okt.
11

Többszörös túljelentkezés a „Via Carpathia” Konferenciára

A Magyar Mérnöki Kamara szervezésében október 7-én és 8-án Budapesten került sor a V4-es országok mérnök kamaráinak találkozójára, aminek egyik fő eseménye a korábban meghirdetett „Via Carpathia” konferencia volt.
 

Az október 7-én, pénteken megrendezett Via Carpathia Konferencián a V4 delegációk mellett több mint kétszáz mérnök vett részt. A konferenciára való online regisztrációt az esemény kihirdetése után 3 órával fel kellett függeszteni a többszörös túljelentkezés miatt.
A konferenciát Barsiné Pataky Etelka, az MMK elnöke, Nyiri Szabolcs a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság  elnöke és Dr. Tóth János, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkára köszöntötte.

via3A nyitó előadást Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára tartotta a ”Via Carpathia, az EU keleti régióit összekötő útvonal – V4 kezdeményezés” címmel. Államtitkár asszony a Via Carpathiához kapcsolódva az EU források hazai közlekedésfejlesztésben betöltött szerepéről a a következő időszak terveiről s beszélt. Őt követően Tomasz Piotr Poręba, az Európai Parlament Közlekedési- és Idegenforgalmi Bizottságának alelnöke video üzenetében köszöntötte a konferenciát, amelyben a Via Carpathia jelentőségét hangsúlyozta.

v4-kep2
v4-kep3A konferencia a Geostratégiai- és gazdaságpolitikai, közlekedéspolitikai kérdésekről, műszaki fejlesztési feladatok és kapcsolódó szolgáltatásokról szóló szakmai panelekkel, kerekasztalbeszélgetésekkel folytatódott, amelyek keretében a résztvevők rövid előadásokat hallgathattak meg, majd ezt követően kérdéseket tehettek fel az előadók számára.

v4-kep4

 

v4-kep1A V4-es találkozó október  8-án folytatódott, ekkor került sor a hivatalos V4 találkozóra a Makadám Mérnök Klubban. Az ülésen a mérnöki kamarák delegáltjai az alábbi napirendi pontokat tárgyalták:

  • A kamarák és a mérnökszövetségek beszámolója az elmúlt évben a mérnöki tevékenységet érintő szabályozóváltozásokról
  • A Magyar Mérnöki Kamara tájékoztatása az Integrált Informatikai Rendszer, mint kamarai szolgáltatás bevezetéséről 
  • Az előző gdanski találkozó határozata szerint a Lenygael Mérnöki Kamara beszámolja a BIM területén megtett lépésekről
  • A közbeszerzéseket szabályozó 2014/24/EU irányelv bevezetésének helyzete az egyes országokban
  • A Magyar Mérnöki Kamara javaslata a nagy beruházások lebonyolításának szabályozása érdekében készülő „Beruházási Kódex” előkészítéséről
  • A „Közös Nyilatkozat” szövegének megtárgyalása
  • Tájékoztatás és meghívás a Budapesten 2016. november 28-án tervezett Víz-világtalálkozóról
  • A V4 országok mérnökszervezetei közös nyilatkozatának aláírása, a találkozó hivatalos részének bezárása

Végül a két napos rendezvényt egy szakmai program zárta, amelynek keretében Szántó László, az MMK Tartószerkezeti Tagozata elnökének szakmai vezetésével a cseh, lengyel és szlovák delegáltak megtekintették a 2017. évi „vizes VB”-re készülő – rekordidő alatt megtervezett és elkészülő – Dagály uszoda komplexumot.
 

v4-kep5


A konferencia anyaga segíteni fogja a Via Carpathia létrehozásával kapcsolatos EU egyeztetésekben részt vevő V4 képviselőket. A hivatalos tárgyalások megerősítették, hogy a V4-ek hasonló problémákkal néznek szembe és közösen kívánják kidolgozni a leghasznosabb válaszokat ezek megoldására.