Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
jún.
14

Megjelent a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló új rendelet

Az Építési törvény 2016. május 13-tól hatályos módosításai óta már számítani lehetett arra, hogy az egyszerű bejelentés szabályaiban jelentős változás következik be. A várva várt kormányrendelet a Magyar Közlöny június 13-i 84. számában jelent meg.

Két kormányrendelet közül az egyik egyszerű bejelentésről szól, másik az egyes építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosításáról

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 156/2016 (VI.13.) Korm. rendelet módosította az építésfelügyeleti bírságról szóló 238/2005 (X.25). Korm. rendeletet. Ez utóbbi egyes számú melléklete tartalmazza a kivitelezési tevékenységhez kapcsolódó jogsértő tevékenység esetén megállapítható bírságokat. (a táblázatot a cikk alján megtalálja)

Kérjük, hogy a 300nm alatti építkezéseknél is kiemelten figyeljen oda a kivitelezési tevékenységhez kapcsolódó jogsértő tevékenység esetén megállapítható bírságokra. Ha bármilyen kérdése van, írjon az info@mernokvagyok.hu címre.

 

A Mérnöki Kamara időben felkészült a változásra

Az építésüggyel összefüggő szabályok változása miatt egyre nagyobb a lakossági megrendelők aránya, ezért a Mérnöki Kamaránál egyre többen keresnek mérnököket a 300nm alatti építkezéshez. A Kamara - látva a lakossági igényeket - létrehozta a Mérnöki Portfólió Oldalt . Az új szolgáltatás által a lakosság számára lehetőség nyílik arra, hogy a kamarai tagok között keresse meg a megfelelő mérnököt. Az új profiloldal szervezesen kapcsolódik a mérnökigazolványhoz , illetve a mérnökkereső szolgáltatással is össze van kötve.

 

Közös szabályozás a Magyar Építész Kamarával

A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló Korm. rendeletek felhatalmazása alapján a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara megalkotta együttes szabályzatát a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű, új lakóépületek egyszerű bejelentéséhez.

A szabályozás kitér az építési tevékenységéhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció tartalmi követelményeire, valamint a tervezői művezetés szabályaira is.

Kapcsolódó anyagok