jún.
01

MFB-pontok összefoglaló

Az európai uniós, visszatérítendő források kialakításával, illetve az új értékesítési hálózat megszervezésével a Kormány a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-t bízta meg. A bank közbeszerzést írt ki a hálózatban szerepet vállaló hitelintézeti partnerek kiválasztására. Az MFB Pontok hálózata ugyanakkor nem csak az uniós visszatérítendő források közvetítésére jött létre. Lehetőséget ad arra, hogy az EU-s hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeken kívül az MFB a saját, kedvező feltételekkel elérhető pénzügyi termékeit is minél több kedvezményezetthez jutassa el országosan.

Az MFB Pontok hálózatának köszönhetően ezeket a termékeket egységesen, egyszerűen és gyorsan lehet akár a kisebb településen működő vállalkozásokhoz is eljuttatni. 2016. április 20-án, a közvetítői szerződés aláírásával lezárult a közbeszerzési eljárás, az MFB Pontok hálózatában való részvétel jogát a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. konzorciuma nyerte el a pályázaton.Az első huszonhat MFB Pont a fővárosban és a megyei jogú városokban május második felétől várja a vállalkozásokat az első hiteltermékkel – nulla százalékos ügyfélkamat mellett.

Az 2014–2020-as uniós ciklusban elérhető források kihelyezésénél a Kormány kiemelt célja, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz. A visszatérítendő támogatások terén jelentős, több mint 700 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, melynek mintegy 75%-át hirdeti meg a Kormány a ciklus első felében.
A Kormány gazdaságpolitikájával összhangban az MFB a fővárostól kezdve, a megyeszékhelyeken át, egészen a kisebb településekig mindenhol ott lesz, ahol szükség lesz rá, hogy segítse a vállalkozásokat. Az MFB Pontok hálózata országosan a lakosság 72%-át, illetve a vállalkozások 83%-át éri majd el helyben.

A közbeszerzési kiírásban meghatározott 442 MFB Pont közül 3 db Budapesten, további 23 db a megyei jogú városokban, további 159 db a 10.000 főnél nagyobb településeken, valamint további 257 db a 10.000 főnél kisebb lélekszámú településeken (városokban, nagyközségekben) kell, hogy megvalósuljon. Az MFB Pontok ütemezetten, a megyeszékhelyektől a kisebb települések felé haladva állnak fel.

A Kormány 2016. április 18-án megjelent határozatának értelmében az ütemezésben szereplő 442 MFB Pontot további több száz fiók megnyitása követi majd. A Kormány 2017 közepéig meg akarja hirdetni az EU-s pályázatokat, és még a ciklus vége előtt minden rendelkezésre álló uniós pályázati pénzt ki akar fizetni a nyerteseknek. Az újabb MFB Pontok létrehozásáról szóló döntés ennek a célkitűzésnek a szellemében született meg. Az újabb MFB Pontok még nagyobb biztonságot és hatékonyságot jelentenek a több százmilliárd forintnyi uniós hitel és kombinált hitel, vállalkozásokhoz történő gyors eljuttatásában.
A pontokról bővebb információ a www.mfbpont.hu weboldalon található.