júl.
29

Közbeszerzési pályázatok: a mérnökök szakmai alkalmasságának igazolása

A közbeszerzési eljárásokat érintően a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese Kovács Ákos és a NIF igazgatója, Kardos Gábor levélben fordultak a Magyar Mérnöki Kamarához, melyben javasolják egy generális igazolás kiállítását a közbeszerzési eljárásokban résztvevő mérnökök szakmai alkalmasságának megállapítása érdekében.

A Magyar Mérnöki Kamara levélben tájékoztatta a NIF-et, hogy a hatályos jogi szabályozás szerint a Magyarországon szabályozott szakmának számító mérnöki tevékenységek engedélyezését a Mérnöki Kamara végzi, és a Kamara keretein belül létrejövő testület feladata, hogy elvégezze a diplomák egyenértékűségének vizsgálatát, ellenőrizze a gyakorlati tapasztalatot,hogy a mérnök megkapja az adott feladat elvégzéséhez szükséges jogosultságot.

Azzal biztosítható a pályázók azonos elvek szerint történő megítélése, hogy a kiírások az adott feladathoz szükséges jogosultság meglétét kérik. Az igazolás tekintetében elegendő, ha az érintett szakember a jogosultságot bejelenti, a kiíró pedig a bejelentést az MMK közhiteles nyilvántartásában – mely naprakészen tartalmazza az érvényes jogosultsággal rendelkező szakmagyakorlók névsorát - gyorsan és ingyenesen ellenőrzi.

Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a Magyar Mérnöki Kamara tagja a belsőpiaci információs rendszernek, amelyen keresztül más tagország kiíró hatóságai megérhetik a jogosultság igazolását, amelyet a kamara gyorsan és ingyenesen elvégez.