szept.
02

A Magyar Mérnöki Kamara tiltakozik az ellen, hogy a műszaki ellenőrök kiválasztásának szempontja kizárólag a vállalkozási díj alapú árverseny legyen

A
Magyar Mérnöki Kamara
közleménye

az „Otthon Melege Program” keretében meghirdetett
a „Társasházak energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” című
(ZFR-TH/15)
pályázattal kapcsolatban

A Magyar Mérnöki Kamara támogatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által az „Otthon Melege Program” keretében meghirdetett, a „Társasházak energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” című (ZFR-TH/15) pályázatot. A Magyar Mérnöki Kamara 2015. június 19-én szakmai workshop-ot szervezett a pályázat projektjeiben közreműködni szándékozó műszaki ellenőrök tájékoztatása és felkészítése érdekében. A workshop élőben, on-line is követhető volt.

Ugyanakkor a Magyar Mérnöki Kamara elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja a pályázatban található, a műszaki ellenőröknek kiírt árversenyt. A díj ajánlatra vonatkozó kiírás gyakorlatilag korlátlan – negatív irányú – árversenyt jelent. Csak az azonos – legalacsonyabb - vállalási ár esetén döntő tényező a gyakorlati idő és a szakmai referencia.
Ez önmagában is pusztító hatású általában a kisvállalkozásokra nézve és konkrétan az adott projekt műszaki ellenőrzésének megbízhatóságára és szakmai színvonalára is.

Nyilvánvaló, hogy a minőségi kritériumok lényegében korlátlan mellőzése a kiírásban rengeteg gyakorlati, kivitelezési és fenntarthatósági problémához fog vezetni, amelyek árát a lakók fogják megfizetni, esetleg többszörösen is.

A Magyar Mérnöki Kamara felhívja a pályázat kiíróját a pályázati kiírás kötelező felkészítésre és árversenyre vonatkozó részének azonnali felülvizsgálatára és módosítására.

Magyar Mérnöki Kamara
            Elnöksége