Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
szept.
03

Évnyitó a Budapesti Műszaki Egyetemen

Áder János köztársasági elnök előadásával, Tarlós István főpolgármester, Aszódi Attila kormánybiztos, államtitkárok és országgyűlési képviselők jelenlétében nyílt meg a BME 234. tanéve.

A Műegyetem a hazai műszaki képzés zászlóshajója, olyan stratégiai felsőoktatási intézmény, amely nélkül elképzelhetetlen a magyar gazdaság fejlődése” – e gondolatokkal mutatta be a frissen felvetteknek a BME-t az Egyetem rektora. Józsa János akadémikus a jól működő rendszerek megtartásáról és a korszerűsítésre szorulók javításáról beszélt, ismét fontosnak minősítve a Kancellári és a Rektori Kabinet konstruktív összedolgozását.

A rektor ismertette az előző szemeszter vége és a nyári időszak legfontosabb eseményeit az elsőévesekkel: egyebek között a műegyetemi tervezésű és építésű MASAT-1 sikeres pályafutását, korábbi hallgatóink, Farkas Bertalan első űrhajós és Tarics Sándor olimpiai bajnok vízilabdázó, a ma élő legidősebb olimpikon díszpolgárrá avatását, valamint Cseh László Európa- és világbajnok úszónk, a BME GTK hallgatója új eredményét.

bme-evnyito

 

A Gaudeamus igitur dallamára bevonuló elnökségben a házigazda Józsa János akadémikus, a BME rektora és Áder János köztársasági elnök foglalt helyet Tarlós István főpolgármester, Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, Palkovics László akadémikus, felsőoktatásért felelős és Simicskó István sportért felelős államtitkár, Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke mellett.  Az elnöki asztalnál ült a Műegyetem képviseletében Barta-Eke Gyula kancellár, Kollár László tudományos és innovációs rektorhelyettes, Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, László Krisztina nemzetközi rektorhelyettes, valamint a nyolc kar dékánja: Dunai László (ÉMK), Czigány Tibor akadémikus (GPK), Molnár Csaba (ÉPK), Faigl Ferenc (VBK), Vajta László (VIK), Varga István (KJK), Pipek János (TTK) és Andor György (GTK), továbbá Daku Dávid, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke. Mögöttük foglalt helyet Péceli Gábor akadémikus és Bíró Péter akadémikus, a BME korábbi rektorai, valamint Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a BME díszpolgára.

A tanévnyitó ünnepségen részt vett Székely Mózes, a Felsőoktatási Tervezési Testület elnöke, Javier Gonzáles Pareja, a Bosch Kft. elnöke, Szász Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Keserű György Miklós, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgatója, Lévai Péter akadémikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, Dúró Dóra, a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottság elnöke, Hajtó Ödön, a Műegyetem '56 Alapítvány elnöke, valamint Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Kisfaludy András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem általános rektorhelyettese és Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

Forrás/további részletek: itt