jún.
11

Tiszteletbeli kamarai tag lett dr. Szaló Péter

A Magyar Mérnöki Kamara június 11-ei elnökségi ülésén adta át Barsiné Pataky Etelka MMK-elnök a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag kitüntető címet igazoló oklevelet dr. Szaló Péternek, a Belügyminisztérium területrendezésért, építésügyért és örökségvédelemért felelős helyettes államtitkárának a mérnöktársadalom érdekében végzett kiemelkedő szakmai és közéleti munkásságának elismeréséül.

Dr. Szaló Péter 1954-ben született Győrött. 1978-ban a BME Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdász diplomát. 1978 és 1986 között a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet tervező munkatársa, 1986 és 1990 között az MTA Regionális Kutatások Központja tudományos kutatója. 1990-től 1 évig főosztályvezető, majd helyettes államtitkár előbb a Területfejlesztési Hivatalban, majd a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban, ezután a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2002 és 2003 között a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Területfejlesztési Hivatalának szakmai elnökhelyettese, 2004-től a Nemzeti Fejlesztési hivatal elnöke. 2008-tól a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára, 2010-től pedig a Belügyminisztérium területrendezésért, építésügyért és örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára. 1998 és 2002 között az Európai Unióhoz csatlakozásra irányuló tárgyalásokat folytató magyar delegáció tagja volt.

2012-ben megkapta a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrend tiszti fokozatát építész, város- és területfejlesztő szakmai munkásságáért, nemzetközi publikációiért, valamint a két ország közötti barátságért és szakmai együttműködésért kifejtett tevékenységéért. Dr. Szaló Péter társszerzője volt a „Towards a New European Space" című, angolul, franciául és németül megjelentetett, a Stuttgarti Egyetemmel és a Francia Tudományos Akadémiával közösen készített kiadványnak, és közreműködött a Budapesti Műszaki Egyetem és a Sorbonne közös képzésének beindításában. Magyarország soros EU-s elnöksége idején a Településfejlesztésért felelős csoportot vezette.

Az MMK elnöke az elnökség és a választmány nevében köszönetet mondott Szaló Péternek a sok éves szakmai együttműködésért, majd a kitüntetett szólt elismerően arról, miként segítette az építésügy igazgatását, a szakmagyakorlás szabályainak kialakítását „rengeteg kiváló szakmai anyaggal" hivatásrendi önkormányzatunk.