Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
nov.
24

Százmillió eurót ad az EU egy magyar ivóvízprojektre

Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadta a 129,8 millió euró értékű, „Békés megyei ivóvízminőség-javító program” elnevezésű nagyprojektet, amelyhez a kohéziós alap 98,2 millió euró hozzájárulást nyújt.

Több mint 98 millió euró uniós támogatás odaítéléséről hozott döntést csütörtökön az Európai Bizottság az ivóvíz minőségének javítására Magyarországon.

A beruházás az ivóvíz minőségének javítását célozza 66 Békés megyei településen mintegy 300 ezer lakos számára.

„Kívánom, hogy több ilyen projekt lásson napvilágot; ezek a példák arra, hogy a regionális politika kézzelfogható módon járul hozzá az emberek mindennapi életminőségének javításához » - nyilatkozta Corina Cretu, a regionális politikáért felelős uniós biztos.

A projekt célja, hogy a Békés megyei települések ivóvizének minősége megfeleljen az ivóvízről szóló irányelvben szereplő követelményeknek (98/83/EK tanácsi irányelv).

A regionális rendszer nyolc vízbázisra épül majd. A már létező négy telepet (Lőkösháza-Kevermes, Medgyesbodzás, Csanádapáca és Újkígyós) újjáépítik vagy fejlesztik, és két új termelőtelep/vízbázis (Kunágota és Kaszaper) biztosít majd nyersvízellátást.

A program során nyolc kutat fognak újjáépíteni vagy rehabilitálni, 26 új kutat üzemelnek majd be, és négy kutat fognak leszerelni. A projekt befejezése után 78 kút fog működni. 396 km új vízhálózat megépítésére kerül sor; 422 új háztartást kötnek be a rendszerbe, és 8327 háztartás esetében újjáépítik a már meglévő bekötést.

„Nagyprojektről” van szó, amelynek összköltsége meghaladja az 50 millió eurót, ezért az Európai Bizottság határozatára volt szükség a megvalósításához, míg más típusú projektek jóváhagyása nemzeti vagy regionális szinten történik.

A projekt társfinanszírozására vonatkozó határozat a 2007–2013-as programozási időszakhoz tartozik.

Magyarország számára a kohéziós politika keretében a 2007–2013-as időszakban mintegy 25,3 milliárd eurót, a 2014–2020-as időszakra 21,9 milliárd eurót különítettek el.

forrás: bruxinfo.hu