Teszt portál

/ Tudástár / Hírek
nov.
18

Nézze meg újra a IV. Kamarai Workshopot!

2014. november 17-én megszervezésre került a IV. Kamarai Workshop, melynek témája a közbeszerzésekhez kapcsolható Uniós irányelvek magyaroszági bevezetése volt. A rendezvényt online, élőben közvetítettük. Nézze meg újra!

November 17-én, hétfőn 10 órától workshopot szervezett a Magyar Mérnöki Kamara és a Német Kereskedelmi és Ipar Kamara a közbeszerzésekkel kapcsolatos Uniós irányelvek magyarországi bevezetésének kérdéseiről. A rendezvényen részt vett Dr. Homolya Róbert miniszteri biztos.

Eddig három alkalommal szervezett az MMK konferenciát a 2014 és 2020 között tervezett Uniós beruházások megfelelő előkészítése és hatékony megvalósítása érdekében. Ennek a sorozatnak a negyedik témája volt a közbeszerzés.

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság 2014. februárjában hagyta jóvá a közbeszerzésekre vonatkozó 2014/24 EU irányelvet, a tagállamoknak 24 hónap áll rendelkezésére az irányelv előírásainak bevezetésére. A Mérnöki Kamara azt a javaslatot tette a kormányzatnak, hogy ne javítsa tovább a hazai közbeszerzési előírásokat, hanem készítsen elő egy vadonatúj törvényt.

workshop1

A Magyar Mérnöki Kamara a szabályozás egyik legfontosabb elemének tartja, hogy az irányelv lehetőséget biztosít arra, hogy a nemzeti szabályozás a kizárólagosan ár alapú versenyeztetés helyett áttérjen a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat meghirdetésére, amely ugyan tartalmazza az árat is, de más fontos minőséggel, élettartammal összefüggő kérdéseket is mérlegel. Tekintettel arra, hogy egy projekt sorsa nagymértékben a tervezésnél dől el, a Kamara javasolja, hogy az új törvény a mérnöki szolgáltatások esetében kizárólag a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat kiválasztását tegye lehetővé, az ár mellett legyen kötelező a minőségi szempontok figyelembevétele is. Az irányelv lehetőséget biztosít az alkalmassági és referencia feltételek rugalmasabb előírására. A szükségtelenül merev három éves időkorlát feloldását üdvözöljük és továbbra is szükségesnek tartjuk, kiegészítve azzal, hogy a korábbinál jobban figyelembe kell venni a referenciák összevonását, a műszakilag egyenértékű létesítmények megvalósítását. A referencia, a tapasztalat igazolásának megkövetelése a szerződés tényleges tárgyának és mértékének legfeljebb 75 százalékáig terjedjen.

workshop2

A Magyar Mérnöki Kamara jogosítási rendszere igazolja azt, hogy az általa nyilvántartott szakmagyakorlók az adott területen önálló munkavégzésre alkalmasak. Minőségbiztosítási rendszerükkel azonban a személyes képességek, különös gyakorlottságok igazolására is felkészült a kamara, ennek megfelelő keretek között, a versenyjog figyelembevételével történő alkalmazása a pályázatok elbírálói számára lehetőséget biztosítanak a megfelelő, minőségen alapuló kiválasztásra.

Az MMK negyedik workshopja a németországi tapasztalatok megismerésével, a kormányzati és a szakmai szervezetek részvételével a párbeszéd erősítését, a minden szempontból legjobb szabályozás megvalósítását szolgálta.

workshop3

 
Nézze meg a IV. Kamarai Workshopot!

 

  • workshop IV 2