márc.
03

A kamara segíti a nyugat-magyarországi gépészképzés meghonosítását

A Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata szakmai segítségnyújtással kapcsolódik be a jövőre Szombathelyen elindítani tervezett duális mérnökképzés megszervezésébe, dr. M. Csizmadia Béla tagozati elnök irányításával.

A 2012-ben kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánított Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ által összefogott járműtechnológiai és elektronikai vállalatok – amelyek együttesen mintegy egymilliárd eurós tőkebefektetést és 25 ezer új munkahely megteremtését jelentették be – egyik legégetőbb problémája a mérnökhiány. Még múlt év decemberében írta alá a Nyugat-magyarországi Egyetem, Szombathely önkormányzata és a térség hat meghatározó gazdasági szereplője azt a megállapodást, amely megalapozza az egyetemen 2015 szeptemberében elindítani tervezett, duális rendszerű gépészmérnök BSc képzést. A szak indításához legalább öt tudományos fokozattal rendelkező gépészmérnökre van szükség, akik a képzésben megjelenő szakmai tárgyakat oktatni, gondozni tudják. Ahhoz, hogy a mérnökképzést időben el tudják indítani Szombathelyen, már idén márciusban be kell nyújtani az alapszak akkreditációját a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottsághoz. Az egyetem most hirdeti az oktatói állásokat, s külföldről is próbál Szombathelyre csábítani magyar oktatókat – hangzott el azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyen a Nyugat-Pannon négy vállalatának igazgatói – Solt Tamás (Opel Szentgotthárd Kft.), Michael Reinig (LUK Savaria Kft.), Takács Balázs (TDK-Epcos Kft.) és Brumbauer József (BPW Hungária Kft.) adtak tájékoztatást a szombathelyi központú mérnökképzés megteremtéséről és aktuális feladatairól. A Magyar Mérnöki Kamarát a fórum egyik kezdeményezője dr. M. Csizmadia Béla, a Gépészeti Tagozat elnöke képviselte.

A Nyugat Pannon Központ hat legnagyobb foglalkoztatója 2008 és 2013 között mintegy ötszáz mérnököt vett fel, s az egyfajta klaszterként működő csoport becslése szerint a következő években további háromszáz felsőfokú végzettségű szakember alkalmazására lesz szüksége a térségi gazdasági összefogás gépipari cégeinek.