ápr.
05

Kiállítás ajánló: Számolj utána! Mechanikus számológépek A-tól C-ig

Számolj utána! Mechanikus számológépek A-tól C-ig címmel új időszaki kiállítást nyitott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2016. március 9-én, a Társaság által létrehozott és gondozott Informatika Történeti Kiállítás (Szent-Györgyi Albert Agora, 6722 Szeged Kálvária sugárút 23.) területén.

Kürti Sándor gazdag számológép gyűjteménye eddig csak a Kürt Zrt. székházának vendégei számára volt látható, de a cég elmúlt évi költözése miatt a kollekció sorsa bizonytalan volt, bemutatására esély sem mutatkozott. Másként gondolta ezt az NJSzT vezetése, élén Alföldi István ügyvezető igazgatóval, amely időt, pénzt és fáradságot nem kímélve biztosította a méltó helyet a gyűjteménynek és megrendezte a kiállítást. Így története során először, professzionális múzeumi körülmények között, a teljes nyilvánosságnak mutatkozhat be a közel félszáz darabból álló mechanikus számológép kollekció, amely a leghíresebb gyártók, így az Odhner, a Brunsviga és a FACIT alkotásaiból válogat, s egy évszázad kalkulátorait mutatja be.

szmolj

 Képes Gábor, Alföldi István és Kürti Sándor az időszaki kiállítás megnyitón

Az áram nélkül is működő, különleges szerkezetek megfelelnének funkciójuknak akár egy „posztapokaliptikus jövőben” is, hiszen sok közülük 60-80 éve is megbízhatóan működik.

Az ajánlott időszaki kiállítás ideális helyszínen látható: az NJSZT állandó kiállítása mellett, amely ezer négyzetméteren mutatja be a modern informatika teljes történetét, világszínvonalon – és világritkaságként a kelet-európai és a nyugati informatika emblematikus tárgyait azonos gazdagságban felvonultatva. Így megtekinthetjük azokat az elektronikus számológépeket, zsebszámológépeket és számítógépeket is, amelyek a 70-es, 80-as évek során lassan feleslegessé tették a sokszor évtizedekig készített mechanikus számológépek gyártását.
Alföldi István szerint az Informatika Történeti Kiállítás várhatóan a jövőben is rendszeresen ad helyet időszaki kiállításoknak, e sorozat első állomásának tekinthető a Számolj utána!

Az ismeretterjesztést segíti, hogy az időszaki kiállításhoz kísérőkiadvány is készült, amely az NJSZT oldalairól bárki számára letölthető (http://njszt.hu/neumann/hir/20160302/meghivo-a-szamolj-utana-mechanikus-szamologepek-a-tol-c-ig, http://ajovomultja.hu/meghivo-a-szamolj-utana-mechanikus-szamologepek közvetlen link: http://njszt.hu/sites/default/files/szamolj_utana_mechanikus_szamologepek_a-c-ig.pdf).

A 2016. március 9-ei ünnepélyes megnyitón Alföldi István köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt, majd Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa tartott kultúrtörténeti előadást. Neumann János munkatársától, Herman H. Goldstine-től idézve emlékeztetett a számológép-történet elfeledett egyéniségére, Wilhelm Schickardra – és a számológépek Pascaltól induló evolúciójára. Az NJSZT egykori főtitkára, a magyar informatika egyik úttörője, Kovács Győző gyerekkorára való visszaemlékezését idézte, amelyben a híres informatikus édesapja könyvelési szakértői tevékenységére emlékezett. A huszadik század közepén a könyveléshez kapcsolatos számolásokat fejben végezték és ellenőrizték. „Ha csak egy Odhner összeadónk lett volna, akkor bizony hónapok kulimunkájától szabadultunk volna meg – de nem volt” – írta Kovács Győző.

Képes Gábor előadását azzal zárta, hogy maga a computer szó eredetileg a számológépeket kezelő matematikusok, munkatársak megnevezése volt, majd John Vincent Atanasoff nevezte el így, a világos elsőként, elektronikus számológépét.
A megnyitó végén Kürti Sándor személyes emlékeket idézve mutatta be a kollekció begyűjtésének kalandos történeteit. A megnyitóról részletes beszámoló és képgaléria itt megtekinthető.

Kiállítás nyitva tartás és további információk elérhetőek az alábbi linken .

Az NJSzT forrásanyagok alapján szerkesztette:
Sipos László József villamosmérnök, az NJSZT tagja, a TMMK alelnöke