jún.
01

Beruházások költségbecslése

A Magyar Mérnöki Kamara szakmai javaslataiban jelezte, hogy a beruházások költségbecslése, költségeinek kiszámítása a jelenlegi gyakorlatnál lényegesen pontosabb lehet, ha a beruházások megkezdése kivitelezési terveken alapul.

TOVÁBB >>>

Ezért a kamara örömmel üdvözli Kósa Lajosnak, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjének nyilatkozatát. A nyilatkozat arra utal, hogy a politikai döntéshozók hajlandók megfontolni azt a szakmai véleményt, amely szerint a beruházások tényleges költségeinek megállapítása a kivitelezési tervek birtokában sokkal pontosabb lehet, mint az engedélyezési tervek birtokában.

A pontosabb költségbecslés és megállapítás lényegesen csökkenti a beruházás megindulását követő módosítások iránti igényt és az induló költségek későbbi lényeges emelkedésének esélyét.

A fenti álláspontot támasztja alá Homolya Róbert, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárának a Közlekedésvilág 2017. április-májusi számában megjelent riportja is.

Az államtitkár annak okaként, hogy miért magasabbak a tendernyertes árak a projektekre előirányzott összegnél, azt jelölte meg, hogy a projektek nevesítésénél a kormány még nagy részt - 70-80%-ban - nem rendelkezett a kivitelezési tervekkel.