Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
febr.
11

Szívszorító csendben

Dr. Mecsi József búcsúztatása és temetése február 20-án, 13 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz termében.

mecsi

 

Kedves Jóska!

Mély döbbenettel fogadtuk a hírt, amely kamaránkban villámként terjedt. Szívszorító csöndben álltunk meg. Az inboxomban ott vannak legutolsó leveleid, telefonomon üzeneted.

Ezekben a napokban, amikor a Mérnök Újság megjelenik, sokan és sokszor idézik fel szakmai munkásságodat, emlékeznek méltató nekrológban. E februári számunkban tagozati baráti kollegáid vették számba szakmai életutadat. Elolvasva újra és újra rácsodálkozunk ez életút gazdagságára.

Készülünk a február 12-i veszprémi szakmai fórumra, amely a felszíni és felszínalatti vízkészletek változásaival foglalkozik, és amelyet a Tőled megszokott dinamizmussal készítettél elő, bevonva többünket, gazdagítva a programot, és amely most Mecsi József professzor emlékére kerül megrendezésre.2014-ben kezdted meg kutatásaidat a veszprémi Pannon Egyetemen. Egy éven belül napjaink aktuális témáját, hallatlan szervező munkával bevitted, szakmai otthonod, a felsőoktatás világába, bemutatva a felsőoktatási együttműködést a vízügyi ágazatért.

Másnap, február 13-án a Tudományos Akadémián kerül sor a Széchy emlékülésre, amelynek megszervezése híven tükrözi tudományos, szakmai és közéleti munkásságodat, kiterjedt nemzetközi tevékenységedet. Az emlékülés Geotechnikai Tagozatunk rangos eseménye, ahol nemcsak mi, hanem  széles nemzetközi szakmai közösség emlékezik Rád.
Én most hadd emlékezzek a mérnökre, a kollegára, az emberre!

A 90-es évek második felében együtt ültünk a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Andor Béla elnökölte elnökségi ülésein. Szinte majd minden elnökségi ülésen CD, vagy kiadvány volt a táskádban, amelyet megosztottál velünk, amelyekkel felhívtad a figyelmet szakmai újdonságokra, fontos nemzetközi eseményekre, konferenciákra. Kedves gesztusaid, vidám egyéniséged, kiegészülve kapcsolatteremtő képességeddel széleskörű baráti, kollegiális aurát vont körülötted. Ha valamibe belevágtál, akkor fáradhatatlanul és szívvel lélekkel végezted. Később a kamara Oktatási Bizottságának elnökeként vehemens elkötelezettséggel ostoroztad mindazt, ami tapasztalatod, tudományos munkásságod alapján a felsőoktatásban reformra szorult. Valódi felelősséget éreztél a jövő mérnökeiért.

Kedves Jóska, kétszer indultunk együtt a kamara elnöki székéért. A verseny nemes volt, soha nem személyeskedő, mindig tárgyszerű, ki hogyan látta mindazt, amit a magyar mérnökért tenni kell. Nemessé igazából Te tetted, amikor 2013 májusában a küldöttgyűlésen odajöttél hozzám, kedvesen megöleltél, és őszintén támogatásodat ajánlottad fel. Köszönöm.

Fájóan hiányzik a szombat esténkénti telefonod,  örökké lobogó egyéniséged.

A kamara ez év januárjában folyamatosan gyászol. Elment Kiss Sándor, a felügyelőbizottságunk tagja, korábban sokszor és sokáig elnöke, utolsó útjára kísértük dr. Füredy Jenőt, a kamara első, alapító jogtanácsosát. Sorban elveszítjük azokat, akikkel az elmúlt 25 évben vállvetve jártunk.

Szomorúan búcsúzunk.

Barsiné Pataky Etelka