogy a gyakorlat mennyire írja majd felül a jó elképzeléseket.

  Tovább
 • Tűzvédelmi Szakmai Képzési Napok Lakiteleken – immáron IV. alkalommal
  2015. szeptember 14.

  A Tűzvédelmi Szakmai Képzési Napoknak a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont szeptember 7-8-án.
  A szakmai képzési napokat a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzmegelőzési Bizottsága szervezte.

  Tovább
 • Kakasy Olivér okl. építőmérnök kollégánk állami kitüntetése
  2015. szeptember 7.

  Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Magyarország Köztársasági Elnöke az Országos Atomenergia Hivatal két munkatársát részesítette állami kitüntetésben. Munkája elismeréseként Kakasy Olivérnek Magyar Arany Érdemkeresztet, Fehér Ákosnak Magyar Ezüst Érdemkeresztet adományozott, amelyet dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ünnepélyes keretek között adott át 2015. augusztus 26-án.

  Tovább
 • Az Óbudai Egyetem Szenátusának Tanévnyitó Ünnepi Ülése
  2015. szeptember 4.

  A Szenátus Tanévnyitó Ülésén ünnepi beszédet mondott Barsiné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

  Tovább
 • Évnyitó a Budapesti Műszaki Egyetemen
  2015. szeptember 3.

  Áder János köztársasági elnök előadásával, Tarlós István főpolgármester, Aszódi Attila kormánybiztos, államtitkárok és országgyűlési képviselők jelenlétében nyílt meg a BME 234. tanéve.

  Tovább
 • Katódos korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberek képzése
  2015. szeptember 3.

  A Magyar Mérnöki Kamara meghirdeti a katódos korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberek képzésére az MSZ EN 15257 szabvány szerinti  1. kompetencia szintű tanúsítás kiadása előtti gyakorlati oktatást. Az oktatást az elkövetkezendő években több alaklommal hirdetjük meg az igények figyelembe vételével.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara tiltakozik az ellen, hogy a műszaki ellenőrök kiválasztásának szempontja kizárólag a vállalkozási díj alapú árverseny legyen
  2015. szeptember 2.
  Tovább
 • Tervpályázat a Duna-Partok megújítására
  2015. szeptember 2.

  A Fővárosi Önkormányzat építészeti tervpályázatot ír ki a pesti belvárosi Duna-part Kossuth tér – Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítására

  Tovább
 • Pályázati felhívás: „Társasházak energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása”
  2015. augusztus 31.

  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2015. február 23. napján az „Otthon Melege Program” keretében meghirdetette a „Társasházak energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” című (ZFR-TH/15) pályázatát. 

  Tovább
 • Javaslatkérés az MMK Környezetvédelmi Tagozat kitüntetéseire
  2015. augusztus 4.
  Tovább
 • Ingatlanok műszaki állapotfelmérésére előminősítési eljárás
  2015. július 16.
  Tovább
 • Felhívás: előminősítési eljárás ingatlanok műszaki állapotfelmérésére
  2015. július 15.

  Ingatlanok műszaki állapotfelmérésére előminősítési eljárást hirdet a MARK Ingatlan Zrt. mérnöki irodák részére.

  Tovább
 • Titkári értekezlet és Elnökségi ülés - beszámolók
  2015. július 13.

  Július 2-án került sor a területi titkárok osrzágos értekezletére. Az MMK főtitkára által vezetett megbeszélésen a tiitkárok és a Főtitkárásg munkatársai áttekintették az MMK május 16-i Küldöttgyűlésének döntései.

  Tovább
 • Kamarai rövidhírek - Folytatódik a közbeszerzési szabályozás előkészítése
  2015. június 29.

  A Parlament előtti tárgyalás szakaszában van a közbeszerzési törvény, ezért időszerűvé vált a végrehajtára szolgáló jogszabályok előkészítése is.

  Tovább
 • Tagozati rövidhírek – június 15-i hét
  2015. június 22.

  A héten volt a Feladat Alapú Pályázat leadási határideje, elnökségi ülést tartott a Geodézia, a Geotechnikai és a Közlekedési Tagozat, küldöttgyűlést tartott a Tartószerkezeti Tagozat. Kattintson a rövid beszámolókért!

  Tovább
 • Tagozati rövidhírek – június 8-i hét
  2015. június 15.

  A június 8-i héten az Energetikai, Gépészeti és Vízgadálkodási Tagozat tartott ülést. Rövid beszámolókért olvassa el teljes hírünket!

  Tovább
 • MMK Elnökségi ülés - június 10.
  2015. június 14.

  Az MMK Elnöksége ülést tartott június 10-én, amelyen többek között megtárgyalta a tanúsítással érintett szakmai tagozatok továbbképzési rendszerével kapcsolatos beszámolót, valamint az Erdőmérnöki, Faipari mérnöki és Agrárműszaki Tagozat továbbképzési rendjének jóváhagyását.

  Tovább
 • Új Tervezési Szolgáltatási Rendszer
  2015. június 14.

  Az MMK elnöke, Barsiné Pataky Etelka, alelnöke, Kovács István és Dulácska Zsolt a MÉK Elnökségének tagja 2015. június 10-én szakmai előadás keretében tájékoztatta az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EU TAF) vezetőit és szakértőit a két kamara által kidolgozott, a tervezési rendszer megújítására vonatkozó új Tervezési Szolgáltatási Rendszerről. Az új TSZR korábban már a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága részére is bemutatásra került az 1032/2015. (I.30.) Korm. határozat végrehajtásában működő munkacsoport tevékenységével összefüggően.

  Tovább
 • Kiállítás ajánló: Lechner Ödön kiállítás a bp-i metró szerelvényeiben
  2015. június 13.

  Lechner - Az alkotó géniusz címmel nyílt mozgókiállítás a budapesti metró szerelvényeiben az építész születésének 170. évfordulója és a szecesszió világnapja alkalmából szerdán.

  Tovább
 • 16. Építész-mérnök golf Tatán
  2015. június 11.
  Tovább
 • A műszaki ellenőr feladatai a társasházak pályázattal támogatott energetikai felújítása során - képzés június 19-én
  2015. június 10.

  A Magyar Mérnöki Kamara, mint az  műszaki ellenőröket nyilvántartó köztestület, kiemelt feladatának tekinti, hogy minél több, megfelelően felkészült, biztos tudással rendelkező szakember tudjon ezekben a felújítási projektekben műszaki ellenőrként közreműködni. Ennek érdekében 2015. június 19-re olyan tájékoztató workshopot szervezünk, amelyen a résztvevők számára bemutatjuk a műszaki ellenőrzés speciális kihívásait a társasházak pályázattal támogatott energetikai felújítása során.

  Tovább
 • KTT ülés - június 3.
  2015. június 5.

  Június 3-án tartotta a Kamarai Továbbképzési Testület rendes ülését, amelyen részt vett az Anyagmozgató gépek, Építőgépek és Felvonók Tagozat elnöke is. Az ülésen szó volt az említett tagozat tanúsítóira vonatkozó továbbképzési ügyrendről. A KTT további napirendjei között szerepelt a 2015-ös szakmai továbbképzés törzsanyagainak állapotának felülvizsgálata, áttekintése. A következő KTT ülés június 29-én lesz.

  Tovább
 • Rövid hírek a Kamaráról: tagozati ülések
  2015. június 5.

  A május 18-i, 25-i és a június 1-i héten számos tagozatunk ülésezett. Az ülésekről készült rövid összefoglalókat itt olvashatja.

  Tovább
 • Fejlesztéspolitikai tájékoztató
  2015. június 5.

  A Károlyi-Csekonics Rezidencián 2015. június 3-án került sor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai tájékoztatójára, amelyen az operatív programok Monitoring Bizottság tagjai ismerkedhettek meg többek között az uniós szabályozásból adódó követelményekkel, a monitoring bizottságok feladataival, a fejlesztéspolitika hazai jogszabályi hátterével, az eredményorientált végrehajtás eszközrendszerével, az irányítási és ellenőrzési rendszerekkel, a tagállami hatóságok szerepével, az Igazoló Hatóság és az Audit Hatóság feladataival.

  Tovább
 • Rövid beszámoló a június 4-i Alelnöki Tanácsról
  2015. június 5.

  A Magyar Mérnöki Kamara Alelnöki Tanácsa 2015. június 4. napján tartott ülésén áttekintette az MMK Küldöttgyűlését követően meghatározott feladatokat, a tanúsítással érintett tagozatok továbbképzési szabályzatai elkészítésének helyzetét és az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket, valamint az Elnökség júniusi ülése elé terjesztendő témákat, továbbá a területi kamarák által benyújtható egyes pályázatokkal kapcsolatos ajánlásokat és azok szakmai támogatásának lehetőségeit.

  Tovább
 • Elfogadták az elnökség éves beszámolóját - beszámoló a Tolnai Népújság május 30-i számából
  2015. június 2.

  Éves taggyűlését és a hagyományoknak megfelelően szakmai fórumot tartott a Tolna Megyei Mérnöki Kamara pénteken, a Mészáros Borházban.

  Tovább
 • Tolna megyei taggyűlés
  2015. június 1.

  A Tolna Megyei Mérnöki Kamara 2015. május 29-én tartotta 2015. évi taggyűlését, amelyet szakmai fórum követett. A szakmai elismerések átadását követően a taggyűlés meghallgatta a Felügyelő Bizottság beszámolóját és az egyhangúlag elfogadta az Elnökség Bohli Antal elnök által előterjesztett beszámolóját, a 2014. évi költségvetési beszámolót és a 2015. évi költségvetést.

  Tovább
 • Építési tagozat tisztújítás
  2015. május 24.

  2015. május 18-én tartotta soros tisztújító küldöttgyűlését a kamara legnagyobb létszámú tagozata. A rendezvény résztvevőit köszöntő Barsiné Pataky Etelka, az MMK elnöke szólt a kamara előtt álló aktuális feladatokról, az elmúlt időszak legfontosabb rendezvényeiről és a mérnökök jelenlegi helyzetéről. Ezt követően Dr. Kiss Jenő elnöki beszámolója hangzott el, amelyben számot adott a tagozat széleskörű tevékenységéről.

  Tovább
 • Küldöttgyűlést tartott az MMK
  2015. május 16.

  A Magyar Mérnöki Kamara 2015. május 16-án 10 órai kezdettel tartotta éves küldöttgyűlését a Budapesti Műszaki Egyetem Dísztermében. A Küldöttgyűlés ünnepi ülésén átadták a kamarai elismeréseket, és elfogadták kamara elnökségi és gazdálkodási beszámolóit.

  Tovább
 • Együttműködik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Mérnöki Kamara
  2015. május 15.

  Budapest, 2015. május 14. – Együttműködési megállapodást írt alá dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

  Tovább
 • Együttműködési megállapodás a Miniszterelnökséggel
  2015. május 13.

  Május 12-én a Parlamentben sor került a Miniszterelnökség és az Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar építész Kamara közötti együttműködési megállapodás aláírására.

  Tovább
 • Rövidhíreink
  2015. május 13.

  Május 12-én a Parlamentben sor került a Miniszterelnökség és az Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar építész Kamara közötti együttműködési megállapodás aláírására. További híreinkért kattintson!

  Tovább
 • Fórum május 26-án és 27-én: Közcsatorna építés minőségi követelményei
  2015. május 13.

  Közcsatorna építés minőségi követelményei: műszaki ellenőrzés és az üzemeltetésbe adás szakmai kritériumai fórummal egészül ki a MaSzeSz 2015. május 26-27-én Lajosmizsén megrendezésre kerülő konferenciája. A fórum egyik társszervezője a Magyar Mérnöki Kamara.

  Tovább
 • Konzultáció a 1032/2015. kormányhatározatról - mondja el véleményét!
  2015. május 11.

  Kedves Kollégák!

  A Magyar Mérnöki Kamara mindig kiemelt figyelmet szentelt azoknak a teendőknek, amelyek hosszabb távon alakíthatták, befolyásolhatták a mérnökök munkájának körülményeit. Különösen ilyenek azok a kormányzati döntések, amelyek a mérnöki munka jogi és intézményi kereteit alakítják. Kamaránk éppen ezért igen sok energiát, munkát és időt áldozott és áldoz az építésüggyel kapcsolatos társadalompolitikai elképzelések magvalósítását célzó intézkedésekről szóló 1032/2015. (I.30.) Korm. határozatban meghatározott feladatokkal kapcsolatos teendőkre. A kamara külön szakmai tanácskozást szervezett az építési engedélyezés egyszerűsítéséről és részt vesz a kormányhatározatból adódó feladatokkal kapcsolatos, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága által koordinált valamennyi munkacsoportban.

  Tovább
 • Felelősségbiztosítási kérdés
  2015. május 11.

  A 1032/2015. (I.30.) Korm. határozat indította változások a tervek szerint növelni fogják a tervező mérnök felelősségét. A megnövekedő felelősség erős felelősségbiztosítási támaszt kíván. A követelményeknek megfelelő felelősségbiztosítás kialakításának kereteiről és menetéről egyeztetett május 5-én az MMK és a MÉK szakmai vezetése. A két kamara képviselői egyetértettek abban, hogy lehetőleg közösen kell fellépni a kedvezőbb feltételek kialakítása érdekében.

  Tovább
 • Egyeztett a Mérnöki és Építész Kamara
  2015. május 11.

  Május 5-én az MMK elnöke és érintett szakmai vezetői, valamint a MÉK alelnöke és szakmai vezetői részvételével egyeztetést tartottak az MMK székházában annak érdekében, hogy a két kamara közös álláspontot alakítson ki az 1032/2015 (I.30) Korm. határozat 4. pontjában meghatározott feladatokkal kapcsolatban.

  Tovább
 • Ismét Kassai Ferencet választották a budapesti területi kamara elnökének
  2015. május 11.

  Május 6-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara. A küldöttgyűlés - a kötelező napirendek és a testületek megválasztása mellett - ismét Kassai Ferencet választotta a területi kamara elnökévé.

  Tovább
 • Ismét teltházas kamarai konferencia
  2015. május 11.

  Május 7-én került sor a "Finanszírozási lehetőségek a 2014-2020-as pénzügyi időszakban" címmel a kamara székházában rendezett konferenciára. Az MMK elnöke, Barsiné Pataky Etelka által megnyított konferencián a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Európai Beruházási Bank szakmai vezetői, valamint -a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről - az egyes operatív programok szakmai vezetői, szakértői tartottak konzultációs lehetőséggel egybekötött előadásokat. A konferencíát a túljelentkezés miatt - most már hagyományossá váló módon - online is közvetítettük, a megtekintésre a Honlapon lehetőség nyílt.

  Tovább
 • Pályázati kiírás "Harsányi István-díj" elnyerésére
  2015. május 9.

  A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló tehetséges hallgatók kiválasztását és menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.

  Tovább
 • Vegyészmérnöki Tagozat Taggyűlés
  2015. május 7.
  Tovább
 • Konferencia május 7-én: kattintson és nézze élőben
  2015. május 7.

  A Magyar Mérnöki Kamara egyik legfontosabb, kiemelt célja, hogy a 2014 – 2020 Uniós programozási időszakban magvalósuló projektekről, a projektek finanszírozási és tervezési kérdéseiről gyakorlati információkat szolgáltasson a kamarai tagság részére. Elsőrendű célunk, hogy a projektek minél nagyobb hányadában legyenek sikeresek a magyarországi pályázók.

  Tovább
 • Kötelező jogi továbbképzés 2014. április 21-én
  2015. április 13.

  A Mérnöki Kamarai Tudásközpont 2015. április 21-re kötelező jogi továbbképzést hirdet. A képzésre elsősorban azon kollégák jelentkezését várjuk, akik számára a kötelező jogi képzés megújított, e-learning formában történő teljesítése nehézséget okoz.

  Tovább
 • Újra indul a villámvédelmi vizsga, ülésezett a Környezetvédelmi tagozat és a Továbbképzési testület - rövid hírek a Kamaráról
  2015. április 7.

  A Kamara Továbbképzési Testülete Dr. Csenke Zoltánné elnök vezetésével áttekintette többek között a továbbképzések törzsanyagaival kapcsolatos formai és tartalmi követelményeket, ajánlást fogadott el a képzésekhez kapcsolódó értékelőlapokról, valamint a szakcsoportok bevonásáról a törzsanyagok elkészítésébe. További hírekért kattintson!

  Tovább
 • Klímapolitika konzultáció
  2015. április 7.
  Tovább
 • „A hazai építésügyben még mindig várunk a szükséges rendszerváltoztatásra” - interjú Barsiné Pataky Etelkával
  2015. április 7.

  Erős felindulásból elkövetett kormányzati ötletelések helyett a hazai építésügy integrált megközelítését, és  értékén kezelését  sürgeti az országos köztestület elnöke. Barsiné Pataky Etelka interjúnkban többek között egy korszerű tervezési rendszer bevezetésének szükségességéről, és a friss kormányhatározat mérnöki vonzatairól beszélt.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozatának különdíja
  2015. március 30.
  Tovább
 • Nézze élőben! Workshop: Az építésügyi engedélyezési rendszer átalakításáról
  2015. március 20.

  2015. március 20-án 10 órától tartja a Magyar Mérnöki Kamara V. Workshop-ját. Téma: Az építésügyi engedélyezési rendszer átalakításáról. A rendezvényen több mint 170 fő vesz részt, de így is többszörös volt a túljelentkezés.

  Tovább
 • Beszámolók és vizsgák március 19-én
  2015. március 19.

  Március 19-én is folyamatosan zajlanak a beszámolók és vizsgák a Mérnöki Kamara Vizsgaközpontjában. Kíváncsi a részletekre? Kattintson a címre!

  Tovább
 • Hírközlési és Informatikai Tagozat Szakmai nap beszámoló
  2015. március 19.

  2015. 03. 17-én került sor az MMK Hírközlési és Informatikai Tagozat 2. Szakmai nap megrendezésére, telt házzal, a Magyar Telekom székház konferencia termében, Kamarai felkészülés az infokommunikációs szektor 2014-2020 közötti infrastruktúra fejlesztésére, címen. Utólag már  akár mondhatjuk digitális szlengben, a DIGITAL AGENDA 2018-ról.

  Tovább
 • Kecskeméten tárgyaltak a Magyar Mérnöki Kamara vezetői
  2015. március 18.

  Kecskemétre látogatott március 17-én és 18-án a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) alelnöki tanácsa és elnöksége. A mintegy 18 ezer jogosított szakági tervezőt, szakértő mérnököt számláló, és csaknem 13 ezer műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt nyilvántartó köztestület vezetői az ország egyik leggyorsabban fejlődő településén – városi és megyei vezetőkkel tárgyalva – igen sűrű és sikeres programot bonyolítottak.

  Tovább
 • OTSZ 5.0 gyakorlatiasan: Kérdezze tűzvédelmi mérnökét!
  2015. március 18.

  Március 5-én lépett hatályba az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, az ún. OTSZ 5.0. E rendelet szakít az eddig megszokott tűzvédelmi előírásokkal. Teljesen új alapokra helyezi a tűzvédelmet, s különösen a létesítésre vonatkozó előírásokat. Megszűnnek az eddig megszokott tűzveszélyességi osztályok. A létesítési követelmények kockázati osztályok alapján lesznek meghatározhatók.

  Tovább
 • Szakmai továbbképzés teljesítése
  2015. március 18.

  Ne feledje, március 31-ig teljesíthető a kötelező szakmai továbbképzés. Részletekért kattintson a linkre és tekintse meg képzési naptárunkat!

  Tovább
 • Az építésüggyel kapcsolatos társadalmopoltikai elképzelések megvalósítását célzó intézkedések
  2015. március 18.

  A Miniszterelnökség munkacsoportokat szervezett az építésüggyel kapcsolatos társadalmopoltikai elképzelések megvalósítását célzó intézkedésekről szóló 1032/2015. (I.30.) Korm. határozat végrehajtásának előkészítésére.

  Tovább
 • "Processzorok vs. professzorok" konferencia
  2015. március 18.
  Tovább
 • A közbeszerzési törvény előkészítése
  2015. március 18.

  Az MMK Elnöke által vezetett szakértői delegáció részt vett a közbeszerzési törvény előkészítéséről tartott egyeztetésen. Az egyeztetést a Miniszterelnökség illetékes miniszteri biztosa szervezésében, a MÉK, az MKIK és az ÉVOSZ részvételével tartották.

  Tovább
 • Tisztújítás a Magyar Innovációs Szövetség Közgyűlésén
  2015. március 18.

  2015. március 9-én került sor Budapesten, a Hotel Aquincumban a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2014. évet záró, tisztújító közgyűlésére.

  Tovább
 • Közadakozás az Őrbottyáni temetőben található Kvassay-sírkert felújítására
  2015. március 18.

  Kvassay Jenő iránt érzett tisztelete jeléül az Országos Vízügyi Főigazgatóság Emlékbizottságot hozott létre, amely célul tűzte ki az Őrbottyáni temetőben található Kvassay sírkert közadakozás útján történő felújítását. A felújított sírkertet Kvassay Jenő születésének 165. évfordulója alkalmából 2015. június 5-én tartandó ünnepségen kívánjuk felavatni.

  Tovább
 • Szatmáry Zoltán, Széchenyi-díjas kollégánk
  2015. március 16.

  Magyarország köztársasági elnöke – a kormány előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Széchenyi-díjakat adott át. Örömünkre az idei kitüntetettek között volt Szatmáry Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) által az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény (Atv.) 19. § előírásai szerint nyilvántartott a nukleáris biztonsággal kapcsolatos hatósági eljárások körében eljáró független műszaki szakértőket Minősítő Bizottság tagja.

  Tovább
 • Széchy Károly Emlékülés beszámoló
  2015. március 10.

  A Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata, az ISSMGE Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Geotechnikai Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya közös szervezésében 2015. február 13-án 14 órai kezdettel rendezték meg a XXI. Széchy Károly emlékülést, amelynek az Magyar Tudományos Akadémia Nagyterme adott helyet.

  Tovább
 • Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferencia
  2015. március 5.

  2015. március 26-án kerül sor a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében a Duna Régió Stratégia Projektfinanszírozási Konferenciájára, amelynek helyszíne a minisztérium székhelyének konferenciaterme.

  Tovább
 • Energia Unió
  2015. március 9.

  Az Európai Bizottság és a Parlament napirendjükre tűzték az Energia Unió koncepcióját, aminek lényege a csatolt dokumentumokból és a megadott linkeken elérhető anyagokból ismerhető meg. Az Energia Unió az elkövetkezendő időszak forró politikai és szakpolitikai témái közé fog tartozni.

  Tovább
 • Hírközlési és Informatikai Tagozat Szakmai nap
  2015. március 5.

  2015. március 17-én (kedden) rendezi meg szakmai napját a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Tagozata. 

  Tovább
 • Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Széchy Károly Emlékülést
  2015. március 5.

  A Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata, az ISSMGE Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Geotechnikai Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya közös szervezésében 2015. február 13-án 14 órai kezdettel rendezték meg a XXI. Széchy Károly emlékülést, amelynek az Magyar Tudományos Akadémia Nagyterme adott helyet.

  Tovább
 • Újabb egyeztetés a HOAI rendszerű díjszabás témájában
  2015. március 5.

  2015. március 3-án Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke egyeztetést tartott a HOAI rendszerű építészeti és mérnöki javasolt díjszabás kidolgozására létrehozott munkacsoport vezetőjével, Kovács Istvánnal.

  Tovább
 • Green eMotion projekt: elektromobilitás Európában
  2015. március 5.

  Az Európai Unió 4 éves Green eMotion Projektjét lezáró nemzetközi konferencián vett részt 2015. február 6-án a Magyar Mérnöki Kamara elnöke Barsiné Pataky Etelka és a Magyar Mérnöki Kamara energetikai szóvivője Zarándy Pál. A rendezvény az E-Mobility Network soron következő Workshopja is volt egyben.

  Tovább
 • Európai Vízügyi Szövetség (EWA) tavaszi konferencia
  2015. március 5.

  2015. március 4-6. között a Magyar Víz-és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) szervezésében kerül sor az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) tavaszi konferencia sorozatára, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

  Tovább
 • Program-ajánló: Projektmenedzsment Fórum április 9-én
  2015. február 24.

  A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Projektmenedzsment Szakosztály 2015. április 9-én „Projektmenedzsment a gazdaságban” címmel rendezi az immáron 18. Projektmenedzsment Fórumot.

  Tovább
 • „Dióhéjban” egy jó hangulatú szekszárdi mérnökbálról
  2015. február 17.

  A Tolna Megyei Mérnöki Kamara immáron 19. Farsangi Mérnökbálját a hagyományoknak megfelelően Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban rendezték.

  Tovább
 • Mérnökbázissá válhat a város
  2015. február 16.

  19. alkalommal rendezte meg a Műszaki szakemberek fórumát a Vas Megyei Mérnöki Kamara, a Vas Megyei Építész Kamara és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) Vas Megyei Egyesülete szerdán a Megyeháza dísztermében.

  Tovább
 • Szakmai konzultáció a Külgazdasági és Külügyminisztériumban
  2015. február 11.

  A transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről tartott szakmai konzultációt a Magyar Mérnöki Kamara és a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2015. február 11-én.

  Tovább
 • Szívszorító csendben
  2015. február 11.

  Dr. Mecsi József búcsúztatása és temetése február 20-án, 13 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz termében.

  Tovább
 • Rendkívüli küldöttgyűlést tartott a Mérnöki Kamara
  2015. február 9.

  Rendkívüli küldöttgyűlést tartott január 31-én országos szakmai önkormányzatunk, amelyen a megyei kamarák és a szakmai tagozatok 284 szavazati joggal rendelkező küldöttjéből 149-en vettek részt. Az országos küldöttértekezlet módosította az Alapszabályt és az éves nyilvántartási díj mértékét.

  Tovább
 • Építőipari Nívódíjasok konferencia február 27-én
  2015. február 5.

  Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) valamint a Mesterdíj Alapítvány (ÉMA) 2015. február 27-én konferenciát szervez ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJASOK – 2014 címmel.

  Tovább
 • "100 éves a magyar földgázszállítás" című kiállítás megnyitó
  2015. február 5.

  A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (MOGIM) és az FGSZ Földgázszállító Zrt. tisztelettel meghívja a 100 éves a magyar földgázszállítás című kiállításának vecsési megnyitójára.

  Tovább
 • Beszámoló az MMK Épületgépészeti Tagozatának Tisztújító üléséről
  2015. február 2.

  2015. január 29-é tartotta Tisztújító küldöttgyűlését az MMK Épületgépészeti Tagozata. A nagy érdeklődéssel várt küldöttgyűlésen vendégként részt vett Barsiné Pataky Etelka a MMK elnöke, Kassai Ferenc a MMK alelnöke és egyben a BPMK elnöke, Rónay István a MMK alelnöke, Kun Gábor a MMK Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozatának elnöke, Csohány Kálmán a MÉgKSZ alelnöke, valamint Gyárfás Attila a MÉGSZ ügyvezető elnöke, a Felsőoktatási Intézmények tanszékvezetői és a szaksajtó képviselői.

  Tovább
 • Kiállítás ajánló: Sorsok és találmányok
  2015. február 2.

  A Közlekedési Múzeumban (1146 Budapest, Városligeti körút 11.) 2015. március 1-ig látható a Magyar Holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett Sorsok és találmányok c. időszaki kiállítás.

  Tovább
 • Jogalkotási aktualitások
  2015. január 30.

  A kamarai törvényben foglalt feladata alapján a Magyar Mérnöki Kamara folyamatosan nyomon követi és véleményezi a mérnökök szakmai érdekeit érintő jogszabályok tervezeteit. A mérnöktársadalmat érinti aktuális jogszabálytervezetekről jelen cikkünkben olvashat.

  Tovább
 • Közlekedési Tagozat: Csány László-díj felhívás
  2015. január 28.

  A Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozata az 1849. évi független magyar kormány közlekedési minisztere és a szabadságharc önkéntes mártírja tiszteletére és emlékére Csány László-díj kitüntetést alapított.

  Tovább
 • Hamarosan megjelenik a februári Mérnök Újság
  2015. január 28.

  Kíváncsi a február 9-én megjelenő januári-februári összevont Mérnök Újság lapszám tartalmára? Kattintson és olvassa el a részleteket.

  Tovább
 • Búcsúzunk kollégáinktól
  2015. január 27.

  Elhunyt dr. Mecsi József professzor, a BPMK alelnöke; Kiss Sándor, az MMK Felügyelőbizottságának elnöke; és dr. Füredy Jenő jogtanácsos, a mérnöki kamara egyik alapítója.

  Tovább
 • Megkezdte munkáját a Duális Képzési Tanács
  2015. január 23.

  A tanács mérnöki kamarai delegáltját, dr. Szekeres Tamást interjúnkban a duális képzés hazai tapasztalatairól, és a tanács majdani munkájáról kérdeztük.

  Tovább
 • XXI. Széchy Károly Emlékülés
  2015. január 23.

  Az MTA Műszaki Tudományok Osztálya, az ISSMGE Magyar Nemzeti Bizottsága és az MMK Geotechnikai Tagozata közös szervezésben február 13-án, 14 órai kezdettel rendezi meg a XXI. Széchy Károly Emlékülést az MTA Széchényi téri székházának nagytermében.

  Tovább
 • Zala: az Év Arany Gyűrűs Mérnöke
  2015. január 23.

  Lékai Gyula Zoltán, a Zala Megyei Mérnöki Kamara elnöke – ünnepélyes keretek között – immár 13. alkalommal adta át az Arany Gyűrűs Mérnök díjat, a kitüntetett ezúttal Kárász Pál villamosmérnök, világítástechnikai szakmérnök volt.

  Tovább
 • Környezetvédelmi Tagozat: díjátadó
  2015. január 23.

  Az országos kamara székházában január 22-én ünnepség keretében adták át az MMK Környezetvédelmi Tagozat díjait és kitüntetéseit.

  Tovább
 • Mérnökbálok országszerte
  2015. január 12.

  Kőszegtől Debrecenig idén januárban és februárban ismét sok helyütt megrendezik a mérnöktársadalom legünnepélyesebb találkozóit.

  Tovább
 • Kiállítás ajánló: Lechner, az alkotó géniusz
  2015. január 20.

  Nagyszabású – 2014. november 20. és 2015. május 31. között látogatható – kiállítással emlékezik az Iparművészeti Múzeum a magyar szecesszió mesterére, Lechner Ödön (1845-1914) építészre.

  Tovább
 • Teljesítésigazolási Szakértői Szerv III. Pályázati Felhívása
  2015. január 6.

  A felhívás célja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv tagjainak kiválasztása. További részletekért kattintson!

  Tovább
 • 2014. évi Gábor Dénes-díjas mérnökök
  2014. december 19.

  A kimagasló szellemi alkotásokat létrehozó és az új ismereteket a gyakorlatba átültető szakemberek erkölcsi megbecsülése érdekében alapított NOVOFER Alapítvány által létesített Gábor Dénes-díjakat december 18-án az Országház épületének Felsőházi termében adták át.

  Tovább
 • Március 31-ig teljesíthető a szakmai továbbképzés
  2014. december 19.

  Az MMK Elnöksége október 22-én megtárgyalta az új továbbképzési rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat, majd úgy határozott, hogy a Továbbképzési Szabályzatban kapott feladata alapján, a módosítási javaslatait a Küldöttgyűlés elé terjesztette.

  Tovább
 • Áldott, békés ünnepeket kíván a Magyar Mérnöki Kamara Főtitkársága!
  2014. december 18.
  Tovább
 • Stratégiai partnerségi megállapodás a honvédelmi tárcával
  2014. december 11.

  Stratégiai partnerségi megállapodást kötött december 11-én a honvédelmi tárca és a Magyar Mérnöki Kamara. A dokumentumot Hende Csaba miniszter és Barsiné Pataky Etelka MMK-elnök látta el kézjegyével.

  Tovább
 • 2014. évi Nukleáris Technikai Szimpózium
  2014. december 8.


  Tovább
 • Tájékoztató a Választmányi ülésről
  2014. december 5.

  A Magyar Mérnöki Kamara Választmánya november 28-án és 29-én választmányi ülést tartott. Olvassa el beszámolónkat!

  Tovább
 • Új típusú fűtőelem kazetták Pakson
  2014. december 3.

  A paksi atomerőmű 1982-87 között üzembe-helyezett VVER-440/213 jelű reaktorblokkjainak üzemidő-hosszabbítása (30 + 20 év) mellett, egy másik kiemelt projekt is figyelmet érdemel: magyar-orosz közös innovációval kifejlesztett új fűtőelem kazetták alkalmazását tervezik Pakson.

  Tovább
 • Sok új feladat vár még a Tolna megye mérnökeire
  2014. november 27.

  Szokásos éves szakmai napját tartotta csütörtökön a Tolna Megyei Mérnöki Kamara a Garay Élmény Pincében. A jogosításon, továbbképzésen és a minősítéseken túlmenően feladatának tartja a kamara az ehhez hasonló rendezvények megszervezését.

  Tovább
 • A paksi 2. blokk üzemidő hosszabbítás engedélyezése
  2014. november 27.

  Az Országos Atomenergia Hivatal kiegészítő feltételek nélkül engedélyezte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. húsz évvel tovább üzemeltesse az atomerőmű 2. blokkját.

  Tovább
 • Fókuszban az építészeti tervezés és megvalósítás
  2014. november 26.

  Az MNVH Terv&Pályázat címmel tartott konferenciát Tapolcán május 23. és 24. között. A konferencia ajánlása alapján az MNVH elnöksége egy állásfoglalást adott ki. Olvassa el, hogy milyen terv kell a sikerhez!

   

  Tovább
 • II. Európai Mérnöknap - beszámoló Brüsszelből
  2014. november 26.

  November 20-án rendezték meg a II. Európai Mérnöknapot, melyen a Magyar Mérnöki Kamara is jelen volt. Részletekért kattintson!

  Tovább
 • Európai díj a Mérnöki Kamara Elnökének
  2014. november 20.

  A Mérnöki Kamarák Európai Tanácsának díját idén Barsiné Pataky Etelka MMK elnök vehette át Brüsszelben, a II. Európai Mérnöknapon.

  Tovább
 • Közbeszerzés: egy új uniós direktíva kihívásai
  2014. november 20.

  Interjú Barsiné Pataky Etelkával a tervezett új közbeszerzési  szabályozással kapcsolatos kamarai álláspontról. További érdekes interjúkat keresse a novemberi Mérnök Újságban!

  Tovább
 • Nézze meg újra a IV. Kamarai Workshopot!
  2014. november 18.

  2014. november 17-én megszervezésre került a IV. Kamarai Workshop, melynek témája a közbeszerzésekhez kapcsolható Uniós irányelvek magyaroszági bevezetése volt. A rendezvényt online, élőben közvetítettük. Nézze meg újra!

  Tovább
 • NFM stratégiai partnerségi megállapodás
  2014. november 12.

  2014. október 28-án a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban Dr. Seszták Miklós miniszter aláírta a következő, 2014-2018-as periódusra vonatkozó stratégiai partnerségi megállapodást Barsiné Pataky Etelkával, az MMK elnökével.

  Tovább
 • Online jogi képzés az MMK-nál
  2014. november 12.

  Már elindult az MMK kötelező jogi képzése, amelyet mérnökeink online, távoktatásos formában végezhetnek el. Érdeklik a részletek? Kíváncsi hogyan jelentkezhet? Feltétlen olvassa el gyakorlati útmutatónkat.

  Tovább
 • MMK workshop a közbeszerzésről
  2014. november 5.

  A Magyar Mérnöki Kamara november 17-én rendezi meg IV. workshopját, melynek témája az Európai Parlament és Tanács 2014/24/EU irányelve a közbeszerzésről, a bevezetés és a közbeszerzések szabályozásának lehetőségei.

  Tovább
 • Oroszlány István emlékülés november 5-én
  2014. október 30.

  Az öntözéses gazdálkodás szerepe az elmaradott térségek felvirágoztatásában a Dráva folyó példáján

  Tovább
 • Geotechnikai Tagozat: tisztújító taggyűlés
  2014. október 30.

  A tagozat elmúlt négyéves ciklust lezáró és új tisztségviselőket választó taggyűlésére november 20-án kerül sor a Főmterv földszinti tanácstermében.

  Tovább
 • Cél a teljesítményelvű felsőoktatás kialakítása
  2014. október 21.

  A Felsőoktatási Kerekasztal megvitatta a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” címmel elkészült új felsőoktatási koncepciót. A következő 15 évre vonatkozó iránymutatás kijelöli azokat a célkitűzéseket és feladatokat, amelyek a teljesítményelvű hazai felsőoktatás kialakítása érdekében szükségesek.

  Tovább
 • Megkezdődött a Hankook és a Dunaújvárosi Főiskola duális képzési programja
  2014. október 16.

  Az őszi szemeszterben elindult a Dunaújvárosi Főiskola és a Hankook Tire közös duális főiskolai képzése, amelynek célja, hogy válaszolva az iparágban tapasztalható szakemberek iránti keresletre, versenyképes elméleti és gyakorlati tudással ruházza fel az főiskola mérnök hallgatóit.

  Tovább
 • Álláslehetőség tervezőmérnököknek
  2014. október 15.

  Az ARTREA CONSULTING KFT. gyakorlattal rendelkező projektvezető épületvillamossági tervezőmérnök kollégát keres, kiemelkedő bérezéssel.

  Tovább
 • Baranya: az „Év Aranygyűrűs Mérnöke"
  2014. október 15.

  Idén a megyei kamara legrangosabb elismerését Schubert József okl. építőmérnök, okl. geotechnikai szakmérnök vehette át Tiffán Zsolttól, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökétől és dr. Kukai Tibortól, Baranya Megyei Mérnöki Kamara elnökétől.

  Tovább
 • Zala: novemberi mérnöknap
  2014. október 13.

  A Zala Megyei Mérnöki Kamara november 14-én rendezi meg a második Zalai Mérnöknapot Zalaegerszegen, a Göcsej Palatinus Panzióban. A Mérnöknap szakmai témái között szerepel a kórházbővítés szakági terveinek bemutatása.

  Tovább
 • Biztonságtechnika & IT Konferencia 2014
  2014. október 13.

  A Magyar Mérnöki Kamara fővédnökségével rendeznek szakmai konferenciát november 13-án, az új Groupama Aréna VIP Gold konferenciaterében.

  Tovább
 • Jász-Nagykun-Szolnok: IX. Mérnöknap
  2014. október 6.

  A JNK Szolnok Megyei Mérnöki Kamara idén kilencedik alkalommal szervezte meg a megyében már hagyománynak számító mérnöknapot. Csaknem 100 mérnök és hozzátartozója látogatott ki szeptember 20-án Szolnokon a Millér Szabadidő Központba, hogy együtt töltse mérnöktársaival a szombati napot.

  Tovább
 • KÖZÖS DOLGAINK – beszélgetések a szakmáról
  2014. október 6.

  A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara az MMK Közlekedési Tagozata szakmai segítségével szervezi meg ismét a „KÖZÖS DOLGAINK – beszélgetések a szakmáról” programsorozat következő rendezvényét.

  Tovább
 • Csak lélegző lakás kaphasson pályázati támogatást!
  2014. szeptember 24.

  Kiírták az idei nyílászáró- és fűtéskorszerűsítési pályázatokat. A nem átgondolt energetikai korszerűsítések miatti halálesetek, balesetek elkerülése miatt nyílt levélben fordul a pályázókhoz és a pályáztatókhoz a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és több civil szervezet.

  Tovább
 • Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Műszaki Értelmiség Napját
  2014. szeptember 22.

  A fővárosi közlekedésfejlesztés volt a kiemelt témája az idei Műszaki Értelmiség Napjának, amelyet szeptember 19-én rendezett meg a BPMK a budapesti Újvárosháza dísztermében.

  Tovább
 • VII. Építész Regatta
  2014. szeptember 22.

  Az Ybl bicentenárium tiszteletére, 2014 a magyar építészet éve. Ennek apropóján rendezték meg szeptember 13-án a VII. Építész Regatta, nagyhajós vitorlás túraversenyt a Balatonlelle – Keszthely útvonalon. A versenyre meghívást kapott a Magyar Mérnöki Kamara is.

  Tovább
 • Vízügyi közgazdász szakmérnöki szakirányú továbbképzés Baján
  2014. szeptember 17.

  A bajai Eötvös József Főiskola Gazdálkodási Intézete elsősorban műszaki diplomával rendelkezők számára állított össze posztgraduális képzési programot

  Tovább
 • Épületfelújítás konferencia 2014
  2014. szeptember 9.

  Az előző évek sikeres konferenciái után a Magyar Építéstechnika 5. alkalommalrendezi meg az Épületfelújítás Konferenciát, melynek idei évben is szakmai támogató partnere a BME Épületszerkezettani tanszéke.
   

  Tovább
 • Műszaki Értelmiség Napja - szeptember 19., Újvárosháza
  2014. szeptember 6.

  A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szeptember 19-én, 9-13 óra között az Újvárosháza (V. kerület, Váci utca 62-64.) dísztermében rendezi meg a Műszaki Értelmiség Napját. A korábban meghirdetett program módosult!

  Tovább
 • Megduplázódik a kutatás-fejlesztésre fordítható kohéziós támogatási keret
  2014. szeptember 6.

  A következő uniós költségvetési ciklusban 2,1 milliárd eurót fordíthat Magyarország kutatás-fejlesztésre (K+F), ami duplája az előző időszakban kapott kohéziós támogatási keretnek - jelentette ki Cséfalvay Zoltán.

  Tovább
 • Az MMK a Duális Képzési Tanácsban
  2014. szeptember 3.

  A Magyar Mérnöki Kamara is delegálhat egy képviselőt a szeptemberben megalakuló, 13 tagú Duális Képzési Tanácsba.

  Tovább
 • Urbania21 – okos megoldások, melyekkel működik a város
  2014. augusztus 28.

  Hogyan hasznosíthatók az okos megoldások a városfejlesztésben? Az első Urbania21 szakkiállítás ebben a témában teremt fórumot a lakosság, szolgáltatók és a fejlesztők között. Okos megoldások, melyekkel működik a város. 2014. szeptember 17-18., Budapest

  Tovább
 • Nőtt a Műegyetemre felvettek száma és átlagpontszáma
  2014. augusztus 25.

  A 2014 szeptemberében induló képzésekre a BME-re összesen 11 492-en jelentkeztek, ez az országos adat 10,8%-a. A Műegyetemre júliusban összesen felvettek száma tavalyhoz képest kis mértékben nőtt: idén 5319-en kezdhetik meg a Műegyetemen tanulmányaikat.

  Tovább
 • Kötelező jogi képzés szeptembertől
  2014. augusztus 21.

  Szeptembertől indul a kötelező jogi továbbképzés e-learning formában! A kötelező jogi továbbképzés általános jogi és egyes területeken szakterületi jogi ismereteket nyújtó képzés, amelyet a kormányrendelet szigorúan szabályoz. Ezt a képzést változatlanul 5 évente kell teljesíteni.

  Tovább
 • Mérnökjogi képzés szeptember 25-én
  2014. augusztus 15.

  A Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja mérnökjogi tanfolyamot hirdet minden mérnök szakmagyakorló számára. A Tanfolyam célja olyan gyakorlati jogi tudás átadása, ami a mérnök számára hasznos, legyen akár vállalkozó, munkáltató, tervező vagy szakértő.

  Tovább
 • A tömeges evakuálás tervezése
  2014. augusztus 13.

  Az ISO/TC 223 Társadalmi biztonság nemzetközi műszaki bizottságban kidolgozás alatt van az ISO 22315 azonosító jelzetű Társadalmi biztonság. Tömeges kiürítés. Útmutatók a tervezéshez című nemzetközi szabvány, amely várhatóan már 2014-ben megjelenik és útmutatást ad a tömeges evakuálás tervének elkészítéséhez.

  Tovább
 • Magyar nyelvű szabványok a lakóépületekben használtszén-monoxid-érzékelő készülékek követelményeire
  2014. augusztus 13.

  A Magyar Szabványügyi Testület 2014. augusztus 1-jén hirdette meg az MSZ EN 50291-1:2014 Villamos készülékek szén-monoxid érzékelésére lakóépületekben. 1. rész: Vizsgálati módszerek és működési követelményekcímű szabványt, amely az EN 50291-1:2010 európai szabvány magyar nyelvű változata.

  Tovább
 • A Magyar Szabványügyi Testület aktuális hírlevele
  2014. augusztus 11.

  A Magyar Szabványügyi Testület minden érdeklődő mérnöki kamarai tagunk számára lehetővé tette a mindenkori MSZT Hírlevél elérését.

  Tovább
 • Kamarai tanúsítás
  2014. augusztus 12.

  A Magyar Mérnöki Kamara tagjainak kérelemre, meghatározott szakmagyakorlási területeken tanúsítja megfelelő végzettségüket, gyakorlatukat és magas szintű képességüket. A tanúsítvány 5 éves időszakra szól, meghosszabbítása továbbképzéshez kötött és csak kamarai tagoknak adható.

  Tovább
 • Közbeszerzési pályázatok: a mérnökök szakmai alkalmasságának igazolása
  2014. július 29.

  A közbeszerzési eljárásokat érintően a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese Kovács Ákos és a NIF igazgatója, Kardos Gábor levélben fordultak a Magyar Mérnöki Kamarához, melyben javasolják egy generális igazolás kiállítását a közbeszerzési eljárásokban résztvevő mérnökök szakmai alkalmasságának megállapítása érdekében.

  Tovább
 • Becsüljék a mérnöki tudást!
  2014. július 17.

  Én olyan mérnököket szeretnék, akiket megtanítanak gondolkodni, akik a saját szakterületükön bármilyen feladatra felkérhetők – nyilatkozta magazinunknak Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke. A posztra 2013-ban másodszor megválasztott szakember elnökségének eddigi eredményei közül a szervezet működésének rendbetételét és a továbbképző rendszer megújítását emelte ki. Legalább ilyen kihívás a mérnökök társadalmi megbecsültségének erősítése.

  Tovább
 • Elhunyt dr. Szergényi István, a kamara tiszteletbeli tagja
  2014. július 16.

  Búcsúzunk dr. Szergényi István vegyészmérnöktől, tiszteletbeli mérnöki kamarai tagtól

  (1933-2014)

  Tovább
 • Környezetvédelmi tagozat díjai
  2014. július 16.

  Az MMK Környezetvédelmi Tagozata 2014-ben, az elmúlt évekhez hasonlóan, három-féle kitüntetés átadását tervezi. Részletekért kattintson!

  Tovább
 • Kötelező jogi továbbképzések júliusban
  2014. július 16.

  A Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet szerinti kötelező jogi továbbképzést hirdet minden szakmagyakorló számára 2014. július 24-én és július 29-én.

  Tovább
 • Trendforduló: 2013-ban nőtt az építőipari termelés volumene
  2014. július 14.

  Elkészült a KSH jelentése az építőipar 2013. évi teljesítményéről. Eszerint 2013-ban az építőipar termelése több évig tartó visszaesés után 9,5%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

  Tovább
 • Megkezdődött a Velencei-tó vízpótlása
  2014. július 14.
  A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság július 7-én megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a zámolyi és a pátkai tározókból - tájékoztatott az igazgatóság.
  Tovább
 • KSH: nőtt a kutatás-fejlesztésre fordított összeg 2013-ban
  2014. július 14.

  Több mint 420 milliárd forintot, a hazai össztermék 1,44 százalékát fordították kutatás-fejlesztésre (k+f) Magyarországon nemzetgazdasági szinten tavaly, ez 2012-höz képest 15,5 százalékos növekedés - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  Tovább
 • Látványraktár készül az esztergomi Duna Múzeumban
  2014. július 14.
  Új, interaktív kiállítóteret alakítanak ki a műtárgyraktár látogathatóvá tételével, az eddig raktárban őrzött, ritkán bemutatott tárgyak kiállításával az esztergomi Duna Múzeumban.
  Tovább
 • Dr. Cserei Pál Díj jelöltállítási felhívás
  2014. július 4.

  A Békés Megyei Kamara által alapított Dr. Cserei Pál Díj emléket állít dr. Cserei Pál mérnöki munkásságának, életszemléletének, annak a kitüntető figyelemnek, amelyet Békés megye épített környezetére fordított.

  Tovább
 • Mérnökjogi tanfolyam: "Miért fontos a mérnökök számára az új Polgári Törvénykönyv ismerete?"
  2014. június 30.

  A Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja mérnökjogi tanfolyamot hirdet minden mérnök szakmagyakorló számára. A Tanfolyam célja olyan gyakorlati jogi tudás átadása, ami a mérnök számára hasznos, legyen akár vállalkozó, munkáltató, tervező vagy szakértő.

  Tovább
 • Emléktábla Neuschloss Kornélnak
  2014. június 26.

  Zugló Önkormányzata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Neuschloss Kornélnak, az Budapesti Állatkert egykori főépítészének – születésének 150. évfordulójára – emléktáblát állított.

  Tovább
 • Hajdú-Bihar: negyedszázados jubileum
  2014. június 26.
  Június 14-én volt éppen huszonöt esztendeje, hogy megalakult a megyei kamara jogelődje, a Magyar Mérnöki Kamara egylet égisze alatt alapított Debreceni Mérnöki Kamara. A Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara ez alkalomból június 19-én ünnepi ülést rendezett a Debreceni Egyetem Aulájában, amelyen az egykori alapító tagok mellett meghívott vendégek vettek részt.
  Tovább
 • VI. Észak-Magyarországi Műszaki Értelmiség Napja
  2014. június 26.

  A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara, a Miskolci Egyetem és az MTA Miskolci Területi Bizottsága június 30-án 10 órától rendezi meg a VI. Észak-Magyarországi Műszaki Értelmiség Napját az akadémia miskolci székházának dísztermében.

  Tovább
 • Tantermet neveztek el a Műegyetemen Bogárdi János mérnökről
  2014. június 12.
  Tantermet neveztek el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Bogárdi János Széchenyi-díjas vízépítő mérnökről, akadémikusról, akinek bronz domborművét is felavatták a munkássága előtt tisztelgő június 11-ei megemlékezésen.
  Tovább
 • Magyarország nyolc operatív programot benyújtott az EU-nak
  2014. június 11.

  Magyarország a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszak tíz operatív programjából nyolcat benyújtott az Európai Bizottságnak - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára.

  Tovább
 • 64. Építők Napja
  2014. június 10.
  Idén immár 64. alkalommal rendezték meg a nagy hagyományokkal rendelkező Építők Napja központi ünnepségét a Vasas Szakszervezet Székházában június 6-án.
  Tovább
 • Nap napja
  2014. június 10.

  A Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke június 15-én 10 órától rendezi meg Gödöllőn a Nap Napja elnevezésű konferenciát.

  Tovább
 • Dr. Scharle Pétert, az MMK képviselőjét választották a legtöbb szavazattal a Szabványügyi Tanácsba
  2014. június 6.

  A Magyar Szabványügyi Testület legutóbbi, tisztújító közgyűlésén a Magyar Mérnöki Kamara – a szakmai szervezetek közül első helyen, a legtöbb szavazatot elnyerve – jutott be a Szabványügyi Tanácsba. Kamaránk ottani képviselőjével, dr. Scharle Péter professzorral ennek apropóján beszélgettünk.

  Tovább
 • Barsiné Pataky Etelka mondott köszöntőt az Óbudai Egyetem EU-PED 2014 rendezvényén
  2014. június 6.

  Június 6-án rendezték meg az Óbudai Egyetemen a Kárpát-medencei magyar felsőoktatás pedagógus napját, az EU-PED 2014 rendezvényt, amelyen a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Barsiné Pataky Etelka mondott üdvözlő beszédet.

  Tovább
 • A főváros szolgálatában
  2014. június 5.
  A Főváros és a BPMK közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására június 4-én került sor a Főpolgármesteri Hivatal tanácstermében. Tarlós István főpolgármester köszöntőjében leszögezte: erős és sikeres főváros nélkül nincs erős és sikeres Magyarország, Budapest pedig csak akkor lehet erős és sikeres, ha támaszkodik arra a szellemi tőkére, amelyet a műszaki értelmiség kreatív megoldásai jelentenek.
  Tovább
 • Budapest és Pest megye: küldöttgyűlés
  2014. június 4.

  A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) május 30-án tartotta éves rendes küldöttgyűlését Budapesten, az Angyal utcai székházban. Az eseményen a küldöttek több mint ötven százaléka megjelent, s ez a tanácskozás határozatképességét jelentette. A küldöttgyűlés levezető elnöke dr. Bánhidi László elnökségi tag volt.

  Tovább
 • Kiemelkedő munkát végző mérnököket díjaztak
  2014. június 3.
  Éves taggyűlését és szakmai fórumot tartott a Tolna Megyei Mérnöki Kamara pénteken, a szekszárdi Mészáros Borházban. A taggyűlés az idei elismerések átadásával kezdődött. A résztvevőket László-Varga Zsuzsanna, a Tolna Megyei Kormányhivatal igazgatója és Rónay István, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke köszöntötte.
  Tovább
 • Somogy: taggyűlés
  2014. május 30.
  A kamara a nehézségek ellenére pozitív eredménnyel zárta az évet. A kedvező eredmény a tagdíjakból, az igazgatási-szolgáltatási díjakból befolyt összegből, illetve a kiadásnál jelentkező takarékos gazdálkodásból született.
  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara határozottan tiltakozik a kötelező iparkamarai tagság ellen
  2014. május 29.

  A Magyar Mérnöki Kamara, tagjai nevében határozottan tiltakozik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarai javaslat: a kötelező iparkamarai tagság ellen.

  Tovább
 • Küldöttgyűlést tartott a Magyar Mérnöki Kamara
  2014. május 28.

  A Magyar Mérnöki Kamara május 24-i éves küldöttgyűlésén – a legnagyobb hazai mérnökképző intézmény, a BME dísztermében – a területi kamarák és a szakmai tagozatok szavazati joggal rendelkező 174 küldöttje vett részt. Szakmai önkormányzatunk küldöttei elfogadták a testületi beszámolókat, a szervezet költségvetését és új szabályzatait.

  Tovább
 • Hírközlési és Informatikai Tagozat: tisztújítás
  2014. május 28.
  A tagozat április 29-én tartotta tisztújító küldöttgyűlését, amelyen titkos szavazással megválasztották az elnököt és 8 fő elnökségi tagot.
  Tovább
 • Győr-Moson-Sopron: tisztújítás
  2014. május 22.
  A Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara május 6-án tartotta tisztújító taggyűlését a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Dísztermében. A taggyűlés újabb négy évre elnöknek Bartal György okl. építőmérnököt választotta meg.
  Tovább
 • Tésztahíd építő világbajnokság
  2014. május 21.
  Az Óbudai Egyetem május 30-án negyedszer rendezi meg a RECCS fantázianevű tésztahíd építő világbajnokságot, ahol az eddig beérkezett nevezések alapján 11 ország 15 egyeteméről, főiskolájáról érkező mérnökhallgatók fogják összemérni tudásukat.
  Tovább
 • Baranya: tisztújítás
  2014. május 20.

  A Baranya Megyei Mérnöki Kamara az éves tisztújító küldöttgyűlését május 9-én tartotta a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karon. A küldöttek újabb négy évre elnöknek dr. Kukai Tibor okl. építőmérnököt, alelnöknek Lengyel Tamás okl. gépészmérnököt választották meg.

  Tovább
 • Átfogó fokozatú sugárvédelmi képzés 2014. június 2. és 6. között
  2014. május 14.

  A Somos Alapítvány 2014. június 2. és 6. között átfogó fokozatú sugárvédelmi képzést tart. A tanfolyam 40 órás, ebből 32 óra elmélet, 4 óra konzultáció, 4 óra gyakorlat. A tanfolyam tematikája megfelel a 16/2000. (VI. 8.) EüM rendelet az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról, 4. számú melléklet I/3 pontja követelményeinek.

  Tovább
 • Környezetvédelmi Tagozat: tisztújítás
  2014. május 12.

  A taggyűlés – 24 éves elnöki tevékenységének elismeréseként – Gilyén Elemért örökös tiszteletbeli alapító elnökévé választotta. A tagozat új elnöke Parragh Dénes lett.

  Tovább
 • E-Építési Napló gyakorlóteszt
  2014. május 7.

  A Belügyminisztérium a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit kft. közreműködésével az elektronikus építési napló mind szélesebb körben való megismerése, valamint a napló alkalmazásban, naplóvezetésben való tájékozottsága érdekében mindenki számára elérhető felületen lehetőséget biztosít tudásának elmélyítésére.

  Tovább
 • Gépészeti Tagozat: ajánlásokat várnak a Botka Imre díj 2014. évi jelöltjére
  2014. május 6.
  A tagozat a szakterületén elért eredmények elismerésére, a szakmai teljesítmény és emberi helytállás példájának felmutatására 2001-ben Botka Imre díjat alapított. A kitüntetés megvalósított, elméletileg is kidolgozott alkotásért (szerkezet, folyamat, eljárás), vagy gyakorlati felhasználást megalapozó tudományos eredményért adományozható.
  Tovább
 • Gáz- és Olajipari Tagozat: XXII. Dunagáz Konferencia
  2014. május 6.
  A Thermal Hotel Visegrád adott otthont április 16-17-én a XXII. Dunagáz Konferenciának. A gázipar egyik legrangosabb konferenciájának csaknem 200 résztvevője volt, emellett 14 kiállító mutatta be legújabb termékeit. Az MMK Gáz- és Olajipari Tagozata aktívan támogatta a konferencia előkészíté-sét, illetve megrendezését.
  Tovább
 • Időszaki tárlat az Atomenergetikai Múzeumban
  2014. április 30.

  Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Atomenergetikai Múzeuma (AEM) A kibernetika hőskora – avagy volt élet a PC előtt címmel időszaki tárlatot rendezett a múzeum galériáján.

  Tovább
 • Programozz környezettudatosan!
  2014. április 29.

  A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara megalakulása óta nagy hangsúlyt helyez az innovációra és a környezettudatos gondolkodásra, ezért a kar már 2009-ben elindította a „Programozz környezettudatosan” programozói versenyt.

  Tovább
 • Beszámoló taggyűlés Jász-Nagykun-Szolnok megyében
  2014. április 29.
  A megyei kamara április 17-én tartotta éves beszámoló taggyűlését.
  Tovább
 • A Közúti Szakemberekért Alapítvány idén 15 éves
  2014. április 29.

  A közúti szakmában ez az egyetlen olyan alapítvány, amely közhasznú, valamint tevékenységével a közúti szakma teljes keresztmetszetét lefedi (kutatók, egyetemi oktatók, tervezők, közútkezelők, kivitelezők, állami alkalmazottak stb.). Az elismerések átadása nyilvános, ünnepélyes keretek között történt és történik (szakmai rendezvényeken, konferenciákon).

  Tovább
 • A Rubik-kocka a legnagyobb magyar találmányok egyike
  2014. április 25.

  Rubik Ernő kockája a legnagyobb magyar találmányok sorába tartozik - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a New York-i magyar főkonzulátuson csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján, amelyet a Beyond Rubik's Cube (Túl a Rubik-kockán) című nagyszabású interaktív kiállítás ünnepélyes megnyitója előtt tartott.

  Tovább
 • A Magyar Mérnöki Kamara közleménye a közbeszerzés során a „legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás” helyett a „gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat” értékelési szempont alkalmazására
  2014. április 18.

  A Magyar Mérnöki Kamara határozott álláspontja, hogy az építészeti és mérnöki szolgáltatások területén a kizárólagosan ár-alapú döntésekkel szemben az értékelés során rész-szempontok figyelembe vételével a minden szempontból legkedvezőbb ajánlatot kell kiválasztani.

  Tovább
 • Megjelent a Mérnök Újság áprilisi száma
  2014. április 18.
  Tovább
 • Építési Tagozat Fiatal Mérnökök Csoportja: program dömping
  2014. április 17.

  Az Építési Tagozat Fiatal Mérnökök Csoportja egész évben gazdag szakmai programokkal várja az érdeklődő fiatal szakmagyakorlókat.

  Tovább
 • Kétszámjegyű növekedést várnak az építőiparban az elemzők az idén
  2014. április 17.

  Kétszámjegyű, 10 százalék körüli növekedést várnak az idén a hazai építőiparban. A szektor teljesítménye egy éve megszakítás nélkül nő.

  Tovább
 • Jordániában épít villamos távvezeték hálózatot az MVM Ovit
  2014. április 17.

  Mintegy 14 milliárd forint értékben 185 kilométer hosszú villamos távvezeték hálózatot épít Jordániában az MVM Ovit Zrt.

  Tovább
 • Hidak és hídépítők napja
  2014. április 17.
  Múlt év májusában a Hídépítők Egyesületének kezdeményezésére első alkalommal ünnepeltük meg szakmánk, hivatásunk napját. Már akkor is érezhető volt az az igény, hogy Nepomuki Szent János ünnepén a HIDAK ÉS HÍDÉPÍTŐK NAPJÁT ezentúl minden évben rendezzük meg.
  Tovább
 • Az interneten is elérhető az esztergomi Duna Múzeum gyűjteménye
  2014. április 17.

  A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeum hét gyűjteményének közel háromezer műtárgya vált láthatóvá a múzeum honlapján.

  Tovább
 • Április 15-től a minisztériumok vették át az uniós és nemzeti támogatások eddigi közreműködő szervezeteinek helyét
  2014. április 17.

  Mostantól a Miniszterelnökségbe és a kijelölt minisztériumokba integrálják az európai uniós és nemzeti támogatások eddigi közreműködő szervezeteit, ezzel lezárul a fejlesztéspolitikai intézményrendszer tavaly augusztusban megkezdett átalakítása és bezár a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

  Tovább
 • Elhunyt Michelberger Pál nemzetközi hírű gépészmérnök, az MTA volt alelnöke
  2014. április 17.
  Életének 85. évében, április 11-én elhunyt Michelberger Pál Széchenyi-díjas gépészmérnök, a mechanika, a járműtervezés és -építés, valamint a kinetika nemzetközileg elismert kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és egykori alelnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa.
  Tovább
 • Elektromos buszt fejlesztett az evopro csoport
  2014. április 17.
  A mérnöki kutatás-fejlesztéssel, teszteléssel, tervezéssel, kivitelezéssel, üzembe helyezéssel, karbantartással foglalkozó evopro csoport 32 céget tömörítő, 300 mérnököt foglalkoztató magyar tulajdonú multinacionális cég.
  Tovább
 • Mérnökök Napja a Construmán
  2014. április 4.

  A Construma szakvásáron, a Hungexpo konferenciaközpontjában rendezte meg április 4-én, 9-15 óra között a Magyar Mérnöki Kamara a Mérnökök Napját, melynek keretében az épületgépészeti és az épületvillamossági szakterületen jogosított szakmagyakorló mérnökök számára tartott kötelező jogi továbbképzést. A rendezvény – melyen mintegy másfélszáz szakmagyakorló vett részt – egyszersmind a kamara új továbbképzési rendszerének debütálása is volt.

  Tovább
 • Dr. Kozáry István (1926 - 2014)
  2014. április 1.
  Tovább
 • Üzleti körút vállalkozásoknak a Balti államokba
  2014. április 1.
  A program célja a magyar vállalkozások számára értékes együttműködési lehetőségek feltárása a baltikumi közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatban. Különösen nagy lehetőséget jelenthet magyar cégek számára a Rail Baltica, az Európai Unió Transz-Európai Közlekedési Hálózat (TEN-T) kiemelt projektje.
  Tovább
 • Szántó Miklós (1929 – 2014)
  2014. április 1.
  Tovább
 • Lányok Napja a Műegyetemen – április 24.
  2014. április 1.

  Április 24-én a műszaki pálya iránt érdeklődő középiskolás lányoknak szerveznek programot a Műegyetemen.

  Tovább
 • Rendkívüli küldöttgyűlést tart az MMK
  2014. március 26.
  Országos köztestületünk rendkívüli küldöttgyűlést rendez március 28-án, pénteken 14 órától az MTA Természettudományi Kutatóintézetének új lágymányosi épületében.
  Tovább
 • Tartószerkezeti Tagozat: felhívás Menyhárd István-és Tartószerkezeti Életmű-díjra
  2014. március 26.

  A díjazott(ak)ra a kuratórium javaslatokat vár. Javaslatot tehet a Tagozat bármelyik szakosztálya, vagy a Tartószerkezeti Tagozat legalább három tagja együttesen április 30-ig.

  Tovább
 • Májusi közlekedésfejlesztési konferencia
  2014. március 26.
  A tagozat május 13-15-én ismét Balatonföldváron rendezi hagyományos szakmai konferenciáját.
  Tovább
 • Közlekedési Tagozat: tisztségviselő választás előtt
  2014. március 26.
  Tovább
 • Hírközlési és Informatikai Tagozat: tisztújító küldöttgyűlés
  2014. március 26.
  Tovább
 • Környezetvédelmi Tagozat: elnökség választó taggyűlés
  2014. március 26.
  Tovább
 • Felhívás a Csány László-díj kitüntetés javaslatára
  2014. március 26.

  A javaslatokat, megfelelő indoklással április 15-ig a kuratórium elnökének: Cholnokyné Ferenczi Éva, e-mail: eva@cholnoky.hu címre elektronikusan,vagy a 1014 Budapest, Uri u. 52. címre kell eljuttatni.

  Tovább
 • Workshop III – Hol a hiba a nagyberuházásoknál?
  2014. március 26.

  „Hol a hiba a nagyberuházásoknál?” címmel a Magyar Mérnöki Kamara fél éven belül immár harmadszor, ez alkalommal a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával közösen rendezett workshop keretében hívta párbeszédre a beruházási folyamatban érdekelt szereplőit és a kormányzat képviselőit annak érdekében, hogy az eddigieknél sikeresebbek lehessenek az új, 2014-2020 közötti uniós támogatási ciklus fejlesztő beruházásai.

  Tovább
 • Mérnöki Kamarai továbbképzés a Construmán épületgépész és épületvillamossági szakterületen
  2014. március 18.

  A Magyar Mérnöki Kamara az épületgépészeti és az épületvillamossági szakterületen jogosított szakmagyakorló tagjai számára meghirdeti a 266/2013.(VII.11.) korm. rendeletben előírt teljes, 2 részből álló kötelező jogi továbbképzését, a Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás Mérnökök Napja keretein belül.

  Tovább
 • A kamara segíti a nyugat-magyarországi gépészképzés meghonosítását
  2014. március 3.

  A Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata szakmai segítségnyújtással kapcsolódik be a jövőre Szombathelyen elindítani tervezett duális mérnökképzés megszervezésébe, dr. M. Csizmadia Béla tagozati elnök irányításával.

  Tovább
 • Kinyílt a világ a járműmérnöki szakma előtt
  2014. január 31.

  A Magyar Mérnöki Kamara elnöke a mérnökképzés aktualitásairól nyilatkozott az Autopro.hu stábjának a január 31-én tartott járműipari tudományos konferencián.

  Tovább
 • Lázár János és Barsiné Pataky Etelka megbeszélése a 1731-es kormányhatározatról
  2014. február 3.

  Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár január 31-én a Parlamentben fogadta a Magyar Mérnöki Kamara elnökét, hogy egyeztessenek a mérnöki tevékenység jövőbeni szerepéről az új programozási időszak európai uniós fejlesztési forrásaiból megvalósuló projektek tekintetében.

  Tovább
 • Kérdezze mérnökét!
  2014. január 31.
  Tovább
 • Felhívás Zielinski Szilárd Díj adományozására
  2014. január 31.

  A Magyar Mérnöki Kamara a kitüntetési szabályzata szerint, a kamara érdekében végzett kimagasló teljesítményért négy személy részére Zielinski Szilárd díjat adományozhat. A kitüntető díj odaítélésére bármelyik kamarai tag vagy szervezet, indokolással ellátott javaslatot tehet.

  Tovább
 • Megalakult az Oltóberendezés Szakosztály
  2014. szeptember 15.

  A Bács-Kiskun Megyei Kamara szervezésében tartott lakitelki szakmai továbbképzéshez kapcsolódva, a Tűzvédelmi Tagozaton belül szeptember 11-én 63 fő alapító taggal megalakult az Oltóberendezés Szakosztály.

  Tovább
 • Az MMK a Duális Képzési Tanácsban
  2014. szeptember 3.

  A Magyar Mérnöki Kamara is delegálhat egy képviselőt a szeptemberben megalakuló, 13 tagú Duális Képzési Tanácsba.

  Tovább
 • Emhő László a kamarai Szabványügyi Testület új elnöke
  2014. július 25.

  Néhány hete dr. Emhő László épületgépész, energetikus kapott felkérést az MMK elnök-asszonyától a mérnöki kamara Szabványügyi Testületének vezetésére.

  Tovább
 • Négy ütemben történik az M0 további bővítése
  2014. július 21.

  Az M0 déli szektorának fejlesztése valamint a körgyűrű továbbépítése az északi és a nyugati szektorban az elmúlt évek legnagyobb horderejű budapesti, közúti beruházása.

  Tovább
 • Új munkacsoport hozott létre az MMK
  2014. július 16.

  Az európai uniós és hazai központi költségvetési forrásokból finanszírozandó fejlesztések eredményességének elősegítése érdekében célszerű és indokolt az építésügyi eljárás szabályainak áttekintése, elemzése és ennek alapján a szabályozást egyszerűsítő, továbbá a fenti érdekeket szolgáló változtatásokra vonatkozó javaslatok kidolgozása.

  Tovább
 • Pakucs János a Műegyetem díszpolgára lett
  2014. július 11.

  Csaknem ötven éve támogatja a magyar innovációt és a jövő mérnökgenerációit Pakucs János, a BME korábbi külsős oktatója, az „Egyetem Díszpolgára” kitüntetés egyetlen ez évi díjazottja.

  Tovább
 • Mérnök üzletkötőt keresnek
  2014. október 22.

  Ipari automatizálás területére keresnek mérnök üzletkötőt, angol középfokú nyelvtudással.

  Tovább
 • Workshop III.: "Hol a hiba a nagyberuházásoknál?"
  2014. március 17.

  A Magyar Mérnöki Kamara "Hol a hiba a nagyberuházásoknál? - A projekt-előkészítés, a tervezés és a tervellenőrzés német és magyar gyakorlatának bemutatása" címmel workshopot szervez. A rendezvény kapcsolódik a 2014 és 2020 közötti periódusban várható európai uniós támogatások sikeres felhasználásának előkészítése témájában szervezett korábbi két workshophoz, amelyeken javaslatokat fogalmaztunk meg a tervezésre, a tervek ellenőrzésére a beruházásokban résztvevő mérnök szaktanácsadó szerepére és az előkészítések fontosságára vonatkozóan.

  Tovább
 • Pakucs János a Műegyetem díszpolgára lett
  2014. július 11.

  Csaknem ötven éve támogatja a magyar innovációt és a jövő mérnökgenerációit Pakucs János, a BME korábbi külsős oktatója, az „Egyetem Díszpolgára” kitüntetés egyetlen ez évi díjazottja.

  Tovább
 • Új betonszabvány
  2014. július 22.

  Érvénybe lépett az MSZ EN 206:2014 „Beton. Műszaki feltételek, teljesítőképesség, készítés és megfelelőség" című új szabvány.

  Tovább
 • Műszaki értelmiség napja az energiáról
  2014. július 4.

  Hatodik alkalommal rendezte meg a műszaki értelmiség napját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara, az MTA Miskolci Területi bizottsága és a Miskolci Egyetem június 30-án, Miskolcon. Ezúttal az energiát választották témául, és három remek előadás hangzott el a világ, Európa és hazánk energetikai helyzetéről, kilátásairól.

  Tovább
 • Közbeszerzési munkacsoport alakult
  2014. július 16.

  Munkacsoportot hozott létre az MMK vezetése a közbeszerzésekre vonatkozó törvény módosításával kapcsolatos kamarai álláspont kialakítására. A munkacsoport vezetésére az MMK elnöke Janitsáry Iván okleveles építőmérnököt kérte fel.

  Tovább
 • Erőteljes profiltisztítás jön
  2014. június 30.

  A leendő felsőoktatási államtitkár szerint nem politikai komisszárokat küldenek ősztől a felsőoktatási intézményekbe a kancellári rendszer bevezetésével, hanem az egyes egyetemek, főiskolák profiljának megfelelő szakembereket keresnek majd. Közölte: várhatóan nyár végén ülhet össze a Felsőoktatási Kerekasztal, és a felsőoktatási alapszakok számában jelentős csökkenés várható.

  Tovább
 • A kamara aranygyűrűs mérnöke
  2014. június 30.

  A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége a kamara újjáalapításának 25. évfordulója alkalmából alapított „Év Mérnöke” Kamarai Aranygyűrű díjat elsőként dr. Dulácska Endre okleveles építészmérnök, az MTA doktora, professor emeritus vehette át az MMK küldöttgyűlésén.

  Tovább
 • Vidéki képviseleti hálózatot hoz létre az Eximbank
  2014. július 14.

  Vidéki képviseleti hálózatot hoz létre az Exmibank. A magyar exportőröket segítő pénzintézet első vidéki irodája a nyáron nyílik Győrben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

  Tovább
 • Menet közben is összekötve
  2014. július 4.

  Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke 2003 óta BME tiszteletbeli professzora, ami kötelezettségekkel is jár: minden évben előadást kell tartani a mérnökhallgatóknak. Ennek úgy tesz eleget, hogy széles hallgatóság előtt számol be az autóipari legújabb eredményeiről. Az idei teltházas előadása többek között arról szólt, hogy miért fontos, hogy ne csak az utasok, de az autók is fent legyenek a világhálón, melyek a közeljövőben várható fejlesztések, és mit tudunk ehhez mi, magyar mérnökök hozzátenni.

  Tovább
 • A Duna napja, a vízmérnökök napja is
  2014. június 27.

  Egyszerű az ok, hogy az egyre több mindennek szentelt „nap” között a Dunának is legyen napja: a folyam sorsa, állapota, jelentősége mindenki figyelmét érdemli, igényli. Pont a június 29-et pedig az magyarázza, hogy a Duna menti országok éppen 20 éve ezen a napon kötötték meg az úgynevezett „Szófiai Konvenciót”, és határozták el a megérdemelt nemzetközi összefogást a Duna védelmére.

  Tovább
 • Hajdú-Bihar: negyedszázados jubileum
  2014. június 30.

  Június 14-én volt éppen huszonöt esztendeje, hogy megalakult a megyei kamara jogelődje, a Magyar Mérnöki Kamara egylet égisze alatt alapított Debreceni Mérnöki Kamara. A Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara ez alkalomból június 19-én ünnepi ülést rendezett a Debreceni Egyetem Aulájában, amelyen az egykori alapító tagok mellett meghívott vendégek vettek részt.

  Tovább
 • Közlekedési Tagozat: ötletpályázat
  2014. június 30.

  A Magyar Mérnöki Kamara a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával közlekedésbiztonsági ötletpályázatot hirdet a közúti közlekedésben résztvevők biztonságának javítása érdekében.

  Tovább
 • Tiszteletbeli kamarai tag lett dr. Szaló Péter
  2014. június 11.

  A Magyar Mérnöki Kamara június 11-ei elnökségi ülésén adta át Barsiné Pataky Etelka MMK-elnök a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag kitüntető címet igazoló oklevelet dr. Szaló Péternek, a Belügyminisztérium területrendezésért, építésügyért és örökségvédelemért felelős helyettes államtitkárának a mérnöktársadalom érdekében végzett kiemelkedő szakmai és közéleti munkásságának elismeréséül.

  Tovább
 • Közlekedési Tagozat: tisztújítás
  2014. június 20.

  A tagozat május 30-án tartotta éves küldöttgyűlését, amelyen ezúttal tisztújításra is sor került. A szervezetet Lakits György elnök irányítja tovább.

  Tovább
 • Földhő alapú településfűtés – szakmai nap
  2014. október 27.

  Az MMK Geotermikus Szakosztálya és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet szakmai napot rendez november 5-6-án, Földhő alapú településfűtés hazánkban és Európában címmel.

  Tovább
 • Új főtitkár állt munkába országos köztestületünknél
  2014. június 11.

  Az MMK Elnöksége június 11-i ülésén dr. Virág Rudolfot bízta meg az országos köztestület főtitkári feladatainak ellátásával. Az MMK munkaszervezetének új irányítóját terveiről, a kamarai érdekképviseleti munka erősítésének kérdéseiről faggattuk.

  Tovább
 • Fókuszban a közúti- és a vasúti infrastruktúra fejlesztési környezet javítása
  2014. június 10.

  Az MMK elnöke és a NIF vezérigazgató-helyettese június 10-i tárgyalásán egyebek mellett a hazai közbeszerzési gyakorlat és a tervellenőrzés hazai rendszere került szóba.

  Tovább
 • Az InfoRádió vendége volt az MMK elnöke
  2014. június 16.

  Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt június 15-én este Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

  Tovább
 • Az ügyintézés szünetel december 21. és január 4. között
  2015. december 21.

  Tisztelt Szakmagyakorlók!

  2015. december 21. és 2016. január 04. között a Magyar Mérnöki Kamara Főtitkárságán az ügyintézés szünetel. Szíves megértésüket kérjük.

   

  Tovább
 • Tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara energetikai auditorokra és energetikai auditáló szervezetekre vonatkozó regisztrációs tevékenységével kapcsolatos tudnivalókról
  2015. szeptember 22.
  Tovább
 • Építési Tagozat: Kardos Andor díj felhívás
  2014. március 26.

  Ezúton hívjuk fel az Építési Tagozat tagjait, hogy tegyenek javaslatot a Kardos Andor-díj odaítélésére. Határidő: április 30.

  Tovább