febr.
02

Informatikai projektellenőr speciális kamarai képzés indul 2016. szeptemberében

A Hírközlési és Informatikai Tagozat elnökségéhez jelzés érkezett - programozó, rendszer fejlesztő szakemberektől - az informatikai szoftverek és adatbázisok rendszerszintű átvétele ellenőrzése a beruházások során nem az elvárt színvonalú. Ezen a területen hiányos a képzés és a projektmenedzsment olyan szakembereket állít az informatikai projektek élére, akik nem kellően felkészültek szakmai kérdésekben. Megállapítható, hogy a jelenlegi egyetemi képzés erre a területre nem fordít hangsúlyt és ennek következtében komoly problémák keletkezhetnek. Az informatikai rendszerek egyre jobban jelen vannak a közbeszerzési projektekben és szükségessé válik a megrendelői oldal megtámogatása jogszabályi és speciális szakmai irányból.

Ezen a területen végzettségük szerint programozók, programtervező matematikusok, mérnök informatikusok dolgoznak. Tehát vegyes a kép, mert nem csak mérnöki végzettséggel rendelkező szakemberekről van szó, ugyan akkor a tevékenység szorosan összefügg a mérnöki, projektmenedzseri, műszaki ellenőri munkával. Célszerű lenne ezeket a szakembereket a végzettségük, gyakorlatuk és a speciális képzésük alapján kamarai jogosultsággal vagy tanúsítvánnyal a kamarai rendszerben regisztrálni. A kamara köztestület és tevékenységét a tervező és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamarájáról szóló 1996 évi LVIII. törvény szabályozza, az építéssel összefüggő jogosultságokat pedig a 266/2013. Kormányrendelet alapján engedélyezheti. A tanúsítvány kamarai szolgáltatás, amelyet kamarai tagsággal rendelkező mérnökök részére adhatunk, viszont kamarai tag csak mérnöki végzettséggel rendelkező személy lehet. Tehát a jelenlegi jogszabályok alapján a nem mérnöki végzettségű egyetemet végzett informatikai szakemberek részére kamarai jogosultság és tanúsítvány nem adható.

A Tagozatunk a MMK főtitkárságával közösen indokoltnak tartja az informatikai szoftverek, adatbázisok rendszerszintű átvételével foglalkozó szakemberek Kamarán belüli felkarolását. Fel kell készülni az ezen a területen jelentkező szakma specifikus igények fogadására. Célunk, hogy kamarai képzés keretében a legfontosabb ismeretek átadásával, vizsgáztatással a szakmai színvonal biztosítható legyen. Ez irányú előterjesztésünket a MMK elnöksége jóváhagyta és az informatikai szakemberek képzését a Magyar Mérnöki Kamara támogatja.

A képzés előkészítésére szakértők bevonásával munkacsoportot hoztunk létre és meghatároztuk a program célját: informatikai projekt ellenőrök képzése és minősítése, akik képesek lesznek a minősítés megszerzése után képviselni a megrendelőket azon projektekben, ahol informatikai rendszerek bevezetése is része a megvalósításnak. Az informatikai projektellenőr azon túl, hogy minőségbiztosítási tevékenységet is végez a leszállított dokumentumokkal és produktumokkal kapcsolatban, biztosítja a megrendelőt, hogy a rendszer az elfogadott és aktuális hazai és nemzetközi szabványoknak és technológiai elvárásoknak is megfelel.

A képzés – szakmai, projekt menedzsment és jogi - részből áll.

A szakma specifikus rész négy területet ölel fel:

  • informatikai rendszerek megvalósítása,
  • informatikai rendszerek integrációja,
  • adatbázisok és adattárházak megvalósítása,
  • adatvagyon kezelése
     

Projekt menedzsment képzés keretében bemutatásra kerül az informatikai projekt útja az indítástól a megvalósításon át a projekt lezárásig.

Az informatikai projektekhez tartozó jogszabályok és rendeletek ismertetése.

Február hónapban felvesszük a kapcsolatot az ELTE, BMGE illetékes tanszékeivel és a téma specialistáit bevonjuk a képzés előkészítésébe.

Az előadók felkérése és a tematika kidolgozása után májusban a képzést széles körben meghirdetjük. A képzésben résztvevők körét szakirányú végzettséghez és gyakorlathoz kötjük és részükre vizsga kötelezettséget írunk elő. A képzésen résztvevő és sikeresen vizsgázó informatikusok részére a Magyar Mérnöki Kamara oklevelet ad.

A képzést a M E S T E R  I S K O L A  szisztéma szerint két féléves időtartamba szervezzük, amelynek indítása az előzetes tervek alapján 2016. szeptember hónap.

A képzéssel párhuzamosan kezdeményezzük és javasoljuk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  részére, hogy az informatikai jellegű projektek közbeszerzésénél az Informatikai projektellenőr megbízásánál legyen feltétel a képzés sikeres teljesítése.

Budapest, 2016.január 22.
 

Rácz József
Hírközlési és Informatikai Tagozat elnöke