jún.
13

Kiállítás ajánló: Lechner Ödön kiállítás a bp-i metró szerelvényeiben

Lechner - Az alkotó géniusz címmel nyílt mozgókiállítás a budapesti metró szerelvényeiben az építész születésének 170. évfordulója és a szecesszió világnapja alkalmából szerdán.

A 49 tabló bemutatja az építész ismert és kevésbé ismert munkáit, például az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetet, a szegedi és a kecskeméti Városházát. „A kiállítás révén a metró utazóközönsége megismerheti Lechner Ödön (1845-1914) életművének fantasztikus gazdagságát, munkáit jellemző egyedi formavilágát. Lechner munkássága nagyban erősíti identitásunkat a hazai és nemzetközi építészet, építőművészet világában” - fejtette ki megnyitó beszédében Latorcai Csaba, a miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára. „Kívánom, hogy ne csupán a tablókon keresztül csodálkozzanak rá az építészeti kuriózumokra, hanem egy-egy metrómegállóban menjenek fel a felszínre, és teljes valójukban csodálják meg az épületeket” - tette hozzá a helyettes államtitkár.
Sisa József művészettörténész, a tárlat egyik kurátora elmondta, hogy az Iparművészeti Múzeumban még két hétig (2015. június 28-ig) látható, azonos című kiállítás átfogóbban, egyes súlypontokat kiemelve mutatja be Lechner munkáit. Szerinte a metrószerelvényekben kiállított tablók révén egy-egy konkrét épületről akár többet is lehet meg lehet tudni, mint a nagy kiállításon. Rámutatott: a metrókiállításon szélesebb közönség ismerheti meg az egyik legnagyobb és legeredetibb építész alkotásait, amelyekbe Lechner sajátos, könnyed, elegáns és egyedi módon építette bele a historizmus, a szecesszió vagy a népi ornamentika elemeit.

Lechner Ödön öt főműve, a kecskeméti Városháza, a budapesti Iparművészeti Múzeum, a kőbányai Szent László-templom, a Földtani Intézet és a Postatakarékpénztár az UNESCO világörökségi jelöltlistáján is szerepel. „Reméljük, hogy a múzeum és a Metró Galéria tárlata hozzájárul a világörökségek közé kerülés előmozdításához” - fejtette ki Sisa József.

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont (MTA BTK) Művészettörténeti Intézete, illetve az Iparművészeti Múzeum által, a Metró Galéria közreműködésével létrejött kiállítást 2015. augusztus 10-ig tekintheti meg a 2-es, 3-as és 4-es metró utazóközönsége. Ezt követően szeptembertől vándorkiállításként látható lesz Kecskeméten és Szegeden, valamint egyéb intézményekben.
Magyar kezdeményezésre a katalán Antonio Gaudi és Lechner Ödön halálának évfordulóján, június 10-én ünnepli a világ a szecesszió napját. A századforduló jellegzetes képző- és iparművészeti, valamint irodalmi irányzata stílusként nehezen értelmezhető, historizmus- és eklektikaellenes mozgalom, amely minden országban másként nyilvánult meg. Főbb jellemzői a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, "organikus" jellegű formálás. Európa különböző területein más és más névvel illették: míg az Osztrák–Magyar Monarchiában a Sezession szót alkalmazták, addig Franciaországban az Art Nouveau (új művészet), Nagy-Britanniában pedig a modern style (modern stílus), Németországban a Jugendstil volt az elfogadott elnevezés.
A Lechner Ödön építész munkáit bemutató kiállítás nyílt a budapesti metró szerelvényeiben címet viselő,
2015. június 10-én megjelent MTI-hír alapján szerkesztette: Sipos László