Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
nov.
27

A paksi 2. blokk üzemidő hosszabbítás engedélyezése

Az Országos Atomenergia Hivatal kiegészítő feltételek nélkül engedélyezte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. húsz évvel tovább üzemeltesse az atomerőmű 2. blokkját.

Az Országos Atomenergia Hivatal kiegészítő feltételek nélkül engedélyezte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. húsz évvel tovább üzemeltesse az atomerőmű 2. blokkját.

Rendszeres nemzetközi kontroll mellett és a legjobb nemzetközi gyakorlatnak megfelelően folyt az előkészítés, így a paksi szakemberek több éves munkájának eredményeként, a hazai villamosenergia-termelés több mint 50 százalékát adó Paksi Atomerőmű (PAE) négy blokkjából már kettő további két évtizedig termelhet. A PAE az üzemidő-hosszabbítás megvalósulásával az ellátásbiztonság fenntartásán túl, hosszú távon is képes alacsonyan tartani az erőmű önköltségi árát. A 2. blokk 2034. december 31-ig működik majd tovább, és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. célja, hogy a következő években a 3. és 4. blokkot is felkészítse az üzemidő-hosszabbításra.

Büszkék vagyunk erre a szakmai sikerre, hogy munkatársaim több éves munkájának eredményeként a PAE 2. blokkja is további húsz évig szolgálja majd a nemzetgazdaságot” – mondta Hamvas István, az MVM PA Zrt. vezérigazgatója. „A hazai szabályozás értelmében az üzemidő-hosszabbítási engedélyt minden blokkra külön-külön kell megszerezni.  Eddig már két blokkot készítettünk fel sikeresen a további két-két évtizedes működésre. Csak az engedélykérelmek összeállítása több éves munkát igényelt, töviről hegyire átvizsgáltuk az egységeket, mondhatjuk, hogy minden egyes csavart ellenőriztünk. Folyamatban van a 3. és a 4. blokk felkészítése a meghosszabbított üzemidőre és rendben folynak a biztonságot tovább növelő beruházások is. Meggyőződésünk, hogy mind a négy blokk kitűnő műszaki és biztonsági színvonalat képvisel, ezt több független nemzetközi vizsgálat is igazolja. Az eddigi engedélyeztetési tapasztalatokra építve a hatóság várakozásaink szerint a két legfiatalabb egység üzemidő-hosszabbítását is engedélyezi majd.” 

A hazai villamosenergia-termelés több mint 50 százalékát adó atomerőmű az elmúlt három évtized során stabilan, az összes hazai erőmű közül a legolcsóbban látta el a magyar fogyasztókat kedvező árú villamos energiával. Az eredetileg 440 MW (megawatt) kapacitású blokkok teljesítményét korábban komoly műszaki fejlesztéssel 500 MW-ra növelték, és az első, közel húsz éve indított biztonságnövelő program, valamint az azóta végrehajtott rendszeres fejlesztéseknek köszönhetően a paksi blokkok ma már közel egy teljes generációval modernebbek a nyolcvanas évekbeli, akkor vadonatúj állapotuknál. Ez a tény és a lakosság folyamatos, jelenleg több mint 75 százalékos támogatása teszi lehetővé, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az eredetileg tervezett üzemidejüknél húsz évvel tovább üzemeltethesse az atomerőművi blokkokat. Az Országos Atomenergia Hivatal igazolva látta ennek feltételeit, így nem kötötte kiegészítő feltételekhez az üzemidő-hosszabbítás engedélyezését, ugyanakkor meghatározott általános feladatokat. Ezek egy része a PAE folyamatos javulást előíró üzemeltetési-karbantartási stratégiájának megfelelően már folyamatban van, és a társaság a fennmaradó feladatokat is határidőre elvégzi. A PAE a nyitottság politikájának megfelelően kész megosztani az üzemidő-hosszabbításban szerezett tapasztalatait partnereivel, erre rendszeresen mutatkozik igény külföldről.

A PAE minden fejlesztést a saját forrásaiból finanszíroz, az üzemidő-hosszabbításhoz sem volt szükség állami támogatásra. A működő blokkok biztonságos továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, az üzemidő-hosszabbítási programra fordított összegből egyetlen más megoldással sem lehetne 2000 MW termelő kapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a folyamatos, kedvező árú, a klímaváltozás elleni küzdelmet segítő, környezetkímélő villamosenergia-termelést. Az atomerőmű működése során nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat, ezáltal a paksi blokkok évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítják meg. A 3. blokk esetében 2016-ban, a 4. blokk esetében pedig 2017-ben lesz esedékes az üzemidő-hosszabbításhoz szükséges engedélyek megszerzése.

Az MVM PA Zrt. sajtóanyaga alapján 2014. 11. 26-án szerkesztette: Sipos László