Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
febr.
02

Szakmai iránymutatásokat kér a hazai Mérnöki Kamara

Üdvözli az építkezésekhez kapcsolódó bürokráciacsökkentést a mérnökkamara, de szerintük sokan nem tudják, mivel jár ez valójában. Barsiné Pataky Etelka kamarai elnök szerint a családoknak csak olyan házakat lenne szabad építtetni, amelyek hosszú távra megoldást jelentenek.

Felvilágosító munkára lenne szükség, hogy mi az a kívánatos minőség és színvonal, amely elvárható a házépítéseknél – mondta lapunknak Barsiné Pataky Etelka. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke a várhatóan nagy számban elinduló építkezésekkel kapcsolatban kifejtette, örülnek az ösztönző kormányzati lépéseknek és egyetértenek a bürokrácia csökkentésével. Újfajta építési kultúra van kialakulóban, amely a felelősséget az építtető, a tervező és a kivitelező vállára rakja át. Ezért komoly szakmai és garanciális elemek kidolgozására lenne szükség, ezeket azonban a kamara még nem látja megfelelően biztosítottnak. – Az építtető tudja, mit akar, és ezt hozza összhangba a helyi követelményekkel. A jó tervezői munkához legyenek előírva a szükséges tervek tartalmi követelményei, a kivitelező pedig jól dolgozzon a tervek alapján – foglalta össze Barsiné Pataky Etelka.

A kamara elnöke szerint az építési engedélyek kivezetése ismert tény, ám a lakosság és az építtetők körében az még nem igazán tudatosult, hogy mindez mivel jár valójában. – Noha az építtetőnek nem kell építési engedélyezési tervet készíttetnie és azt engedélyeztetnie, de az építkezés elindításakor rendelkeznie kell kiviteli tervvel, különben megbüntetik. Ezzel sokan nincsenek tisztában, ezért egyfajta sorvezetőre lenne szükség – magyarázta.

Emellett az energiahatékonyság kérdése, sőt az új házak megújuló energiával történő energiaellátása is kiemelt szemponttá vált, ami minőségi és gazdaságos épületgépészeti, elektromos tervezési és kivitelezési munkát igényel. – Megengedhetetlen, hogy a családok olyan házakba, olyan lakásokba költözzenek, amelyek nem jelentenek hosszú távra megoldást. Senki sem akarhatja azt, hogy olyan épületek sokasága épüljön föl, amelyek e követelményeknek távolról sem felelnek meg – hívta fel a figyelmet Barsiné Pataky Etelka. Emlékeztetett rá, hogy mintegy fél évszázada kezdték el hatalmas számban felhúzni a panelházakat, amelyek ugyan sokaknak biztosítottak lakhatást, de csak rövid távon jelentettek megoldást, „ma pedig nem tudunk velük mit kezdeni”.

– A fiataloknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a minőséget és a korszerűséget nem lehet feláldozni – fogalmazott Barsiné, hangsúlyozva, hogy az uniós irányelvek alapján néhány éven belül már csak zéró kibocsátású házak épülhetnének, amitől nagyon messze vagyunk. Az MMK elnöke megjegyezte, az otthonteremtési programot támogatandó informatikai fejlesztésbe kezdtek, amellyel még tavasszal elkészülnek. Az online névjegyzékben az építtetők járásokra bontva kereshetnek majd megbízható szakembereket.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég azt mondta, az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett. Jelezte, a kormány célja a bürokráciacsökkentés és az egységes településkép.

forrás: magyaridok.hu