Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
máj.
21

Tésztahíd építő világbajnokság

Az Óbudai Egyetem május 30-án negyedszer rendezi meg a RECCS fantázianevű tésztahíd építő világbajnokságot, ahol az eddig beérkezett nevezések alapján 11 ország 15 egyeteméről, főiskolájáról érkező mérnökhallgatók fogják összemérni tudásukat.

Spagettiből hidat építeni? Játék ez, vagy tényleg komoly dolog? Egy jó és szép híd megépítése, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készül, komoly mérnöki feladat. A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben rendeznek. A versenyzők saját tervezésű szerkezeteket készítenek száraztésztából, és azokat terhelési próbán eltörve kiválasztják a legerősebbet.

Az egyetem egyik jogelődje, a Bánki Donát Műszaki Főiskola mintegy 15 évvel ezelőtt kapcsolódott be ebbe a versengésbe. A hallgatók a kanadai Okanagan University College által szervezett, akkoriban legrangosabbnak számító világversenyen a legnagyobb szakmai kihívást jelentő nehézsúlyú kategóriában 7 alkalommal indultak és hatszor nyertek, bizonyítva a magyar műszaki felsőoktatás színvonalát, a magyar diákok szakmai tudását, kreativitását. Mivel a kanadai verseny színvonala sajnálatos módon visszaesett, 2005-ben úgy döntött az Óbudai Egyetem, hogy a hazai és a környező országok hallgatói számára, RECCS néven saját versenyt szervez. Az eddigi kilenc alkalommal született eredmények alapján nem szerénytelenség azt állítani, hogy a RECCS a világ legszínvonalasabb tésztahíd építő versenye. Mivel a RECCS 2010-en a hazai és a szomszédos országok felsőoktatási intézményei mellett már iráni, olasz és lett csapatok is részt vettek, úgy döntöttek, hogy 2011-ben világbajnokságot hirdetnek. A RECCS 2011 színvonalát jelzi, hogy 16 szerkezet teherbírása haladta meg a 200 kg-ot. Hihetetlen világ-csúcsot ért el az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának hallgatója, Márkos Szilárd Attila. A nem egészen 1 kg-os spagetti-szerkezet 578,2 kg terhelésnél tört csak össze. A Tudományok Hídján nagy érdeklődés mellett sikerrel kísérelte meg új rekord felállítását: az új világcsúcs: 611,8kg! A RECCS 2011-en résztvevő országok: Irán, Lettország, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia és Szlovákia voltak. Abban az évben a "Lánchíd" kategória is meghirdetésre került, amelyet az iráni Qazvin, Azad Egyetem hallgatói nyertek meg.

A RECCS 2012-n résztvevő országok listája Portugáliával bővült, akik azonnal meg is nyerték az innovációs díjat. A 2013-as versenyen a kölni és a szófiai egyetem hallgatói voltak az újoncok, és először üdvözölhettünk megfigyelőket az Egyesült Királyságból valamint a Johns Hopkins Egyetemről. A versenyen fantasztikus eredmény született a híd kategóriában. Járó Csaba (OE) és Vincze Miklós (OE) építette szerkezet száz kilóval szárnyalta túl a világcsúcsot, 570,3 kg terhelés alatt törött össze! A RECCS-en a klasszikus híd kategória mellett a versenyt tartószerkezet kategóriában is meghirdetjük. A szabályok és a versennyel kapcsolatos részletek a RECCS honlapján (http://reccs.hu) olvashatók. A versenyen díjazásban részesül a három legnagyobb teherbírású híd, illetve tartószerkezet. A híd kategória I. díját a Hídépítők Egyesülete, a tartó kategória I. díját pedig az Izsáki Házitészta Kft. ajánlotta fel. A legszebb kivitelű alkotásnak jár szépségdíj az Óbudai Egyetem és a DREMEL, a leginkább újszerű megoldású szerkezet innovációs díja pedig a LOCTITE felajánlása. A legjobb eredményt elérő határon túli magyar hallgatók érdemlik ki a Gyermelyi különdíjat, a legjobb hazai építészmérnök csapat teljesítményét a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata jutalmazza. A hazai tésztahíd építő fellegvárak csapatain kívül az idén Szabadkáról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Iránból, Lettországból, Németországból, Portugáliából, Bulgáriából, Oroszországból, Lengyelországból és Brazíliából érkezett nevezés.

Minden esély megvan arra, hogy kiemelkedő eredmények, akár új világcsúcsok születnek! A verseny a USTREAM jóvoltából interneten keresztül is követhető lesz.

A RECCS 2014 PROGRAMJA

7.00 - 9.00 Regisztráció, a spagetti szerkezetek leadása

9.00 - 9.30 Zsűrizés 9.30-9.45:

Megnyitó 9.45-11 óra: A hidak versenye

11-13 óra: A tartók versenye

13-14.30: Ebédszünet, állófogadás

14.30: Eredményhirdetés és díjátadó

A díjakat átadja prof. dr. Fodor János rektor és dr. Horváth Sándor dékán

Helyszín: Óbudai egyetem 1034. Bp. Bécsi út 96/b