Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
júl.
14

Látványraktár készül az esztergomi Duna Múzeumban

Új, interaktív kiállítóteret alakítanak ki a műtárgyraktár látogathatóvá tételével, az eddig raktárban őrzött, ritkán bemutatott tárgyak kiállításával az esztergomi Duna Múzeumban.

Az átalakítással a látogatók képet kapnak a múzeumi gyűjtemény sokféleségéről, valamint az itt elhelyezett tárgyi, képeslap-, térkép- és éremanyag, illetve a Széchenyi-iratok gyűjteményének egy része is megismerhetővé válik.

A múzeum gyűjteményeiről érintőképernyős terminálok, illetve táblagépek segítségével részletes információkat szerezhetnek a tanulni és kutatni vágyók, a múzeum munkatársai a szakmai elmélyülésre és a játékos ismeretszerzésre egyaránt lehetőséget kínálnak. A képeslapgyűjteményben digitálisan lehet majd böngészni, és a régi lapok felhasználásával üdvözletet küldhetnek a látogatók ismerőseiknek. Tárgyválogató játékkal ismertetik meg az érdeklődőket a műtárgyak gyűjteményekbe sorolásának fogásaival, egy-egy jellegzetes figura tárgyainak virtuális összegyűjtése során vagy a memóriajáték közben pedig érdekes háttér információkkal gazdagodhatnak.

Az uniós támogatással megvalósuló, 63 millió forint értékű fejlesztést várhatóan 2014 októberében adják át. A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeum hét gyűjteményének közel háromezer darabját idén tették elérhetővé a múzeum honlapján.

Széchenyi István irat- és levélhagyatékából 930 tétel böngészhető, emellett 80 régi folyamszabályozási és egyéb térkép tekinthető meg. A tárgyi gyűjteményből 200 mérnöki eszköz, modell, makett látható, a 19. századi fényképek közül 400 tétel áll a nagyközönség rendelkezésére. A múzeum a magyar vízügy történetével, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat gyűjti.

Évente átlagosan 20 ezer látogató számára kínálja a vízzel való találkozás, a vízről való játékos ismeretszerzés lehetőségét. Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez. Az Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében található, országos gyűjtőkörű szakmúzeum fenntartója 2014. január 1-jétől az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

(MTI)