júl.
25

Emhő László a kamarai Szabványügyi Testület új elnöke

Néhány hete dr. Emhő László épületgépész, energetikus kapott felkérést az MMK elnök-asszonyától a mérnöki kamara Szabványügyi Testületének vezetésére.

Mit gondol, mi az oka annak, hogy az MSZT legutóbbi közgyűlése alkalmával első helyen éppen a mérnöki kamara, illetve annak képviselője, dr. Scharle Péter került be a Szabványügyi Tanácsba ?

Az egyik oka ennek természetesen hivatásrendi önkormányzatunk súlyában, presztízsében keresendő. Ez egy nagylétszámú, a reálértelmiség legszélesebb körét képviselő köztestület, komoly társadalmi súllyal. Másrészt Scharle Péter – aki egy ideig szintén vezette azt a testületet, amire most én kaptam megbízást – ismert név a mérnöktársadalomban, a szabványok nagy része pedig műszaki, mérnöki szabvány.

Az MMK Szabványügyi Testületének elnökét a kamara elnöke nevezi ki. Mit kért Öntől az MMK elnöke, s mit kapott útravalóul?

A legfontosabb leckém, hogy a kamara és a Magyar Szabvábyügyi Testület közötti kapcsolat a lehető leg optimálisabb legyen, a mainál olajozottabban működjön. Ebből a megfogalmazásból nyilvánvalóan kiviláglik, hogy a közös munka a múltban nem mindig lehetett zökkenőmentes. Valóban különféle megoldandó és megoldhatatlannak látszó problémák léteznek a két köztestület között. Ezeket feloldása a cél, továbbá az, hogy javítsuk a szervezeteink közötti együttműködést, kapcsolatot, mérnökeink kedvezőbb áron jussanak hozzá a munkaeszközként használatos szabványokhoz, a Magyar Szabványügyi Testületből kikerülő és a mérnökeinkhez eljutó információk gyorsan és hatékonyan célba érjenek. Ennek első lépése lehet például az MSZT Hírlevél linkjének feltüntetése honlapunkon.

Hogyan működik majd ez a kamarai testület? Hogyan atrikulálódnak majd munkájában a mérnöki érdekek?

Az „artikuláció” kifejezés igen csak helyén való. Precízen meg kell tudni fogalmazni, szűrni és kellően össze kell rakni, be kell csomagolni azokat a javaslatokat, kívánságokat, amelyek hozzánk érkeznek majd kamarai tagjainktól. Meg kell találnunk azt a formát, amivel mindezeket elfogadhatóvá, emészthetővé tesszük a Magyar Szabványügyi Testület felé, beillesztve azokat az elfogadott hazai illetve nemzetközi szabványosítási folyamatokba. Nem kis feladat lesz. Most készül szervezetünk munkaterve, kora ősszel pedig megtartjuk a megújult testület első ülését, amelyen részt vesznek majd a legfajsúlyosabb szakmai tagozataink képviselői.

 

Dr. Emhő László okl. gépészmérnök, a BME Mérnöktovábbképző Intézet címzetes egyetemi docense, az energetikai képzés vezetője, az Emtech-S Mérnökiroda alapítója és ügyvezetője valamint az Magyar Szabványügyi Testület megbízott szakértője. A Magyar Mérnök Egyesület, illetve a Magyar Mérnöki Kamara alapító tagja, két cikluson át az Épületgépészeti Tagozat alelnöke. Itthon nagy tervező, kivitelező, gyártó, fejlesztő, szakértő cégeknél tevékenykedett, az Egyesült Államokban pedig közepes nagyságú tervező és gyártó vállalkozásoknál, tervezőként, fejlesztőként. Fő szakterülete a hűtés-klímatechnika és az energiagazdálkodás.