ápr.
29

Programozz környezettudatosan!

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara megalakulása óta nagy hangsúlyt helyez az innovációra és a környezettudatos gondolkodásra, ezért a kar már 2009-ben elindította a „Programozz környezettudatosan” programozói versenyt.

A környezetvédelem és erőforrás-takarékosság közös ügyünk. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara megalakulása óta nagy hangsúlyt helyez az innovációra és a környezettudatos gondolkodásra. Ezért a kar 2009-ben elindította a „Programozz környezettudatosan” programozói versenyt. A sikerrel zárult megmérettetést a szervezők és az egyetem vezetése közös erővel ismételten meghirdeti. A helyezést elérő versenyzők az idei évben is pénzjutalomban részesülnek.

Az ez évi versenypélda egy Torpedóhoz hasonló játékot megvalósító program írása a feladat. A klasszikus torpedó játékkal szemben ebben a játékban a hajók mozognak és át kell kelniük a játéktéren. Hálózaton keresztül kap egy-egy lövési lehetőséget a program, valamint bizonyos időnként indíthat új hajót. A játékot páronként játsszák, és az átkelésben megérkezők hajók alapján pontozzuk.

A verseny célkitűzései: •Az energiatakarékosság, és a környezettudatosság szemléletének kialakítása a fejlesztők és felhasználók körében •Ezen új szempont által új kihívás teremtése a programozóknak •A fejlesztői kreativitás előtérbe helyezése Az eredmény megállapításának másik szempontja a versenyprogram energiafelhasználásának mérése. Ezt monitor nélküli, egységes konfigurációjú számítógépen mért egyéni energiafogyasztás alapján határozzuk meg.

A végeredmény a kétféle értékelés összesítése alapján történik. A megvalósított eljárásokat elismert szaktekintélyekből álló zsűri is kiértékeli.

A verseny lebonyolítása: •a meghirdetés a lehető legtöbb szinten történik, de kiemelten fontos a környezetkímélő felületek használata (elektronikus kiadványok, intézményi levelezőlisták, közösségi portálok), •a verseny alapvetően offline, mégis interaktív, a folyamatosan „live score table”-szerűen megjelenő eredmények miatt, •az eredményhirdetésére egy rövid, a témakörrel foglalkozó konferencia keretein belül kerül sor karunk épületében 2014 május végén.

Részletes feltételek és a feladat: progverseny.itk.ppke.hu

További információk: progverseny@itk.ppke.hu