Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
okt.
19

Beszámoló: Mérnöki Kamarák Európai Tanácsának (ECEC) közgyűlése

Budapesten tartotta 2016. október 15-én 13. éves közgyűlését a Mérnöki Kamarák Európai Tanácsa (ECEC). A közgyűlésen meghívottként a „Mediterrán térség Mérnöki Kamaráinak Szövetsége” is képviseltette magát.

Az MMK elnökének javaslatára a közgyűlés kiemelten fontosnak tartotta és egyhangúan támogatta, hogy az ECEC csatlakozzék a budapesti V4 találkozó közös nyilatkozatában foglalt közbeszerzési útmutató összeállításához.

Az ECEC számára ennek az évnek a legnagyobb kihívása, hogy egy pályázat elnyerésével vezető szerepet kapott abban a munkában melynek célja, hogy megvizsgálja, van-e lehetőség a mérnöki szakterületeken is a végzettségek közvetlen, vizsgálat nélküli elismerésére hasonlóan az építészdiplomához. Ennek a vizsgálatnak az első része, a jelenlegi helyzet és a szakmai szabályozottság felmérése megtörtént és most készül az első javaslat a továbblépés érdekében.

carousel_mu_oktober

 

Amunka az október 27-én Bécsben megrendezésre kerülő workshopon folytatódik. Közgyűlésén az ECEC elfogadta az elmúlt év beszámolóit, egyhangúan döntött a következő költségvetéséről. Tudomásul vette, hogy a Spanyol Építőmérnöki Kamara helyett a továbbiakban a Spanyol Mérnöki Kamarák Szövetsége fog tagként szerepelni és társult tagként – szavazati jog nélkül – felvette soraiba a Horvát Elektromérnökök Kamaráját.

A Portugál Mérnökök Kamarája bemutatkozó előadásában jelezte, hogy megvizsgálja a szervezet soraiba való jelentkezésének kérdését. A közgyűlés záró vacsoráján az ECEC-Medal kitüntetést az MMK elnöke és az ECEC elnöke adták át Mirko Oreskovič úrnak a szervezet korábbi elnökének, akivel részletes interjút is készített a Mérnökújság.

ecec_01

 

ecec_02

 

ecec_03

 Igor Mecserin, elnök, Orosz Nemzeti Mérnöki Kamara

ecec_04

 Szőllőssy Gábor, MMK elnöki tanácsadó, ECEC kincstárnok

ecec_05

 

ecec_06

 

ecec_07

 Črtomir Remec, elnök, Szlovén Mérnöki Kamara, az ECEC elnöke

ecec_08

 Szőllőssy Gábor, Zalavári István

ecec_09

Mirko Oreskovič (korábbi ECEC elnök), Barsiné Pataky Etelka (MMK elnök), Črtomir Remec (ECEC elnök)

ecec_10

 Mirko Oreskovič, Črtomir Remec

 

ecec_12

 Barsiné Pataky Etelka

ecec_13

Molnár Tamás, Barsiné Pataky Etelka