Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
márc.
10

Széchy Károly Emlékülés beszámoló

A Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata, az ISSMGE Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Geotechnikai Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya közös szervezésében 2015. február 13-án 14 órai kezdettel rendezték meg a XXI. Széchy Károly emlékülést, amelynek az Magyar Tudományos Akadémia Nagyterme adott helyet.

A geotechnikus szakma évente megrendezett, hagyományos emlékülésén idén is elismert nemzetközi és magyar szaktekintélyek színvonalas előadásai hangzottak el.  A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztályának megnyitója  után a nemrégiben tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Mecsi József professzorra emlékezteka geotechnikus szama hazai és nemzetközi képviselői.

Nekrológját Dr. Szepesházi Róbert  a Magyar Mérnöki Kamara Beszámoló Vizsga Szakértői Testületének elnöke, okleveles geotechnikai szakmérnök, egyetemi tanár olvasta fel, az ISSMGE Magyar Nemzeti Bizottsága nevében Dr. Görög Péter búcsúzott. A megemlékezést követően került sor az idei Széchy Károly emlékérem átadására, amelyet Párdányi Jenő mérnök kolléga kapott meg a geotechnikai szakterületen végzett fáradhatatlan munkásságáért, az európai szabványok honosításában, a geotechnikai szakmai közösség összetartásában felvállalt szerepéért.

szechy1

 

Az emlékülés főelőadója a svéd Prof. Dr. Rainer Massarch volt, akinek a „Szeizmikus vizsgálatokszerepe és alkalmazása a geotechnikai problémák megoldásában ” címmel tartott színvonalas szakmai előadását kísérhették figyelemmel a résztvevők. Dr. Massarch elismert szakértő a geotechnika, a földrengésmérnökség, valamint a talajdinamika területén, megbízatásokkal szerte a világban. Szerzője több, mint 200 tudományos és műszaki publikációnak.

Az ülésen megtartotta bemutatkozó előadását a Fiatal Geotechnikusok Társasága által jelölt legjobb tavalyi előadó, Borbély Dániel is. Dr. Horváth Tibor címzetes egyetemi docens, aki hazai és külföldi szakmai rendezvények rendszeres előadója, az ülésen a „Geotechnikai megkutatottság – kockázatelemzés – monitoring egymásra hatása mélyépítési munkáknál” címmel tartotta meg színvonalas előadását. A sikeres és eredményes emlékülést a XXIV. Geotechnikus vacsora követte, amelyet a Duna Palota báltermében rendeztek meg.