szept.
16

Másfél évtizedre tervez a vízstratégia

Lezárult a Kvassay Jenőről elnevezett nemzeti vízstratégia, ami összhangban az uniós költségvetési ciklussal 2020-ig szól, de a vízgazdálkodással kapcsolatos feladatokat 2030-ig tartalmazza.

Reich Gyula, a terv szerkesztőbizottságának vezetője tegnap a stratégia társadalmi vitájának utolsó állomásán elmondta, a vízvisszatartás megoldása, a megelőző árvíz- és belvízvédelem, a jó minőségű, de megfizethető víziközmű-szolgáltatás és a vízgazdálkodási szabályok megújítása került a tervezet középpontjába. Visszatérő elem a tervben, hogy problémásnak ítéli meg a meglévő kapacitások kihasználtságát. Magyarország hiá­ba gazdag vízben, ha az átfolyik rajta, a vízkultúra határozza meg az ország vízgazdálkodását – mondta Reich. A vízzel kapcsolatos, ki nem használt nemzeti előnyök közül kiemelte, hogy amíg uniós átlagban a mezőgazdasági területek 13-14 százalékát öntözik, addig nálunk ez az arány mindössze 2,5 százalék. A terv készítése során 11 kategóriában 61 jelentős problémát nevesítettek.

A hiányosságok között kiemelte: a vízkészlet-gazdálkodás háttérbe szorult, a monitoring rendszer pedig nem ad információt a folyamatokról. A fejlesztések zömében uniós forrásból történnek, hiányzik a nemzeti forrás, úgyszintén nincs pénz a kutatás-fejlesztésre, illetve a vízügyi szakembergárda elöregedett, hiányzik a kellő utánpótlás. A települési problémák közül pedig arról szólt, hogy a 65 ezer kilométeres vezetékes ivóvízhálózat vesztesége 25-30 százalék, mivel a csövek elöregedettek és a jelenlegi ütemben 250 év ezek cserélési ideje. Hiányzik a belterületi csapadékvíz-gazdálkodás és a szennyvíziszap kezelése is megoldatlan – tette hozzá. Reich Gyula közölte, miután az ivóvíz fele parti szűrésű kutakból származik, többet kellene foglalkozni ezek védelmével, így például fel kellene tárni a folyók hordalékát. Erre most körvonalazódik egy uniós projekt. Az írásos anyagban is kiemelik a vízkészlethez igazodó öntözés megteremtésének fontosságát.

Ehhez helyi tározókban kellene visszatartani a vizet, ezekből lehetne átvezetni azt a vízhiányos területekre.

forrás: magyaridők.hu