ápr.
04

Mérnökök Napja a Construmán

A Construma szakvásáron, a Hungexpo konferenciaközpontjában rendezte meg április 4-én, 9-15 óra között a Magyar Mérnöki Kamara a Mérnökök Napját, melynek keretében az épületgépészeti és az épületvillamossági szakterületen jogosított szakmagyakorló mérnökök számára tartott kötelező jogi továbbképzést. A rendezvény – melyen mintegy másfélszáz szakmagyakorló vett részt – egyszersmind a kamara új továbbképzési rendszerének debütálása is volt.


„Ma útjára indítjuk az országos mérnöki kamara megújított továbbképzési rendszerét. A képzési szisztémánk átalakítása során arra törekedtünk, hogy a mérnökök számára egyszerű, átlátható és értéket adó képzéseket nyújthassunk. Ennek érdekében a Magyar Mérnöki Kamara úgy építi fel a továbbképzését, hogy létezik egy kötelező jogi továbbképzés, amit a 266-os kormányrendelet világosan leír, s amely szakmagyakorlóink számára ötévente egyszer kötelezően teljesítendő. Van ezen túlmenően egy szakmai továbbképzési rész, amit a régi, szabadon választott képzést váltja ki. Reményeink szerint örökre elbúcsúztunk a továbbképzési pontvadászattól" – jelentette ki Barsiné Pataky Etelka, az MMK elnöke. „Végignéztük a továbbképzést folytató európai mérnöki kamarák gyakorlatát, s ezek közülük a bajor rendszert találtuk a legjobbnak. Ők minden évben egyszer – 16 órában – írnak elő mérnökeik számára továbbképzést. Mi 4-6 óra teljesítése mellett döntöttünk, ami azt jelenti, hogy az év 365 napjából egy délelőttöt vagy délutánt kérünk a mérnökeinktől. Arra is törekszünk, hogy ne vesszen ki ebből a továbbképzésből az a lehetőség sem, hogy az új termékeket, technológiákat is megismerjék a kollégák, ezért a továbbképzési programjainkra meghívunk olyan cégeket, amelyek új termékekkel törtek be a piacra – tette hozzá a kamara elnök-asszonya. Barsiné Pataki Etelka hangsúlyozta: a kamara szakmai tagozatai október óta dolgoznak a továbbképzési rendszer törzsanyagain, s a továbbképzés alapjait jelentő, elkészült tudásanyagok folyamatosan megtalálhatóak lesznek a kamara honlapján, az új képzési rendszerrel pedig egy korszerűbb, az eddigieknél több értéket hordozó struktúrára tudunk átállni.

construma-tk-001.jpg

A Magyar Mérnöki Kamara, együttműködésben a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarával, az épületgépészeti és az épületvillamossági szakterületen jogosított szakmagyakorló tagjai számára hirdetette meg a 266/2013.(VII. 11.) korm. rendeletben előírt teljes, 2 részből álló továbbképzését, a Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás Mérnökök Napja keretein belül. A képzés elvégzésével a kollégák elvégezhették mind az öt évre vonatkozó jogi, mind pedig a 2014. évi szakmai továbbképzésüket.

A továbbképzés során előadást tartott az új építési termékrendeltről, illetve ehhez kapcsolódóan a tervezők és a gyártók feladatairól Tóth Balázs Tamás (ÉMI Kft.), míg Kiss Andor a különféle építményfajtákról és a tervek tartalmi követelményeiről beszélt előadásában. Medgyasszay Péter az épületenergetikai követelményekről tájékoztatta a résztvevőket, majd dr. Barta Judit két témával, a szakmagyakorlásra vonatkozó előírások ismertetésével, illetve a szabálytalan tevékenységekkel és az ezekhez kapcsolódó szankciórendszerrel zárta le a képzés jogi részét. Ezt követően a továbbképzés délutáni blokkjában a szakmagyakorlók épületgépészeti, illetve épületvillamossági témában hallgathattak meg 4-4 szakmai előadást.

construma-tk-002.jpg

A képzést követően a résztvevők megtekinthették a Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás és Vásárt is, amelyet idén április 2. és 6. között rendeztek meg, és amelyen szakmai önkormányzatunk idén először önálló standdal (A pavilon 108/A) veszt részt. Az önálló kiállítási térben elsősorban azt az üzenetet közvetítjük a látogatók felé, hogy az építőipari seregszemlén felvonultatott műszaki újdonságok, termékek beépíthetőségében, a felhasználásukhoz szükséges műszaki tervek elkészítésében kamaránk jogosított szaktervezői nyújthatnak segítséget. Szalai Levente, a Hungexpo kiállítás igazgatója az MMK standjára látogatva elmondta: nagy örömére szolgál a Hungexpo Zrt.-nek, hogy immáron öt éves együttműködés eredményeképpen a mérnöki kamara – mint kiemelt szakmai partner – önálló szigetstandon vesz részt a Construmán, ahol legjobb minőségű szolgáltatásait tudja biztosítani a vásárba látogató közönségnek. „Külön büszkeséggel tölt el, hogy a kamara a Construmát választotta helyszínül arra, hogy új kötelező továbbképzését először megtartsa. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez zökkenőmentesen és a legjobb minőségben valósuljon meg a tagok felé"

A kamara 80 m2-es standjánál lehetőség van szakmai kapcsolati és partneri találkozók, tárgyalások lebonyolítására, illetve szeretettel várjuk a kollégákat egy kávé és pogácsa melletti beszélgetésre, konzultációra.

construma-stand-001.jpg
construma-stand-002.jpg
construma-stand-003.jpg

 

construma-stand-004.jpg