Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
aug.
05

A Kamara továbbra is kiáll a tervellenőrzés szükségessége mellett

A Magyar Mérnöki Kamarának hosszú idő óta fontos törekvése, hogy a tervek minőségét garantálja, ezért – bármi is volt időközben a közszektor szándéka – a kamara mindig kiállt a tervellenőrzés szükségessége mellett.

A kamara elnöksége a küldöttgyűlés elé terjesztette a Magyar Mérnöki Kamara Tervellenőrzési Szabályzatának tervezetét, valamint az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kiviteli dokumentáció munkarészeinek kidolgozottságáról, tartalmáról és léptékéről szóló szabályzat módosítására tett javaslatokat.

A javaslatokat a Magyar Mérnöki Kamara Küldöttgyűlése nagy többséggel elfogadta.

MMK Tervellenőrzési Szabályzata
A tervellenőrzés jogszabályi szabályozottságának időszakában az MMK megalkotta a Tervellenőrzési Szabályzatát, ami a jogszabályi változások, valamint a kötelező tervellenőrzés megszüntetése következtében kiüresedett szabályzattá vált.
A vezető tervezői szakmai cím újraszabályozásával és egyéb jogszabályok megjelenésével indokolttá vált a tervellenőrzési tevékenység tartalmi újraszabályozása. A Szabályzat az általános rendelkezések mellett az egyes érintett szakterületekre vonatkozó speciális szabályokat is tartalmazza.

Az új Szabályzat letölthető a következő címen: TERVELLENŐRZÉSI SZABÁLYZAT

MMK-MÉK Szabályzat tervezett módosítása
Az MMK Küldöttgyűlése 2016. május 16-án elfogadta az MMK-MÉK közös szabályzatát a legfeljebb 300m2 összes hasznos alapterületű új lakóépületek egyszerű bejelentéséhez és építési tevékenységéhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció tartalmi követelményei, valamint a tervezői művezetés szabályairól.
Az MMK a közös szabályzatban a 4.8. és a 4.9. pont megalkotása vonatkozásában kapott önálló hatáskört. A 4.9. pont az épületek műszaki berendezéseinek rendszertervének meghatározásáról szól. A MÉK-kel folytatott konzultációt követően indokolttá vált a 4.9. pont módosítása.

A módosított 4.8. és 4.9. fejezet elérhető a következő címen: Szabályzat 300 m2 alatti lakóépületek egyszerű bejelentéséhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció tartalmi követelményeiről

A lakóépületek építésének egyszerű bejelentéséről szóló korábbi tájékoztatónkat elolvashatja az alábbi linken: tájékoztató