Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
jún.
28

Változások a korábbi vezető tervezői cím odaítélésének eljárásrendjében

A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége, tekintettel a vezető tervezői címnek a megváltozott piaci körülmények következtében történő felértékelődösére, úgy döntött, hogy az MMK Szakmai Címek Ügyrend 4. § (2) bekezdésében foglalt szabály alkalmazásával a korábban még a településtervezési és az építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság szabályairól szóló 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet alapján megszerzett vezető tervezői címmel rendelkezők számára lehetőséget biztosít a vezető tervezői szakmai cím könnyített eljárás keretében történő visszaállítására.

Az MMK Elnöksége a döntés alapján módosította a Szakmai Címek Ügyrendet. A módosítás következtében a szakmai minősítésben szerepet kapott a korábbi cím figyelembevétele oly módon, hogy a korábbi vezető tervezői cím megléte és a műszaki tudományos tevékenység együttesen legfeljebb 20 pont erejéig figyelembe vehető.

carousel_mmk_jun2

Emellett az MMK Elnökség kimondta, hogy a korábban megszerzett vezető tervezői cím a fizetendő díj vonatkozásában a meglévő vezető címmel azonos megítélés alá esik, ezért a visszaállítás kamarai szolgáltatási és adminisztrációs díja az MMK Küldöttgyűlés 8/2016. (V. 21.) és 11/2017. (V. 6.) számú határozatai alapján 0.- Ft.

Az eljárásrend további szabályait a módosítás nem érintette, azok a korábbi vezető tervezői címmel rendelkezők eljárásában is alkalmazandók.

Az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet értelmében a szakmai cím nem eredményeztet újabb szakmagyakorlási jogosultságot, ugyanakkor a tervellenőrzést kizárólag a vezető tervezői szakmai címmel rendelkezők végezhetik.

Az eljárásról részletesen a mmk.hu/e-mernok/szakmai-cimek oldalon olvashatnak.