nov.
20

Európai díj a Mérnöki Kamara Elnökének

A Mérnöki Kamarák Európai Tanácsának díját idén Barsiné Pataky Etelka MMK elnök vehette át Brüsszelben, a II. Európai Mérnöknapon.

A Mérnöki Kamarák Európai Tanácsa (ECEC) kitüntetést alapított, amellyel azoknak a mérnököknek a tevékenységét kívánja elismerni, akik szakmai alkotómunkájuk mellett a közéletben is képviselik, képviselték a mérnökök érdekeit.

Ebben az évben a kitüntetést Barsiné Pataky Etelka okleveles építőmérnök, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke kapta mérnöki, közéleti és az Európai Parlamentben végzett munkájának elismeréseképpen. Az elismerést november 20-án Brüsszelben, a II. Európai Mérnöknapon adták át.

brusszel4

Kedves elnök úr, kedves elnökhelyettes úr,
Kedves Mr Hinterdobler,
Hölgyeim és uraim,
Kedves Kollegák!

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a mai napon átvehettem az Európai Kamarák Szövetségének  kitüntetését.

Külön öröm , hogy ez a megtiszteltetés a 2. európai mérnöknap előestéjén történik. Azok közé tartozom , akik mélyen hisznek abban, hogy egy mérnöki tudás van,eredményeink és problémáink közösek, éljünk bármelyik országában az Európai Uniónak. A közös eszmecsere tehát már nem mindössze lehetőség, hanem követelmény számunkra, akik alkotjuk az európai kamarák szövetségét.

Különösen a mérnöki tudományban és munkában gyorsult fel körülöttünk a világ, mérnöki szóval: exponenciális sebességre kapcsolt. A kérdés, hogy változó világunkat mi mérnökök alakítjuk, vagy a politikusok alakítják a minket meghatározó körülményeket?

Nehéz megválaszolni a kérdést. De az biztos, hogy párbeszédre kell törekednünk. Ez persze nem könnyű, mert minket mérnököket másra képeztek ki, mint a politikusokat. De megértőnek kell lennünk velük szemben...
Vagyis nekünk a kihívásokra felkészültebbeknek kell lennünk. Ahogy a mérnöki tudományokban, úgy a munkánkat meghatározó körülmények alakításában is élen kell járnunk.

A politikusok a gazdasági válság évei óta, sokkal többet foglalkoznak  a pénzvilág ügyeivel. Mindezt teszik az európai unió polgárainak érdekében, hogy megóvják pénzüket, befektetéseiket, hiteleiket.
Mi mérnökök felelünk a közösséget szolgáló infrastruktúrákért, az egyéni természetbeni vagyonokért, élére állva az innovatív megoldásoknak. Lássuk be, illetve láttassuk be, hogy tevékenységünk hasonlóan, mint pl a pénzügyi szektor, élelmiszer gazdaság,  az unió állampolgárainak mindennapjait, a közösségi és az egyéni vagyonát, életkörülményeit érintik.  

Vannak bíztató jelek, mint pl az új európai közbeszerzési irányelv, amely megadja a lehetőséget a tagállamok számára, hogy a mérnöki szolgáltatásokra vonatkozó tender eljárások esetében száműzzék a gyilkos árversenyt. A lefelé tartó árspirál torzítja a piaci versenyt, megöli az innovációt, teret nyit az ügyeskedésnek. Ideje elfelejteni. Mi Magyarországon eredményes párbeszédet folytatunk ebben a kérdésben a nemzeti jogalkotókkal.

Kamaráinknak a minőség letéteményeseinek kell lenniük. A szakmagyakorlás szabályainak megfelelő kialakítása első lépcső a minőség garantáláshoz., A hozzánk tartozó mérnökök számára világossá kell tennünk,nem korlátozásra, hanem a minőség igazolására  törekszünk. Ismét egy példa az új közbeszerzési irányelvből: ami lehetővé teszi a személyes kompetenciák értékelését a közbeszerzésekben. Ki tudná ezt jobban igazolni, mint a mérnöki kamara?

De a második pillére a minőségi munka elősegítésének a továbbképzés. Mi Magyarországon az évi egyszeri szakmai továbbképzést kötelezővé tettük. Miközben összefogtunk az iparral,éppen ezen keresztül akadályoztuk meg, a képzés trójai falovába épített sima termékbemutatókat. Az első eredmények bíztatóak.

Nekünk az európai mérnök kamaráknak törekedni kell arra, hogy az európai közös piacon mérnökeink mobilak lehessenek, és kamarai rendszereink, nemzeti sajátosságaink ne akadályozzák ezt. Ugyanakkor ki kell tartanunk amellett, hogy a közös európai szabályozás fogadja el a nemzeti szabályozások sajátosságait, figyelembe vegye a helyi tudás értékét.

Kedves Kollegák,

Van dolgunk elég. Amikor átvettem a megtisztelő kitüntetést  az új  kihívásokra gondoltam.  Sok sikert az európai kamarák szövetségének!

  

brusszel1