okt.
31

Gyászhír - elhunyt Pálfi István

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhuny Pálfi István, a kamara Munkabiztonsági Tagozatának volt elnöke. A Magyar Mérnöki Kamara saját halottjának tekinti.

Pálfi István élete összefonódott a Dunai Vasművel, a mérnöktársadalommal és azokkal a közösségekkel, amelyeket élete során igyekezett mindig a legnagyobb odaadással és tudással szolgálni.

Pálfi István a Dunaferr – akkor még Dunai Vasmű – villamos gépjavító részlegében kezdett dolgozni. A vállalat támogatásával végezte el egyetemi tanulmányait a BME Villamosmérnöki Karán, ahol okl. villamosmérnökként végzett. A vállalatnak először aktív villamosmérnökként hálálta meg a támogatást, majd szakszervezeti tevékenységével szolgálta az akkor még mintegy tízezer fős munkahelyi közösséget. A 90-es évek elején, a vállalatcsoport átalakulása során a Dunaferr Acélművek Kft. munkavédelmi főosztályvezetőként az új munkavédelmi törvény, az új munkavédelmi szabályozás meghonosítása, a rendszer kiépítése és a rendszer működtetése nem kis feladat elé állította őt. Az életében felmerülő összes többi feladathoz hasonlóan azonban ezt is maradéktalanul magas színvonalon, szakmai igényeséggel teljesítette. A Dunaferr vállalat integrációjának folyamatában a vállalat munkavédelmi főmérnöke lett. A cég vezetésében elsőként ismerte föl, hogy milyen fontos a munkavédelem folyamatos fejlesztése. Vezető harcosa volt a szabvány alapú munkahelyi egészségvédelem és biztonságirányítási rendszer kiépítésének. A munkavédelem területén megszerzett tudását, tapasztalatát soha nem védelmezte irigyen, minden lehetőséget megadott arra, hogy fiatal munkatársaival, a mérnöktársadalom tagjaival megossza ismereteit. A Fejér Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja, az MMK Munkabiztonsági Tagozatának két cikluson keresztül elnöke volt. A tagozati tagsággal a közvetlen, mindennapi kapcsolattartás megvalósítása, a szakcsoportok létrejöttének ösztönzése és támogatása, egyáltalán a munkabiztonsági mérnöktársadalom megszervezése területén maximális teljesítményre törekedett.

Céljai eléréséhez mindenkor meg tudta nyerni a tagozati elnökség támogatását, akik nagy segítségére voltak. A munkavédelem szerepét, fontosságát felismerve, a feladatot odaadóan szolgálva a tagozat elnöksége hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Mérnöki Kamara Munkabiztonsági Tagozata megkerülhetetlenné vált a jogszabály-alkotási, a munkavédelem oktatási-és fejlesztési munkájában.

Pálfi István leköszönő elnökként a tagozat későbbi elnökeit maximálisan támogatva, a további cikluson keresztül is részt vett az elnökség munkájában, havi rendszerességgel aktívan részt vett az elnökségi üléseken, a tagozati rendezvényeken.

A tagozat elnöksége Pálfi Istvánt a Magyar Mérnök Kamarában betöltött szerepe, és tevékenysége alapján, annak elismeréseként Zielinszki Szilárd-díjra terjesztette fel 2016-ban.

Remek munkatárs, odaadó barát, szolgálatkész kollega volt, aki tudását a mérnök kamarán kívül civil szervezetekben is kamatoztatta. Aktív támogatója résztvevője volt az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület munkájának. Oktató tevékenységet végzett felsőfokú intézményekben, például a Dunaújvárosi Főiskolán, amely intézmény ma már egyetem.

A Magyar Mérnöki Kamara Pálfi Istvánt saját halottjának tekinti.