szept.
16

Kevesebb az adós cég az építőiparban

Tisztulni látszik az építőipar: bár továbbra is jelentős számban szűnnek meg cégek a szektorban, a jó hír az, hogy a megszűnések között fokozatosan csökken azoknak az aránya, amelyek felszámolási eljárás miatt következtek be.

Olykor egymásnak teljesen ellentmondó adatok keringenek sajtóban arról, hogy valójában hány építőipari vállalkozás működik hazánkban. A legnagyobb számot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai mutatják: júliusban 90 629 vállalkozás működött az építőipar területén, 2500-zal kevesebb, mint 2014 hetedik hónapjában. A KSH adatai azonban minden területet és minden vállalkozásformát felölelnek, így a mérnöki tevékenységet végző cégeket és az egyéni vállalkozásokat is összesítik.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének nyilatkozatai általában 80 ezer körüli cégről adnak számot. Fontos különbségtétel, hogy több mint 50 ezer vállalkozás regisztrálta magát a Magyar Építészeti Kamaránál, viszont legalább 30 ezren ezt nem tették meg. Kamarai regisztráció nélkül egy vállalkozás természetesen legálisan működhet, viszont nem jelenhetnek meg közbeszerzések alvállalkozóiként, vagyis e beruházásokból eleve kizárják magukat. Ágazati forrásból származó információink szerint erre azonban nincs is szükségük, mert ezek a vállalkozások főként azok közül a 10 fő alatti – akár csak két-három fős – mikro- és kisvállalkozások közül kerülnek ki, amelyek leginkább lakossági megrendelésekből élnek. Ezek pedig sokszor mindenfajta írásbeli megállapodás – és nem ritkán áfafizetés – nélkül dolgoznak.

A Nemzeti Cégtár 2015 augusztusában 52 489 építőipari vállalkozást tartott nyilván, egy évvel korábban még csaknem 56 ezret. A csökkenés a minden hónapban statisztikákat készítő Opten céginformációs szolgáltatónál is érzékelhető: 2014-es lezárt adataik szerint csaknem 54 ezer építőipari vállalkozás volt tavaly Magyarországon, ami 2009-hez képest 2800-zal kevesebb céget jelent. Ezek közül 25 244 az épületek és egyéb építmények építése területén, 28 689 pedig a speciális szaképítés területén működött. Adataik alapján a vállalatok csaknem egyharmada, 17 400 cég budapesti.

Az Opten elemzése szerint a pozitív termelési eredménynek, a megindult fejlődésnek, a növekvő megrendeléseknek köszönhetően tavaly a cégalapítások számát tekintve országos első helyre került az építési ágazat: a 2014-ben alakult cégek 27 százaléka, 1742 építőipari, s ezek közül minden negyedik budapesti székhelyű. Eközben az ágazat működésével kapcsolatos új jogszabályok követése és betartása, az adminisztrációs terhek növekedése több vállalatnál okozott nehézséget, ennek tudható be a cégtörlések és felszámolások igen magas, csaknem 3000-et elérő száma. A speciális szaképítési ágazatban több mint 2700 céget töröltek az előző évben. E területen 1100 cégfelszámolás történt, az Opten pedig az „egyik legkockázatosabb iparágnak” nevezte a szektort. A szolgáltató adatai alapján az építőipar összesen 163 500 embernek adott munkát tavaly. Az építési ágazat cégeinek átlagos létszáma 6, a speciális szaképítési ágazaté 9 fő volt.

A cégek eltűnése mindeközben folytatódik. Idén júniusban és júliusban összesen csaknem 1100 építőipari cég megszűnését jelentette az Opten, előrejelzésük szerint az év hátralévő részében és jövőre is sok vállalkozás jut erre a sorsra. A szolgáltató azonban kedvező jelenségnek nevezte azt, hogy a megszűnések között fokozatosan csökken azoknak az aránya, amelyek felszámolási eljárás eredményeként következtek be. Magyarán kevesebb adós cég dől be, a piac tisztulni látszik.

Mint korábban megírtuk, az ágazatot bénító lánctartozások mértéke jelentősen csökkent az utóbbi években. Tóth Tamás, az Opten igazgatója szerint a körbetartozások visszaszorulásának egyik látható jele, hogy egyre kevesebb olyan céget lehet látni az újonnan létrejöttek között, amelynek tulajdonosa korábban vezető tisztségviselőként vagy szintén tulajdonosként érintett lett volna más vállalkozások bedöntésében.

forras: magyaridok.hu