Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
ápr.
17

Kétszámjegyű növekedést várnak az építőiparban az elemzők az idén

Kétszámjegyű, 10 százalék körüli növekedést várnak az idén a hazai építőiparban. A szektor teljesítménye egy éve megszakítás nélkül nő.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) április 16-án közzétett adatai szerint az építőipar termelése 28,3 százalékkal szárnyalta túl februárban az egy évvel korábbit, mind a kiigazítatlan nyers, mind a munkanaptényezővel kiigazított adat szerint. Az épületek építése 21,3, az egyéb építményeké 39,2 százalékkal nőtt. Éves összehasonlításban az építőipar teljesítménye egy éve megszakítás nélkül nőtt tavaly február óta, de eddig egyszer sem érte el még a 20 százalékos ütemet sem. A 2011-es 7,9 és a 2012-es 6,6 százalékos visszaesés után az építőipari termelés a tavalyi év egészében 9,6 százalékkal nőtt.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint kiugróan kedvező lett az építőipar februári növekedése. Kiemelte, hogy az időjárás a tavalyinál és az általában megszokottnál is sokkal kedvezőbb volt, ami nagyban hozzájárult a növekedéshez. A kétszámjegyű növekedés 2014-ben maradhat, ami az Erste Bank elemzője szerint 10 százalék körül alakul éves átlagban. Megjegyezte: a bázis rendkívül alacsony, az ágazat kibocsátása a 2010-es szintjén van, 2012-ben több mint 15 éves mélypontján volt. A növekedéshez az európai uniós források erőteljes lehívása is hozzájárult, hiszen tavaly összesen 5,5 milliárd euró érkezett Magyarországra, ennek a hatása az építőiparban most jelentkezik - mondta. Kiemelte, hogy az egyéb építmények ágazat még mindig dominál. Ide az állami infrastrukturális beruházások, útépítés, közlekedésfejlesztés, vagy a vasútépítés tartoznak, amelyeket jellemzően uniós pénzből finanszíroznak. A magánszektorban a növekedés továbbra is gyengébb. Hozzátette: bíztató az is, hogy a február végi új szerződésállománynak a volumene 65,5 százalékkal nőtt. A 2006-os csúcsév eléréséhez bő 40 százalékkal kéne nőnie a kibocsátásnak - mondta az elemző.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kifejtette: folytatódott az elmúlt hónapok trendje az építőiparban. Döntően az állami, európai uniós forrásból megvalósuló beruházások húzták a szektort, alacsony volt a bázis, és az enyhébb tél is segített - jegyezte meg, hozzátéve, a március-április hónapok biztosan erős növekedést mutatnak majd, de év végéig ez lassulhat. Kitért arra, hogy az építőiparon belül jól teljesített az épületek építése ágazat is, ami ugyancsak felfelé húzhatta az ágazat összteljesítményét, amiben az autóiparhoz köthető létesítmény vagy nagyobb beruházás is benne lehetett. Kifejtette, az ágazat idei teljesítményét az is lassítja majd az év hátralévő részében, hogy az európai uniós források lehívása lelassul. Az elemző az ágazatban éves átlagban szintén 10 százalék körüli bővülésére számít. (MTI)