Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
dec.
03

Új típusú fűtőelem kazetták Pakson

A paksi atomerőmű 1982-87 között üzembe-helyezett VVER-440/213 jelű reaktorblokkjainak üzemidő-hosszabbítása (30 + 20 év) mellett, egy másik kiemelt projekt is figyelmet érdemel: magyar-orosz közös innovációval kifejlesztett új fűtőelem kazetták alkalmazását tervezik Pakson.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (MVM PA Zrt.) – mint engedélyes – célja, az atomerőműben nukleáris bázison történő villamos energia biztonságos módon történő előállításának elsődlegessége mellett a termelés gazdaságosságának maximalizálása. A C15 projekt keretében kidolgozott műszaki tervek, részletes ütemtervek alapján a jelenlegi üzemeltetési-ciklus 12 hónapról 15 hónapra növelésén keresztül, az üzemanyagtöltet cseréjéhez és a karbantartásokhoz szükséges leállások számának csökkentésével – a nukleáris biztonság jelenlegi szintjének fenntartása mellett – a jövőben növelhető az erőmű rendelkezésre állása, és így a potenciálisan termelhető villamos energia mennyisége is. A ciklusidő növelés lehetőségét az MVM PA Zrt. korábban is folytatott üzemanyag fejlesztési stratégiájának megvalósítása tette lehetővé, amely a fejlesztés kezdeti szakaszában az üzemanyag korábbiaknál gazdaságosabb kihasználásában és nem utolsó sorban a keletkező kiégett fűtőelemek számának csökkenésében nyilvánult meg. Ezen üzemanyag-fejlesztési folyamatnak a részeként vált lehetségessé a paksi atomerőmű négy blokkjának 440-ről 500 MW villamos teljesítményre történő növelése is. Figyelembe véve az atomerőművekben alkalmazott üzemanyagok dúsításának korlátait, az erőműben felhasznált fűtőelemek továbbfejlesztésével lehetőség van a jelenleg 12 hónapos üzemeltetési ciklustól hosszabb ciklus megvalósítására is. A 12 hónapos üzemeltetési ciklusról a 15 hónapos üzemeltetési ciklusra való átállás megvalósításhoz, a megvalósítás műszaki megalapozása mellett még el kell végezni az atomenergia felügyeleti szervnél (Országos Atomenergia Hivatal – OAH) történő engedélyeztetést is. A követelményeket az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI törvény és annak végrehajtási rendeleteként kiadott, a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről szóló 118/2011. (VII.11.) Korm. rendelet határozza meg. Ennek megfelelően az engedélyes az OAH szakemberei számára hivatalosan is átadta az engedélykérelmet.

Az atomerőmű szakemberei több lehetőséget megvizsgálva dolgozták ki az üzemeltetési ciklus 12-ről 15 hónapra történő növelésének programját. Az orosz üzemanyaggyártó cég az ottani és a magyar tudományos háttér bevonásával fejlesztette ki az új fűtőelemeket, amelyek használatával a termelési idő növelhető. Az új kazettákat már teszteljük. A meghosszabbított üzemanyag-ciklusnak köszönhetően ritkábban kell leállítani a blokkokat üzemanyag-cserére, illetve kevesebb kiégett fűtőelem keletkezik.  – tájékoztatott Hamvas István fizikus, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Pakson számos lehetőséget megvizsgálva és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve döntöttek úgy, hogy eddigi 4,2 százalékos átlagdúsítású helyett 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetták használatát vezetik be. A fejlesztésnek köszönhetően csökken a környező terhelés, emellett több energiát tudnak előállítani a biztonsági szempontok elsődlegességének figyelembevételével.  Az új típusú üzemanyag segítségével éves szinten 2 százalékkal növelhető az erőműben megtermelt villamos energia mennyisége, ez önmagában 80 ezer háztartás, azaz közel negyedmillió ember éves, átlagos fogyasztásának felel meg. Az ország energiaellátásának biztonsága és függőségének csökkentése miatt nagy jelentőséggel bír, hogy az atomerőmű immáron két blokkja is megkapta a szükséges engedélyt a továbbüzemeléshez. Ha ez nem történt volna meg, akkor a hazai termelési kapacitás több mint húsz százalékát kellene pótolni importból. Több nemzetközi vizsgálat, köztük a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kezdeményezett célzott biztonsági felülvizsgálat is igazolta, hogy a paksi atomerőmű blokkjai kitűnő biztonsági színvonalat képviselnek. A műszaki mellett gazdasági indokok is alátámasztják a blokkok üzemidő meghosszabbítását. A működő blokkok továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, az üzemidő hosszabbításra fordított összegből semmilyen más megoldással nem lehetne 2000 megawatt termelő kapacitást létesíteni. Mint minden fejlesztést, az üzemidő-hosszabbítást és az új üzemanyag kifejlesztését is saját forrásból finanszírozza az MVM PA Zrt., így ezek egyikéhez sem volt szükség költségvetési forrásra.

Az MVM PA Zrt. tájékoztató és MTI sajtóanyagok alapján szerkesztette: Sipos László