Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
szept.
22

VII. Építész Regatta

Az Ybl bicentenárium tiszteletére, 2014 a magyar építészet éve. Ennek apropóján rendezték meg szeptember 13-án a VII. Építész Regatta, nagyhajós vitorlás túraversenyt a Balatonlelle – Keszthely útvonalon. A versenyre meghívást kapott a Magyar Mérnöki Kamara is.

A invitálásnak eleget téve, a kamara vezetése vállalta a versenyen való megmérettetést. Sikerült a „Kishamis” nevű kuttert megszerezni, melynek kormányosa Hrehus György, az MMK alapító tagja és a Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozat minősítő bizottságának több ciklus óta aktív tagja. A hajó 1896-ban épült a Széchenyi család megrendelésére, s Széchenyi Emil koronaőr volt az első kormányosa. A II. világháború végén parancsba adták, hogy a Balatonon minden átkelési lehetőséget meg kell semmisíteni. A balatonfüredi hajógyárban tárolt hajót az ottaniak nem voltak hajlandók megsemmisíteni, pusztán kiütötték az alját és elsüllyesztették. A harcok után aztán kiemelték, megjavították és azóta is vízen van – versenyez, természetesen folyamatos karbantartással, a szerelvények korszerűsítésével, de eredeti állapotának megfelelően. A „Kishamist” 1959-ben védetté, műszaki emlékké nyilvánították.

A szeptemberi építész regattán 16 hajó állt rajthoz, s a kamara legénysége végül a második helyen ért célba. Sajnos az első helyre nem volt esélyünk, mert a győztes „Orpheus” más, gyorsabb kategóriába tartozik. Vitorlás versenyzői múltam ellenére örülök, hogy ezzel a híres hajóval is versenyezhettem a kamara képviseletében. A kategóriájában sok versenyt nyert, többek között fehér- és kékszalagot is, valamint számtalan helyezést elért hajó kormányosa, büszkén és örömmel adta át a nyert serleget Barsiné Pataky Etelka elnök asszonynak. Én pedig az ezüstérmet az 1985-ös EB részvételemet igazoló kiadvány mellé akasztottam abban a reményben, hogy nem ez volt az utolsó építész regatta, amin részt vehettem...

Dr. Szakatsits György okl. mérnök, BPMK vízimérnök szakcsoportvezető